Jump to content
Goran
bane1321

Fiat Nuova Tipo - Uconnect (iskustva, unapređenja)

Recommended Posts

Ja od kada sam kupio auto imam taj problem sa usb-om da ako se kabl malo dodirne (pomeri) izgubi AA...
Lošiji usb nisam video u životu :( .

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat sopstvenog posta, sredjen format, skinuti visestruki TT potpisi

Da, zezalo me je isto.

Rešavao sam u početku:

1. blagim udarcima sa suvozačeve strane :)

2. kontakt sprej (ovo je gotovo rešilo sve probleme)

3. namenski kablić od pola metra gde je usb A stalno uključen a usb C u telefon ide na magnet - milina za korišćenje

4. wifi AA radi dobro skoro mesec dana - nema kablova, telefon ostaje u džepu...

@PedjaZ

Opciju 1 bih preskočio ali hvala ahhaha
Opcija 2 je ok, ali hoću da se rešim stalnog ubacivanja kabla u usb u kolima kako ga ne bih totalno uništio, smeta mi kablic koji tu staln stoji.

3 i 4 deluju kao najbolje opcije. opciju 3 sa kablom sam hteo da probam ali zbog ovog gore navedenog bih da je izbegnem.

Ali opcija 4 deluje kao najbolje rešenje. Možeš li da mi daš link koji AA wifi adapter si kupio da si zadovoljan. Ako bih se rešio kabla za Android Auto to bi bilo najidealnije. :) Pa ću nekako preći preko toga da je tu stalno i da zauzima prostor.

Ja imam wifi AA, ali nije u obliku usb sticka, nego je kao kutija šibica i ima usb kabl.
Nažalost isto kada se malo pomeri taj kabl prestane AA, tako da ne sme ništa da se stavlja u tu pregradu iza usb porta :(

Послато са CPH2565 помоћу Тапатока

@Sebra

aliexpress

XUDA 2in1 Wireless Carplay Adapter Android Auto

@jovancha

Prva opcija reši problem na kratko, a i prija :)

Druga opcija je rešila problem.

Već dve godine radi bez prekida.

Pre toga katastrofa. Kako naidjes na rupu tako se prekine.

Edited by Ivan
Sredjeni Tag-ovi koji nisu radili

@PedjaZ

A gde si uzeo tak  kontakt sprej, da li imaju to električari da svratim negde da mi naprskaju da ne kupujem celu bočicu? To si prskao jednom i to je to za 2 godine? Ili mora redovno da se "podmazuje"? I gde to naprskaš, jel direktno u usb port? :D

Imam neki star par decenija ali bi trebalo da se koristi od tv servisera do auto elektrilčara, u radnji je od 500 din.

Samo sam tada jednom prsnuo, par puta uštekao kabal (bez telefona), sačekao da se osuši i to je to

Posted (edited)

Ljudi imam Fiat Tipo HB 1.6 16v Multijet Lounge plus 2018 (05/2018) koji ima Uconnect 7'' multimediju. Vec 2 meseca pokusavam da istrazim sve o multimediji i bas sam se razocarao kad sam provalio da je verzija Arapska. Stvarno bi mi puno znacilo Android Auto ali vise od toga CarPlay i zadrzao bi OEM multimediju jer volim da sve imam fabricki na autu. Nikakvih problema nemam ni sa zadnjom kamerom ni sa senzorima sve radi kao iz fabrike. Da li postoji mogucnost zamene OEM verzije cele multimedije a da ne osteti funkcionalnost vozila i koja je tacna procedura? Da li mora Proxi da se odradi nakon toga i da se uskladi sa autom. Razmisljao sam i o android opciji ali video sam da menjaju u Turskoj komplet OEM ceo i da posle toga sve radi kako treba i ima android i carplay? Ja zivim u Ljubljani i vrlo rado bi dosao za Srbiju ako bi neko to moga sa garancijom da potvrdi i ugradi. Ovo je moja verzija multimedije.

IMG-6228.thumb.jpg.11086b07038972b61c8e4b8a4ede9ab3.jpg IMG-6229.thumb.jpg.c86d101c0274f6c37a206d4de0a71577.jpg IMG-6230.thumb.jpg.27a50bc70d855e78b4ab42aa010a9487.jpg IMG-6231.thumb.jpg.ba1d4086f1f12bc115a7c7000e54e922.jpg IMG-6250.thumb.jpg.9236159dcaefebcead4f2097621d9f59.jpg IMG-6251.thumb.jpg.1ac9e647afc2059d7d767ea6bd69e769.jpg

Edited by Ivan
Slike prebacene na FLCS server

Nema slika.

