Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Azerbejdžan 2019

Recommended Posts

Zvanično ime: FORMULA 1 SOCAR AZERBAIJAN GRAND PRIX 2019

Lokacija: Baku Street Circuit, Baku, Azerbejdžan

Datum: 26.-28. april 2019.

 

Petak 26.04.2019.

Prvi trening: 11:00h – 12.30h

Drugi trening: 15:00h – 16.30h

Subota 27.04.2019.

Treći trening: 12:00h – 13.00h

Kvalifikacije: 15:00h – 16.00h

Nedelja 28.04.2019.

Trka: 14:10h

 

VN-Azerbejd%C5%BEana.png

 

Broj krugova:     51
Dužina staze:     6.003 km
Dužina trke:        306.049 km
Broj trka:             2
Prva trka:             2017.
 

Projekat održavanja F1 trke u Azerbejdžanu je započet pod nazivom VN Evrope koja do 2017. tri godine za redom nije bila na kalendaru F1.

Konfiguraciju staze koja je duga šest kilometara i koja se vozi u smeru suprotnom kazaljke na satu je dizajnirao Herman Tilke. Startna linija će biti uporedo sa Azadliq Trgom. Staza potom pravi petlju oko zgrade vlade i potom skreće na zapad prema Maiden Tornju. Na ovom mestu je planirano da staza ima blagi uspon nakon šega će praviti obilazak oko Starog grada. Posle ove sekcije sledi pravac od 2.2km duž Neftchilar Avennije i povratak na ciljnu liniju.

 

Barriers_in_Baku_for_Formula_1_Grand_Prox_2016-300x217.thumb.jpg.37894b6573a74e055b86a1551b91bdae.jpg Start_backshot_Baku_2016-300x217.thumb.jpg.ecc9e6341e8a919d725087fe6e27725d.jpg

 

Ovo je najbrža ulična staza na svetu, a ima i drugi po dužini pravac na kalendaru, odmah nakon staze Spa Francorchamps. Krugovi na ovoj stazi u bolidima Formule 1 iznose oko 1m40s.

Prva trka na ulicama Bakua održana je 19. juna 2016. a pobedu je odneo Nico Rosberg u Mercedesu ispred Vettela u Ferrariju i Pereza u Force Indiji.

Već naredne godine, VN Evrope ponovo nestaje sa kalendara, ali staza u Azerbejdžanu ostaje kao jedna od trka. Od tog momenta događaj nosi naziv Velika Nagrada Azerbejdžana, a kao prvi pobednik trke pod tim imenom ostaće upisan Daniel Ricciardo u Red Bullu.

 

AZR-map.thumb.jpg.5586ec89f9e1dde07f084d7bba98c4f7.jpg

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

 

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

I puno bi bilo da se opet dosta njih polupa na trci i Hamilton bude najsrećniji na kraju... :D to je bilo prošli put, a do sada su ionako imali dosta sreće u toku sezone...

Share this post


Link to post
Share on other sites

kako ga je poklopac sahte oduvao,al najjace kad je kamion dizalica udarila u reklamu,sjebala hidraulika i ulje pocelo po autu da curi

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bottas najbrži na haotičnim kvalifikacijama u Azerbejdžanu

 

z1556372434.jpg

 

Finac je iskoristio grešku Leclerca i slab poslednji krug Hamiltona da dođe do pol pozicije u Bakuu.


Prvi deo kvalifikacija je pripao Gaslyju koji je iznenađujuće brzim krugom nadmašio Leclerca za nešto manje od desetinke i Hamiltona koji je bio dodatnih šest iza Monašanina.

Staza se ubrzavala kako je sesija odmicala i u finišu se stvarima gužva na stazi pošto su razlike između timova iz sredine poretka bile veoma male.

Na kraju, iz kvalifikacija su već nakon prvih osamnaest minuta eliminisani Stroll, Grosjean, Hulkenberg, Russel i Kubica. U samom finišu je došlo do incidenta kada je Kubica napravio grešku i završio u zidu, a zbog toga su istaknute i crvene zastave.

