bgajic 1 Posted June 9, 2019 Pozdrav. Sledeci vikend trebam da odem na neki malo duzi put, pa sam hteo da proverim svecice. Kako da dodjem do njih? Vozim 500L 1.4, 70kw (2015). Quote Share this post Link to post Share on other sites
DraganUS 450 Posted June 9, 2019 Bez uvrede ali ako ne znas kako da dodjes.do njih i ako nisi pre skidao teraj kod majstora da ti zameni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bgajic 1 Posted June 9, 2019 ama kako da skinem onaj poklopac... Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 7993 Posted June 9, 2019 Ako si isao na redovne servise sto bi ih dirao? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zhorz 104 Posted June 10, 2019 16 hours ago, bgajic said: na neki malo duzi put, pa sam hteo da proverim svecice ako bi samo svecice da proveris za duzi put onda si spreman za put i Srecan put. Ne diraj to nista. 1 Sinnerman reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9664 Posted June 10, 2019 (edited) 19 hours ago, bgajic said: ama kako da skinem onaj poklopac... Ako ne vidiš nigde šrafove, onda je na žabice...tj. samo ga povučeš na gore. Pokušaj, vidi ide li... Provera auta pred duži put podrazumeva više stvari od samo provere svećica. Verovatno nisi hteo da pišeš šta si sve već pogledao ili planiraš, već samo ovo za svećice pitaš. Koliko km je prešao 500L, jesu li nekad menjane svećice, kako ide auto? Koliko sam čitao po Forumu, praksa ovlašćenih je da menjaju svećice na 500L-u posle 30k kilometara, tj. to mu dođe negde na svakom drugom servisu. Edited June 10, 2019 by neshaoct izmena 1 bgajic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bgajic 1 Posted June 10, 2019 Naravno da sam sve ostalo proverio. Auto je prešao 48.000, bio je na servisu pre mesec ipo. Svećice bi trebalo promeniti na 60k km, ali pošto cu u roku od 5 dana da predjem preko 2500 km, mislim da bi bio red da ih pregledam. Poklopac je pricvrscen sa dva bočna šrafa, ali i sa treće strane (bliže kabini) ima nešto kao plastična nitna, i to mi je glavni problem, jer se plašim da je ne polomim. Hvala na pomoći. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Madra 41 Posted June 10, 2019 menjao svećice na 30 i na 60 hiljada ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
VladaG9 156 Posted June 10, 2019 Svecice se po uputstvu menjaju na 30k km. Naravno ako su fabricke. Postoje i one koje mogu da se menjau na 60k km, ali se one ne ubacuju u 500l. E da inace jedna zanimljivost vezana za svecice, na Elantri se po fabrickom uputstvu uputstvu menjaju na 165 000 km Quote Share this post Link to post Share on other sites
gile smederevo 581 Posted June 10, 2019 Iako su preporucili zamenu na 30000km, ja mislim da one mogu i duplo da izguraju. Verovatno je tih 30000 čisto da se obezbede...a na drugoj strani ima slučajeva (mozda ne kod Fiata) kad ulje menjaju na 30000km( Opel nor) Ko ovde koga....? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Madra 41 Posted June 10, 2019 Ja sam morao da menjam, jedva sam se odvukao do servisa ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
marko.jovanovic 925 Posted June 10, 2019 Kako voziš, da li daviš, ono juriš malu potrošnju, pa prelaziš 2500rpm? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Madra 41 Posted June 10, 2019 Ma ne, kidam ga, jer je trom. Zbog toga i dosta ulja trošim. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Drasko bgd 149 Posted June 10, 2019 (edited) Odvrni dva srafa m6 sa obe strane i maticu m6 sto drži usis filtera na desnom kraku sasije, otkaci selnu na crevu za klapnu gasa,posle samo povici celo kuciste filtera na gore,pozadi se drži samo na gumi.Kad sklonis filter videces 4 bobine,odvrni sraf m8 i masu m6,oizvuci zabicu sa desne strane nosača dzekova,onda otkaci sva 4 dzeka sa bobina i istovremeno izvući dzekove,odvrnes m6 srafove sa bobina ivuces napolje i eto svecica.Svecice se stežu na 18Nm! Edited June 10, 2019 by Drasko bgd 5 horvat, Zhorz, tratra and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 7993 Posted June 10, 2019 Kako se proveravaju svecice? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bgajic 1 Posted June 10, 2019 1 marko.jovanovic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bgajic 1 Posted June 10, 2019 (edited) Hvala svima u svakom slučaju Edited June 10, 2019 by neshaoct skinut višak Quote Share this post Link to post Share on other sites
marko.jovanovic 925 Posted June 10, 2019 Jbg, a mi što vozimo polovne dizele svaki drugi mali servis radimo dizne i turbinu Košta Boga oca, ali šta da se radi. Elem, kako je moguće da na skoro novom motoru tako masti svećice? Da li je to od prevelike potrošnje ulja, ili od čega već? Ne pitam da bih zezao čoveka, nego radi opšte tehničke kulture. 3 hours ago, Madra said: Ma ne, kidam ga, jer je trom. Zbog toga i dosta ulja trošim. Koliko ulja potroši? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Madra 41 Posted June 10, 2019 Ustalilo se tako da na 4,5 hiljade km dosipam 300,400grama. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sasa000 21 Posted December 15, 2019 On 6/10/2019 at 6:24 PM, Drasko bgd said: Odvrni dva srafa m6 sa obe strane i maticu m6 sto drži usis filtera na desnom kraku sasije, otkaci selnu na crevu za klapnu gasa,posle samo povici celo kuciste filtera na gore,pozadi se drži samo na gumi.Kad sklonis filter videces 4 bobine,odvrni sraf m8 i masu m6,oizvuci zabicu sa desne strane nosača dzekova,onda otkaci sva 4 dzeka sa bobina i istovremeno izvući dzekove,odvrnes m6 srafove sa bobina ivuces napolje i eto svecica.Svecice se stežu na 18Nm! Ako smem da probam da dopunim ovo uputstvo jer sam na osnovu njega i ja krenuo u zamenu svećica sam, iako nemam pojma, pa da se zahvalim i probam da dopunim slikama, da bude jasnije. Moj auto je dosao na nekih 27.500 km, svakako sam menjao ulje i filtere pa reko ajd da probam i svećice, pa mozda nekom pomogne. Ako je promasena tema nek neko prebaci od admina gde treba. Za ovu operaciju vam treba gedora 8mm, 10mm, 17mm, 16mm za svećice, šrafciger ravan, neka klešta (za vraćanje obujmice usisnog creva) i naravno svećice NGK DCPR7E-N-10 Kao sto Drasko reče odvrnu se dva šrafa sto drže kućište filtera vazduha, moj auto je iz 2017 pa nazad na kućištu nema šraf nego sam samo zatekao gumu koja drži kućište, bukvalno se celo kućište samo malo snažnije povuče na gore i to je to pre toga naravno treba skinuti šelnu od ovog velikog creva usisa sa desne strane kućišta filtera vazduha, jednostavno se samo kao sto je obelezeno na slici uvuče ravan šrafciger gde je obelezeno i blago se taj jezičak gurne na gore dok šelna ne otpusti (slike su dosta velikog formata pa se nadam da možete uveličati da detaljnije vidite) ovo crevo dovoda vazduha koje ulazi sa leve strane kućišta filtera vazduha se skida najlakse, pritisne se blago na dole kako je oznaceno na slici i izvuče se, jedino što je jako dugačko pa to radite na kraju, nema mesta gde da se izvuče, tako da celo kućište kad oslobodite i povučete ga na desno, ono će samo ispasti E sad možete da vidite ono o čemu je Draško pričao, 4 bobine koje drži svaku po jedan šraf, masa i džekovi,odvrnete masu, bobine i sraf koji je 17mm obeležen žutom crtom koji drži celu tu šinu ostaje vam jos neka žabica/držač sa desne strane bloka motora, jednostavno sa šrafcigerom samo ga podvučete i na gore malo sile i ispada ostaju još džekovi, ovaj gornji se skida tako sto se pritisne ova crna žabica od gore, žuti deo se malo povuče napolje, kolko sam skontao to je kao neki osigurač, potom uz malo cimanja blagog levo desno skine se džekovi sa bobina se oslobode tako što se (bare je tako meni išlo) šrafcigerom ravnim manjim ovaj žuti deo povuče od bobine da izađe tako sve četiri a potom se taj crni deo pritisne i blago levo desno džek se oslobodi, al to polako sva 4 po malo i cela šina će odjednom sići Zaboravih nesto važno možda, pošto niti sam majstor nit se razumem, ja sam ipak zaštitio ovaj usis kada sam ga otkačio sa kućišta,jel kakve sam ja sreće garant bi upalo nešto il ko zna šta, tako da stavice neku jaču kesu i malo gumica ili izolir trake čisto protiv uroka svećice su relativno duboko u motoru pa vam treba produžetak za gedoru 16mm, mora bit gedora za svećice, posto je morate izvući gore, a i kada stavljate novu mora biti u gedori da bi mogli pravilno ušrafiti da ne oštetite navoj il nesto, ja iskreno nisam imao baš za svećicu one imaju neku gumu u sebi ili magnet, iskreno ja sam napravio kupio sam običnu dugačku gedoru 16mm i ubacio sam dva magneta od 10mm (imate u NS u cara dusana neki repro shop) pase ko budali šamar, samo uh učvrstite nekim super lepkom al to sad nije tema, elem lagano su se odvrnule, radite jednu po jednu, kako odvrnete tako odmah ubacujte novu i vraćajte kabel, čisto da motor ostane što kraće otvoren da nesto ne upadne itd kada stavljate novu, mora lagano rukom da se zavrće da ide bez ikakvog jačeg otpora, e sad sto se tice zatezanja, najbolje ko ima taj ključ pa podesi kako je Drasko rekao, al ja nadjoh na netu negde mislim da je na sajtu NGK da se zavrće rukom kolko moze i onda jos nekih 180 stepeni, pa sad... Eto otprilike to je to, posle unazad sve obrnutim redom vraćate, jedino je meni malo muka jer ne znam, šelnu od velikog usisnog creva sam malo teze vratio u leziste ali uspelo je posle malo muke sa špic kleštima pretpostavljam da bi lakse bilo sa onim armiračkim al ih nisam imao, to je to, ovo je samo kao primer nije uputstvo niti treba neko da radi po njemu, za sve sto se desi slomi itd, ja stvarno nisam kriv niti snosim odgovornost. Ako nekom pomognemo ko se ko i ja premisljao dal ce sam dal kod majstora, super, to je i cilj foruma valda da se pomazemo i razmenjujemo misljenja. 10 4 Zan Batist, shuxx, ivica su and 11 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
werp690 519 Posted December 15, 2019 Jasno,lepo propraceno slikama...Uradi sam tema! 1 Flex reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mijailović P. 3605 Posted December 15, 2019 Početnički ali vrlo pedantno i razumljivo. Odličan sa TT Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zan Batist 300 Posted December 16, 2019 11 hours ago, Mijailović P. said: Početnički sto ti znaci ovo obiljezje pocetnicki?? Ne drzi gedoru iskusno, sta..? 1 2 Zhorz, shuxx and Dr Sidious reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites