Jump to content
FAS Goran
branik

Fiat novi Tipo 1.4 95KS

Recommended Posts

16 hours ago, Mix74 said:

Da li je moguće da si dobio hill holder u Easy UP paketu za Tipo?

Hill holder predstavlja samo deo ESP sistema (kao i ABS), na Fiatima je prisutan vise od decenije unazad. A koliko vidim, Tipo poseduje ESP vec od Pop paketa opreme, tako da...

8 hours ago, branik said:

Ali, ja sam old school vozač, pa i nisam siguran da li mi treba, ili čak, da li mi smeta, jer sam brži od njega. Uključiće se samo ako je vozilo u brzini sa stisnuti kvačilo neko vreme. Ako na semaforu stisnem kvačilo  i ubacim u brzinu, a zatim odmah krenem, prestići ću ga i neće stići da se uključi.

Nisi ti brzi, nego se Hill Holder nije aktivirao ;) . A vozilo ne mora da bude u brzini, moze da bude i u leru. Sto se vozackih komandi tice tice, uslovi su jedino da su kvacilo i kocnica pritisnuti u isto vreme. Dodatno na sve to, pad terena mora da bude veci od 2%. Slicno vazi i za aktiviranje pri hodu unazad/nizbrdo.

Ako se ispune uslovi za aktivaciju Hill Holdera, na pustanje papucice kocnice ESP automatski drzi blokirane celjusti, do trenutka dok motor ne dostigne potrebni torque za polazak ili najduze 2 sec, nakon cega se celjusti postepeno otpustaju. Sasvim dovoljno da se noga lagano prebaci sa kocnice na gas i na usponu krene bez potrebe pravljenja "vage".

2 hours ago, Mix74 said:

Da li postoji funkcija da se prilikom skretanja levo ili desno pali odgovarajuća maglenka (samo jedna)  koja dodatno osvetljava deo puta kuda se skreće? Znaš šta pričam? Verovatno si video. Naravno pri upaljenim svetlima. E sad ne znam da li pri dugim ili kratkim.

Funkcionalnost se zove Corner Light ;) - iskreno, nisam se udubljivao oko toga za Tipo, vidim da ih nesto ne pominju (kao za 500L), npr. na Bravu se aktivira pod srednjim svetlima i pri brzinama ispod 40 km/h, na okretanje volana ili davanje migavca.

Sto se tice zastite van garancije i kaska, Fiati se generalno ne kradu. Mnogo veca verovatnoca je da neki pilicar obije auto, tako da je korisnija investicija ugraditi dobar alarm (recimo neki Canbus, tako da nema seckanja zica i vucaranja dodatnog priveska) i preusmeriti doticnog na neki auto bez zastite.

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad sam rekao da sam brži od hill hildera, upravo sam i mislio na to da krenem pre nego što se aktivira. Dok stojim, menjač je na leru, stisnem kvačilo, ubacim u brzinu i odmah krećem. Naglašavam da nije pominjan kao deo opreme. Obavezan je abs, a ipak je deo spiska, kao što se naglašava i esp. 

Corner light radi na isti način - okretanje volana i migavce. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hill holder mozes da ne aktiviras jedino ako ne pipas kocnicu (a drzis pritisnuto kvacilo i uspon je veci od 2%). Kada su sva 3 uslova zadovoljena (kvacilo+kocnica+uspon od min 2%), sistem se automatski aktivira.

Sto se specifikacije tice, kao sto rekosmo, ABS i Hill Holder su integrisani deo ESP. Pretpostavljam da ABS isticu posto je bitan deo bezbedonosne opreme. Takodje, ranije su vozila dosta cesce bila sa ABS, ali bez ESP koji je nadgradnja na ABS. Danas je u savremenoj Compact klasi ESP maltene podrazumevan. Dok je Hill holder relativno nebitna stavka i opet podrazumevan u varijanti sa ESP. Pretpostavljam da ga iskljucivo zato eksplicitno ne navode.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...