Jump to content
FAS Goran
MultiZoki

Rumunija, kampovanje bez šatora

Recommended Posts

Dobar dan :) 

Verovatno će se neko zapitati kako kampovanje bez šatora. Objasniću, naravno.

 

Vlasnik sam automobila u koji smo se moja bolja 3/4 i ja zaljubili. To je Multipla. Model iz druge serije god. 2005. 1.9 jtd. Kupili smo ga u Februaru ove godine kao drugi auto (prvi je Seićento već više godina). Evo i slika:  

 

multi001.jpgmulti002.jpgmulti003.jpg

 

 

Edited by neshaoct
popravio linkove ka slikama

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, MultiZoki said:

Verovatno će se neko zapitati kako kampovanje bez šatora. Objasniću, naravno.

Pa, u Multipli, ionako je visoka k'o šator. :D:D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi dan (17. Jul 2019)

 

Beograd - Golubac - Donji Milanovac - Tekija - noćenje u kampu

 

Golubac, obilazak Tvrđave.  Tvrđava je savršeno restaurirana zahvaljujući donaciji Austrijanaca (to i piše na tabli). Pored Trvrđe je sagrađen veliki izložbeni prostor. Sve je novo, sa ukusom i na savremen način urađeno. Cena ulaznice:  https://tvrdjavagolubackigrad.rs/#ceneulaznica

 

Donji Milanovac, obilazak Lepenski Vir.  O ovom praistorijskom nalazištu suvišno je bilo šta pisati. Sve su napisali mnogo stručniji i pametniji od mene. Videti ga obavezno. U okviru obilaska, na svakih pola sata se, u posebnoj klimatizovanoj sali prikazuje simpatičan crno-beli film o počecima istraživanja, izgradnji brane, preseljnju lokaliteta i ostalom s'tim u vezi.  Inače, u pokrivenom prostoru gde su artefakti je nesnosna vrućina kad je napolju sunce. Kao u staklenoj bašti. Cena ulaznice:  http://www.serbia.travel/destinacije/gradovi-i-opstine.a-134.434.html

 Treba paziti na putu kad se ide od Golupca ka D. Milanovcu. Sam lokalitet nije baš uočljivo obeležen putokazom pa može da se promaši. Mi nismo ali je bilo "iznenadnog kočenja" :(

 

Tekija. Uspavana, beznačajna varoš pored moćne reke. Tako, čini mi se, izgleda 90% i malih i velikih mesta u Srbiji, na žalost. Osim toga što tuda prolazi put ka Kladovu i graničnom prelazu preko Đerdapske brane to mesto nema nikakvog značaja.  Pošto je moj stav da je zločin na obali ogromne reke jesti roštilj, potražili smo kafanu da pojedemo riblju čorbi. U Tekiji ni jedna, ALI NI JEDNA kafana ne radi. Neka deca nas uputiše ka ulazu u gradić u restoran "Panorama". Da! Imali su sasvim solidnu riblju čorbu i to za "beda" lovu. Naime, slatko smo posrkali ukusnu tekućinu, oglodali komadiće soma i šarana, popili lepe, domaće kafe i sve to platili, valjda 600 dinara. 

 

Noćenje u kampu. Hehe. U kampu :)  Kamp je prostor na poluuređenoj plaži na obali Dunava. Pripada ili "pripada" restorančiću koji se zove "Kod Joce-Krofne". Krofne nismo bili u prilici da probamo zato što je restoran zatvoren. Ali zato, kad smo pitali Jocu koliko košta noćenje sa autom, bez šatora, za dve osobe, odgovor je bio: "NIŠTA"!  E koliko smo platili toliko smo i dobili. Postoji WC ali se "posao" obavlja iza zidane skalamerije(predpostavljate zašto). Postoji i česma onako cevka iz šljunka na plaži i slavina.  Sve u svemu, nije nam smetalo. 

 

 Na slikama:  Put od BGD do Tekije i pogled na Đerdapsku klisuru . Rumunija je sa desne strane :) 

 

Prvi dan, Beograd-Tekija.jpg

IMG_20190717_145532.jpg

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugi dan 18. 07.

