neshaoct 9761 Posted July 31, 2023 AutoTopNL: Toyota GR Yaris ...sa 320KS na Autobanu: Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9761 Posted January 28, 2024 Toyota GR Yaris Ogier Edition & GR Yaris Rovanpera Edition Toyota je na nedavnom sajmu u Tokiju prvo prikazala unapređeni GR Yaris, dok je sada ponuda obogaćena sa nekoliko ograničenih izdanja, napravljenih da proslave uspeh u Svetskom šampionatu u reliju. Posvećene osmostrukom WRC šampionu Sebastienu Ožijeu i Toyotinom osvajaču titula za 2022. i 2023. Kaleu Rovanperi, dve nove specijalne edicije su predstavljene u u Monte Karlu. Ovi automobili imaju najnoviji, unapređeni pogonski sklop, sa 280 KS i 390 Nm iz 1.6 trocilindričnog turbo motora, uz šestostepeni manuelni menjač. GR Yaris Ogier Edition dobija dva nova načina upravljanja za svoj sistem pogona na sva četiri točka, pod nazivom Morizo i Seb. Morizo podešavanja preferira Toyotin predsednik Akio Tojoda, i kaže se da su kalibrisana da isporuče ''dosledna trkačka vremena''. Seb režim aktivira parametre koje je odredio Ogier, koji je osvojio dve od svojih osam WRC titula u Yarisu. Toyota kaže da ova konfiguracija distribuira više obrtnog momenta na zadnju osovinu, što olakšava okretanje zadnjeg dela GR Yarisa i daje vozaču bolji osećaj pri većim brzinama. GR Yaris Ogier Edition dobija i novi dizajn zadnjeg spojlera od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima (CFRP), Toyota Gazoo Racing nalepnice na vratima i logo Ogier Edition na vratima prtljažnika, zajedno sa 18-inčnim aluminijumskim felnama. Kabina je sa crvenim, belim i plavim šavovima na volanu; a takođe ima posebnu pločicu na suvozačkoj strani. GR Yaris Rovanpera Edition ima trobojnu završnu obradu plus WRC nalepnice na prednjim krilima, logo Gazoo Racing na vratima i značku Rovanpera Edition na prtljažniku. Kabina ima plave i sive šavove plus posebnu pločicu. Tehničke promene na Rovanpera Edition verziji obuhvataju Donut režim i Kalle režim vožnje. Toyota navodi da će ''detalji o naručivanju i prodaji na evropskim tržištima biti naknadno objavljeni od strane nacionalnih distributera'', ali je već otkrila da će dva izdanja biti proizvedena ''u strogo ograničenom broju.'' preuzeto sa - Auto Blog Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9761 Posted February 9, 2024 Nova Toyota GR Yaris u Francuskoj može da košta i 108.800 evra Toyota GR Yaris jeste mali automobil, ali emituje Co2 kao mnogo veći, što za posledicu ima ogroman porez za francuske kupce. Skala poreza na emisije štetnih gasova francuske vlade znači da će neke verzije automobila efektivno imati šestocifrenu cenu. Ludi zbir počinje sa već visokom cenom GR Yarisa. U Francuskoj, cena za njega kreće od 46.300 evra kada je opremljen manuelnim menjačem, a raste na 48.800 evra za novo izdanje sa automatskim menjačem. To je međutim samo početak. Zbog motora velike snage, primerci opremljeni ručnim menjačem emituju 190 grama CO2 po kilometru, a oni sa automatskim menjačem 210 grama po kilometru. Zbog tolike emisije CO2, francuski kupci koji se odluče za GR Yaris opremljen ručnim menjačem moraće da plate dodatnih 45.990 evra. Oni koji se odluče za automatsku verziju će se suočiti sa najvećim mogućim iznosom, 60.000 evra. Uprkos viskoj ceni, Toyota nudi 300 GR Yarisa na francuskom tržištu. To sugeriše da u Toyoti veruju da bi ovaj broj trebalo da zadovolji potražnju, uprkos tome što se cena više nego udvostručila na ukupno 92.290 evra za model opremljen ručnim menjačem i 108.800 evra za model sa automatskim menjačem. U Francuskoj, ljudi koji kupuju automobile koji emituju do 117 grama po km ne moraju da plaćaju dodatni porez. Počinje se od 118 g/km uz doplatu od 50 evra i odatle raste, dostižući 60.000 evra za vozila koja imaju emisiju CO2 od 194 g/km ili više. Portparol Toyote u Francuskoj je objasnio da su podaci o emisijama za sada preliminarni (kompanija je želela da otvori pretprodaju za automobil) i da će zvanični podaci biti potvrđeni tek u junu. Kompanija je navela da veruje da ove brojke predstavljaju ''najgori mogući