Jump to content
FAS Goran
neshaoct

FCA izabrao tehnologije Harman (Samsung) i Google 

Recommended Posts

FCA izabrao tehnologije Harman (Samsung) i Google za novi globalni ''ekosistem'' povezanih vozila
 

FCA CS.jpg

 

  • Novi sistemi u vozilu i izvan njega obezbediće brže, ugodnije i u potpunosti integrisano iskustvo povezanosti za vlasnike vozila u više od 150 država
  • Izvan vozila, Uconnect servisi će koristiti platformu zasnovanu na cloud tehnologiji HARMAN, komanije Samsung, kako bi se omogućila povezanost i širok asortiman usluga
  • U samom vozilu, Uconnect sistem biće baziran na Android sistemu i on će biti ugrađen u milione vozila FCA brendova, nudeći korisnicima intuitivno okruženje zasnovano na aplikacijama
  • Ekosistem takođe predstavlja i optimalnu sredinu za električna vozila i usluge mobilnosti
  • Novi povezani „ekosistem“ biće pokrenut u drugoj polovini 2019. godine i biće ugrađen u sva FCA vozila širom sveta do 2022. godine
     

Iz kompanije Fiat Chrysler Automobiles najavljeno je da će koristiti Harman (Samsung) i Google tehnologije kako bi stvorili novi ''ekosistem'' koji će unaprediti povezani tzv. online život vlasnika FCA vozila širom sveta.

Izvan vozila, sistem će brzo i bezbedno rukovoditi podacima unutar vozila i dodatnim podacima koristeći arhitekturu zasnovanu na platformi oblaka ''Harman Ignite''. Sistem će doneti poboljšano korisničko iskustvo koje će pomagati vlasnicima tako što će primera radi predviđati potrebe za održavanjem, pronalaziti benzinske pumpe i punjače, primati obaveštenja o saobraćaju i ponude restorana, i takođe će pružati korisničku podršku na pritisak dugmeta u svakom trenutku. Softver u vozilima će se ažurirati bežičnim putem (Over-the-air/OTA), omogućavajući vlasnicima da uživaju u pogodnostima, novim mogućnostima kao i u najnovijim softverskim aplikacijama.

 

Globalna platforma će pružati vlasnicima povezanost preko 4G mreže, i podržavaće prelazak na 5G, imaće homologaciju za sve regione i integrisaće se sa svim pružaocima usluga širom sveta. Sistem izvan vozila takođe ima sposobnost povezivanja sa infastrukturom budućih ''pametnih gradova'' kao i kućnim uređajima putem platforme ''Samsung SmartThings''. Pored vlasnika vozila, flotnih kupaca, distributera, prevoznika i pružalaca usluga svi će imati koristi od mogućnosti koje nudi nova povezanost bazirana na tehnologiji oblaka. Unutar vozila, novi sistem će pokretati Android koji nudi snažno, dokazano i intuitivno okruženje na bazi aplikacija koja donosi nov sadržaj putem bežičnog ažuriranja, brzu interakciju i nesmetanu bežičnu integraciju sa mobilnim uređajima vlasnika. Bezbedni i pouzdani sistem će pružati korisnicima neprekidnu inovaciju i biće ažuriran kroz ugrađenu mobilnu mrežu, što otvara nove mogućnosti u inicijativama autonomne vožnje, elektrifikacije i povezanih usluga.


Ovaj povezani ekosistem će stvoriti optimalno tehničko okruženje za FCA električna vozila, sa aplikacijama kao što su upravljanje baterijom iz daljine, pametna navigacija za EV i usluge mreže (vehicle-to-grid). Takođe će podržavati portfolio FCA Usluga mobilnosti, uključujući funkcije kao što su opcija da se ''plati po milji'', osiguranje vozila prema korišćenju, kratkoročno, srednjeročno i dugoročno iznajmljivanje vozila i rešenja za deljenje vozila ''peer-to-peer'', poput U-Go sistema, koji je Leasys nedavno lansirao u Evropi. Ključne komponente ovog sistema će početi da izlaze u fazama širom globalnih regiona tokom druge polovine 2019. godine, a sva nova FCA vozila će biti povezana do 2022. godine.

 

''Biranjem lidera u industriji poput kompanija Samsung i Google, mi kroz efikasno i odgovorno korišćenje kapitala pružamo napredna tehnička rešenja našim mušterijama širom sveta'', rekao je Harald Vester, generalni tehnički direktor u kompaniji FCA. ''U saradnji sa kompanijama Harman (Samsung) i Google, mi smo razvili fleksibilan i povezan ekosistem koji je lak za korišćenje, i koji ne samo da koristi današnju tehnologiju, nego je i spreman da integriše buduća rešenja''. ''Harman Ignite i naša nagrađivana bežična rešenja su ključni sastojci budućnosti povezanih vozila, i mi sa oduševljenjem sarađujemo sa kompanijom FCA na stvaranju njihovog globalnog ekosistema. Sa ovim novim tehnologijama, Harman i Samsung pružaju jedan novi nivo prilagođenih i personalizovanih usluga koje donose pogodnosti originalnim proizvođačima opreme kao što je FCA, potrošačima i preduzećima u rastućoj industriji deljenja vozila na nikad pre viđen način'', rekao je Dineš Palival (Dinesh Paliwal), predsednik i generalni direktor kompanije Harman.

