Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Opet Ford Puma?

 

ford off-road.jpg

 

Ford je još u martu potvrdio da će kupcima ponuditi još jedno SUV vozilo, pored već najavljenog novog Bronca. Sa ova dva nova modela Ford će pokušati da povrati poziciju lidera u segmentu off-road vozila i da preotme kupce koji su do sada kupovali Jeep-ove modele. Bar tako su najavljivali iz Forda... Dakle, Ford priprema novi Bronco i novi ''off-road small utility'' koji bi po poslednjim glasinama mogao da ponese naziv Puma. Ime Puma je Ford inače već koristio u Evropi, i to na manjem coupeu koji se proizvodio od 1997. do 2002. godine.

 

ford bronco 11.jpg

 

U svakom slučaju, novi ''off-road small utility'' / Puma će biti namenjen sve većem broju ljudi koji vole da provode vreme u prirodi sa porodicom i prijateljima. Ipak, ime Puma možda neće biti upotrebljeno globalno, budući da bi ovaj model u Severnoj Amnerici mogao da nosi drugi naziv, možda Maverick ili Timberline. Po svemu sudeći, Ford će ovaj model napraviti na platformi novog Focusa, imaće i 4x4 verziju, a deo game motora će delitii i sa novom Kugom. Što se promocije tiče, ona bi mogla se bude održana tokom sledeće godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford vraća ime Puma za crossover na bazi Fieste

 

ford puma.jpg

 

Velika popularnost crossovera B-segmenta je prisilila i čelnike evropske filijale Forda, u Kelnu, da osmisle svoj model na bazi nove Fieste. Iskoristiće atraktivno ime Puma, korišćeno od 1997. do 2002. za coupe na bazi tadašnje Fieste. Novi crossover niže klase (B-segmenta) biće dugačak 408 cm i koristiće samo prednji pogon. U paleti motora biće 3-cilindarski 1.0 EcoBoost snage od 85 do 140KS kao i turbo dizelaš 1.5 sa 85 do 120KS. Nova Ford Puma, koja se očekuje na jesen usmerena je direktno na Volkswagen T-Cross. Računa se da bi cena u Nemačkoj trebalo da startuje od 18.150 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford crossover na bazi Fieste

 

ford puma 2019.jpg

 

Velika popularnost crossovera B-segmenta je prisilila i čelnike evropske filijale Forda, u Kelnu, da osmisle svoj model na bazi nove Fieste. Njime će zameniti sadašnji EcoSport, koji se inače pravi u Rumuniji. Po svemu sudeći, iskoristiće atraktivno ime Puma, korišćeno od 1997. do 2002. za coupe na bazi tadašnje Fieste. Novi crossover niže klase (B-segmenta) biće dugačak oko 4.1 metar i koristiće prednji pogon (mada postoji mogućnost da se kao opcija ponudi i 4x4 pogon).

U paleti motora biće 3-cilindarski 1.0 EcoBoost snage od 85 do 140 KS kao i turbo dizelaš 1.5 sa 85 do 120 KS. Od menjača se pominju 6-stepeni manuelni i 6-stepeni automatik. Postoji takođe mogućnost da se ponudi i atmosferski 1.1 litarski benzinac, kako bi kupcima na raspolaganju stajala i pristupačna verzija. Nova Puma, koja se očekuje na jesen usmerena je direktno na Volkswagen T-Cross, Nissan Juke, Renault Captur... Računa se da bi cena, u Nemačkoj, trebalo da startuje od 18.150 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford Puma se vraća kao SUV

 

ford puma 23.jpg

 

Fordov model Puma se vraća na tržište, ali ovog puta kao SUV koji će biti rival Volkwagenovom T-Rocu, SEAT-ovoj Aroni i Hyundaijevoj Koni, objavio je ''Autocar''. Nova Pumu će biti dugačka 4.2 metra, što ukazuje na to da će biti bazirana na platformi Fieste kao i da će deliti motor i menjače sa tim modelom.

 

ford puma 111.jpg

 

Zato će svoje mesto zauzeti iznad EcoSporta, ali ispod Kuge u Fordovoj ponudi. Očekuje se da će se proizvoditi u Fordovom postrojenju u Krajovi u Rumuniji.

