Jump to content
FAS Goran
neshaoct

BMW kupuje Jaguar Land Rover?

Recommended Posts

bmw kupuje jlr.jpg

 

Živimo u interesantnim vremenima, posebno kada je reč o auto industriji. Niko tačno ne zna šta će doneti Bregzit, pada prodaja u Kini, Amerikanci prite sve većim nametima na uvozne proizvode i sl. Uglavnom, svi ovi problemi bi trebalo da dalje guraju proizvođače prema udruživanjima i preuzimanjima, a jedno od njih bi moglo dovesti do revitalizacije sada već zaboravljene veze.

 

O tome da je BMW zainteresovan za povezivanja sa drugim proizvođačima se priča već neko vreme, a sada analitičari iz Sanford C. Bernsteina kažu da bi Bavarci trebalo da kupe britanski Jaguar Land Rover (JLR) koji je trenutno u vlasništvu indijskog Tata Motosa. Na taj način bi obe strane mogle da profitiraju i da međusobno jedna drugoj pomognu u daljnjem razvoju. Konkretnije, analitičar Max Warburton kaže da je BMW ''prekapitalizovan i zasićen gotovinom'' te da je došao do ''granica mogućnosti rasta sa svojom trenutnom ponudom.'' JLR je, kaže Warburton, ''izazov, operativno i finansijski'', ali smatra da bi mogao značajno da snizi fiksne i varijabilne troškove ''pod krilom većeg partnera.''

 

Kupovina JLR-a za otprilike 10 milijardi evra bi navodno mogla da na kraju poveća zaradu BMW-a za oko 20%. Takođe bi u startu rezultirala povećanjem ukupne prodaje Grupe BMW za oko 25%. BMW trenutno sprovodi opsežan plan uštede vridan oko 12.6 milijardi dolara, dok JLR prolazi kroz program uštede vredan oko 2.8 milijardi evra pa bi obe strane mogle dočekati partnerstvo spremnije nego što bi to bilo da nisu u rekonstrukciji poslovanja.

 

Ipak, kupovina JLR-a je složena i sa emotivne strane. Naime, BMW je tokom devedesetih bio vlasnik Land Rovera i taj period je bio donekle traumatičan za Nemce pa još uvek postoji strah od tog iskustva. Takođe, Tata Motors bi trebalo da ''proguta svoj ponos'' da se reši JLR-a. Indijci navodno imaju novca i JLR je ostvario pozitivne pomake pod njihovom kapom, ali mnogi smatraju da je mogao bolje u rukama iskusnijeg vlasnika.

 

Zvaničnih informacija o mogućem preuzimanju, odnosno udruživanju ova dva proizvođača za sada nema. Sa druge strane, treba podsetiti da su ova dva proizvođača nedavno odlučila da sarađuju na razvoju električnih pogonskih sklopova nove generacije. Ranije ovog leta je Klaus Fröhlich, član uprave BMW-a zadužen za razvoj, izjavio: ''Sa Jaguar Land Roverom smo pronašli partnera čiji zahtevi za buduću generaciju električnih pogonskih jedinica značajno odgovaraju našim. Zajedno imamo priliku da efikasnije zadovoljimo potrebe kupaca skraćivanjem vremena potrebnog za razvoj i bržom komercijalizacijom najmodernijih vozila i tehnologija.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih lično bio srećan da se to desi

 

Poslato sa POT-LX1 pomoću Tapatoka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...