slučaj'' za automobil, ali da je to realna mogućnost. Treba pomenuti i primer Toyote GR86. Ovaj porez na GR86 je maksimalnih 60.000 evra, bez obzira da li se kupuje manuelni model od 33.900 evra ili automatski model od 35.700 evra, pošto su emisije veće od 194 g/km. To podiže konačnu cenu na 93.900 evra za prvu i na 95.700 evra za drugu verziju. preuzeto sa - Auto Blog Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5207 Posted February 11, 2024 Koja eko šizofrenija ! Iskreno, mislim da je bitnija vest da je Yaris Cross prošle godine bio najprodavaniji SUV u svojoj klasi u Evropi. Mislim da je cifra bila oko 180 hiljada, dok je Puma bila druga, sa oko 160 hiljada. Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9761 Posted March 30, 2024 EVO video: Toyota GR Yaris Gen2 Vožnja GR Yarisa na ledenoj stazi je najbolji način da se osećate kao superheroj. Ova nova verzija 2. generacije dobija više snage, revidirano podešavanje šasije i opciju automatskog menjača po prvi put - da li je i dalje kralj hothatch automobila? Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5207 Posted May 4 Imao sam prilike da isprobam hibridni Yaris Cross, u verziji od sinergijskih 116 ks. Bio sam veoma znatiželjan, da bih ga iz lične persektive uporedio sa hibridnim Jazz-om, ali i sa aktuelnim "običnim" ( atmosferskim ) Yarisom 1,5 od 125 ks, pri čemu i tog Jazz-a i tog Yarisa privatno / poslovno vozim po preko dve godine. Sve u svemu, koliko god mi u "običnom" Yarisu ni najmanje ne smeta buka, frktanje i vibracije 3-cilindraša ( kada je u pitanju bilo kakvo jače potapanje gasa ), to mi je izuzetno iritantno u hibridnom Yaris Cross-u, čiji hibridni sklop koristi taj isti 3-cilindraš (malo drugačije trimovan). Jer, taj Yaris ide bukvalno "kao metak" ( ima ubrzanje od 9 sekundi ), motor se rado vrti "kao blesav" ( bez ikakvog osećaja opiranja lako prelazi preko 6.500 rpm ) i može na magistrali da drži zaista dobru voznu dinamiku ( pri preticanjima u trećoj "očas posla" dodje do oko 130 km/h ), tako da mi uvek mami osmeh na lice kao da sam neki "klinac" od 18 godina, pri čemu je kao nov plaćen 16.190. Na žalost, kao nov više nije u ponudi (sa tim motorom). Sa druge strane, ako danas hoćeš hibridni Yaris Cross-a sa LED farovima i parking senzorima, to je danas "na akciji" najmanje 29.000, a "na potapanje gasa" on uopšte nema neku dinamiku ( hibridni Jazz je od njega startniji 1,5-2 sekunde ), pri čemu mi za te pare dosta smeta i buka i frktanje i vibracije 3-cilindraša. Sve to kod Jazz-a nema na taj način, jer je on 4-cilindraš. Pri čemu Jazz ima pri ubrzanjima "fejk šaltanje" ( što Toyota ne poznaje ). A i košta manje od Yaris Cross-a. Da ne bude zabune. Yaris Cross je bolji u nekim stvarima od Jazz-a. Bez dileme. I obrnuto. Svako je u nečem bolji. Kada bi to bilo moguće, bilo bi lepo uzeti najbolje osobine i iednoga i drugoga i napraviti neko treće ( savršenije ) vozilo. Ili, još bolje, prosto, da za manje para ( bar 10-ak hiljada evra manje) uzmete neki (mlad ) polovan "običan" ( atmosferski ) Yaris 1,5 od 125 ks. I Bog da vas vidi Tesan je kao nijedan Yaris do sada, ali, zaista "ide kao blesav" Quote Share this post Link to post Share on other sites
Woodoo 28232 Posted May 4 Kod Yaris Crossa mi izuzetno smeta enterijer, ne mislim na kvalitet (u to ne ulazim) već vizuelno. Drugo što mi mnogo smeta je preglednost pozadi, ne mogu zadnji nalsoni za glavu da se uvuku u zadnja sedišta. Kada se niko ne vozi iza potpuno je besmisleno da budu u podignutom položaju, to mi dodatno doprinosi osećaju klaustrofobije. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5207 Posted May 5 Za te zadnje naslone za glavu se slažem, da su glupo rešeni ( i kod Yarisa i kod Yaris Cross-a ), jer ne mogu da se "potope" kada se ne koriste. Kod običnog Yarisa je zbog toga preglednost unazad još očajnija, što je veliki minus za urbane uslove korišćenja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
