Jump to content
neshaoct

Ženeva će kažnjavati vozače previše bučnih vozila

Recommended Posts

geneve.jpg

 

Političari u švacarskoj Ženevi planiraju da kažnjavaju vozače previše bučnih automobila koje će ''loviti'' radarima za buku, objavio je nemački časopis ''Autobild''. Ženevska gradska skupština namerava da do sredine ove godine proglasi obavezni dozvoljeni nivo buke za automobile, kamione i motocikle. Aktivisti pozivaju gradske vlasti da buku ograniče na 80 decibela, što je otprilike nivo buke koju stvara veš mašina. Gradski zvaničnici tvrde da stanovnici Ženeve pate od visokog nivoa saobraćajnog zagađenja, a buka je drugi najčešći oblik zagađenja u gradu. Radarski uređaj koji bi registrovao preveliku buku izatim snimio vozilo koje je proizvodi ne bi trebalo da bude naročito skup, smatra Dephine Klopfenstein iz Stranke zelenih. Ali, razvoj uređaja bi zbog tehničkih razloga mogao da potraje neko vreme jer će takav radar morati da razlikuje različite vrste vozila. I nekoliko drugih evropskih gradova se bori protiv prevelike buke u saobraćaju, ali to čine ograničenjem brzine i ''presvlačenjem'' ulica od kamenih kocki asfaltom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne moz ni pr'nut ko co'ek sa tim ogranicenjima :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Velikoj Britaniji počinje testiranje sistema za nadzor buke

 

193471-buka.jpg

 

U Velikoj Britaniji planiraju da započnu sa testiranjem sistema za nadzor buke čiji cilj je da iz upotrebe iskorene vozila koja stvaraju buku višu od propisane. Ovi uređaju bi trebalo da detektuju koja vozila, automobili, motocikli i sl, stvaraju preveliki nivo buke, kao i da ih snime kako bi se zabeležila registarska oznaka a zatim bi se i kaznio njihov vlasnik. Sva vozila proizvedena i prodavana u EU od 2016. su ograničena bukom na 74 dB. Uprkos tome na tržištu su dostupni razni izduvni sistemi čiji zvuk uveliko premašuje propisanu granicu.

Sky News javlja da će testne ''kamere za buku'' za otprilike pola godine biti postavljene na razne lokacije širom Velike Britanije. Sistem bi trebalo da prepozna da li je određeno vozilo, s obzirom na svoju klasu i brzinu kao i udaljenost od uređaja za merenje buke prekoračilo dozvoljeni nivo buke. Ako testiranje bude uspešno ovaj sistem bi mogao da bude uveden u stalnu primenu. Iz britanske Vlade poručuju da žele da smanje prekomernu buku jer je u mnogim sredinama u toj zemlji ''zagađenje bukom'' na veoma visokom nivou sa znatnim štetnim uticajem na zdravlje ljudi. Upravo zato su odlučni da stanu na kraj prekomernoj buci koju proizvode nesavesni vozači.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×