 

191074-ford puma 1.jpg

 

Fordov model Puma se prvobitno pojavio kao coupe 1997. godine a zadržao se u prodaji do 2002. godine. U većim fazama tjuninga, uključujući Ford Racing Pumu, model se smatrao sportskim coupeom, a koristili su ga vozači u Junior World Rally Championshipu koji su želeli da imaju karijeru poput legendarnog Colina McRaea i ostalih poznatih reli vozača.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako bi trebalo da izgleda Ford Puma

 

ford puma ae.jpg

 

Ford je prošle nedelje i zvanično potvrdio da se na tržište vraća model Puma. U stvari tačnije bi bilo reći da se na tržište vraća ime Puma. Podsetimo da je Ford između 1997. i 2002. u ponudi imao mali coupe pod ovim nazivom, a ovaj put će se raditi o subkompaktnom crossoveru baziranom na Fiesti. Puma bi trebalo da bude sportskija alternativa modelu EcoSport pa će to biti očigledno i u njenom dinamičnijem i slobodnijem dizajnu.

 

Na priloženom renderu iz britanskog magazina ''Auto Express'' možete videti najverovatniji izgled ovog vozila, koji će, prema navodima proizvođača, u svom segmentu ponuditi vodeću ponudu prostora i fleksibilnosti unutar putničke kabine kao i zapreminu prtljažnika od 456 itara. Za sada znamo i da će nova Puma biti dostupna s tzv. blagim hibridom snage 155KS. Reč je o kombinaciji 1.0 litarskog 3-cilindričnog motora uparenog sa 48-voltnim elektropokretačem/generatorom. Prosečna potrošnja bi trebalo da se kreće oko 5.4 l/100 km. Proizvodnja ovog automobila će početi u narednim mesecima u Fordovoj rumunskoj fabrici u Krajovi gde se proizvodi i EcoSport. Prodaja će početi krajem godine, a premijera će se održati najkasnije krajem leta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Ford Puma najavljen za 26. jun

 

ford puma 23.jpg

 

Već neko vreme je poznato da će Ford na tržište vratiti naziv Puma, ali je takođe poznato da to neće biti manji sportski coupe kao što je to bio slučaj između 1997. i 2002. godine. Ovoga puta naziv Puma će nositi manji SUV model kojim će Ford konkurisati modelima ko što su Renault Captur, Peugeot 2008, Volkwagen T-Cross, Seat Arona i Hyundai Kona. Najnovija vest kaže da će Puma promociju za novinare imati već 26. juna, dok će šira javnost ovaj novitet moći da upozna na septembarskom sajmu automobila u Frankfurtu.

Ford je još ranije najavio da će Puma ponuditi najprostraniji i veoma fleksibilni enterijer, kao i prtljažnik zapremine 456 litara. Osim toga, poznato je da će nova Puma biti dugačka 420 cm, a baziraće sa na platformi Ford Fieste. Takođe, poznato je i da će jedna od opcija u gami biti i 1.0 litarski trocilindrični mild hybrid motor sa 48-voltnim sistemom i snagom od 155KS (potrošnja ove verzije će iznositi 5.4 l/100 km). Na kraju još i informacija da će se nova Puma proizvoditi u Fordovoj fabrici u Krajovi u Rumuniji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je Ford Puma

 

wqwqsr610.jpg

 

Nekada je Ford Puma bio mali i pametno dizajnirani coupe sa pogonom na prednje točkove, a sada se to ime vratilo na tržište, ali u drugačijoj formi.

 

wqwqsr609.jpg

 

Puma je sada mali i takođe pametno dizajniran kompaktni crossover kod kojeg je Fordov aktuelni dizajnerski jezik došao do punog izražaja, kako unutra tako i spolja.

 

wqwqsr608.jpg wqwqsr607.jpg

 

Većih iznenađenja nema jer je Ford već najavio ovaj model ranije ove godine, a primetna je i veza sa novom Fiestom. Modeli dele platformu, a Puma je preuzela dosta dizajnerskih karakteristika od nove Fieste s tim da je više podignuta od tla. Na početku prodaje će biti dostupna sa paketima opreme Titanium i ST-Line.

 

wqwqsr606.jpg wqwqsr605.jpg

 

Unutrašnjost nalikuje na onu u Fiesti sve dok se ne pogleda zadnji deo automobila jer su Pumine proporcije omogućile više prostora u prtljažniku tako da zapremina iznosi 456 litara. Prisutno je duplo dno s tim da donji deo omogućava različite konfiguracije, kao i odvod za lakše čišćenje.

 

wqwqsr604.jpg wqwqsr603.jpg

 

Puma je bogato opremljena tehnologijom te je dobila aktivni tempomat, automatsko kočenje, sistem detekcije pešaka, pomoćni sistem za održavanje vozila u traci, Fordov CoPilot360 ograničeno autonomni sistem koji može da funkcioniše u uslovima gradske gužve kada je potrebno da se često kreće i zaustavlja vozilo.

 

wqwqsr602.jpg

 

Zadnja široka kamera omogućava pogled na okolinu od 180 stepeni i to je prvi put da se ova tehnologija našla u ovom segmentu. Deo standardne opreme su Android Auto i Apple CarPlay sistemi. Njima se upravlja putem 8-inčnog centralno postavljenog ekrana osetljivog na dodir, a tu je i 12.3-inčni digitalni ekran umesto instrument table. Ozvučenje je odlično zahvaljujući stereo sistemu sa 10 zvučnika, a kupci mogu da dobiju i sedišta sa funkcijom masaže.

 

wqwqsr601.jpg

 

Pumu će pokretati 1.0 litarski EcoBoost trocilindrični motor uparen sa 48-voltnim blagim hibridnim sistemom koji će isporučivati 125 ili 155 KS (slabiji ima potrošnju goriva od 5.4 l/100 km i emisiju CO2 od 124 g/km a snažniji 5.6 l/100 km i 127 g/km).

 

wqwqsr600.jpg

 

Kasnije će se pojaviti i dizelska verzija, ali će svaka imati pogon na prednje točkove, dok pogon na sva četiri točka neće biti opcija. Kupcima će biti dostupna paleta od 10 boja, i to Blazer Blue, Frozen White, Race Red, Solar Silver, Agate Black, Lucid Red, Grey Matter, Desert Island Blue, Magnetic i Metropolis White. Prodaja u Evropi počinje do kraja godine, a cene će biti poznate nešto kasnije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa dobro sad... farovi daleeeko više podsećaju na izvorni model nego na Kiu.
A Puma je sve, samo ne legendarna... 5 godina se samo pravila, totalni promašaj
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, totti said:

A Puma je sve, samo ne legendarna... 5 godina se samo pravila, totalni promašaj emoji4.png

Koliko je hvalospeva pobrala dok je bila aktuelna, a i dalje bila preporučivana kao najbolja kupovina u svojoj klasi i posle 2010...

Plus odlična reli verzija i dizajn koji je i danas aktuelan... Šta znam, meni lično je legenda :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/26/2019 at 7:11 PM, McSteel said:

Koliko je hvalospeva pobrala dok je bila aktuelna, a i dalje bila preporučivana kao najbolja kupovina u svojoj klasi i posle 2010...

Plus odlična reli verzija i dizajn koji je i danas aktuelan... Šta znam, meni lično je legenda :)

 

Ajd nadji neki primerak na nasim putevima :)

Edited by srdjos

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, srdjos said:

 

Ajd nabroj neki primerak na nasim putevima :)

Nisam siguran kakav odgovor očekuješ ovde... Tablice i koordinate primećenih primeraka? :P
Ali shvatam šta hoćeš da kažeš i u pravu si - jeste retka kod nas.

Generalno u Srbiji nije baš najčešća pojava model auta koji nema varijantu sa dizel motorom i petoro vrata... Činjenica je da je Puma napravljena na platformi Mk.4 Fieste, malo olakšana, sa nešto boljim rešenjem ogibljenja i izgledom koji prilično polarizuje. Zašto bi je Srbin čovek kupio kad ima Fiestu koja je jeftinija, ima dizel varijantu, ima petoro vrata i isti enterijer?

 

Zato što je seo da provoza, a pogotovo special edition sa ~155ks Zetec-om :)

Opelova Tigra (na bazi Corse) je gađala isti segment na isti način, pa iako nije objektivno bolji auto, dosta bolje je prošla ovde.

Sâm sebi podrivam argument o gorivu i broju vrata, ali eto, izgleda da utiče i marka odnosno ugled iste...

Edited by McSteel

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, McSteel said:

Nisam siguran kakav odgovor očekuješ ovde... Tablice i koordinate primećenih primeraka? :P
Ali shvatam šta hoćeš da kažeš i u pravu si - jeste retka kod nas.

Generalno u Srbiji nije baš najčešća pojava model auta koji nema varijantu sa dizel motorom i petoro vrata...

 

jedan deo si pogodio, retka je.

U Srbiji je pojava auta sa jeftinim delovima i troskovima odrzavanja najcesca pojava, bilo dizel, bilo benzinac a Puma to nije.