italiano 836 Posted May 5 @moron Neverovatno, bas sam neki dan razmisljao da te pitam za misljenje o Yaris Cross-u! Hvala za iznete utiske ali te moram pitati da li ti Yaris Cross izgleda kao deo cirkuske Miki Maus ekipe? Bar pomalo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5207 Posted May 5 „Lepota“ je uvek samo stvar ukusa, pa tako i sa Yaris Cross-om. On je meni estetski jako odbojan ( spolja i unutra ), plastika enterijera mu je tvrda kao jablanički granit, u ostavu ispod centralnog naslona za ruke jedva da možeš saobraćajnu i vozačku da staviš kako je malena, zadnja vrata imaju mali ugao otvarnja ( ista bolest kao i kod Yarisa ), ali, uz svu svest o svemu tome, ne bi mi sve to zajedno bio problem da ga posedujem. Na ono arlaukanje i vibracije SUS-a bih verovatno vremenom navikao ( iako je to za mene skroz neprimereno za jedan hibrid, jer hibrd treba da se odlikuje harmonijom i tišinom, a ovde je taj prelaz sa EV moda u fazu aktivacije SUS-a nekako baš stresan ). Ostao bi u meni neki bes što ima koeficijent otpora vazduha 0,35/0,36 ( što danas nema niko u toj klasi), a zbog čega na auto putu on pri većim brzinama mora da troši više od dimenzijama sličnih vozila. Uglavnom je veoma pohvalno kako mu lepo rade sistemi asistencije, posebno za urbane uslove, jer je neverovatno kako ( pri oduzetom gasu ) prijatno automatski usporava u svakoj iole potencijalno opasnijoj situaciji. Maltene „ga pustiš“ pre svake raskrsnice ( ako su kola ispred tebe ) i on sam usporava koliko i kako treba da bi sve to bilo harmnonično. To mu je baš za desetku. I tako. Ima tu još dosta sitnica za pohvalu ( ili pokudu ). Kao i kod svakog drugog vozila. 1 Woodoo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
italiano 836 Posted May 5 Kakav je sto se tice vozackog mesta? Prostor, komande? Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5207 Posted May 5 Pošto sam visok i dugotrupan, voleo bih da volan može malo više da se podigne, jer čak i uz maksimalno spušteno sedište od volana ne vidim najbolje gornji deo instrumenata ( ništa strašno, ali, zaista je tako ). Mesta na poziciji vozača ima. Kod običnog/prizemnog jarisa, desni deo MF komandi na volanu je dobro rešen i veoma lak za upotrebu. Kod Yaris Cross-a u odnosu na to ima jedna sitna i veoma glupa izmena ( čudno i neergonomski lociran taster za aktivaciju tempomata ). Ali, tako je to. Ko bude ikada razumeo zato je bord računar Toyote onako glupo rešen, neka mi javi, jer bih zaista voleo da shvatim. Milion puta sam se zbog toga nervirao vozeći ovaj sadašnji ( ali i prethodni ) Yaris. To je glupo za medalju. Bolje da nikakav bord nema. “Majke mi”. Za jedan hibrid, veoma je neprimereno i da na instrument tabli nema mogućnosti stalnog prikaza trenutnog nivoa napunjenosti baterije, a po mom mišljenju to je za hibrid potencijalno veoma važno, da vozač u svakom trenutku ( ako želi ) može da zna da li je visokonaponska baterija trenutno na 20, 30, 40 ... 80 ili 100% napunjenosti, pošto onda vozač pouzdano zna i šta kada može da očekuje ( u smislu kada će doći do aktivacije ili dekativacije SUS-a i/ili dostupnosti EV moda ), pa i kada će SUS da “arlaukne”. Ovako, kao vozač ( koga to interesuje ) ispadaš kao “guska u magli”. Istina, ti možeš na centralnom “tabletu” da postaviš da imaš ( samo ) prikaz “toka energije”, pa u sklopu toga da vidiš ( otprilike ) i koliko je puna baterija, ali, kada postaviš tu vrstu prikaza, ti na tabletu ne možeš da gledaš bilo šta drugo. Sem toga, to bi morao svaki put da aktiviraš posle starta motora. Od mene, za vozački užitak u vožnji hibrida, za tu osobinu im ocena nula. Naravno, za nekog vozača koga apsolutno ništa ne interesuje na svetu, to je skroz OK. Npr. na “tabletu” nema točkić za pojačavanje i smanjivanje jačine zvuka. Postoje dva tastera sa leve strane. Ali, ponavljam, nema idealnih kola. Svaka su po nečem falična. Pa tako i Yaris Cross. A, evo kako je to rešeno kod Jazz-a. Sa leve strane instrument table ( tamo gde je kod YC prikaz temperature motora ), kod Jazz-a je prikaz stanja trenutne napunjenosti hibridne baterije. 3 1 italiano, Decak Iz Vode, ISV_01 and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites