Jump to content
FAS Goran
delakroa

Transilvanija

Recommended Posts

Drustvo, sutra krecem na kratak, trodnevni izlet u Transilvaniju, Brašov, Bran, Fagaraš, Sinaia i jos par mesta koja nas privuku. Imate li neki savet, sta vredi videti, neki skriveni kutak, lepo jezero i jos neke prirodne lepote, da ne obilazimo samo zamkove?

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://drive.google.com/open?id=1Bq1aJ1F3DtXeJKgZFP-r0_plNyQ&usp=sharing

Ja sam sa društvom odradio ovo doduše motorima ali može i kolima ako su Transfagarasan i Transalpina otvoreni.Obavezno obići rudnik soli u Turdi

Išao sam i ovako u dvoje opet motorom

http://www.apostoli.iz.rs/forum/index.php/topic,1769.0.html

 

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/43620-najkul-put-za-vožnju-zanimljivi-putevi-sveta/&do=findComment&comment=1466578

Edited by jevta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nakon 5 dana transilvanijske turneje i predjenih 1400 i nesto km, red je da podelim utiske. :)

 

Prvi dan - ponedeljak.

Krecemo ujutro put Transilvanije. Rezervoar pun, pravac granicni prelaz Nakovo-Lunga. Veoma kratko zadrzavanje, kupovina vinjete u malom kontejneru odmah iza rumunske carine (3e za 7 dana) i nastavak putovanja, te prva pauza u Temisvaru. O ovom gradu necu previse da pisem, jer vec ima u odgovarajucem putopisu, zato sledi nastavak putovanja...
 

DSC_0181.JPG

Nakon Temisvara se izlazi na njihov tzv. autoput (A1) i prati putokaz za Faget. Nakon Fageta prestaje autoput i nastavlja se ka mestu Margina, do Deve, gde se ponovo izlazi na autoput do mesta Sibiu, gde se prati obilaznica i iskljucuje na put broj 1 prema Fagarasu. Nedugo zatim, preko Brasova stizemo na nasu destinaciju - Poiana Brasov. Nekako pronalazimo nas smestaj visoko u planini :D i planiramo sutrasnji dan i nastavak obilaska Transilvanije. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugi dan - utorak.

Probudilo nas je lose vreme, kisa, hladno, svega desetak stepeni, ali nam to nije poremetilo planove, te smo se zaputili u 30ak km udaljeni Bran u posetu grofu Vladu III Cepesu, tj Drakuli. 
 

DSC_0184.JPGDSC_0185.JPGDSC_0186.JPG

 

Sam dvorac nije tesko pronaci, uz glavni je put, a posto je na velikoj steni, bukvalno je izdignut iznad grada, te se vidi izdaleka. Jedino sto je parking totalno neorganizovan, pa se naoruzajte strpljenjem ako budete dolazili ovamo i budite spremni na malo lutanja i trazenja mesta za parkiranje. Uglavnom, toliko je haoticno da bukvalno mozete stati bilo gde pored puta, necete morati cak ni da platite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treci dan - sreda. 

Odlucili smo malo istraziti okolinu blizu naseg smestaja, te smo tako otkrili jos jednu tvrdjavu - Rasnov.

 

DSC_0194.JPGDSC_0195.JPG

DSC_0197.JPGDSC_0198.JPGDSC_0199.JPG

 

Ova tvrdjava se nalazi na planini iznad grada Brasova, zove se jos i tvrdjava hiljadu stepenika jer, navodno, od grada postoji hiljadu stepenika do nje. To nismo proverili, jer smo sa druge strane planine uhvatili vozic koji ide skroz do vrha, tj do te tvrdjave. 

 

A usput smo svratili i u Dino park Rasnov... :)

 

DSC_0189.JPGDSC_0191.JPG

DSC_0192.JPGIMG-4ad30b79ca497e743eec4f0cb1f26c02-V.jpg

 

Zaboravih jos da kazem da su tvrdjava i ovaj Dino park na nekih desetak km od Poiane Brasov i naseg smestaja. Do tvrdjave i parka mozete i peske, a vozic koji vozi do gore se placa oko 1 evro, ali ne primaju druge valute osim leja... :unsure: ili mozete platiti i karticom.