Početak Q2 je odložen skoro pola sata zbog popravki na zidu u koji je udario Kubica.

Nešto manje od osam minuta pre kraja Q2, novi incident na istom mestu, ali ovoga puta je u zidu završio Leclerc, koji je do tog momenta imao peto vreme na srednje-tvrdim gumama.

Nakon još jedne duge pauze, najbolje vreme je imao Verstappen ispred Bottasa i Hamiltona, dok je Leclerc i pored udesa na kraju imao vreme dovoljno za prvih deset. Najslabija vremena su imali Sainz, Ricciardo, Albon, Magnissen i Gasly, koji nije ni učestvovao u Q2.

Treći deo kvalifikacija je počeo odlično za Hamiltona. On je ubedljivo držao prvo vreme, ali je u drugom pokušaju Bottas sjajno vozio drugu polovinu kruga i sa vremenom 1m40.495s. završio manje od desetinke ispred timskog kolege. Vettel je bio treći sa tri desetinke zaostatka, iako je  nakon prve polovine Q3 delovalo da bi mogao da bude i iza Verstappena.

Holanđanin je na kraju bio četvrti, usled odluke da vozi dva brza kruga u prvom pokušaju, zbog čega mu posle nije ostalo dovoljno vremena da ponovo izađe na stazu.

Perez je bio odličan peti ispred Kvyata, Norrisa, Giovanazzija i Raikkonena, dok Leclerc nije učestvovao u Q3.

 

20190427_150600229_iOS.jpg

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

e tugo moja i zalosti,Ferari bas nema srece,em se Lekler zakucao u zastitnu ogradu,em Vetel na kraju izgubi i ono drugo mesto,al tek Wiliams nema srece,kako se tek Kubica zakucao u zastitnu ogradu,gde i Leklerk,al to je kriva staza,ulicna,kad su sve poizbacivali prave trkacke staze,zarad para i profita

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šteta za Leklerka sigurno pol pozicija,opet brži od Fetela. Što rekoše komentatori na SK Ferari će forsirati Fetela do kraja. Po meni nema teorije ovakav Fetel da nešto uradi ove godine 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izgleda da je i ovaj šampionat već rešen u korist Hamiltona i Mercedesa. Leklerk i kad je napredovao Ferari ga upropasti sa odlukom o 2 pit stopa na kraju izaberu 3 stajanja zbog brzog kruga i jednog boda.Reno raspad sistema.Perez odličan kao i Rajkonen startovao iz boksa i uzeo 1 bod , Meklaren takodje uzeo bodove. 

 

 

Screenshot_20190428-200637.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

nisam gledao trku,bio u gostima kod brata,oni imaju mtsIPTV,tako da nema SK,pa sam nesto preko neta pratio.Jad i cemer,znao sam da ce Mercedes da pobedi,Ferari je slab i neorganizovan,ove godine nema sta da traze protiv mercedesa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas dosadan sport.

 

Jedino mi bilo interesantno kad je Hamilton jurio Botasa, ali mislim cemu...

 

Mclaren odlican kao i Racing Point, Kimi takodje, ne znam sta bi Rikardu sa onim glupavim potezom... Haas se takodje raspadao nesto...

 

Bilo bi korisno da kamera malo vise prati ove iza jer definitivno je tamo uzbudljivije i neizvesnije...

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, dach@ said:

Izgleda da je i ovaj šampionat već rešen u korist Hamiltona i Mercedesa. 

 

Pa polako. Trenutno i nije #1 :)

 

Ja imam malo siri komentar. Sama trka i nema sta mnogo da se komentarise. Osim boda za Kimija i dobre trke Leklera. 

 

Ono sto hocu da kazem - iako nisam fan Hamiltona - dobar je vozac. 

