Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Land Rover Defender

Recommended Posts

Stiže električni Land Rover Defender

 

landy d 22.jpg

 

Kako pišu britanski mediji, Land Rover Defender će za nekoliko godina dobiti potpuno električnu verziju. Tačnije, stižu potpuno električne varijante 90, 110 i 130, i to kao deo osvežene Defender linije 2025. godine, s tim što će automobili stići do kupaca 2026. Ovaj potez će verovatno značiti promenu platforme, sa aktuelne D7 Premium Lightweight Architecture na Land Roverovu naprednu MLA Flex platformu. MLA može da podrži potpuno električne pogonske agregate kao i motore sa unutrašnjim sagorevanjem, i već je osnova novih modela Range Rover i Range Rover Sport, sa potpuno električnim verzijama tih automobila koje će se pojaviti 2024. Promena platforme će doći u vreme kada Defender treba da se osveži na sredini životnog ciklusa, ali se ne očekuju neke velike promene u izgledu automobila, uprkos promeni u arhitekturi.

 

landy 75 11.jpg

 

Možda će doći do nekih promena na infotainment sistemu, sa nešto većim ekranom, ali dizajn kabine je toliko dobro prihvaćen od strane kupaca da se ne očekuje da će biti previše menjan. Međutim, verovatno je povećanje upotrebe održivih materijala. Inženjeri kompanije su optimistični zbog toga što legendarni 4x4 postaje električni i prednosti koje će to doneti njegovim performansama na terenu. Tehnički detalji sestrinskog vozila Defender EV, potpuno električnog Range Rovera koji treba da se pojavi 2024. godine, tek treba da budu otkriveni, ali Land Rover insajderi sugerišu da će baterija od oko 100 kWh lako stati u MLA platformu, a cilj će biti domet od najmanje 300 milja (483 km).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arctic Trucks Land Rover Defender

 

230755-arctic defender 04.jpg

 

Arctic Trucks sa svojim novim paketom modifikacija za novi Land Rover Defender poboljšava mogućnosti ovog terenca u teškim uslovima.

 

230756-arctic defender 03.jpg

 

Ističu se gume od 35 inča, set 20-inčnih aluminijumskih felni i lift kit.

 

230758-arctic defender 02.jpg

 

Sve u svemu, ovakav Defender je viši od fabričke verzije, pri čemu je klirens povećan na 360 mm sa vazdušnim oprugama na najvišoj poziciji.

 

230757-arctic defender 01.jpg

 

Tu su i proširenja blatobrana, Arctic Trucks grafika i opciono Warn vitlo, dok blagi hibridni 3,0 litarski benzinski motor u Defenderu P400 i dalje ima 294 kW/400 KS i 550 Nm obrtnog momenta (uz pogon sva četiri točka i osmostepeni automatski menjač). Cena za sve ove izmene se u kratkoj vesti ne navodi.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

thestraightpipes.jpg TheStraightPipes: 2023. Land Rover Defender 130

 

Najduži Defender, P400 (395KS/550Nm iz 3.0 turbo-benzinca sa 6 cilindara, uz 48V blagi hibrid), First Edition.

U ovako fabrički produženi Defender dvoje odraslih može komotno da sedne u treći red sedišta:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

E.C.D. Automotive Design Land Rover Defender

 

231459-ecd 04.jpg

 

Među novijim kreacijama koje stižu iz kompanije E.C.D. Automotive Design je i Project Mayhem, modifikovana verzija starog Land Rover Defendera. Prema Tomu Humbleu, jednom od suosnivača kompanije, Project Mayhem odražava tipičnu konstrukciju Land Rover Defender 110. Kaže da je potpuno modernizovan i naziva ga ''demon za terensku vožnju'' napravljen da savlada bilo koju prepreku.

 

231460-ecd 03.jpg

 

Vozilo se ističe Santorini crnom bojom. 20-inčnim točkovima sa 33-inčnim BF Goodrich gumama za sve terene, zaštitnim elementima, prednjim branikom sa ugrađenim vitlom, E.C.D. Air Ride oslanjanjem, Brembo kočnicama, kao i GM Performance LT4 V8 motorom sa kompresorom koji razvija i do 650KS.

