Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Jaguar Land Rover priprema pet novih modela

Recommended Posts

jaguar_xj.jpg

 

Jaguar Land Rover planira pet novih modela za koje se nada da će biti dugoročni uspeh za kompaniju, prenosi magazin Autocar.

Kako piše portal Vrele Gume, prvi od tih pet modela britanskog proizvođača jeste nova generacija modela Defender. Taj model bi trebalo da bude premijerno predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu. Novi Defender će imati veliki značaj za Jaguar Land Rover, ne zbog toga što će se prdavati u velikom broju, već zbog toga što je reč o legendarnom vozilu te kompanije. Prvi utisci za taj model su i više nego pozitivni. Nakon što on bude predstavljen, stići će i drugi, novi i uzbudljivi proizvodi. Naime, nakon modela Defender, stiže potpuno električni naslednik modela Jaguar XJ na kojem se intenzivno radi. Nešto kasnije se očekuju i plug-in hibridne varijante tog modela. Nakon novog Jaguar XJ modela, Jaguar će predstaviti svoj novi SUV po imenu J-Pace. Taj model će biti veći i luksuzniji od trenutne perjanice u SUV segmentu, modela F-Pace. Nedavno je potvrđeno da taj model zaista stiže, i da će, kao i XJ, biti dostupan sa potpuno električnim pogonskim sklopom. 

 

Što se Land Rover-a tiče, krajem 2021. godine će biti lansiran i peti član Range Rover linije modela. Ovaj model, koga su predstavnici kompanije ranije opisali kao ''Road Rover'' će u gami kompanije biti pozicioniran između modela Evoque i Velar. Takođe bi to trebalo da bude potpuno električno vozilo. Ako to zaista bude tako, onda će to biti prvi Range Rover sa potpuno električnim pogonom. Nakon toga, za nekoliko godina, Jaguar Land Rover će predstaviti potpuno novu generaciju modela Range Rover.

 

range rover 2021.jpg

 

Svi pomenuti modeli će biti bazirani na fleksibilnoj MLA platformi britanskog proizvođača. Time će se značajno smanjiti troškovi razvoja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaguar Land Rover u potrazi za novim partnerima

 

rr evoque 123.jpg

 

Tata grupacija, trenutni vlasnik kompanije Jaguar Land Rover, trenutno je u potrazi za novim partnerima tog britanskog proizvođača automobila. Tata grupacija je nedavno kontaktirala kompanije BMW i Geely, sa kojima je otpočela pregovore o partnerstvu.

 

Naime, ovu informaciju prenosi Bloomberg, koji se poziva na izvore upoznate sa ovom temom. Navodi se da Tata traži potencijalne partnere za Jaguar Land Rover, te da su svi pregovori trenutno u početnoj fazi. To znači da bi Tata grupacija mogla da otpočne pregovore i sa drugim kompanijama. Partnerstvo kompanija Jaguar Land Rover sa kineskim koncernom bi se svakako isplatilo britanskog proizvođaču automobila, posebno kada je u pitanju najveće tržište automobila na svetu - Kina. Naime, u toj zemlji je prodaja automobila JLR kompanije pala za ogromnih 50% u odnosu na prošlu godinu. Sa druge strane, Jaguar Land Rover i BMW već imaju partnerstvo kada je u pitanju razvoj agregata i tehnologije elektrifikacije. Zbog toga bi i ovo partnerstvo verovatno bilo lakše zaključiti. Međutim, tokom avgusta koji je za nama, bivši izvršni direktor kompanije BMW, Herald Kruger, rekao je da BMW ne razmišlja o nikakvom partnerstvu.

