Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Rusija 2019

Recommended Posts

Ne stajemo :) , vec ovog vikenda iza Singapura odmah stize i Soci...

 

Zvanično ime: Formula 1 VTB Russian Grand Prix 2019

Lokacija: Soči, Ruska Federacija

Datum: 27.-29. septembar 2019.

 

Petak 27.09.2019.

Prvi trening: 10:00h – 11.30h

Drugi trening: 14:30h – 15.30h

Subota 28.09.2019.

Treći trening: 11:00h – 12.00h

Kvalifikacije: 14:00h – 15.00h

Nedelja 29.09.2019.

Trka: 13:10h

 

VN-Rusije.png

 

Broj krugova:     53
Dužina staze:     5.848 km
Dužina trke:        309.732 km
Broj trka:             3
Prva trka:             2014.
 

Velika Nagrada Rusije je prvi put vožena 1913. i 1914. na stazi u Sankt Petersburgu. Pobednik prve trke je bio Rus Georgy Suvorin dok je godinu dana kasnije slavio Nemac Willy Scholl. Trka je prestala da se održava nakon početka Prvog svetskog rata i nije održavana čitavih 100 godina.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 2001. godine pružio ličnu podršku za projekat „Pulkovskoe Ring“ nedaleko od aerodroma Pulkovo, ali se trka nikada nije održala. Novi pokušaj je usledio 2003. kada su gradske vlasti Moskve odobrile projekat za izgradnju staze na severu grada. Projekat je napušten zbog rasprave oko komercijalnog ugovora.

 

Circuit_Sochi-2015_T4-300x217.thumb.jpg.203a4b85808db266690adc364d65cdd5.jpg F1_Grand_Prix_Russia_2014_start_lane-300x217.thumb.jpg.d11861723f946e0ef224e7624e750315.jpg

 

U septembru 2008. godine, otkriveno da je počeo rad na stazi za Formulu 1 u gradu Fediukino koji se nalazi oko 77 kilometara daleko od centra Moskve. Autodrom je postao poznat kao Moscow Raceway, a projektovao ga je Herman Tilke sa ciljem da jednog dana bude domaćin Formula 1 i Moto GP trka. Plan za dovođenje Formule 1 na Moscow Raceway nikada nije realizovan, ali je ugostio rundu Formule Renault 3.5 i 2.0 kao i FIA GT1 World Championship i Superbike World Championship.

Planovi Rusije da dobije trku Formule 1 su dobili dodatni vetar u leđa debije Vitalyja Petrova u šampionatu 2010. Bernie Ecclestone je takođe izrazio želju da se Formula 1 vozi i u Rusiji bilo na autodromu blizu Moskve ili u letovalištu Soči.

Trka je konačno potvrđena u oktobru 2010. i najavljeno je da će prva Velika Nagrada biti održana u Sočiju 2014. i da ugovor traje do 2020. Staza koja se nalazi u okviru Olimpijskog parka izgrađenog za potrebe Zimske Olimpijade 2014. je duga 5.9 kilometara i spada u kategoriju uličnih staza.

Prva trka je održana 12. oktobra 2014, a pobednik je bio Lewis Hamilton u Mercedesu.

 

RUS-map.thumb.jpg.557d5c22ca500c0a2f670623d5b6f89c.jpg

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za 5 godina odrzavanja trke (2014-2018), Merc je jedina ekipa koja je na ovoj stazi ostvarila pobedu. Prosle godine, najbrzi krug u kvalifikacijama i na stazi imao je Bottas, ali je timskom naredbom sklonjen i ustupio je poziciju Hamiltonu, koji je odvozao do pobede.

Sema prolaza staze u Sociju (brzine i stepeni prenosa, DRS zone, sektori,...):

 

Russian-GP-F1-2018-Sochi-track-map-Photo-FIA.jpg.05d20bbb76866aab20cd3d0c7025ac82.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

F1 Paddock Pass: Pre-Race at the 2019 Russian Grand Prix

 

Sve najnovije informacije sa Sochi Autodroma dok se vozači pripremaju za novu bitku u šampionatu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duhovit neki mladic :) (ovako je to izgledalo prosle godine na podijumu, posle propustanja Hamiltona upravo u Sociju): 

 

Hamilton-Bottas-Mercedes-Russian-GP-F1-2018-after-the-race-podium-Photo-Daimler.thumb.jpg.2b6d56af9f4dd8cf873f95a444769b2a.jpg

 

 

Bottas želi da izbegne timska naređenja u Rusiji

 

bot_o_rusiji.jpg

 

Prošle godine Finac je morao da pusti svog tismkog kolegu koji je došao do pobede u Sočiju.

Valtteri Bottas zabeležio je pol poziciju prošle godine na VN Rusije a vodeću poziciju držao je i na trci sve do samog finiša, kada je Mercedes odlučio da zameni pozicije svojim vozačima pa je trijumf na kraju pripao Lewisu Hamiltonu. Sličnu naredbu Bottas je dobio i na prošloj trci u Singapuru, kada je tim tražio od njega da podigne svoje vremena kako Hamilton ne bi gubio previše mesta. Finac je idalje najbliži rival svom timskom kolegi, jer u šampionatu on sada zaostaje 65 poena.

“Ja ne razmišljam o tome kada dolazim na trkački vikend.” kazao je Bottas na pitanju o timskim naređenjima. “Ne mogu da vam pričam o detaljima, jer mi svaki put radimo drugačije na tome. Bio sam u fabrici u utorak, imali smo sastanke i to će da ostane samo za nas. Meni ostaje da osiguram da više ne dođem u takvu situaciju.”

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, dach@ said:

Red Bull i Toro Roso sva 4 vozača promenila su motor

Čim su sva 4 znači da je sistemski problem, tj. pojavila se ista stvar na svim njihovim motorima. Šanse nema da sva 4 vozača isto voze, niti su ih isto koristili na prethodnim trkama jer su bili u različitim pozicijama na stazi. Ne vredi, Red Bull je trebalo da ima šansu u Singapuru, ali ni tu nisu bili sjajni...tako da na brzim stazama pre Singapura (Spa i Monca), ili sada u Rusiji oni nemaju šta posebno da traže.

Možda misle da novim motorima malo povećaju sebi šanse, da povrate nešto od ''pocrkalih'' konja..

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 trening.Izgleda da nisu sve iste kazne za Red Bull i Toro Roso,Max i Gasli dobijaju 5 pozicija na kvalifikacije. Kvajt je promenio sve komponente pa mora na kraj,za Albona ne znam koja je tačno kazna. Komentator sa SK pomenu da je Meklaren potpisao sa Mercedesom za 2021 godinu 

EFiyWZdXoAIDee_.jpeg

Edited by dach@

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kapa dole momak. Scuderia prvi put ima 4 uzastopna pola, jos od doba Schumachera.

Dovoljno je pogledati face sampiona i njihove vestacke osmehe, na intervjuu na stazi neposredno posle kvalifikacija. Bukvalno se poigrao sa obojicom. Treci i tehnicki najzahtevniji sektor je odvaljivao (sem u zadnjem pokusaju, pa je opet bio skoro pola sekunde ispred).

A ishod duela Vettel-Hamilton toliko puta vidjen (i kada Ferrari ima konkurentan bolid), da je postalo klasika. Vettel polako ali sigurno sam sebi trasira mesto drugog vozaca za iducu godinu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

... I otišao da zameni Hamiltona u Mercedesu

A zamislite da Hamilton vozi za smotan tim kao što je Ferrari...

Koji bi bili razultati i pozicije....

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlično je vozio Lekler, krenuo je niz osvojenih pol-pozicija, pa ćemo videti dokle će trajati. :thumbsup: Sa svakom mu raste samopouzdanje i voziće sve bolje ustvari...

Fetel je sada na nivou Hamiltona (možda se danas to najbolje videlo jer je baš mala razlika bila u korist Hamiltona), ali je problem što ne bi trebao da bude na njegovom nivou nego iznad. To pokazuje Lekler jer je sada jasno da je Ferrari definitivno bolji bolid na brzim stazama, a nedostaje još jedna spora staza (posle Singapura) da se vidi da li je i u takvim uslovima bolji auto.

Očekujem da Fetel odmah napadne Hamiltona jer je ova staza idealna za bolid koji ima jači motor i kreće iza. ''Valjalo'' bi Lekleru i da ''razmene boje'' Fetel i Hamilton...najbolje će mu tako pomoći...može da ode 25 bodova časkom... :whistle::D 

 

Lekleru pol i u Sočiju

 

Sarl-Lekler 1.jpg

 

Vozač Ferarija Šarl Lekler zabeležio je najbolje vreme u kvalifikacijama pred nedeljnu Veliku nagradu Rusije u Sočiju u koju će ući sa pol pozicije. Najbrži krug u kvalifikacijama izvozao je za 1:31.628. Lekleru je ovo četvrta vezana pol pozicija po čemu se izjednačio sa Mihaelom Šumaherom i sada samo njih dvojica mogu da se podiče ovakvim rezultatom u Ferariju. Lekleru je ovo šesta pol pozicija u karijeri. Iz prvog startnog reda u nedelju će krenuti i vozač Mercedesa Luis Hamilton koji je imao zaostatak od samo 402 hiljaditinke i Sebastijan Fetel u drugom Ferariju sa 425 hiljaditinki zaostatka u odnosu na svom timskog kolegu. Prvih pet u kvalifikacijama su kompletirali Maks Ferštapen u svom Red Bulu i Valteri Botas u drugom Mercedesu. Među deset su se u kvalifikacijama našli Karlos Sainc u Meklarenu, vozač Renoa Niko Hulkenberg, Lando Noris u drugom Meklarenovom bolidu, Roman Grožan u Hasu i drugi Reno kojim upravlja Danijel Rikardo. Prvi deo kvalifikacija obeležio je udes Aleksa Albona u Red Bulu u krivini 13 pa njegov tim očekuje mnogo posla ako žele da osposobe prilično oštećen bolid za nedeljnu trku.

Trka se vozi u nedelju od 13:10, uz prenos na Sport Klubu 1.

 

''Šumaher? Poseban je osećaj, ali ne mislim o tome''

Šarl Lekler je istakao da mu obezbeđena pol pozicija ne garantuje i pobedu na trci za Veliku nagradu Rusije. Mladi Monegašanin će sa prve startne pozicije početi četvrtu trku zaredom. Tako je postao prvi vozač Ferarije kome je tako nešto pošlo za rukom još od Mihael Šumahera 2001. godine. ''Osećam se posebno, ali sada ne želim da razmišljam o statistici. Moram da se fokusiram na posao koji me čeka. Biće teško u nedelju. Za sada smo se dobro takmičili, moramo da nastavimo'', kazao je Lekler. ''Osećao sam se fantastično u svom bolidu. Drago mi je što sam imao najbolje vreme. Ipak, ne znam je li ovo najbolja staza za pol poziciju, pošto odmah iza starta sledi dug pravac'', dodao je Lekler.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da ce Fetel da napadne i uspe da obidje Luisa jer ovaj krace na zutim gumama. E sad, sta ce biti posle, ostaje da vidimo.

Poslato sa Honor 8X pomoću Tapatoka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...