 

Tekija - granica - Turn Severin - Motru - Trargu Jiu

 

Granica. Prelazi se preko brane na Dunavu. Gužve nema uopšte. I na našoj i na rumunskoj strani možda jedno...dva vozila ispred nas. Formalnosti bukvalno formalnosti. Rumunka nas je pitala za alkohol, cigarete i koji je razlog za putovanje. Otvario sam gepek i istog trenutka zatvorio. Čini mi se da od lenjosti nije ni pogledala unutra.  Vinjeta! Naravno, svima nama idu bale na usta zbog rumunskih i mađarskih vinjeta. Za Rumuniju je OBAVEZNO kupiti vinjetu. Na samom graničnom prelazu se kupuje u kućici na šalteru. Naravno, ne idu Evri. Ne idu NIGDE u Rumuniji. Menjačnica isto postoji ali je kurs šit. Razmeniti 10 Eura. Uzeli smo za mesec dana. Košta nešto manje od 10 Eura.  Nipošto ne pokušavati šverc. Na bezbroj mesta smo videli pored puta znak "controle vinieta" sa onim šematskim prikazom radara. Ne znam kolika je kazna i ne želim da saznam. 

 

Turn Severin, obilazak.  Trajanov most (u stvari samo jedan sačuvani stub istog), iskopine Rimskog grada koji se nalazi u okviru tog lokaliteta. (ulaznica 14 Lei po osobi)

Tvrđava Turn Severin, lepo restaurirana i očuvana. Uz tvrđavu je i česma sa izvorskom vodom (ledena k'o zmiče) gde, kako smo se uverili, neprestano kolima dolaze lokalci i pune gomile kanistera. Verovatno zato što je voda OK a i fraj mu dođe. Ulaz na trvrđavu je otvoren i ne plaća se :) 

Bela kula. Nekada bila kula za snabdevanje vodom pa su je danas uredili i otvorili za posetioce i služi kao savršen vidikovac za ceo grad. Odatle smo uspeli  da uputimo, u tom trenutku za nas poslednji pogled ka, nama uvek dragoj, Srbiji. (ulaznica 10 Lei po osobi) 

U Turn Severinu smo kupili katicu za moj mobilni. 30 Lei sa bezbroj minuta i poruka ali najvažnije 4G konekcija i 6 Giga. Ovo zbog navigacije. Naime, ja odavno koristim aplikaciju Maps me. Često ume da poludi i da te umesto u Suboticu uputi u Svilajnac ali svakako da, uz malo pađžnje i logike, pomaže da ne zalutaš. Naročito u Rumuniji, gde onih koji "znaju po neku reč engleskog" ima da ih puškom tražiš, u šta smo se kasnije itekako uverili. 

 

Polazak na dalji put.  Po Michelin mapi, koju sam obilato konsultovao, preporučeni put je na drugu stranu više prema Jugu. Ja sam izabrao ovaj zato što mi je delovao nekako ruralniji a zaključio sam da je sasvim solidan što je ispalo ispravno. 

 

Dolazak u Targu Jiu. Pošto na netu nisam našao da ima kamp, u centru grada, odmah po dolasku nalazimo TI (Turist information) da se raspitamo. Najbliži kamp je oko 70 km daleko i nije nam usput ni u snovima.  A i mnogo kasno bismo stigli. Pitamo za privatan smeštaj uz zebnju da će biti ono: "Sve popunjeno". Veoma ljubazne devojčice, njih tri u stvari, kreću u okretanje telefona. Posle desetak minuta odlazimo u sasvim pristojnu kuću, u blizini centra (15-tak minuta) Cena 100 Lei za nas dvoje. 

Targu Jiu, obilazak: U tom gradu i nema šta naročito da se vidi, osim ogromnog, lepo sređenog parka (svi parkovi u gradovima Rumunije u kojima smo bili su ogromni ili još veći i svi su besprekorno uređeni).

 

Na slici: Pogled sa Bele kule - Panorama Turn Severina, i u daljini Kladovo i naša postojbina 

 

Drugi dan, Tekija-Targu Jiu.png

IMG_20190718_125759.jpg

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treći dan  19. 07.

 

Targu Jiu - Petrosani - Sarmizegetusa - Hunedoara - Turda  - Gilau, noćenje kamp El Dorado

 

Prvi pa tjorak. Sarmizegetusa. Dačansko naselje iz predrimskog doba. Lokalitet od svetskog značaja. Nismo pronašli tu "gomilu kamenja" da vidimo. :(  Umesto njega, Maps me nas je odveo u istoimeno selo pored kojeg je istoimeno naslje ali iz rimskog doba. Nije velika razlika. Svega možda dve hiljade godina. Na mapi se vidi sve, mislim naša greška. Nismo imali vremena da ipak nađemo šta smo tražili. Pregledasmo šta je tu je. Rimsko naselje. Lepo sređeno i pretvoreno, kao i mnogo toga u Rumuniji, u turističku atrakciju. Ako ništa, barem su uilaznice bile po simboličnoj ceni (5 Lei po osobi) 

 

Hunedoara. Nezaobilazno. Zamak Corvin ili Zamak Hunjadi (vode se dva naziva).  Očuvan, sređen, sa buljucima i domaćih i još više stranih posetilaca. Iz daleka izgleda tako da ti se čini da samo što Pepeljuga ne istrči iz njega bez leve cipelice. Bode oči nekakva skalamerija od napuštene fabrike na par stotina metara od Zamka.Otkrio sam da je u pitanju livnica koju je, verovatno z'inat, Čaušesku podigao baš tu da oskrnavi srednjevekovnu lepoticu. Parking se u okolini ne naplaćuje ali je ogromna gužva. Ipak, po našem sistemu koji primenjuju bahati punoglavci(parkiraj auto gde god ima mesta da može da stane auto) nekako se uglavismo. (Ulaznica 30 lei po osobi)

Napomena:  Dok idete kroz varoš Hunedoara obratiti pažnju na kuće sa neobičnim krovovima. Ima ih puno a videli smo slične i u drugim krajevima gde smo prošli. Navodno to su kuće rumunske mafije koja funkcioniše po Evropskim zemljama i u glavnom su u pitanju Romi. 

 

Turda. Rudnik soli. Čudo neopevano. Izraubovan rudnik kamene soli koji je eksploatisan od pamtiveka. Pre ulaska OBAVEZNO poneti DEBLJU jaknu. Ko to ne uradi, presešće mu ulazak. Jezero 100 X 100 metara je na dubino od preko 100 metara pa ti vidi. Po njemu plove šamčići na iznajmljivanje.  Parking je veliki i savršeno sređen. Koliko sećam plaća se prilikom kupovine ulaznica ali je neka sića lova. (cena ulaznice 40 Lei po osobi).

 

Gilau, kamp El Dorado. Lepo sređen kamp. Ima sve što savremeni kampovi treba da imaju pa čak i solidno prostran bazen. Novo i čisto, zaista. Može da primi možda i dve stotine šatora, prikolica, kampera tako da uvek ima mesta. WI-FI dosta baguje ali nekako funkcioniše. Recepcija radi, koliko se sećam od 17 - 22. Cena za jednu noć: 75 Lei za naš auto + 2 osobe + struja + šator. Na primedbu zašto šator, malo drsko je odgovorila da MORA da nam naplati. U sebi sam izrekao šta se u tim prilikama izgovara :rant:Saglasili smo se. Da! Zna Engleski :) 

Primedba:  Jedan deo je pravi auto-put. Vidi se na priloženoj mapi.

 

Slike: Rimski grad, Sarmizegetusa,  Zamak Corvin,  jezero u rudniku soli, jedna od kuća sa čudesnim krovom

 

Treći dan, Targu Jiu-Cluz, Napoca.png

IMG_20190719_100959.jpgIMG_20190719_122301.jpg

IMG_20190719_175113.jpg70028896_2005065666262076_2699161399623417856_n.jpg

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Četvrti dan 20. 07.

 

Cluj Napoca, Obilazak.    Ogromna Katolička katedrala u samom centru sa spomenikom Matiji Korvinu ispred. Takođe i Pravoslavna crkva zastrašujuće veličine. Srednjevekovni centar grada sa uzanim uličicama i mnoštvom tipičnih kuća. Renoviran i skockan u fulu. Kuća u kojoj je rođen Matija Corvin (Ugarski kralj) sin Hunjadi Janoša i ogromna Botanička bašta malo dalje od centra. Kolima desetak minuta. (vredi videti, cena ulaznica se ne sećamo).

U čitavom Klužu problem je parking. U centru grada je skoro nemoguće pronaći parking mesto na ulici. Plaća se i to ili metalnim kovanicama (koje je isto nemoguće pronaći) ili SMS što nama sa našom karticom nije omogućeno ili plaćanje bankovnom karticom što nismo imali. Ali, ima nekoliko velikih parkinga na desetak minuta od centra na kojima je parkiranje 2 Lei po satu i plaća se na automatu a mogu i papirne novčanice.