Mora proxi ali mora baš neko ko zna šta radi - ne znam takvog.

Cena svega toga će ti biti veća nego cena nekog kineza

@Tony92

Pozdrav i dobrodosao na FLCS forum.

Pokusaj mozda kod Zeke ("Expert service") u Fimskom gradu, covek je doktor za Uconnect.

Sve manje ljudi vozi Fiate, pa je i sve teze naci nekoga ko se bavi sa njihovim OEM multimedijama u odnosu na ranije. Kada smo cak i mi entuzijasti prethodne ConnectNav+ i InstantNav sami instalirali od nule, menjali, servisirali...

Mislim da su kod Zeke popust imali i svi clanovi foruma (a ne samo clanovi kluba sa karticama):

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/76786-naknadno-ugrađivanje-navigacije-ili-multimedije-za-fiat-500500l500x-blue-me-moduli-za-fca-grupaciju-vozila/

Znam da je OEM multimedije radio i Koya u Peristerskoj, mozes i tamo da pokusas (takodje smo imali forumski popust):

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/64923-koya-elektronic-doo/

PS: Slike mozes da kacis i direktno na nas server (videces opciju "Choose files"), nema potrebe da kacis na eksterne servere i onda ovde prebacujes njihove linkove.

Sredio sam tvoj gornji post, em su onda slike sigurne na nasem serveru, em ne zavisimo od drugih portala, em postoji mogucnost Thumbnail prikaza.

@Tony92

Trebalo bi da na Uconnect 7 mogu da se aktiviraju AndroidAuto/CarPlay.

Kucaj na google "fiat tipo android auto activation". Meni prvo izađe youtube video sa uputstvom i link ka ovom forumu sa pdf uputstvom.

U suštini potrebni su elm327 obd kabl, plavi OBD adapter i Multiecuscan progarm.

Istrazi malo vidi da li si spreman da se sam upustiš u to.

Posted (edited)

Sto se delova za arapsko trziste greskom pakovalo za nas region koliko znam i koliko se secam su bili samo retrovizori... i to se primecivalo po slovima na ogledalu retrovizora. Retrovizori sa arapskim slovima su stizali tako. Logisticka greska iz Turske gde se inace Tipo i sklapao.

Za multimediju prvi put cujem.

Edited by MiloshBg

Dosta sam proucavao (skoro 2 meseca) za ovu multimediju i citao i na clubtipo italijanski forum i poljski prevodio sve postove pa tako i ovde. Moja multimedija nema fabricku NAV i nema DAB. 7 '' ekran iz 2018 sa zadnjom rikverc kamerom i sve radi prefektno i tecno ali nema opciju za carplay i android. Bio sam do Italije u jednom servisu koji se iskljucivo bavi Fiat vozilima i multimedijom i problai su povezati na dijagnostiku i promeniti byte 157, 160 i 235. NIje uspelo nakon promene i nije radio ni CarPlay i Andorid Auto. Verzija koju ja imam i koja se vidi na slici ima oznaku za HW- Version : F.RW a ne F.EU. To je Ceska multimedija VP2 Refresh i bas na italijanskom forumu sam citao da ta multimedija Arabic ne moze da se otkljuca preko OBD2 ELM kabla i MultiECUScan-a menjanjem byte-ova. Jedini post koji sam nasao je da neko ima 2019 Fiat Tipo i da ima Arabic multimediju ali mu radi Android Auto a CarPlay ne. Ali on ima i NAV a ja ne. Moje pitanje je bilo da li promenom kompletne OEM originalne multimedije + ekrana mogu da imam skroz sve funkcije auta i android auto i CarPlay. Jako me plasi kako ce se auto ponasati jer preoznaje drugu multimediju. Plasim se da ne rade senzori za kisu, parking, komande na volanu i da blinka kilometraza. 

evo jedna slika arapske verzije multimedije pa pogledajte oznake na njoj i mojoj. 

Screenshot 2026-05-22 171948.png

Posted (edited)

Na tvojoj se nigde nije videlo da pise ARABIC pa zato pitam.

OK, nisi slikao celu nalepnicu.

Ekran je glup i on se ne mora menjati.

Samo sa zamenom SIGURNO nece nesto raditi.
Cak i ako odradis PROXI nestace nesto sto ti je i ranije radilo.

Zbog toga kazem da to mora raditi neko ko se bas razume u to.