Edited by srdjos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako bi mogla da izgleda Ford Puma RS

 

ford puma rs.jpg

 

Mada je nova Ford Puma predstavljena tek pre dve nedelje, već su krenule spekulacije o mogućim sportskim verzijama. Prelazak iz coupeovske u crossoversku formu karoserije neće sprečiti Ford da tržištu ponudi sportski nastrojenu Pumu. Ponuda motora Ford Pume u standardnom formatu obuhvata 1-litarski 3-cilindarski turbobenzinac u varijantama sa 125 i 155 KS, koji funkcioniše kao meki hibrid. U slučaju kada bi se obistinilo predviđanje koje je svojim renderom predstavio X-Tomi Design pod haubom Ford Pume RS bi mogao da se nađe 2.3 litarski turbobenzinac kakav koristi i Ford Focus RS. Drugim rečima, impresivne sportske performanse bi bile zagarantovane.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Crkavam od smeha na šta liči ...grozota!

Stvar ukusa!

 

 

Poslato sa POT-LX1 pomoću Tapatoka

 

 

 

80c954360dda57e1a5bf68f2f6cc10b4.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

U razmatranju i Ford Puma ST

 

194826-ford puma 002.jpg

 

Britanski mediji pišu da bi nedavno predstavljeni Fordov manji crossover Puma mogao da se pojavi i u sportskom ST izdanju. U Fordu navodno ozbilno razmatraju ovu mogućnost, a na ovim nezvaničnim renderima je pokazano kako bi mogla da izgleda sportska Puma ST, ako u kompaniji daju zeleno svetlo za ovaj projekat.

 

194827-ford puma 001.jpg

 

Kako bilo, Puma ST bi imao aero body kit (izmenjeni branici, set pragova, zadnji difuzor, zadnji krovni spojler...), saćastu prednju masku, crvene ST oznake, veće alu točkove, modifikovano oslanjanje, sportski izduvni sistem, jače kočnice, plava kočiona klešta i sportsku unutrašnjost sa Recaro sedištima, sportskim pedalama i kožnim volanom sa zaravnjenim donjim delom. Pod haubom bi mogao da se nađe 1.5 litarski trocilindrični EcoBoost turbo benzinac iz Fieste ST koji raspolaže sa 200KS i 290 Nm obrtnog momenta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko neki žabac na steroidima... 47834b77642f3436937d32b920130f2f.jpg

Poslato sa POT-LX1 pomoću Tapatoka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Snimljen Ford Puma ST

 

195462-ford puma st 001.jpg

 

Nedavno predstavljeni Fordov manji crossover Puma će se pojaviti i u sportskom ST izdanju, što potvrđuju i najnovije špijunske fotografije maskiranog test primerka. Očekivano za sportsku ST verziju, i Puma ST će dobiti aero body kit (izmenjeni branici, set pragova, zadnji difuzor, zadnji krovni spojler...), saćastu prednju masku, crvene ST oznake, veće alu točkove, modifikovano oslanjanje, sportski izduvni sistem, jače kočnice i sportsku unutrašnjost sa Recaro sedištima, sportskim pedalama i kožnim volanom sa zaravnjenim donjim delom. Pod haubom bi trebalo da se nađe 1.5 litarski trocilindrični EcoBoost turbo benzinac iz Fieste ST koji raspolaže sa 200KS i 290 Nm obrtnog momenta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford Puma Titanium X

 

puma 005.jpg

 

Fordov novi crossover Puma će na sajmu automobila u Frankfurtu moći da se vidi i u Titanium X verziji.

 

puma 004.jpg

 

Puma Titanium X dolazi u Pearl Grey boji, sa 18-inčnim alu točkovima, sjajnim crnim i hromiranim detaljima, metalik sivim donjim delom zadnjeg branika, retrovizorima sa svetlom koje osvetljava tlo kada se otvore vrata, kao i kožnim volanom, imitacijom drveta u unutrašnjosti, sedištima sa masažom, bežičnim punjenjem, el. otvaranjem vrata prtljažnika, B&O sound sistemom od 575 vati i sa 10 zvučnika...

 

puma 003.jpg

 

U opremi se nalaze i sistem za održavanje vozila u kolovoznoj traci, detekcija pešaka, prepoznavanje saobraćajnih znakova, adaptivni tepomat itd.

 

puma 002.jpg

 

Kupcima će se nuditi 1.0 litarski turbo benzinski EcoBoost motor u verzijama sa 123KS i 153KS, obe sa mild-hybrid sistemom za smanjenje potrošnje goriva i emisije.

 

puma 001.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

autogefuhl.jpg Autogefuhl video: Ford Puma

 

Nekada (od 1997. do 2001. godine), Puma je bila mali sportski auto na platformi Fieste. 

Sada Ford opet pravi Pumu, opet na platformi Fieste, ali je dosta drugačija od nekadašnjeg malenog i kao sportskog auta:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...