 

Slike: Katolička katedrala, Kuća u kojoj je rođen Matija Korvin, mrvica detalj iz Bot. bašte (trebalo bi dva dana da se sve vidi)     

 

IMG_20190720_125400.jpgIMG_20190720_130349.jpg69752320_378739459488655_5794590303180554240_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Petui dan 21. 07.

 

Cluj Napoca - Targu Mures - Regin - Borsec - Toplita - Lacul Izvorul Muntelui - noćenje u kampu Ursulet, Durau

 

Targu Mures, obilazak.  Grad koji inače zovu i "Grad ruža".

 

Videti Gradsku kuću i centralni trg, u stvari ulica podeljena travnjakom a zove se Piata Trandafilirol.

Takođe i Citadelu Mediavala sa Reformatorskom crkvom iz  XVII veka. 

Durau, noćenje u kampu Ursulet.  Na rumunskom se medved kaže URS. Uzimajući u obzir gde se dotični kamp sa tim imenom nalazi, malo je verovatno da po okolnim preiskonskim, neprohodnim šumama ne tumaraju mede. Kad smo stigli u kamp, recepcionar, simpatičan mlad momčić, koji solidno zna engleski, ponudio nam je kamp-kućicu-tipičnu dvokrevetnu kolibu za 80 Lei dok bi nas spavanje u Multipla izašlo samo 10 Lei manje. Naravno, uzeli smo kućicu i sledećeg dana se ispostavilo da smo napravili dobar dil. Naime, počela je da pada ne kiša nego TUŠ i neba. I padalo je skoro celi dan. Planirana pešačka tura do oko sat i po udaljenih Cascada Duruitoarea iliti vodopada je otpala. Kasnije u putu se ispostavilo da uvek važi ona stara kineska "Ko zna zašto je to dobro". Doći ćemo i do objašnjenja zašto je nama bilo dobro :)

 

Slike: Gradska kuća Trgu Mures, Unutrašnje dvorište Citadela Mediavala, Multipla u kampu Ursulet,  moja malenkost na LETOVANJU u Transilvaniji (temp. +6 u hladu),  opet letovanje u Rumuniji

 

rum001.jpgrum002.jpg

rum003.jpgrum004.jpgrum005.jpg

 

 

Edited by neshaoct
popravio slike

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala za sjajan putopis, interesantne price i komentare, sa zadovoljstvom sam procitao :thumbup: .

Gledam tvoju rutu, da sam na malo jace od sat voznje od Transfagarasana - cisto sumnjam da bih odoleo, a da ne skoknem i rastrcim zabarske konjice :D .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sedmi dan 23.07. 

 

Durau - kanjon Bicaz - Lacu Rosu - Gheorgeani - Pride - Sigisoara - smeštaj Kamp Aquarius

 

Krećemo iz Kampa URSULET (preživelči kišu a medveda nismo videli). Umesto planiranog puta oko jezera Lacul Izvorul Muntelui (oko 40 Km), policija nas, zbog rekonstrukcije puta, upućuje na Targu Niemt i Niemt. Prelazimo neplanirano čitavih 120 Km više. 

 

Kanjon reke Bicaz. Videti pod obavezno. Na pojedinim mestima stene se u gornjem delu, na visini, skoro dodiruju, dok se dole, tik pored nas vodi ljuta bitka. Reka  tutnji i ljutito huči dok se svim silama upinje da vrati sebi ono što joj je čovek izgradnjom puta oteo. Bezuspešno, srećom. Mada smo videli kako radnici popravljaju kamene vodoutvrde. Takođe, na nekoliko proširenja su prodavci suvenira i svega i svačega sa svojim improvizovanim tezgama . Ima ih i na drugim mestima. Bezbroj... Kanjon nije predugačak. Mislim svega pet...šest kilometara ali je impresivan. I to spada u kategoriju must see. 

 

Lacu Rosu. Iliti Crveno jezero. Stigli po monsunskoj kiši. Naroda kao u Indiji. Jedva pretrčali od auta do jednog od restorana. Tu klopali.  Mici (ćevapčići na Rumunskom) i čips (pomfri). Po pljusku nastavili nizbrdo. 