Naravno, treba ti i CODE od te nove multimedie pa pazi sta kupujes

Edited by PedjaZ

Po nekim saznanjim sam dosao da oznaka F.RW je - Rest of World i one se ugradjuju za Bliski istok i Severnu Afriku i zbog jeftinijeg hardvera na koji se nije ugradjivao taj cip za android i car play reprodukciju cena je bila pristupacnija tim zemljama. To pricam za godista 2017, 2018 i 2019 gde je nakon toga bio standard taj CarPlay i Android Auto. F. EU je za evropsko trziste i oni uglavnom od 2016 pa do 2019 imaju taj cip koji je sadrzao reprodukciju CarPlay i AA ali uz otkljucavanje kroz Proxi. Sad gledam ako bi ja ubacio od istog modela samo EU ECE multimediju bez NAV kao sto je moj auto sa istim specifikacijama i istim funkcijama, da li bi onda proxi prosao bez problema?!

Rest of World - tu su štedeli a na evropskim su ugradjivali i ono sto se ne koristi (neki modeli bez navigacije imaju GPS modul i fleš memoriju).

Ne verujem da ces dobiti ovde odgovor.

Posted (edited)
18 hours ago, Tony92 said:

Dosta sam proucavao (skoro 2 meseca) za ovu multimediju i citao i na clubtipo italijanski forum i poljski prevodio sve postove pa tako i ovde. Moja multimedija nema fabricku NAV i nema DAB. 7 '' ekran iz 2018 sa zadnjom rikverc kamerom i sve radi prefektno i tecno ali nema opciju za carplay i android. Bio sam do Italije u jednom servisu koji se iskljucivo bavi Fiat vozilima i multimedijom i problai su povezati na dijagnostiku i promeniti byte 157, 160 i 235. NIje uspelo nakon promene i nije radio ni CarPlay i Andorid Auto. Verzija koju ja imam i koja se vidi na slici ima oznaku za HW- Version : F.RW a ne F.EU. To je Ceska multimedija VP2 Refresh i bas na italijanskom forumu sam citao da ta multimedija Arabic ne moze da se otkljuca preko OBD2 ELM kabla i MultiECUScan-a menjanjem byte-ova. Jedini post koji sam nasao je da neko ima 2019 Fiat Tipo i da ima Arabic multimediju ali mu radi Android Auto a CarPlay ne. Ali on ima i NAV a ja ne. Moje pitanje je bilo da li promenom kompletne OEM originalne multimedije + ekrana mogu da imam skroz sve funkcije auta i android auto i CarPlay. Jako me plasi kako ce se auto ponasati jer preoznaje drugu multimediju. Plasim se da ne rade senzori za kisu, parking, komande na volanu i da blinka kilometraza. 

evo jedna slika arapske verzije multimedije pa pogledajte oznake na njoj i mojoj. 

Screenshot 2026-05-22 171948.png

Lepo je Ivan napisao, zovi Zeku u Filmskom gradu. Pozdrav.

Edited by nebojsa zvezdara

Posted (edited)

Pozdrav,

Potrebna mi je pomoć oko multimedije. 

Zanima me da li mogu nadograditi sistem na njoj ( ako mogu jel može neki link gde mogu skinuti drajvere) 

Da li ima mogućnost navigacije

I ako imate nešto što mi može pomoći da je iskoristim maksimalno...

IMG_20260815_141351.thumb.jpg.73444e0a50d2f9a1b2738297934f540c.jpg IMG_20260815_141344.thumb.jpg.769ead367dd5c9d1ee4d3ad1f87dc5fc.jpg IMG_20260815_140422.thumb.jpg.088cc8f24eb902d2ed6f3352b6e2018d.jpg

IMG_20260815_140413.thumb.jpg.c4d2e54a7ad65418004c341a4f081286.jpg IMG_20260815_140413.thumb.jpg.c4d2e54a7ad65418004c341a4f081286.jpg IMG_20260815_140404.jpg

Edited by Ivan
Spojeno, sredjene slike

@Losmi xD

Nepotrebno otvorena tema spojena je sa postojecom o Uconnect uredjajima na Fiat Tipu.

On 5/6/2019 at 8:25 PM, spaad said:

Oni koji  su  proizvedeni do 04.2017. u lounge opremi , bez obzira na motorizaciju i nav paket  u 99% slučajeva radi aktivacija AA i CP . Ovi posle ,kod nas ne. Bar ovom metodom koja je objavljena.

Kako se bato radi aktivacija,ja imam lounge 2018 god .. usb mi  radi ne radi ... Jedina konekcija mi je bluetoot i samo muziku puštam... Jel možeš da mi odg evo broj telefona pa da me uputiš ako znaš nešto više o svemu što se tiče multimedije... Nemam mape na njoj.0648056032