Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Singapur 2019

Recommended Posts

Posle uzivanja u Spa Francorchamps i Monzi i 2 prave trkacke staze - na red nam dolazi ulicna trka u Singapuru. Ljubiteljima Ferrarija verovatno u ne bas lepom secanju, po udesu izmedju Vettela, Maxa i Kimija iz 2017. na samom startu. I to po kisi koja je pala po prvi put za 10 godina odrzavanja trke. U sampionatu je pre toga razlika izmedju Vettela i Hamiltona bila samo 3 boda...

Jedna od najuzih i najsporijih staza u kalendaru, treba racunati i na kontakte posle kojih maltene uvek sledi zuta zastava...

 

Zvanično ime: FORMULA 1 SINGAPORE AIRLINES SINGAPORE GRAND PRIX 2019

Lokacija: Marina Bay Street Circuit, Singapur, Singapur

Datum: 20.-22. septembar 2019.

 

Petak 20.09.2019.

Prvi trening: 10:30h – 12.00h

Drugi trening: 14:30h – 16.00h

Subota 21.09.2019.

Treći trening: 12:00h – 13.00h

Kvalifikacije: 15:00h – 16.00h

Nedelja 22.09.2019.

Trka: 14:10h

 

VN-Singapura.png

 

Broj krugova:     61
Dužina staze:     5.065 km
Dužina trke:       308.828 km
Broj trka:           9
Prva trka:          2008.
 

Singapur je ušao u šampionat F1 2008. godine kao prva trka ikad održana pod veštačkim osvetljenjem. Ugovor je potpisan 2007. godine izmedju turističkog odbora Singapura i Bernia Eklestona na 5 godina. U novembru iste godine objavljeno je da će trku sponzorisati Telekomunikacije Singapura, pa tako trka nosi naziv FORMULA 1 SingTel Singapore Grand Prix sve do 2014. kada je novi glavni sponzor posao Singapore Airlines.

Od ukupnih troškova od 150 miliona SGD-a, vlada je finansirala 60% ili 90 miliona SGD-a. Za prvu trku izradjeno je 110.000 karata, a organizatori se mogu pohvaliti da su sve ulaznice rasprodate i da je trka (u finansijskom smislu) bila ogroman uspeh.

 

800px-1_singapore_f1_night_race_2012_city_skyline-300x217.thumb.jpg.c960106ff3fc2c53f9c2b25b920c1b4e.jpg 800px-2012_Singapore_GP_-_Vettel_3-300x217.thumb.jpg.021a72e07041a3e639899dc8131be89b.jpg

 

Prva trka u Marina Bay-u bila je 15 trka u šampionatu i bila je prva trka koja je vožena u noćnom terminu. Prema zvaničnim podacima iz Singapura, za osvetljenje na stazi utrošeno je oko 110 km kabla i 240 bandera. Količina svetlosti koja je dobijena bila je 4 puta jača nego na najvećem fudbalskom staionu.

Za sezonu 2009. staza je malo modifikovana u krivinama 1,2 i 3 kako bi se omogućilo preticanje, ali i u krivini 10 gde su visoki ivičnjaci prouzrokovali mnoge udese 2008. godine.

Prvi pobednik trke bio je Fernando Alonso, ali je ta trka obavijena velikom kontraverzom koja se zbila unutar Renault F1 Tima.

 

SIN-map.thumb.jpg.2e87efe41ac43f0e586125d346976fea.jpg

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako Ferrari i ovde bude bio konkurentan Mercedesu, onda su se definitivno stvari u F1 pomerile ka većoj borbi ubuduće, :thumbup: tj. istopila se prednost Mercedesa.

Ne mislim na varijante ako nekoga posluži ''sreća'' (jer ovde SC ne gine), pa se tako probije visoko...već onako čisto na kvalitet bolida.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bilo bi lepo i za kvalitet i zanimljivost samog sampionata. Bar do kraja, posto je manje-vise najbitnije vec najverovatnije reseno.