 

231461-ecd 02.jpg

 

U paketu su i Momo Nero volan i sedišta Corbeau (sa grejanjem u prva dva reda).

 

231458-ecd 01.jpg

 

Cene modifikovanog Defendera 110 kreću od 224.995 dolara pa naviše. Osim toga, E.C.D. po narudžbini  može da vam napravi električni Defender, sa Teslinim pogonom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Land Rover povećao proizvodnju Defendera zbog velike potražnje

 

206674-Land Rover Defender hibrid03.jpg

 

Jaguar Land Rover (JLR) trenutno ima oko 214.000 porudžbina, od čega je oko četvrtina za Land Rover Defender. Novi Defender je kupcima na raspolaganju u verzijama 90, 110 i 130, a proizvodi se u fabrici u Nitri, Slovačka. Da bi zadovoljio potražnju, JLR je sada dodao i treću smenu u toj fabrici. JLR takođe navodi da je Defender bio najpopularnije vozilo kompanije u poslednjih sedam kvartala.

 

Kako se napominje u vesti, uska grla u snabdevanju ometaju JLR-ove svakodnevne operacije. JLR je dao prednost vozilima sa većim profitnim maržama, zbog čega proizvodnja u slovačkoj fabrici nije pogođena. Jaguar Land Rover je inače u 2022. godini prodao ukupno 330.781 automobil. Kupcima su posebno zanimljivi Range Rover, Range Rover Sport i Land Rover Defender. Novi Defender je recimo zabeležio 66.805 prodatih jedinica, ali je Discovery prodat u samo 10.747 primeraka. Što se budućih planova tiče, Defender će za nekoliko godina dobiti potpuno električnu verziju. Tačnije, stižu potpuno električne varijante 90, 110 i 130, i to kao deo osvežene Defender linije 2025. godine, s tim što će automobili stići do kupaca 2026.

Ovaj potez će verovatno značiti promenu platforme, sa aktuelne D7 Premium Lightweight Architecture na Land Roverovu naprednu MLA Flex platformu. MLA može da podrži potpuno električne pogonske agregate kao i motore sa unutrašnjim sagorevanjem, i već je osnova novih modela Range Rover i Range Rover Sport, sa potpuno električnim verzijama tih automobila koje će se pojaviti 2024. Promena platforme će doći u vreme kada Defender treba da se osveži na sredini životnog ciklusa, ali se ne očekuju neke velike promene u izgledu automobila, uprkos promeni u arhitekturi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Land Rover Defender Outbound

 

land rover defender 004.jpg

 

Land Rover Defender za modelsku godinu 2024 dolazi i sa specijalnim izdanjem Outbound.

U ponudi sa P400 benzinskim i D300 dizel Ingenium motorima, ograničeni model je dostupan samo kao verzija 130 sa pet sedišta. Odlikuje ga niz dizajnerskih izmena, uključujući Shadow Atlas mat završnu obradu za branike i umetak maske, dok su bočni otvori za ventilaciju u Antracit boji.

 

land rover defender 04.jpg

 

Kupci takođe mogu da biraju između 20-inčnih sjajno crnih ili 22-inčnih Shadow Atlas mat točkova. Defender Outbound se može kupiti u Fuji White, Santorini Black, Carpathian Grey ili Eiger Grey kombinaciji sa izborom između presvlake od Windsor kože ili Resist tkanine.

 

land rover defender 03.jpg

 

Unutrašnjost dolazi u Ebony boji sa Ebony Morzine oblogom i Robustec furnirom. Land Rover dodaje i gumene podne prostirke, mrežu za teret i tačke za pričvršćivanje za obezbeđenje predmeta. Što se ostalih vesti tiče, Defender V8 konačno može da se dobije sa osam sedišta. Njegov 5.0 motor sa kompresorom nudi 493 konjske snage i obrtni moment od 610 Nm za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5.7 sekundi.

 

land rover defender v8 02.jpg

 

Osmocilindarski model se pridružuje već dostupnim šestocilindričnim Ingenium P400 i D300. Na kraju i Defender 110 koji kupci sada mogu da naruče i sa novim County Exterior Pack-om koji prati originalni Defender County. Dobija retro grafiku sa strane vozila, kao i osvetljene ploče sa County grafikom. Vozi se na točkovima od 20 inča koji su dostupni u dve završne obrade, uključujući sjajnu belu.

