Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Vels 2019.

Recommended Posts

Latvalin luping, posada je ok

 

wales 002.jpg

 

Još jedna fantastična sportska predstava održava se u sred Velike Britanije. Nije fudbal, ali o reliju u Velsu se priča na svakom koraku i prisutan je u svim medijima. Još jednom nam majstori volana, i to istinski profesori brze vožnje priređuju uživanje, čak i nama koji smo daleko od mesta događanja. 75. reli Vels je takoreći tek počeo, a već nam donosi zanimljive informacije, fotografske majstorije i atraktivne amaterske video zapise...

 

Počelo je u znaku hrabrog i često riskantnog Irca, 40. godišnjeg Kris Mika, vozača izvanredne Toyote Yaris WRC i najstarijeg među top 10 vozačima. Mik je bio najbolji na ispitu ''shakedown'', koji usput rečeno ne znači nešto mnogo (vreme se ne uzima u obzir u zvaničnom plasmanu), a zna da bude koban i za najiskusnije. Ako se pitate zašto je to tako, onda odgovor leži u činjenici da elitni vozači uvek voze do maksimuma, pa čak i na uvodnom ispitu (u toku relija limiti se redovno prelaze). Dakle, Mik je dobio taj test, a onda je dobio prvi i drugi brzinac i lansirao se na prvo mesto u generalnom. Sve do pred kraj je držao liderski položaj, a onda su ga preskočili Tanak i Ožie. Razliike su male: Ožie zaostaje za Estoncem 3.4 sekunde, a Mik je iza svetskog prvaka samo 0.2 sekunde, Nojvil je iza Mika 4.8 sekundi. Izletanja, prevrtanja, okretanja, probušene gume...sve je već prvog dana viđeno u maglovitim šumama Velsa koje deluju sablasno, a uski putevi su prava zamka kada se vozi ''punim plućima''.

 

wales 001.jpg

 

Na ispitu 4 je u jarak izleteo Hajden Padon, na ispitu broj 6 je u punoj brzini sa puta skliznuo Esapeka Lapi u svom Citroenu i parkirao se u gustom rastinju. A onda je na ispitu 7 usledio težak udes do tada izuzetno raspoloženog i brzog Jari Mati Latvale u Toyoti. Legendarni Finac je doleteo niz jedan spust kao brzi voz, malo je otišao preširoko a to je bilo dovoljno da Toyota sa brojem 10 sklizne u jarak, pa da se u punom zamahu u desnoj brzoj krivini, okrene na bok i onda da poleti na drugu stranu staze sa konačnim zaustavljanjem na stranici, naslonjena donjim delom na drvo. Posada je samo ugruvana jer nije bilo direktnog udarca sa preda ili u vrata.

 

Okončan je prvi dan i prvih deset ispita (od ukupno 22). Estonac Ot Tanak je na čelu, ali u Velsu se (kao i na drugim WRC predstavama) ništa ne zna sa sigurnošću. To je jedino takmičenje  svetskog ranga u kojem može pobediti skoro svaki iz najboljih deset i gde se do poslednjeg metra ne može sa sigurnošću predvideti kralj relija. Pritisak imaju svi, svakako najveći oni koji se bore za titulu, a to su Tanak, Ožie i Nojvil.

 

Poredak posle 10 ispita (od ukupno 22):

  1. Tanak - Toyota
  2. Ožie - Citroen +3.4 sekunde
  3. Mik - Toyota +3.6
  4. Nojvil - Hyundai +8.4
  5. Mikelsen - Hyundai +25.7
  6. Brin - Hyundai +33.5
  7. Suninen - Ford +37.4
  8. Evans - Ford +51.8
  9. Tidemand - Ford +2.56.6
  10. Kopecki (WRC 2) - Škoda +4.01.1
  11. Rovanpera (WRC 2) - Škoda +4.08.6

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tanak šampion Velsa

 

Ott Tanak.jpg

 

Odakle početi, od ovog vikenda bez premca najbržeg, najveštijeg, najsrećnijeg...

Estonac Ot Tanak sa Toyotom Yaris WRC je pobedio na najvećem broju ispita i sa 10.9 sekundi prednosti ušao u cilj 75. relija u Velsu. Pobedio je i na ispitu ''power stage'' koji donosi dodatne bodove. Mogao je na tom ispitu da kalkuliše i da sasvim sigurno uz manji gas dođe do kraja, ali kao što se već zna najbolji vozači sveta voze do maksimuma uvek, i zato su pored ostalog naj naj! Tanak je sa svojim suvozačem Jerveojom i uz vrhunsku podršku celog tima Toyote na čelu sa legendarnim i višestrukim reli šampionom sveta Tomijem Makinenom, vodio veliku borbu sa velikim rivalima - Nojvilom, Ožieom, Kris Mikom, Evansom. Pobedio je i zaradio 25+5 bodova, čime je napravio veliki korak ka tituli WRC šampiona koju do sada još nikada nije osvojio. Do kraja ovogodišnjeg šampionata preostaju još samo dve relija, u Španiji i Australiji i mnogi navijači veruju da će perfektni relista ostvariti svoj san.

Sledeći  WRC je zakazan za poslednji vikend oktobra, od 23-27.10.2019. u Španiji.

 

Generalni poredak 75. relija u Velsu:

  1. Tanak - Toyota
  2. Nojvil - Hyundai +10.9 sekundi
  3. Ožie - Citroen +23.8
  4. Mik - Toyota +35.6
  5. Evans - Ford +48.6
  6. Mikelsen - Hyundai +58.2
  7. Tidemand - Ford +5.23.8 minuta
  8. Brin - Hyundai +9.25.0
  9. Rovanpera (WRC 2 pro) - Škoda +10.51.1
  10. Peter Solberg (WRC 2) - VW Polo +11.36.1

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...