Navijam, ali ipak sumnjam da ce Ferdze biti sposobne za tako nesto, posto ce ovde biti mnogo bitniji aero paket (DF), a ne motor. Ono gde je bilo ocekivano od trenutno dominantnog motora, Charles je odlicno odradio na pravim trkackim stazama Spa Francorchamps i Monza. Mozda RB sa Maxom moze da iznenadi, ako opet ne napravi neki kurcslus :lol: (sto na ovako uskoj stazi sa velikim brojem krivina i nije tesko). Generalno, uz malo srece (uz gotovo izvestan SC) i pogodjenu taktiku, svasta je moguce.

Inace, poslednja vest je da je FIA uvela i trecu DRS zonu, kako bi trka bila malo zanimljivija. Zona detekcije ce biti 102m pre, a zona aktivacije 78m iza krivine 13 (kratak pravac na kraju drugog sektora). Evo kako to u novoj varijanti izgleda i graficki:

 

2019-Singapore-GP-Marina-Bay-Street-Circuit.jpg

 

 

 

Edited by neshaoct
postavio sliku na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sema prolaza Marina Bay, sa brzinama, stepenima prenosa, mestima kocenja, DRS zonama i vremenima po sektorima. Cak i na ovako uskoj ulicnoj stazi na 2 mesta postizu se brzine oko 320 km/h.

Nije ucrtana ova juce naknadno dodata treca DRS zona (iza pomenute krivine 13):

 

Singapore-GP-F1-2018-Marina-Bay-Street-Circuit-track-map-Photo-FIA.jpg.5a42b770ddd4b912db301dea94270810.jpg

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Singapur u problemu sa zagađenjem vazduha pred trku F1

 

f1 singapur.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, zbog šumskih požara u Indoneziji vazduh u Singapuru je poslednjih dana veoma zagađen i nivo štetnih čestica u vazduhu nije moguće predvideti do trke Formule 1. Za sada nema nikakvih naznaka da bi Velika nagrada Singapura mogla da bude otkazana.

Bolidi Forume 1 će svakako voziti ulicama Singapura pod svetlima reflektora, a čak ni to što se gusti oblak malge spustio na grad nije nešto što bi nateralo organizatore da otkažu trku. Poslednjih dana je zagađenost vazduha u Singapuru prilično velika zbog požara u Indoneziji. Vlasti Singapura građanima preporučuju da ne budu dugo na otvorenom, a organiztori trke već imaju plan kako će da smanje uticaj magle i zagađenja na trkački vikend. Između ostalog postojaće javne informacije na stazi i na tribinama. Velika nagrada Singapura je inače problematična za vozače zato što je vlažnost vazduha veoma velika pa će naredna trka biti veoma zahtevna za vozače.

 

Trkački vikend počinje u petak prvim slobodnim treningom od 10 i 25 uz direktan prenos na Sport Klubu 1. Aktuelni šampion Luis Hamilton je prethodne dve sezone pobeđivao u Singapuru, a on trenutno ima 63 poena prednosti u generalnom plasmanu u odnosu na drugoplasiranog Valterija Botasa. Do kraja šampionata je ostalo sedam trka. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, neshaoct said:

 Vlasti Singapura građanima preporučuju da ne budu dugo na otvorenom, a organiztori trke već imaju plan kako će da smanje uticaj magle i zagađenja na trkački vikend.

Bolidi Forume 1 će svakako voziti ulicama Singapura pod svetlima reflektora, a čak ni to što se gusti oblak malge spustio na grad nije nešto što bi nateralo organizatore da otkažu trku.