 

land rover defender county 01.jpg

 

Možete ga naručiti u Fuji White, Santorini Black ili Tasman Blue boji, svaki sa sopstvenim dizajnerskim akcentima. U Kini, Land Rover prodaje Country Pack i za Defender 90.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heritage Remastered Defender by Chelsea Truck Company

 

HeritageDefender 04.jpg

 

Kako bi obeležio 75 godina Land Rover Defendera i 25-godišnjicu Kahn Designa, britanski dizajner Afzal Kahn lansira novi Defender Heritage Remastered od strane kompanije Chelsea Truck Company, odajući počast Land Roverovom HUE166.

Heritage Remastered je evolucija Chelsea Truck Company Defender programa, game prilagođenih Land Rover konverzija. Bezvremenski, rafinirani stil Heritage Remastereda je dostupan u verzijama 90 i 110 i uključuje donji deo branika; izmene komponenti ofarbanih u boju karoserije, ekskluzivnu boju ''Colours of Kahn''; suptilna proširenja blatobrana, British Heritage RS 22-inčne točkove u boji karoserije; a sve kulminira potpunom zamenom Heritage rešetkaste maske.

 

HeritageDefender 03.jpg

 

Novi Heritage Remastered je opremljen retro-futurističkim znakom najnovijeg izdanja Land Rovera, ukrašeno kontrastnom grafikom 90 ili 110. Heritage maska je centralni deo Heritage Remastereda, koji je zahtevao vreme za razvoj, izradu prototipa i inženjeringa da bi se klasično stilizovana maska uskladila sa modernim karakteristikama novog Defendera. Dizajnerski elementi uključuju i kvadratni svetlosni potpis u zadnjim svetlima aktuelnog Defendera.

 

HeritageDefender 02.jpg

 

U boji karoserije je donji poklopac branika, nežno naglašavajući poreklo vozila kako bi odao počast čeličnim branicima pune širine viđenim na prethodnim generacijama Land Rover Defendera. Dodavanje vanvremenskog stila Heritage Remastereda je kontrastni krov i okvir zadnjih svetala u boji vozila, koji odvaja kućište svetla kako bi se uskladilo sa Heritage maskom, a istovremeno se podudara sa onima na istorijskim Defenderima. Heritage Remastered se nudi u nizu tradicionalnih tonova iz kolekcije ''Colours of Kahn'', inspirisan 75 godina istorije Land Rovera. Heritage Remastered ima ograničenu seriju poklopca za rezervni točak, uz numerisanu grafiku pozadi.

 

HeritageDefender 01.jpg

 

Za razliku od spoljašnjeg stila, unutrašnjost je dostupna u nizu tradicionalnih opcija od Saddle Tan kože do Vintage Houndstooth tkanine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Classic Defender Works V8 Islay Edition

 

land rover classic 04.jpg

 

Land Rover Classic je prikazao svoje prvo specijalno izdanje Defendera s tradicionalnom temom - Classic Defender Works V8 Islay Edition. Ovo tematsko izdanje slavi Spencera Wilksa, glavnog direktora firme Rover Car Company i jednog od osnivača Land Rovera, te škotsko ostrvo Islay gde je nastao naziv Land Rover. Classic Defender Works V8 Islay Edition je nadahnut Land Roverom Series IIa u vlasništvu Spencera Wilksa koji ga je i koristio, a sada je deo kolekcije Land Rover Classic, te jednim od hebridskih ostrva na kojem je provodio odmore.

Wilksovo imanje Laggan na ostrvu Islay je korišćeno za testiranje ranih prototipova, a 1947. dok je vozio svoj modifikovani Rover, lovočuvar imanja je komentarisao da to mora da bude ''Land Rover'' (lutalica poljanama), i tako je nastao taj naziv. Iz iste tehničke specifikacije kao i Classic Defender Works V8, Islay Edition pokreće 5.0 benzinski motor V8 od 405 KS u kombinaciji s osmostepenim automatskim prenosom ZF. Svaki je sveobuhvatno restauriran, inženjerski obnovljen i nadograđen, upotrebom vozila donatora u periodu od 2012. do 2016. godine.