''Moderno iskustvo unutar vozila mora biti kreirano za nesmetanu povezanost i digitalni sadržaj, i mora da pruža integrisano, ali poznato iskustvo za mušterije u pokretu'', izjavio je Patrik Brejdi (Patrick Brady), potpredsednik kompanije Google zadužen za inženjering. ''Zadovoljstvo nam je što će FCA sistem za informacije i zabavu biti baziran na Android platformi, pružajući njihovim vozačima pouzdano i bogato okruženje koje je zrelo za razvijanje aplikacija i sadržaja.''

 

potpis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nekako ne razumem čemu ovo služi? Iz ovog proizilazi da ko kupi vozilo FCA, mora da kupi i Samsung? Da bi imao bilo  kakve mogućnosti od zamišljenih, možda ?  Samsung još nema 5G čip? Bar tako kaže net? Nikako, nije dobro uslovljavati kupce !!! Sadašnji sistem im radi na 20% tržišta ,geografski , uz velike probleme, pogotovo online.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nekako ne razumem čemu ovo služi? Iz ovog proizilazi da ko kupi vozilo FCA, mora da kupi i Samsung? Da bi imao bilo  kakve mogućnosti od zamišljenih, možda ?  Samsung još nema 5G čip? Bar tako kaže net? Nikako, nije dobro uslovljavati kupce !!! Sadašnji sistem im radi na 20% tržišta ,geografski , uz velike probleme, pogotovo online.
Koliko sam razumeo, buduci korisnici nece morati da imaju Samsung telefone. U pitanju je samo njihova platforma (Samsunga i Google-a), dok ce telefoni i ostali uredjaji bazirani na androidu moci da koriste ove opcije. Sumnjam da ce Apple i drugi brendovi koji nisu Android bazirani biti onemoguceni da koriste, jer bi naveliko to bilo odbojno kod bilo kog proizvodjaca softvera.

Mene bi vise interesovalo sta bih od svega ovoga mogao blokirati tj ne koristiti jer ako nesto prezirem u ovolikoj ekspanziji telekomunikacija i trendova je 'spamovanje' raznoraznim stvarima poput reklama, zahteva, banera raznih oblika i drugo...

Sent from my S10 PRO using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

@spaad

 

Najbolje se vidi iz reči lika iz Google:

55 minutes ago, neshaoct said:

''Moderno iskustvo unutar vozila mora biti kreirano za nesmetanu povezanost i digitalni sadržaj, i mora da pruža integrisano, ali poznato iskustvo za mušterije u pokretu'', izjavio je Patrik Brejdi (Patrick Brady), potpredsednik kompanije Google zadužen za inženjering. ''Zadovoljstvo nam je što će FCA sistem za informacije i zabavu biti baziran na Android platformi...

Android je jedino bitno, a ne da li je on u Samsungu, LG-u ili nekom drugom proizvođaču hardvera:

55 minutes ago, neshaoct said:

Unutar vozila, novi sistem će pokretati Android koji nudi snažno, dokazano i intuitivno okruženje na bazi aplikacija koja donosi nov sadržaj putem bežičnog ažuriranja, brzu interakciju i nesmetanu bežičnu integraciju sa mobilnim uređajima vlasnika...

 

Meni se čini da oni ovim novim dogovorom prelaze u budućim svojim automobilima sa ''Uconnect'' platforme (tu je od 2003. godine), na tu novu platformu zasnovanu na Androidu, ali koju neće FCA sam osmisliti i napraviti, nego je to dogovorio sa kompanijama koje pominju. Ovo je ustvari objava novog budućeg infotainment sistema u FCA automobilima, ali koji neće više biti neki novi ''Uconnect'', nego Android OS u verziji za automobile.

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Platforma je osnov svega. Google prodaje Android licencu svim korisnicima platforme. Sad to ne radi, na trenutnoj platformi. Radi, ako radi na Samsungu, uglavnom. Tako će i biti pošto su vezani ugovorom, sigurno. Nadam se da grešim. IOS je globalno mnogo širi, ali je vezan za tržište i regiju u odnosu na komponente koje FCA ugrađuje za iste. Ako imate sreće + komponente, imate mogućnost korišćenja usluge. Da bi bilo šta od ove odlične ideje uspelo mora biti  opensorce totalno. Sve ostalo je plati pa klati ako u opšte može i radi u odnosu na ugrađene komponente. To mora prestati od strane FCA da bi bilo od koristi i efektivno. Cena je jedinstvena za sve  i  svi imaju mogućnost. Sve ostalo je loš pokušaj.

 

p.s. Ima dosta kupaca u EU koji su platili AA , a nemaju mogućnost korišćenja, jer nemaju odgovarajući hardver ili softver u vozilu ili android uređaj koji je kompaktibilan.

 

Edited by spaad

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...