Naravno da nije i naravno da se nece odreci profita... Kada sa bilo sta pomene u vezi otkazivanja neke trke, uvek se prvo setim po zlu cuvene Imole '94... Cak i posle pogibije Ratzenbergera u kvalifikacijama u Variante Villeneuve i gomile problema na stazi (plus tesko izletanje Barrichela u Variante Bassa, koje je pukom srecom preziveo) - nije ispostovano pravilo i prekinut vikend. Nazalost je nastavljen, secam se da se u vazduhu pred trku samo cekalo sta ce biti sledece - dovoljno je i danas na YT pogledati snimke lica iz pita ili na stazi pred sam start. Sledi tesko naletanje kada Lamy nije video bolid Lehta koji je ostao zaglavljen na startu, pri cemu je od delova koji su leteli povredjeno cak i nekoliko ljudi iz publike. I na kraju fatalna Variante Tamburello i pogibija Senne u 7. krugu, ucinili su ga najtragicnijim vikendom F1 u istoriji. Na sve to, pod crvenom zastavom (zbog greske u komunikaciji), Comas se vraca na stazu i zamalo nalece na medicinsku ekipu i helikopter. Uprkos svemu, trka je posle prekida i trasporta Senne u bolnicu Maggiore odvozana do kraja... Secam se svakog detalja kao da je juce bilo, trka koja je bukvalno oznacila kraj jedne blistave ere F1.

Jedina pozitivna stvar je da je to sve uticalo na znatno povecanje bezbednosti u kasnijim godinama. Toliko o odlaganjima, sry za off...

Share this post


Link to post
Share on other sites

bogami tesko ce biti Ferarijevcima da osvoje pol,Merc šasija,a pogotovu od RdB je bas za ovakve staze,pa cak i za trku.

Al Kubica na kraju sezone odlazi iz Wiliamsa ,a i iz Formule,ne znam zasto se i vracao,eto vozikao se pomalo,uzeo jedan bod

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, silenci said:

Al Kubica na kraju sezone odlazi iz Wiliamsa ,a i iz Formule,ne znam zasto se i vracao,eto vozikao se pomalo,uzeo jedan bod

Jedino može da mu se zameri što je baš na svakoj trci klupski kolega bio ispred njega, a ovo za bodove...dobro je da se Williams uopšte kotrlja po stazi, ubedljivo su najslabiji...

Share this post


Link to post
Share on other sites

mislim da bi i Čedomir Brkic bio brzi od njih:D

Rasel ima potencijala,mlad vozac,al treba mu brzi auto,a Kubica je mator,a i da nije imao nezgodu na reliju i da je vozio F1,vec bi bio za zamenu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekler u trecem treningu najbzi. Samo tako da nastavi :D

Inace Ferrari je stavio novo prednje krilo za Singapur, navodno treba down-force da poveca.. Koliko sam citao jedino su oni izmisljali toplu vodu sa prednjim krilom i imali potpuno drugačije.. Kao jedan od razloga za losiju sezonu navode i to.. Videcemo dal ce nesto pomoci, nadamo se da hoce :)

Edited by dekirs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neeeeema zezanja sa Leklerom...treća zaredom pol pozicija. Dobar i Fetel, lako je mogao biti barem drugi....tako da je Ferrari definitivno konkurentan sutra za pobedu. :thumbup: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledajuci kameru iz Leclerc-ovog bolida u najbrzem krugu, video sam 2 korekcije za koje sam bio ubedjen da ce ga izbaciti iz borbe za pol. Ali bukvalno je leteo stazom, svaka cast.

Konacno da gledamo u najmanju ruku konkurentan Ferrari na stazama gde je bitniji DF. Nesto cisto sumnjam u pricu oko "samo" prednjeg krila, na koju se "izvlace" za prethodni deo sezone.

Ocekivao sam vise od RB sasije i Maxa. A deluje mi da Leclerc polako ali sigurno ubija Vettela u pojam. Pogledajte samo njegove face po zavrsetku Q3, gde je i on realno odlicno odvezao, Hamilton je bio brzi za samo 3 stote.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledajuci snimak dva puta mu je baaaas pobegao..Mogu misliti koja bi razlika bila da bar onu drugu gresku nije napravio, ili cak obe.. 5ta pol pozicija u ovoj sezoni, najvise od svih.

Fetel je sam kriv, nema sigurno Lekler bolji setup od njega, jednostavno decko bolje vozi sada, pun je samopouzdanja lezi mu bolid a i zna. Kada izadje iz formule je fin, miran, stalozen, smeska se a kada sedne u bolid krece ludilo.. Setite se samo Monaka i onih preticanja koja se doduse nisu zavrsila slavno ali treba imati mu*a za ono. 