 

Ako idete u Dino park budite spremni da tamo provedete 2, mozda cak i 3 sata, jer je park stvarno ogroman, ima dosta toga za videti, imate klupe za odmaranje, kafic i restoran, mali muzej, avantura park, simulaciju vulkana... zaista vredi videti.

 

Sto se, pak, tvrdjave tice, nije nesto narocito, datira iz srednjeg veka, jedino sto je zanimljivo, po meni, to je pogled sa vrha, koji stvarno ostavlja bez daha.

Cetvrti dan - cetvrtak.

 

Ovaj dan smo odlucili da promenimo smestaj i da krenemo polako prema kuci. Odmah ujutro smo se zaputili u poznati dvorac Peles u Sinaiji, koja je udaljena nekih 50ak km. Put se malo otegao jer je bila velika guzva, a mestani kazu da je i inace tako, te se, ukoliko budete krenuli nasim stopama naoruzajte strpljenjem i gorivom pre svega. 

 

Sam dvorac potice iz XIX veka, istorijskim cinjenicama ne zelim previse da zamaram, jedino sto je znacajno je da je ovde zivela Marija od Edinburga, majka nase kraljice Marije Karadjordjevic. Dvorac nije nesto posebno, prilicno je oronuo i zapusten, po meni ne vredi odlaska, ali to ostavljam na pojedinacnu procenu. 
 

DSC_0207.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

U blizini dvorca nalazi se jos i ova lepa recica koja se sliva sa planine i stvara lepe vodopade u podnozju.

 

DSC_0213.JPG

 

Posto nas polako hvata vece ovde, odlucujemo se za pronalazenje smestaja i nocenje usput u mestu Busteni, koje se pokazalo kao dobra odluka, o cemu cu da pisem u nastavku ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako meni deluju čudno komentari gužva,strpljenje...

Bio sam 2 puta i oba puta bela i gas put odličan za peglanje.

A da ja sam išao na dva točka:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cetvrti dan - cetvrtak.

 

Poranili smo i posli da istrazimo ovo mesto gde smo prenocili i nasli jos jedan dvorac, kako kazu mestani iz XVIII veka - Cetatea Cantacuzino. 

 

DSC_0200.JPGDSC_0201.JPG

DSC_0202.JPGDSC_0204.JPG

 

Nismo se previse zadrzavali ovde, u sam dvorac nismo ulazili, samo smo ga obisli i malo uzivali u okruzenju i prirodi, te nastavili dalje put prema kuci. Nakon malo vise od 300km i malo vise od 4h naporne voznje preko planina, bez pauze, stizemo u mesto Hunedoara - prestonicu transilvanijskog vladara Hunyadi Janosa. 

 

DSC_0221.JPGDSC_0236.JPGDSC_0222.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napraviše Rumuni dobar biznis od ovoga. Malo Drakula, malo Top Gear u jednoj od svojih najčuvenijih epizoda o najlepšem putu za vožnju i eto... :cool:

I ovi dvorci izgledaju kao da u njma neko živi :D, tj. nisu oronuli, zapušteni....da li su iz Evrope dali pare da ih srede i održavaju, il' su sami - svejedno lepo izgleda.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, bas su napravili dobar biznis od toga sto imaju, naspram nasih dvoraca ili kastela po Vojvodini koji propadaju, umesto da i mi unovcimo ono sto imamo...

Elem, suma sumarum je da vredi prevaliti toliki put i provesti tamo bar nedelju dana da se sve lepo, natenane obidje. Sto se vremena tice, hladnije je tamo, ipak su to Karpati, kisa zna cesto da pada, te tako treba poneti adekvatnu odecu, kao sto mi nismo npr... :D 

 

Gorivo je, bar tamo gde sam ja sipao, 1,20e, ali kao sto sam vec rekao retko gde hoce da prime evre, iako su u EU... zato ko ide obavezno da kupi leje, ili da placa karticom. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...