 

Sigisoara. Jedan od nekoliko izuzetno očuvanih srednjevekovnih gradova. Izguglati. Bez dvoumljenja spada u can't miss destination.

 

Slike:  Prve tri kanjon Bicz, sledeća mici i Laku rosu pa fenomenalnom vremenu.  

 

IMG_20190723_131206.jpgIMG_20190723_130827.jpgIMG_20190723_131206.jpg

IMG_20190723_145321.jpgIMG_20190723_150814.jpg

 

 

Osmi dan 24. 07.

 

Sigisoara obilazak. 

Kuća u kojoj je rođen Vlad Tepes, alias Grof Drakula. Prastare zidine sa devet kula.

Najznačajnija "Sajdžijska kula". Najveća i najbolje očuvana. Tu je Muzej grada. Izvanredan pogled. Ulaznica 40 Lei. (za seniore preko 65 popust 50%). 

 

Noćenje Kamp Aquarius. Odličan kamp. Čist i lepo uređen ali mali. Može se desiti ako stignete kasnije da nema mesta. Nešto skuplji (90 Lei sve koplet) ali dobra stvar što sve možeš da obiđeš bez auta a prkiranje je problem i zbog mesta i što se svuda plaća. 

 

  Slike:  Sajdžijska kula, na kuli, kuća gde je rođen Grof Drakula, neki ne znam ni ja ko je, Petefi Šandor.

 

IMG_20190724_101446.jpgIMG_20190724_110000.jpgIMG_20190724_111824.jpg

IMG_20190724_111934.jpgIMG_20190724_112446.jpgIMG_20190724_133746.jpg

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deveti dan 25. 07.

 

  Sigisoara - Brasov - noćenje Kamp "Vampir

 

  Obilazak Drakulinog dvorca, Bran isti dan. 

 Da nije Irski pisac Abraham Stoker napisao roman o Grofu Drakuli i da istog nije smestio u srce Transilvanije, verovatno danas niko, pa ni mi, ne bismo ni znali za Zamak Bran u Rumuniji a još manje za Vlaškog Kneza Vlada Tepeša po kojem je taj lik i poistovećen u romanu. Ali, o Drakuli su napisane tone knjiga, opisa, članaka i snimljeni milioni metara filmske trake, tako da ja tu nemam šta da dodam.  Sam Zamak je impresivan jedino zato što je na vrhu neke vukojebične stene i impresivno deluje sam po sebi. Ne zna se puzdano da li je Knez Tepeš ikada i kročio u taj prostor. Ali, to nije sprečilo vešte Rumune da od te bizarne priče naprave biznis. Reke turista ulaze da se prošetaju kroz unutrašnjost i obiđu par desetina prostorija. U nekima su etno-izložbe a u jednoj neki plavokosi klipan svira nekakav valjda srednjevekovni žičani instrument dok se par slatkih cica u prikladnoj odeći iz tog vremena šećka po prostoriji i nezainteresovanim pogledom kulira posetioce. Fotografisanje je dozvoljeno. (Ulaznice su 40 Lei sa popustom za seniore 50%)

 

Slike: Na prvoj nije Tovariš Staljin nego neki rumunski glavonja, general, valjda, Zamak odozdo, ispred ulaza naravno vašar sa roštiljijadom, jagnjećim i ovčijim štavljenim kožama, podmetač da ne zebu bose noge pored kreveta (cca od 60 do 100 Lei) Zamak iznutra, čajnik ili krvnik u kome je možda Drakula kuvao krv-ne piše nego ja predpostavljam :P 

 

IMG_20190725_124415.jpgIMG_20190725_125642.jpgIMG_20190725_130335.jpg

IMG_20190725_125642.jpgIMG_20190725_141411.jpgIMG_20190725_134132.jpg

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deseti dan 26. 07.

