Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Portugalija 2019.

Recommended Posts

Kroz oblake prašine - Tanak čuva tron

 

rally p 1.jpg

 

Subota je počela sjajno za severnog Irca Kris Mika i njegovu Toyotu. Na ispitu broj 9 bio je najbolji među elitom, za 3 sekunde ispred Latvale, za 4.6 brži od Ožiea, za 5.7 od Nojvila, za 9 sekundi hitriji od Tanaka. Kris Mik svojim agresivnim stilom neodoljivo podseća na svog briljantnog učitelja Kolina Mekrea...jednostavno, postoje ljudi koji pored očevidnog znanja imaju i retku hrabrost. Kris Mik je u prvom subotnjem krugu bio odličan, uspeo je da sačuva mesto na podijumu, a posle ispita broj 10 je u cilju izgovorio: ''Uživao sam, a prošle godine sam posle ovog brzinskog ispita bio na putu za bolnicu''. Mik je, podsetimo, na prošlogodišnjem reliju u Portugaliji doživeo tešku havariju. Bio je u Citroenu C3 WRC kada je u punoj brzini auto odskočio, poleteo u vazduh, aterirao i onda se potpuno smrskao. Pravi i homologirani zaštitni kavez ''rol-bar'' je opet spasao posadu. Ispit broj 10 je bio deprimirajući za odličnog vozača VW Polo GTI R5, Norvežanina Kristiana Veibia pošto mu je automobil zahvatila vatra. Isto se desilo i na ispitu boj 6, kada su vatrogasci gasili požar na kolima Portugalca Pedra Mirelesa, takođe u vozilu VW Polo R5.

 

rally p 11.jpg

 

Posle ispita 8, 9 i 10, poredak u generalnom plasmanu je ostao isti, a Jari Mati Latvala je smanjio zaostatak za tinmskim kolegom i liderom Ot Tanakom, na samo 5.1 sekundu. Vozilo se po propisno prašnjavim putevima, pa je Esapeka Lapi u šali rekao kako će sledeće godine, kao već iskusan, voziti Dakar reli. Ponavljanje prvog kruga od tri ispita, opet prikazuje dominaciju Toyote. Ispit broj 11 dobijaju Tanak i Mik, na sledećem brzincu pobedjuje Nojvil, a ono što je krakteristično za tu deonicu je tehnički problem za Toyotu broj 10 i za Jari Mati Latvalu. Izgubio je previše vremena i sa drugog mesta u generalnom pada na petu poziciju sa +1.05.2 minuta.

Usledio je po drugi put najduži ispit relija od 37.6 kilometra. Bio je opet malerozan za Latvalu, stao je i verovatno odustao. Poslednji ispit drugog dana je dobio Nojvil, ispred Kris Mika. Njih dvojica sada jure drugo mesto na reliju, jer iskusni i za sada pametni Tanak ne reskira previše - ispit je završio kao sedmi, ali najbitnije je da je sačuvao poziciju lidera sa 4.3 sekunde prednosti nad Kris Mikom i trećepozicioniranim Nojvilom (+9.2s). Četvrti u generalnom je Ožie sa 21 sekundom zaostatka.

 

rally p 111.jpg

 

Reli u Portugaliji završava se u nedelju sa 5 ispita.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ot Tanak pobednik i drugi u šampionatu

 

ot tanak wrc.jpg

 

Završeno je prvo poluvreme WRC-a 2019. godine, tj. prvih sedam relija. Odlični Estonac, 31. godišnji Ot Tanak u Toyoti Yaris WRC ima razlog za veliko radovanje. Brzom, ali povremeno i taktičkom vožnjom, koja je skoro uvek i presudna u relijima, osvojili su prvi put reli u Portugaliji i na taj način se plasirali na drugo mesto u generalnom plasmanu šampionata (samo 2 boda iza lidera Ožiea). Bila je to deveta pobeda Ot Tanaka u njegovoj karijeri, u vrhunskoj seriji WRC, a kako je sam rekao ''definitivno najteža''. Na podijumu su bili Tanak, Ožie i Nojvil, dok je odlični Kris Mik odustao na poslednjem ispitu pošto je odvalio prednji desni točak. Šteta za tog 39. godišnjeg veterana koji je u Portugaliji pokazao koliko je brz. Podsetimo, da je u svojoj karijeri ostvario 5 pobeda, bio na 97 relija, 12 puta na podijumu i 87 puta je pobedio na raznim brzinskim ispitima.

 

k meeke.jpg

 

Sreća je toliko bitna u životu, a svakako i u svim sportskim događajima. Eto, Nojvil je u Čileu doživeo baš opasno i ipak srećno po život prevrtanje, a sada je u Portugaliji stigao na podijum, i to potpuno zasluženo. Na ispitu ''power stage'' pobedio je Ožie, ispred Nojvila, Tanaka, Suninena i Sorda. Uskoro ćemo pratiti reli na Sardiniji (za samo dve nedelje), gde će super kvalitetni Ožie ''otvarati'' prve ispite, a Ot Tanak će imati veliku priliku za novi trijumf.

 

Generalni poredak relija u Portugaliji:

1. Tanak - Toyota

2. Nojvil - Hyundai +15.9s

3. Ožie - Citroen +57.1

4. Suninen - Ford +2.41.5 min.

5. Evans - Ford +7.08.3

6. Rovanpera (WRC 2) - Škoda R5 Evo +10.34.2

7. Latvala - Toyota +11.28.2

8. Kopecki (WRC 2) - Škoda R5 Evo +11.41.9

9. Lube  (WRC 2) - Škoda R5 +12.46.3

10. Berkvist (WRC 2) - Ford Fiesta R5 14.28.4

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...