Još uvek se ne zna kako su Geely i BMW odgovorile na ponudu Tata grupacije. Kineski koncern je rekao da ne vodi nikakve pregovore ''sa Tata ili JLR kompanijama''. Sa druge strane, predstavnici kompanija BMW i Tata su odbili da daju komentare na ove navode. Verovatno je jedna od najvećih prepreka za bilo koje potencijalno partnerstvo, kada je u pitanju kompanija Jaguar Land Rover, upravo njena finansijska situacija koja nije baš najsjajnija.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda i kompaktni Jaguar hatchback

 

jaguar hatch.jpg

 

Narednih 12 meseci će verovatno biti od ključne važnosti za kompaniju Jaguar Land Rover (JLR), u pokušaju da se izvuče iz finansijskih problema koje je izazvala pandemija koronavirusa. U tom periodu bi trebalo da se donesu odluke o nekim novim modelima, uključujući zamenu za Jaguarove modele XE i XF. U kompaniji razmišljaju o radikalnoj alternativi pa bi ova dva modela mogla da budu zamenjena jednim, i to kompaktnim sedanom sa mild-hybrid i plug-in hybrid pogonskim opcijama. Osim toga, u razmatranju je i manji model što nagoveštava i novi Jaguarov šef dizajna Julian Thomson. To bi mogao da bude eleganti hatchback kojim bi Jaguar ušao na tržište premium hatchback vozila koje u Evropi iznosi oko 800.000 primeraka godišnje. JLR bi na tom projektu mogao da sarađuje sa BMW-om pa bi u tom slučaju iskoristio nemačku UKL platformu koju između ostalog ima BMW-a Serije 1. Time bi JLR uštedeo vreme i novac u razvoju novog modela, ali ostaje da se vidi da li će se takav Jaguar zaista i pojaviti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Land Rover obustavio prodaju plug-in hibrida

 

202484-land rover plugin02.jpg

 

Land Rover je privremeno obustavio prodaju SUV plug-in hibridnih modela i saopštio da je najniža emisija CO2 među njegovim modelima 44g/km, a maksimalna autonomija na elektirčnu energiju 43km umesto dosadašnjih 66km. Proizvođač nije precizirao o kojem je modelu reč, ali je saopštio da joj je cilj da poboljša ove vrednosti u budućnosti.

 

''Rad se nastavlja dok se posao oporavlja tokom pandemije, a cilj je da isporučimo veću električnu autonomiju i niže CO2 vrednosti'', navodi Land Rover i dodaje da će dva SUV modela na koje se ovo odnosi i dalje biti među liderima u svom segmentu kada je reč o autonomiji i potrošnji. Narudžbine će se ponovo primati od 26. oktobra, navodi britanska kompanija. Obustava prodaje će naneti štetu kompaniji koja računa na SUV modele da bi njena flota bila ispod propisanog limita CO2 od 132g/km, kako bi ove godine izbegla plaćanje kazni u Evropskoj uniji. Nedavna analiza grupe Transport & Environment, koja promoviše upotrebu zelene energije, pokazala je da je Jaguar Land Rover najdalje od propisane vrednosti CO2 među svim proizvoćačima kada je reč o prodaji u prvoj polovini godine. Prema ovom proračunu, ova kompanija u proseku prelazi ograničenje za 13g/km.

 

202479-land plugin01.jpg

 

Ukoliko plug-in hibridne verzije modela Evoque i Discovery Sport budu zadržale vrednosti ispod 50g/km CO2 i dalje bi se kvalifikovale za superkredite prema sistemu koji je na snazi u Evropskoj uniji i pomogli bi da Jaguar Land Roveru umanji svoj prosek. Kupci novih modela ovog proizvođača žalili su se na društvenim mrežama da su odgođene isporuke njihovih automobila. Jedan kupac je napisao da je njegov Evoque proizveden još u septembru, ali da je i dalje zadržan u fabrici.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaguar do 2025. neće predstavljati nove modele

 

jlr 2.jpg

 

Jaguar je u junu najavio da će se od 2025. godine sa potpuno električnim asortimanom pozicionirati u višem segmentu tržišta, i to kao deo strategije ''Reimagine'' koju je postavio izvršni direktor Jaguar Land Rovera, Thierry Bollore. Kao što je Bollore otkrio tokom intervjua za Auto Express, najjeftiniji novi Jaguar će startovati od blizu 100.000 evra, približavajući se teritoriji Bentleya i udaljavajući se od svojih sadašnjih rivala Audija, BMW-a i Mercedesa. Nova paleta modela će se sastojati od dva električna krosovera i sportskog kupea sa dvoja vrata.

 

U međuvremenu, Jaguar je potvrdio da do 2025. godine neće predstavljati nove proizvode, što znači da će se osloniti na sadašnju gamu modela, kao i da će pojednostaviti ponudi motora i opreme. Govoreći o trenutnom asortimanu (koji se sastoji od limuzina XE i XF, SUV vozila E-Pace, F-Pace i I-Pace, kao i sportskog automobila F-Type), Bollore kaže da su to prelepi automobili, ali potencijalni kupci biraju Audi ili BMW modele umesto toga, a što se dešava zbog pozicioniranja brenda. Promena položaja Jaguara na konkurentnom tržištu neće biti lak zadatak. Novi izvršni direktor je priznao da treba da poprave imidž brenda baveći se pitanjima kvaliteta i pouzdanosti prethodnih godina.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaguar priprema nekoliko električnih SUV modela

 

jlr 2.jpg

 

Kako pišu pojedini britanski mediji, u Jaguaru pripremaju tri nova električna SUV modela koji će biti predstavljeni za nekoliko godina. Svi će se bazirati na novoj platformi za električna vozila, a radi se o modelima koji treba da pomognu Jaguaru da pređe na viši nivo i postane proizvođač samo električnih automobila, počev od 2025. godina kada će aktuelna gama modela biti ukinuta. Kako navodi Autocar, dizajn SUV-ova će biti najavljen konceptnim automobilom, koji će biti predstavljen krajem 2024. Dizajnerski tim Jaguara predvodi Gerry McGovern koji je takođe zadužen za odeljenje za stilizovanje Land Rovera.

 

Manji od tri noviteta će imati sličan stil kao Range Rover Sport, ali će se navodno nuditi u karoseriji sa troja i petoro vrata. Pored toga, Jaguar radi na novom vodećem električnom SUV modelu koji će biti dizajniran da zadovolji potražnju kupaca u SAD i Kini. U unutrašnjosti, Jaguar će koristiti održive materijale za presvlake, poput vune, svile i recikliranih tkanina, sa akcentima od keramike, kamena i stakla. Manji električni SUV će koštati između 90.000 i 140.000 evra, dok će veliki vodeći model koštati oko 230.000 evra u svojoj potpuno napunjenoj SVR specifikaciji. Jaguarov cilj je da postigne prodaju od 50.000 do 60.000 jedinica godišnje, što je cifra uporediva sa prodajom Range Rovera u eri pre Covida.

 

Jaguarova nova aluminijumska platforma, interno nazvana Panthera, služiće kao osnova za sva tri SUV vozila, sa konfiguracijom jednog ili dva elektromotora, tehnologijom od 800V i baterijama koje bi mogao da isporučuje Envision AESC. Arhitektura se razvija u saradnji sa Magnom. Takođe se očekuje da će ponuditi visoke nivoe mogućnosti autonomne vožnje i povezanosti u oblaku, uz pomoć softvera koji se razvija uz pomoć Nvidije. Tri buduća Jaguarova SUV-a će se praviti se u produžetku fabričkih pogona Solihull u Velikoj Britaniji. Sa mogućim predstavljanjem 2025. godine, trebalo bi da vidimo kamuflirane prototipove električnih vozila već 2023. godine, otkrivajući više informacija o njihovom dizajnu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaguar planira i veliku električnu limuzinu

 

233548-jaguar ev.jpg

 

Jaguar priprema i veliku električnu limuzinu kao jedno od tri buduća vozila, navode britanski mediji pozivajući se na izvor upoznat sa planovima. Planovi će dovesti do ukidanja Jaguarove aktuelne game i zamene koja podrazumeva tri električna vozila koja će biti pozicionirana po višim cenama od sadašnje palete vozila. Prvi od novih Jaguara u prodaju stiže 2025. godine, a u pitanju je elegantan grand tourer sa četvoro vrata. Ranije se mislilo da će taj GT biti praćen sa dva SUV-a, mada nove vesti kažu da dolazi samo jedan SUV, dok će treći imodel biti velika limuzina. Sva tri će se navodno bazirati na namenskoj EV platformi nazvanoj JEA (Jaguar Electric Architecture), koju je Jaguar ranije potvrdio za svoj GT sa četvoro vrata.

 

Iako tržište traži SUV-ove svih vrsta, segment je već uveliko pokriven drugim JLR (ranije Jaguar Land Rover) brendovima Range Rover, Discovery i Defender. Umesto toga, Jaguar, sa svojim novim fokusom na vozila manjeg obima i sa većom maržom, može da cilja segmente u kojima drugi JLR brendovi nisu prisutni. Britanski brend se u potpunosti ponovo pokreće kao deo JLR-ove Reimagine strategije, bez planiranih direktnih zamena za bilo koji od postojećih modela. Umesto toga, Jaguar se pomera na viši nivo tržišta kako bi stajao uz Range Rover, Defender i Discovery kao jedan od četiri ''stuba brenda'' JLR-a.

 

Prvi dokaz o tome će biti upravo GT sa četvoro vrata. Prvi iz palete sa tri automobila, biće napravljen u Solihulu (istoj fabrici koja će takođe praviti potpuno električni Range Rover) i biće ne samo najmoćniji Jaguarov serijski automobil ikada napravljen, već će i nadmašiti postojeći električni I-Pace, po dometu i kapacitetu punjenja. Jaguar nije objavio podatke o snazi motora ili performansama, ali kaže da će novi model imati domet do 700 km i da će moći da doda oko 320 km dometa za 15 minuta brzog punjenja. Kompanija je još ranije objavila tizer sliku za budući pravac Jaguara, iako su zvaničnici brzo sugerisali da to ne mora nužno da prikazuje taj još neimenovani GT.

 

Novi Jaguari će biti ''bujni, neustrašivi i zapanjujući'', navode iz kompanije. Inspiracija je filozofija osnivača Jaguara Vilijema Lajonsa da Jaguari treba da budu ''kopija ničega''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

JLR: ''Ugrađujemo polovne delove u nova vozila''

 

jlr sajam01.jpg

 

Jaguar Land Rover se nalazi u teškoj situaciji. Zbog nedostatka rezervnih delova, lokalni trgovci navodno su od centrale dobili uputstva da u nove automobile ugrađuju polovne rezervne delove. Priču donosi CarDealerMagazine koji navodi da se radi o ''10.000 vozila u blokadi.''

 

Nagađanja je za Autocar delimično potvrdio izvršni direktor Jaguar Land Rovera (JLR), Adrian Mardell, koji kaže da je kompanija nezadovoljna zbog kašnjenja u novom logističkom centru za delove u Leicestershireu, zbog čega nekoliko hiljada njihovih automobila u Velikoj Britaniji ne može ''na put.'' JLR je smanjio svoju britansku mrežu snabdevanja delovima sa 18 skladišta na jedan veliki centar - kompleks Mercia Park u Leicestershireu, ali tada su počeli problemi. Mardell je za Autocar rekao da je zastoj ''štetno uticao na razvoj događaja'' i da je pronalazak hitnog rešenja apsolutni prioritet za kompaniju. ''Bio je to planirani prelaz, ali prelaz traje duže nego što smo prvobitno planirali i očigledno je naša odgovornost za promenu. Zbog svih kašnjenja se izvinjavamo'', zaključuje Mardell koji je potvrdio izveštaje da nekih 10.000 automobila JLR-a u Velikoj Britaniji čeka delove, ali je takođe naveo da se ta brojka smanjila i da je današnji broj manji od 5.000.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...