Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Ženeva će kažnjavati vozače previše bučnih vozila

Recommended Posts

geneve.jpg

 

Političari u švacarskoj Ženevi planiraju da kažnjavaju vozače previše bučnih automobila koje će ''loviti'' radarima za buku, objavio je nemački časopis ''Autobild''. Ženevska gradska skupština namerava da do sredine ove godine proglasi obavezni dozvoljeni nivo buke za automobile, kamione i motocikle. Aktivisti pozivaju gradske vlasti da buku ograniče na 80 decibela, što je otprilike nivo buke koju stvara veš mašina. Gradski zvaničnici tvrde da stanovnici Ženeve pate od visokog nivoa saobraćajnog zagađenja, a buka je drugi najčešći oblik zagađenja u gradu. Radarski uređaj koji bi registrovao preveliku buku izatim snimio vozilo koje je proizvodi ne bi trebalo da bude naročito skup, smatra Dephine Klopfenstein iz Stranke zelenih. Ali, razvoj uređaja bi zbog tehničkih razloga mogao da potraje neko vreme jer će takav radar morati da razlikuje različite vrste vozila. I nekoliko drugih evropskih gradova se bori protiv prevelike buke u saobraćaju, ali to čine ograničenjem brzine i ''presvlačenjem'' ulica od kamenih kocki asfaltom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Velikoj Britaniji počinje testiranje sistema za nadzor buke

 

193471-buka.jpg

 

U Velikoj Britaniji planiraju da započnu sa testiranjem sistema za nadzor buke čiji cilj je da iz upotrebe iskorene vozila koja stvaraju buku višu od propisane. Ovi uređaju bi trebalo da detektuju koja vozila, automobili, motocikli i sl, stvaraju preveliki nivo buke, kao i da ih snime kako bi se zabeležila registarska oznaka a zatim bi se i kaznio njihov vlasnik. Sva vozila proizvedena i prodavana u EU od 2016. su ograničena bukom na 74 dB. Uprkos tome na tržištu su dostupni razni izduvni sistemi čiji zvuk uveliko premašuje propisanu granicu.

Sky News javlja da će testne ''kamere za buku'' za otprilike pola godine biti postavljene na razne lokacije širom Velike Britanije. Sistem bi trebalo da prepozna da li je određeno vozilo, s obzirom na svoju klasu i brzinu kao i udaljenost od uređaja za merenje buke prekoračilo dozvoljeni nivo buke. Ako testiranje bude uspešno ovaj sistem bi mogao da bude uveden u stalnu primenu. Iz britanske Vlade poručuju da žele da smanje prekomernu buku jer je u mnogim sredinama u toj zemlji ''zagađenje bukom'' na veoma visokom nivou sa znatnim štetnim uticajem na zdravlje ljudi. Upravo zato su odlučni da stanu na kraj prekomernoj buci koju proizvode nesavesni vozači.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Kamere'' za buku spremne da jure bučne vozače u Francuskoj

 

195874-kamere 001.jpg

 

Vreme bučnih izduvnih sistema je prošlo, a za to je kriva tehnologija. I tu ne mislimo na električne motocikle, već na tzv. ''kamere za buku''.

Koncept će uskoro biti testiran u Francuskoj nedaleko od aerodroma Orli u Parizu, a ideja je veoma jednostavna: kalibrisani mikrofon registruje da li je vozilo prekoračilo dozvoljeni nivo buke, a zatim kamera slika vozilo koje je napravilo prestup i kazna stiže na kućnu adresu. Merni uređaj čine četiri mikrofona koji mere nivo buke u decibelima na svaku desetinku. Uređaj ima opciju lociranja izvora zvuka, što bi trebalo da mu pomogne u lakšem lociranju prestupnika. U ovom trenutku, zakon ne dozvoljava upotrebu ovih uređaja, ali bi to moglo da se promeni tokom jeseni, kada bi francuska Vlada trebalo da donese zakonski akt koji bi regulisao njegovu upotrebu. Vlasti u Francuskoj planiraju da u naredne dve godine testiraju ovu tehnologiju, a tokom probnog period će je detaljnije testirati i odrediti dozvoljene nivoe buke.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radari protiv bučnih automobila i motocikala su sve rasprostranjeniji

 

radari.jpg

 

Francuska i Španija upravo postavljaju takozvane radare buke sa kamerama i mikrofonima od 360 stepeni koji će se dugoročno koristiti za kažnjavanje vozača, dok će se kamera s meračem buke testirati u Engleskoj, a u Danskoj kontrola brzine - mora da se smanji zbog buke na putevima koja je štetna za zdravlje. Svake godine buka izazove hiljade prevremenih smrtnih slučajeva kao i hroničnih poremećaja sna za miliione građana EU. Zbog borbe protiv ilegalne saibraćajne buke motocikala i automobila, brojne evropske zemlje zato usvajaju novu tehnologiju koja beleži buku i registarske tablice.

 

U Francuskoj je prototip radara s bukom testiran prošle godine na zatvorenoj test stazi u gradu Nantesu. Rezultati eksperimenta su bili toliko uverljivi da se osam gradova sada prijavilo za učestvovanje u testiranju prototipa radara s bukom. Radari buke beleže nivo decibela iz svog okruženja 10 puta u sekundi. Na uređajima se nalazi kamera od 360 stepeni zajedno sa četiri akustična mikrofona koji detektuju buku i registarsku tablicu. Očekuje se da će se radari za buku u Francuskoj najranije koristiti za izricanje kazni do kraja 2022. ili 2023. godine, u zavisnosti od toga kako će se odvijati projekat, koji je pokrenulo Ministarstvo okoline.