 

Bran - Sinaia - Peles

 

Obilazak:

 

 Dvorac Peles. Must see. Smatra se dvorcem koji ide u istu ravan sa najlepšim i najcenjenijim dvorcima Evrope. Izguglati na netu da ja mnogo ne filozofiram. (ulaz u dvorac 60 Lei, seniori popust 50%). Ulazi se "u turama" po tridesetak tako da se ispred čeka. Mi smo stajali oko pola sata. Ide i vodič-kustos koji sve objašnjava u detalje. NIŠTA ne sme da se dira. Fotografisanje strogo zabranjeno!  Može ali MORA da se naglasi pri kupovini karte da se doplati valjda 5 Lei. Mi nismo znali. Možda negde piše ali... Moja darling je na kvarno iizboksovala nešto fotki ali su je u nekoliko navrata opominjale čuvarke koje mnogo liče na one Ruskinje iz doba komunizma. Bez obzira na sve, Vredi svaki Lei :) 

 

Sinaia - zimski centar. Prvi skijaški centar u Rumuniji. Samo da se zna da je u Sinai postojao luksuzan Hotel još 1880. godine. Duuuga, duuuuga tradicija. Žičara sa kabinama, pogrešno nazvana "gondola", vozi na vrh. Prva do 1400 mnv a druga, preseda se, vuče do 2050 mnv. Obavezno DEBELA jakna!!!! Inače, prozuknu uši žestoko. (Žičara košta 55 Lei po osobi za uspon do vrha) 

 

Slike: Dvorac i moja bolja 3/4 koja žali što se nije udala za princa nego za kraljevića, jbg, ovako nas obuli kao za operacionu salu, jedna od bezbroj fantastičnih soba u drvorcu, uspinjača radi, pogled sa 2050 mnv, pri vrhu slike naš domaćin. (nije jedini koji nam je poželeo dobrodošlicu) 

 

IMG_20190726_102730.jpgIMG_20190726_110043.jpg69576733_697284210743549_2559715755826348032_n.jpg

69797169_2148632312104112_2158548445827170304_n.jpg69259285_2332175760426207_5121489921973944320_n.jpg69645750_1440100629461182_3916935342736801792_n.jpg

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedanaesti dan 27. 07.

 

Rasnov. Obilazak tvrđave. Tvrđava je moćna i dosta dobro očuvana. Parkirali smo u gradu Rasnov i onda pešaka oko dva kilometra što putem u ravnici što uzbrdo ka tvrđavi. Postoji uspinjača ali mi smo hteli baš peške da idemo :) 

 

Noćenje u Kampu "Vampir. Izvanredan kamp. Ogroman i lako se nađe tiho mesto. Domaćin je valjda Rumun, mada tu nikad ne znaš. Ima i Mađara i Nemaca koliko hoćeš. Zna na srpskom doviđenja i hvala. A koliko sam primetio govori čini mi se sve jezike. (cena je bila 60 Lei sa strujom).

 

 Slike:  Pogled na tvrđavu odozdo. Pogled sa tvrđave na grad Rasnov, uspinjača ka tvrđavi, Detalj iz kampa "Vampir".

 

IMG_20190727_125536.jpgIMG_20190727_133304.jpg

IMG_20190727_140222.jpgIMG_20190727_210642.jpg

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dvanaesti dan 28. 07.

 

  Brasov - Sibiu

 

 Brasov, obilazak.

 

  Ogroman grad. Prepun znamenitosti koje vredi pogledati. Izguglati pa odlučiti šta ko misli da bi ga zanimalo.

  Brašov-Poiana. Zimski centar na oko 15 km od grada. Do tamo vodi odličan, širok put. Nismo se zadržavali u centru. Gomila luksuznih hotela. Sve sređeno i uglancano do poslednje travke na travnjacima, a to nije ono što bi nas zanimalo. Parking se plaća iako je nedelja tako da smo se samo provozali kroz nekoliko ulica i na levo krug.

 Put za Sibiu .

 Na oko 80 km pre Sibiu otpao auspuh. Veza na račvi kod motora. Visi i kako auto štrucne, cevka malo zakači asfalt. Vezao sam kanapom i nastavili dalje sa namerom da sutra, u ponedeljak, potražimo nekog da to zašvajsuje.

Stigli u mesto Cisnadoara u kamp "Ananas". Noćenje u Kampu (66 Lei).

 

Slike: Crna katedrala u Brasovu, jedna od mnogih kapija za ulaz u grad Brasov, palat u Brasovu-ima ih mnogo i lepših... 

 

IMG_20190728_111751.jpgIMG_20190728_114229.jpgIMG_20190728_130820.jpg

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trinaesti dan 29. 07.

