Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Kupljene vozačke dozvole u Srbiji

Recommended Posts

Više stotina građana Tutina, ali i drugih delova Srbije, vozi automobil, a da nikavu obuku nisu prošli!

 

SRB vozacka_dozvola.jpg

 

Vlasnik Srednje škole ''Tutin'', Ismet D. (53), njegov sin Adnan D. (25) i direktor Saobraćajne škole iz Trstenika, Almir S. (39) uhapšeni su zbog sumnje da su većem broju građana, uz novčanu naknadu, izdavali lažne diplome i uverenja o položenom vozačkom ispitu. Oni se sumnjiče da su u ovoj i prošloj godini od 54 osobe uzeli novac kako bi im izdali lažna uverenja o položenom vozačkom ispitu za B i C kategoriju, na osnovu navodnog završetka jednog od smerova u tim školama. Obe ove škole su u privatnom vlasništvu. Sumnja se, međutim, da je broj ljudi koji slobodno voze automobil a da za to nisu prošlil obuku, odnosno da namaju položen vozački ispit, daleko veći i da se meri stotinama. Osim njih, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva iz Kraljeva, uhapšeni su i M.A. (51), G.M. (41), G.S. (38) i D.N. (53) zbog sumnje da su neposredno komunicirali sa kandidatima, uzimali novac i omogućivali ispunjenje uslova da im rukovodioci škola izdaju uverenja sa neistinitim sadržajem. Krivične prijave zbog davanja mita podnete su i protiv osoba koje su na taj način dobili dozvole, kao i još protiv troje odgovornih iz Saobraćajne škole u Trsteniku koji su omogućili izdavanje lažnih uverenja.

 

Sve se završavavalo brzo, za nekoliko stotina do 1.000 evra

 

Prema nezvaničnim informacijama, kupovina diplome i uverenja neophodnog za vozačku dozvolu koštalo je od nekoliko stotina do 1.000 evra, a sve se završavalo veoma brzo. Pored 54 osobe, za koje je otkriveno da su na taj način došle do vozačke, sumnja se da je broj vozača sa takvim dozvolama iz Tutina, znatno veći.

 

ismet d.jpg

Uhapšen Ismet D.

 

Nije samo u Tutinu

- Dobili smo nalog da do kraja godine proverimo sve vozačke dozvole koje su izdate na osnovu uverenja iz Srednje škole u Tutinu, a preliminarni podaci pokazuju da ih bar 300 vozača iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina ima. Sumnja se da takve vozačke imaju i vozači iz drugih gradova Srbije. Sve one će, najverovatnije, biti poništene - kaže izvor ''Blica'' u novopazarskoj policiji. Nakon hapšenja odgovornih u ove dve škole reagovao je ministar prosvete Mladen Šarčević koji im je, nakon vanrednog inspekcijskog nadzora, zabranio rad zbog utvrđenih nezakonitosti. ''Inspektori su utvrdili da je postupanje te dve škole u obavljanju delatnosti dovelo do ''posledica koje se ne mogu otkloniti nalaganjem mera'', te da su škole ''u dužem vremenskom periodu obavljale delatnost nezakonito'', i da organi upravljanja ''nisu obavljali poslove iz svoje nadležnosti'', saopštilo je Ministarstvo prosvete. U saopštenju se ne navodi da li su uočene nezakonitosti u radu ovih škola i kada su drugi obrazovni profili u pitanju i da li će biti proveravane i ostale diplome stečene u tim obrazovnim ustanovama.

 

Od medicine do saobraćaja

Srednja škola ''Tutin'', prema podacima sa njihovog sajta, školuje učenike za osam različitih obrazovnih oblasti (medicina, ekonomija, mašinstvo, elektrotehnika, trgovina, saobraćaj, šumarstvo i geodezija), sa ukupno 27 smerova. Podaci na sajtu Agencije za privredne registre pokazuju da su u prošloj godini imali prosečno 15 zaposlenih, a pretprošle tek dva. Prošle godine poslovala je pozitivno ostvarivši dobit od 1.9 miliona dinara. Informacije o Saobraćajnoj školi u Trsteniku je teže pronaći. Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je bila aktivna samo tri i po meseca, od polovine septembra do kraja decembra prošle godine. U tom periodu, prihodovala je 71.000, a rashodovala 387.000 dinara, poslujući sa gubitkom.

 

Roditelji ispred škole

Desetak roditelja učenika koji pohađaju redovnu nastavu u Srednjoj školi ''Tutin'' okupilo se juče ispred zgrade pokušavajući da sazna šta se dešava. Oni su u razgovoru sa novinarima poručili da su njihova deca uredno pohađala nastavu i da ne znaju šta će sada biti. Za vlasnike škole govore da su ugledni žitelji Tutina i da sumnjaju u navode da se bave nezakonitim radnjama.

 

Na telefon se niko ne javlja

Na brojeve telefona objavljene na sajtu Srednje škole ''Tutin'' juče se niko nije javljao, pa nije bilo moguće dobiti bilo kakve informacije o radu i poslovanju te obrazovne ustanove.

 

preuzeto sa - blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogledajte kako izgleda srednja skola Tutin i sve ce vam biti jasno :D

 

tutin skola.jpg

 

Ne kazem da treba sve skole da budu ruinirane, ali ovo je privatna skola u varosici od par hiljada stanovnika...

 

 

Edited by neshaoct
postavio sliku na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...