 

land rover classic 03.jpg

 

Svako pažljivo majstorski izrađeno i ručno sastavljeno vozilo je jedinstvena ponuda najprobirljivijim klijentima koji traže istinski luksuzan, sveobuhvatno inženjerski prilagođen, kolekcionarski klasični Defender, direktno od originalnog proizvođača. Works V8 Islay Edition biće ograničen na 30 primeraka, 17 će biti dostupno kao 90 short wheelbase (kratko međuosovinsko rastojanje), a 13 kao verzija 110 (dugačko međuosovinsko rastojanje) sa sedam sedišta.

 

land rover classic 02.jpg

 

Classic Defender Works V8 Islay Edition ima završni sloj u Heritage sivoj - naglašenoj Mid Grey srednje sivim tonovima originalnog Wilksovog vozila - sa Limestone kontrastnim krovom i čeličnim točkovima za zahtevne terene. Završni sloj lukova točkova takođe je Heritage sivi, za još prefinjeniji dizajn spoljašnjosti. Tradicionalni logotipovi i oznake Land Rover imaju završni sloj u boji karoserije, a tu je i rešetka hladnjaka u klasičnom stilu, poznata iz davnog Defender Heritage Limited Edition, dok zadnji blatobrani takođe nose oznaku legendarnog nasleđa. Jedinstvena za Works V8 Islay Edition je bočna grafička oznaka ''GXC 639C'' - što je bila registracija Wilksovog Series IIa - koja je suptilna počast vozilu koje je nadahnulo ovu tematsku verziju vrhunskog klasičnog Defendera.

Kao što je to bio slučaj sa prethodnim izdanjima Defender Works V8, Islay Edition ima moderna poboljšanja uključujući LED prednja svetla za poboljšanu vidljivost. Ti tehnički dodaci se proširuju na sveobuhvatna poboljšanja ispod karoserije, koja uključuju nadograđene sisteme vešanja i kočenja koji su prilagođeni za vrhunske performanse i dinamiku na putu. Unutrašnjost Classic Defender Works V8 Islay Edition je mesto gde se oživotvoruje povezanost ovoga vozila s ostrvom Islay, odakle potiče Land Rover (uključujući nastanak samog imena Land Rover), kroz promišljene naglaske i neverovatnu pažnju prema detaljima.

 

land rover classic 01.jpg

 

Luksuzna koža Land Rover Windsor Ebony prekriva Premium Defender sedišta, bočne ukrase, vrata, oblogu krova i instrument ploču. Detalj u boji karoserije okružuje centralnu konzolu i sistem za informisanje i zabavu Classic, kojim se u originalni ekran i prednju masku uvode moderne funkcije poput satelitske navigacije, radija DAB i tehnologije Bluetooth. Ista Heritage siva boja karoserije okružuje uzdužnu ručicu menjača za osmostepeni automatski menjač ZF. Veze s ostrvom Islay su utkane u promišljene detalje koji se nalaze svuda u unutrašnjosti. Područje ramena na sedištima, delovi vrata, poklopac centralnog naslona za ruke i detalji imaju završnu oblogu od taktilnog, posebno odabranog tvida, koji je izradila predionica Woolen Mill s ostrva Islay - pružajući jedinstvenu vezu s lokacijom i njegovim mestom u istoriji Defendera. Uzorak tvida se odlikuje zemljanom osnovom koja odražava lokalni pejzaž. Za Land Rover Classic su odabrane boje koje predstavljaju to područje, s plavom koja predstavlja more i nebo ostrva Islay te suptilnom žutom koja predstavlja travnati pejzaž s tresetom. Posebna tkanina se takođe nalazi na jedinstvenom pretincu u centralnoj konzoli, za male predmete kao što je pametni telefon. Kućište svakog držača za čaše je također izrađeno od drveta bačve za viski. Detalji od hrastovog furnira se protežu do poda zadnjeg prtljažnog prostora, a prelepo obloženi i istrajni detalji zadovoljavaju iste stroge standarde kvaliteta i inženjerstva poput onih koji se primenjuju na najnovijim proizvodima Range Rover. Sat na centralnom delu instrumentne ploče takođe odražava drvenu strukturu ostalih karakteristika.