 

U Španiji, vlasti u Kataloniji su nedavno objavile da će radari buke, koji su osim Francuske u prošlosti takođe bili testirani i u Švajcarskoj, biti postavljeni uz jedan od primarnih autoputeva u regionu, C-31. U Engleskoj je pokušano slično rešenje i sada će se instalirati još kamera za zaštitu od buke, koje su već korišćene za deljenje kazni. Počelo je s pilot projektom prošle godine gde su kamere za buku postavljene u dve ulice. Jedan od njih je Sloane Street u londonskoj četvrti Čelzi, poznata po brojnim Lamborghinijima, Ferrarijima i drugim skupim automobilima te je tamo u kratkom roku podeljeno 2.000 kazni. U Danskoj je vlada najavila da će se na autoputevima u blizini gradova postaviti kutije za merenje buke.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Parizu postavljen prvi radar buke u saobraćaju

 

222603-buka.jpg

Justin Picaud/Sipa Press/Profimedia

 

U Parizu je postavljen prvi radar za detekciju buke u saobraćaju. Radi se o sofisticiranom uređaju koji meri nivo buke vozila u pokretu i snima registarsku oznaku. Vozači čija vozila proizvode previše buke tako će na kućnu adresu dobijati policijsku kaznu. Aktuelnim ovlašćenjima, policija može da sankcioniše vlasnike bučnih vozila, ali mora da ima potrebnu opremu, odnosno uhvati vozača u prekršaju. Novi radarski suistem s automatizovanim kaznama će im taj posao olakšati.

 

Do kraja godine grad će testirati pouzdanost sistema, odnosno da li može tačno da identifikuje registraciju automobila i motocikala, a ukoliko se pokaže dobrim, od početka iduće godine počinje primena u punoj snazi. Pariske vlasti planiraju da celi grad pokriju radarima buke. Prema studiji Money.co.uk iz decembra 2021. baziranoj na podacima Evropske agencije za okolinu, Pariz je bio jedan od najbučnijih gradova u Evropi, sa više od 5.5 miliona ljudi izloženih buci drumskog saobraćaja od 55 ili više decibela. U Beču i Rimu, takvom ''teroru'' je izloženo 2,6, odnosno 1.7 miliona ljudi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostao bez Porschea jer je previše bučan

 

porsche bucan.jpg

 

Policajci u nemačkom Gelsenkirchenu su primetili (ili bolje, čuli…) Porsche Panameru da proizvodi glasne zvukove. To je bio razlog za merenje zvuka i izmereno je 104 decibela umesto dozvoljenih 72 decibela.

Pokazalo se i da osvetljenje Porschea nije u skladu sa propisima, jer su dva zadnja svetla bila oblepljena crnom folijom. Vozač nije mogao da nastavi dalje s Porscheom jer su policijski službenici odlučili da ga privremeno isključe iz saobraćaja. Šlep služba je odvezla Porsche u policijsko dvorište, gde će ga uskoro proceniti sudski veštak. Vozača čeka prekršajna prijava, a kauciju je platio na licu mesta. Verovatno ga na kraju slučaja čekaju i modifikacije na izduvnom sistemu i povratak na zakonski dozvoljene vrednosti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rumuni zabranjuju bučne automobile i motocikle tokom noći

 

219579-izduv 01.jpg

 

Saobraćajna buka u noćnim satima može da bude nepodnošljiva, a dovoljan je samo jedan sportski automobil i motocikl sa brzim vozačem da vam miran san pretvori u haos nesanice.

 

Gradska skupština rumunskog glavnog grada Bukurešta je nedavno predstavila nacrt skupa propisa s ciljem smanjenja količine buke koju proizvodi saobraćaj u gradu. Novim projektom je predviđena zabrana noćnog saobraćaja automobila i motocikala koji proizvode buku veću od 95 decibela. Merenje buke koju proizvode vozila koja učestvuju u saobraćaju će izvršiti saobraćajna policija i rumunski Auto registar, na bazi protokola koji su već sklopila ova dva tela. Iste institucije će sprovoditi programe s ciljem informisanja vlasnika automobila u Bukureštu o novoj uredbi. Saobraćaj automobila i drugih vozila koja su glasnija od 95 decibela bi bio dozvoljen samo između 8.00 i 21.59 sati. Oni koji prekrše novu uredbu o noćnoj buci će se suočiti s novčanom kaznom do 1.000 evra.

Inicijator nacrta je Uprava za okolinu gradske skupštine Bukurešta. Predstavnici institucije tvrde da je buka koju proizvodi drumski saobraćaj najvažniji izvor zagađenja bukom u Bukureštu. Uprava procenjuje da je više od 700.000 stanovnika glavnog grada pogođeno glasnim automobilima i motociklima tokom noći i da se normalne granice buke rutinski prekoračuju na 59 ulica Bukurešta. U Bukureštu postoji 12.419 zgrada u područjima sa noćnom bukom većom od 60 decibela. Buka iznad ovog nivoa stvara neprijatnosti, remeti san, utiče na mentalno zdravlje, radnu produktivnost, proces učenja i društveno ponašanje, izaziva stres i može da izazove hronični umor, nesanicu ili kardiovaskularne bolesti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...