 

Prvi zadatak pronalazak majstora za auspuh. Pomogao nam je Maps me. Prikazuje čak i automehaničarske radnje. Relativno lako smo našli. Radi od 10 mi stigli u 10 i 15. Odlično. Ali, vrata ZATVORENA??? Izađem iz auta, priđem, kad ono katanac nije zaključan već samo onako stoji. Gurnem vrata. Njih trojica sede i piju kafu. Zna neko Engleski?... tja... slabo... Ali, krećemo u priču. Kod mene zebnja da će da me klepi da mi zvone uši. Jedan srednjih godina, očigledno vlasnik, sa ne mnogo nametljivom kajlom oko guše, ponavlja samo: "No termin, no termin". Evo rek'o, kreće u pripremu za pljačku. Ipak, ima termin. Otvara široka vrata, seda za volan i uteruje Multiplu na dizalicu. Dignu je i onda gledaju ispod. On i još jedan u radnom odelu. Radnik. Gazda kaže može. A ja "How much will it cost?". kad on meni "UAN TAUZEN EURO". Onako kao besno ali vidim da je OK momak. Ja njemu :"No, no, no... Two thusen or I'm goin' ".  Onda mi kaže "hunderd Lei" što je oko 20 Eura. Zavari to radnik za 20 minuta. Radniku 5 Eura i gazdi 25. Mislim da sam dobro prošao. 

 

Sibiu obilazak.  Most laži. Ko pređe preko njega a nekad je nešto slagao, most će da mu se sruči pod nogama. Moja bolja 3/4 nije smela da kroči ni korak ;) Opet bezbroj prelepih kuća iz srednjeg veka i kasnije. Sve očuvane, renovirane. Etno selo "Astra". Nalazi se oko 10 Km van grada. Obavezno obići. Da biste videli baš sve, malo je jedan dan. Mi smo bili oko tri sata. Zaboravili smo koliko su ulaznice ali mislim da nije više od 30 lei. Seniori i ovde imaju popust 50%. 

 

Slike:  Most laži. Ni na ulicama nema laganja - Posmatraju te.  Uređaj za ispiranje zlata XIX vek (etno-selo, detalj)

 

IMG_20190729_112910.jpgIMG_20190729_113612.jpgIMG_20190729_134806.jpg

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citam vase putovanje i uzivam. Jezikom obicnog putnika i po malo slika bas budi neku zelju da se zaista ode i pogleda. A improvizovana multipla je odlicna :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ideja sa Multiplom je fantastična, cenim da ste uživali.

 

Ja sam letos bio u Rumuniji, obišao Transfagarašan i Transalpinu, tri dana i 1200km, ali je vredelo, spavao na 2034 mnv, Balea jezero, na prevoju Transfagarašana.... nisam se setio da objavim na forumu.. poradiću na tome

 

samo nastavite, kampovanje, multipla je ko stvorena za to

Share this post


Link to post
Share on other sites

Četrnaesti dan  30. 07.

 

Sibiu - Transfagarasan - Kamp " Dracula"  - noćenje u kućici ne u Miltipli (noćenje 80 Lei za nas dvoje)

 

Priča je malo poduža i nije moja. Ko želi može je pročitati sa bloga Aleksandre Petrovski: https://alex5rovski.com/najlepsi-put-na-svetu-transfagarasan/

Ipak to bolje predstave oni koji imaju više dara za pisanje od mene. Naravno, svi koji odluče da krenu preko ovog prevoja, trebalo bi obavezno da pročitaju.

 

Na slici dole je naš PONOVNI susret sa medvedom. Tačnije sa mečkom. Nije loše: Dva susreta sa ovim ponosnim džinovima za dve nedelje, hehe...

Na slici se vidi majka dok su dva mala mečeta u travi i ne vide se. Na njih smo naleteli na parkingu u šumi silazeći sa prevoja prema Pitestiju. Uz fotografiju ZABRANE izlaska na tvrđavu Poenari, pravo sedište Kneza Vlada Tepeša, odnosno Grofa Drakule, to je svakako bio dovoljan povod da se zamislimo i da zaključimo da je dobro što nas je kiša sprečila da iz Kampa Ursulet, nekoliko dana ranije, krenemoi peške, sami, da tražimo vodopade po rumunskoj vukojebini. U tim planinama ima medveda i, koliko mi se čini, nije problem nabasati na nekog. Oni su, generalno, plašljivi i klone se čoveka. Ali... Uvek to fuckin' ali, zar ne? :)

Kamp "Drakula.

Nalazi se ispod čuke na kojoj je Tvrđava "Poenari". Tu je stolovao Vlad Tepeš. Vlaški Knez, i veliki borac protiv Osmanlija. Makljao se sa njima gde god ih je stigao i, po legendi, zarobljenike bi obavezno žive nabijao na kolac. Zbog toga je u narodu ostao upamćen kao veoma surov lik i dobio je nadimak Vlad Nabijač. Tako da, nije čudo da su ga kasnije proglasili za besmrtnog krvnika Grofa Drakulu. Do tvrđave vodi 1486 stepenica. Na žalost, i pored naše žarke želje i kuraži da isprobamo našu kondiciju i popnemo se gore, nismo mogli. Razlog za zaključana gvozdena vrata, kojasu tik pored ulaza u Kamp, vidite na donjoj slici. Takođe, kapija Kampa koji je ograđen povisokom žicom, zakićena je upozorenjem da MORA da bude stalno zatvorena. Predpostavljam da predpostavljate zašto :( 

 

Slike: 

1) Delić puta

2) Vreme nas je baš poslužilo :( 

3) Zato smo se "poigrali" po snegu i to u bermudama :P 

4) Junačina je izdržala. FIAT je to :thumbsup:

5) On se ne plaši međeda

7) Tu su negde garant 

8) Želja za šumskim malinama jača od straha o mede

9) Closed :(

10) Bliski susret ssa mamom i dvoje dece :)  

 

IMG_20190730_125044.jpgIMG_20190730_122627.jpgIMG_20190730_132131.jpg

IMG_20190730_141829.jpgIMG_20190730_161755.jpgIMG_20190730_165652.jpg

IMG_20190730_160902.jpgIMG_20190730_180815.jpgIMG_20190731_095518.jpg

67699556_850691818650223_8369223816160739328_n.jpgČetrnaesti dan, Sibiu, Poenari.png

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Petnaesti dan 30. 07.

 

Kamp Dracula - Pitesti - Criaova - Turn Severin - Tekija - Bgd

 

Povratak kući. Gde god da sam bio, ma koliko dugo, uvek me povratak kući radovao. "Preleteli" smo tih nekoliko stotina kilometara. Prijatno umorni od avanture i mlaćenja po Karpatima. Nezaboravno iskustvo. Ponoviti? Zašto ne! Ali ipak, sa drugom maršrutom. 

 

E sad i ono veoma važno što će svakako svakog da interesuje. Ako računamo Beograda i nazad, uz prosečnu potrošnju Multiple, koja je bila približno 5,8 l  cela ekspedicija nas je koštala oko 800 Evra.  Bez bilo kog luksuza. Ništa nismo kupli. U svaku znamenitost smo ušli bez obzira da li se plaća ili ne. Većinom se hranili sami ali i više puta jeli u restoranu. 

Cene u Rumuniji su generalno ISTE za većinu onoga što smo kupli. Mislim na hranu. Gorivo je neki procenat jeftinije. 

 

Eto! Potrudih se da vam iznesem naša iskustva. Svakako će pomoći nekome ko se bude odlučio za ovako nešto. Ako ništa, barem neće morati kao ja da strepi koliko šta košta, gde i kako prenoćiti i sl. I da! Zaboravih. Kod nas je kružila fama o mnoštvu lopova po Rumuniji. I mi smo imali malo zadršku u vezi toga. Da li nismo "naleteli" ili su se zlikovci preselili u bogatije krajeve, ali nama se NIKAKVA neprijatnost nije desila. Ljudi su ljubazni i predusretljivi. Svakako treba biti oprezan ali to ne važi samo za Rumuniju :) 

 

Petnaesti_dan,_Poenari,_Pitesti,_Craiova,_Turnu_Severin,_Granica.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvrsno putovanje ! Zaista fenomenalno iskustvo i dovitljivost sa multiplom, verujem da je u režiji nekog karavana/minivena sličnih gabarita takođe izvodljivo. Da li možete da kažete okvirno ukupnu kilometražu za ovaj poduhvat (gledano cenovno za gorivo) i pošto ste imali kamp-kolica :D, kako ste regulisali nošenje hrane ? Pretpostavljam da nije bilo problema na granici, a od namirnica pretpostavljam dugotrajnije stvari ili neki rashladni box (sa bez 12V/240V utičnicom) ? 

 

Hvala unapred

 

Davno sam imao ponudu za Trasaplinu i Transfargašar biciklom da se prođe (MTB trasa) ali iz određenih razloga nisam mogao..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...