 

Classic Defender Works V8 Islay Edition koristi istu osnovu kao Classic Defender Works V8. Svako vozilo je mukotrpno obnavljano i unapređuje klasični Defender koji su istražili stručni specijalisti Land Rovera Classic. Donatorska vozila potiču iz perioda od 2012. do 2016. a Land Rover Classic ugrađuje moderni 5.0 pogonski sklop V8 s osmostepenim automatskim menjačem ZF. Performanse su besprekorne uz 405 KS i 515 Nm. Islay Edition - kao i Works V8 - ubrzava od 0-96,6 km/h za 5.6 sekundi, dok je najveća brzina 170 km/h. Svaki primerak je posebno odabran i inženjerski obnovljen pomoću kompleta nadogradnje Defender Suspension koji sadrži jedinstveno podešeno vešanje prilagođeno za povećanu udobnost i dinamiku na putu, s poboljšanom verzijom opruga i amortizerima. Uključen je i komplet za nadogradnju upravljanja, koji pruža nadograđene kočione diskove, pločice i kočione čeljusti iz specifikacije Works V8 za poboljšanu snagu kočenja.

 

Cena za Defender Islay Edition iznosi od 230.000 funti (261.579 evra) za kraću verziju 90, do 245.000 funti (278.638 evra) za dužu verziju 110.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

fifthgearyoutube.jpg Fifth Gear: Land Rover Defender P400E

 

Defender se naširoko smatra najsposobnijim 4x4 na svetu. Sada postoji plug-in hibridni verzija. Prepun je tehnike/elektronike koja pomaže za off-road - da li ga to čini lakim za vožnju, bez obzira na uslove i bez obzira ko je vozač?

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Defender Sport za četiri godine

 

landy d sport01.jpg

 

Kompanija JLR bi za četiri godine trebalo da ponudi kupcima i manji Defender, baziran na EMA platformi za elektrifikovana vozila. Britanski mediji navode da će se baby Defender pojaviti 2027. godine, možda pod nazivom Defender Sport. JLR je već koristio oznaku Sport kada za SUV-ove u okviru porodice Range Rover i Discovery, tako da bi takva strategija imenovanja imala savršenog smisla.

 

Baby Defender će u svakom slučaju biti deo iste sledeće generacije manjih SUV-ova koja će između ostalog uključivati i novi Range Rover Evoque. Postojanje manjeg Defendera je potvrdio i izvršni direktor JLR Ejdrijen Mardel. Platforma EMA (električna modularna arhitektura) će omogućiti JLR-u da uvede potpuno električne SUV-ove na tržište u drugoj polovini ove decenije, ali je takođe projektovana da podrži hibridne pogonske agregate, koji će ostati izuzetno važni za tržišta na kojima je prelazak na EV vozila i dalje relativno spor. Budući baby Defender sa četvoro vrata bi trebalo oda bude otprilike iste veličine kao Škoda Kodiaq.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chelsea Truck Company Defender Prototype X

 

238360-chelsea 04.jpg

 

Britanski Chelsea Truck Company sada nudi novi Prototype X paket za Land Rover Defender 90 (baza je verzija P400 sa 3.0 turbo-benzincem sa 400 KS i 550 Nm, u paru sa 8-stepenim automatskim menjačem). 

 

238361-chelsea 03.jpg

 

Dizajneri kompanije su za Defender Prototype X predvideli proširenja blatobrana, novu prednju masku, izmenjeni prednji branik sa spojlerom, komplet pragova, Chelsea Truck Company poklopac rezervnog točka, zadnji krovni spojler, okvire prednjih svetala, KAHN natpis na haubi, dodatna LED svetla na krovu, izduvni sistem od nerđajućeg čelika, crne točkove od 22 inča...

 

238362-chelsea 02.jpg

 

Unutrašnjost po najavama dobija najkvalitetnije drvo i tamnoplavu kožu, ali Chelsea Truck Company nudi i dodatnu personalizaciju po željama klijenta.

 

238363-chelsea 01.jpg

 

Cena za Defender Prototype X iznosi 105.000 funti (120.000 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...