Ako sam dobro propratio - trazio je podesavanje prednjeg spojlera i od recimo narednih 6 krugova imao je mislim 5 -fastest lap-a- 

Hocu reci - zna znanje 

 

A opet sa druge strane...i pored tolike timske dominacije godinama..bio je opran od strane jednog prosecnog Rosberga a moguce ove godine i od jos prosecnijeg Bottasa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mclaren dobar ,oba vozaca u bodovima,a i Kimi je odlican,izvlaci maksimum iz Alfe.Sta reci za Botasa,dve pobede ima,al ako bude stani pani,morace da cigancetu preda pobedu u narednim trkama,kao i za sampionat.A to da je dobar vozac,nije dobar no odlican,mislim na ciganceta

A Renault F1 tim su bas spori,jaki su tim ,imaju odlicne vozace,al nemaju rezultata

Edited by silenci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Botas dobio trku pre prve krivine, i u poslednjih par krugova. 

Loše je startovao i da je nekim slučajem ovo jedna od staza gde ima više metara od starta do prve krivine, izgubio bi mesto...ovde ga je spasilo što nema i što je malo kasnije kočio od Hamiltona pred prvu krivinu.

I, onda opet u poslednjih par krugova održao se na tek malo preko 1s, plus mu naišao i bivši tim da iskoristi zavetrinu u jednom krugu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Ferari nije pogrešio oko strategije za Leklera''

 

Sarl-Lekler ferrari.jpg

 

Šef Ferarijevog tima Matija Binoto poručuje da je strategija za Šarla Leklera u trci u Bakuu bila adekvata, dok je mladi vozač iz Monaka rekao da je tim sigurno imao dobar razlog da odugovlači sa njegovim odlaskom u boks. Posle greške koju je napravio u kvalifikacijama kada je slupao bolid Ferarija, Šarl Lekler je odlično krenuo na trci u Bakuu. Došao je do prve pozicije, ali kako je imao gume srednje tvrdoće, ekipa ga je pozvala u boks nešto kasnije. Tako su ga obišli i Hamilton i Botas, a mladi vozač iz Monaka je na kraju završio tek peti.

 

''Možda smo mogli da probamo da se kockamo drugačije, možda ranije stajanje ili pokušaj da veoma dugo ostane na srednje tvrdim gumama, međutim uvek može da se diskutuje posle trke. Sve u svemu mislim da nigde nismo pogrešili'', rekao je šef Ferarijeve ekipe Matija Binoto. Lekler je sa srednje tvrdih prešao na meke gume, a taktika Ferarija je bila vođena željom da Lekler može da ostane na mekim gumama do kraja trke. ''Na mekim gumama smo se plašili potrošnje pneumatika, tako smo imali pred sobom situaciju u kojoj je moglo da se desi svašta neočekivano. Kao vozač naravno da sam razočaran što su me obišli Hamilton, Botas i Fetel, ali moram da vidim podatke. Definitivno je postojao razlog da ostanem tako dugo na stazi'', rekao je Lekler koji je bio veoma besan na sebe zbog kiksa u kvalifikacijama. ''Imam dva utiska u ovoj trci. Jedan je veoma dobar i to je moj nastup kojim sam mogao mislim do pol pozicije u subotu. Druga stvar je moja greška. Moram da radim na tim stvarima, druga mi je sezona u Formuli 1. Nije samo do toga da se nađu izgovori, ne treba da pravim tahva greške, ali i to je deo mog puta. Učiću iz ovoga'', dodao je vozač iz Monaka.

 

Naredna trka u Formuli 1 je za dve nedelje u Barseloni.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovi naprave glupost sa taktikom pa se onda pravdaju. Da su zamenili gume kad je imao 14 sekundi i išli na 3 zamene sa brzinom koju je Leklerk imao plus čista staza tj.napredovao  je tokom cele trke pitanje šta bi bilo na kraju. Fetel bi sigurno bio ugrožen ako ne i Mercedesi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...