Edited by dekirs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bravo za Leklerka,a i Fetela i naravno za ceo tim Ferrari,konacno su mocni i konkurentni Mercedesu,sutra ako nepobede nisu nista uradili,bice odlicna trka,bolja za gledanje negoli mi i ameri za 5to mesto u kosarci:D

A Vetel je zamalo drugi bio,iako nije nesto u formi,a Leklerk stasava u pravog sampiona

 

https://pole-position.rs/hamilton-ne-znam-odakle-ferrariju-ovakav-tempo/

ala ova ciganstura sere,

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, dekirs said:

nema sigurno Lekler bolji setup od njega

lezi mu bolid a i zna

Pa, brate, borio se sa Alfom cele prosle godine, ispekao zanat :lol: .

Zao mi je i zbog Bahreina, Austrije (problem tehnicke prirode/gume) Azerbejdzana i i Nemacke (sopstvene greske), a i propustanja Vettela u prvom delu sezone. I uz takav Ferrari iz prvog dela sezone, uz ovih par zadnjih trka, ko zna gde bi sada bio... Ali polako, sve leze na svoje...

Dolazi li Kimi na ove trke posle letnje pauze :) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahahaha jest vala, bilo je muke sa onom Alfom, ali bezalo je dupe na njoj ko i na Ferrariju.. Sto kaze Miki ( trap Kristina ) kad sam ga pitao kakav je Ferrari na trapu, kaze on: "Ma Fiat" :D Tako da s obzirom koliko Ferrariju bezi dupe ove sezone ovo je odlicno :D

Npr pogledajte sa treceg treninga kada cini mi se Botas i Hamilton udaraju u onaj ivicnjak auto se odbije oni ga ispravljaju i to je maltene to, lezi ko pegla.. Da je neko od crvenih tako udario okrenuli bi se 3 puta :D

 

Kimi je izgleda postao ucitelj, batalio voznju.. Uci cupavog osnovama.

 

Nego, izvali sto je Lekler nasao maltene pola sekunde u odnosu na Fetela. U prvom pokusaju u Q3 je bio iza 0.3 a sada je ispred 0.2.. Majstorski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kapiram da u Ferrariju prate tvoj predstavljanje na forumu, pa su i oni montirali one zabice iz Lav auta. Ocigledno su utegli i stabilizovali bolid.

S obzirom da u kvalifikacijama nije bilo nikakvih prekida (samo par naslanjanja na zid), znaci sutra nema sanse da omane SC :) . Salu na stranu, drago mi je da konacno trke imaju neizvesnost i trkacku draz, pa neka pobedi najbolji. Tu je uvek i RB sa Hondom, sve bolji McLareni, a u Singapuru je sve moguce...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekleru u Singapuru treći vezani pol

 

195942-Sarl-Lekler.jpg

 

Pred nedeljnu Veliku nagradu Singapura kvalifikacije su prošle u znaku Šarla Leklera. Kako prenosi Sport Klub, vozač Ferarija Šarl Lekler osvojio je pol poziciju pred nedeljnu trku za Veliku nagradu Singapura. Za Leklera je ovo treća vezana pol pozicija. Lekler je krug koji mu je doneo pol poziciju izvozao za 1:36.217. Sa druge startne pozicije u nedelju će krenuti vozač Mercedesa Luis Hamilton koji je u odnosu na Leklera imao zaostatak od 191 hiljaditinke. Treće mesto u kvalifikacijama je pripalo starijem od dvojice vozača Ferarija Sebastijanu Fetelu koji je od svog timskog kolege bio sporiji za 220 hiljaditih delova sekunde.

 

Među prvih deset u kvalifikacijama su se redom našli Maks Ferštapen u Red Bulu, Valteri Botas u drugom Mercedesu, Aleksander Albon u drugom bolidu Red Bula, Karlos Sainc u Meklarenu, Danijel Rikardo i Niko Hulkenberg u dva Renoa, a deset i je bio Lando Noris u drugom Meklarenu. Trka se vozi u nedelju od 14:05 uz prenos na Sport Klubu 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...