Jump to content
Goran
Ivan

Nuova Bravo - dotezanje/zamena radio antene, skidanje obloge B/C stuba, pragova, neba...

Recommended Posts

U anteni bi trebalo da postoji pojacavac signala, samim tim i radio daje fantomsko napajanje cini mi se od 5v za taj pojacavac.
Znam da su neki, kojima je crklo to pojacavacko kolo, samo prespojili antenu direktno na kabl, bez elektronike izmedju. 
Tebi hvata 1 stanicu verovatno zato sto taj pojacavac ne radi, odnosno ponasa se kao otvorena veza i samim tim nema kontakt sa antenom. 
E sad, zasto pojacavac ne radi, mogu biti razni. Proveri da li imas dodatno napajanje, a drugo, prespoji kabl direktno na antenu pa probaj tako.

@Boki Bugiboy

Uz ovo sto Andreja rece, samo da dodam da na fabrickom Visteonu imas skriveni servisni meni.

Koji moze da ti detektuje da li negde imas Open Circuit. Takodje odlicna stvar je sto moze da se izmeri napon signala stanice koju trenutno hvatas (2-3V bese za neki dobar signal).

Dalje, proveri da li je sraf sa donje strane antene dobro pricvrscen i da li dodiruje metal krova. Posto on, osim pukog pritezanja antene za krov, ima zadatak i da obezbedi masu za rad pojacavaca. Zato je taj sraf i nazubljen da bi dosao do lima, a takodje u ePer imas podatak kojim se momentom zateze. I da bi ostvario dobar kontakt, a i da ne probijes lim :D .

Pogledaj i da li u unutrasnjem provodniku koaksijalca imas napon kada radio radi. To je tzv. "phantom power", tj. napon neophodan za rad pojacavaca na krovu - ako ga nemas na krovu, a imas u izlazu antene na radiju, znaci da je sam kabl negde u prekidu.

Ako je sve ovo OK, onda je problem u samom pojacavacu u bazi antene na krovu.

Hvala druže, majstor kaže da je sve namestio kako treba pa da mu verujem da je pritgkao kako treba i da na krovu ima masu, proveriću fabričku muziku da li je ona ok, čitao sam da mu je tih 12v jedno od mana, ako sam dobro video u taj meni se ulazi pritiskom 3 i 6 na uredjaju? I ta antena koju sam uzeo možda je i ona neispravna, videću, ako ima neki majstor koji voli da se zeza sa ovim rado bih ga posetio

Edited by Boki Bugiboy

Tako je, ako se dobro secam, sa tom kombinacijom prvo ulazis u test zvucnika.

A u kombinaciji sa drugim brojevima, imas test otvorenih kola, napona sa antene, test displeja, itd...

Proveri prvo imas li Open Circuit, a posle se pozicioniraj na tu jednu stanicu koju hvatas, udji u test i izmeri napon signala.

9 minutes ago, Boki Bugiboy said:

čitao sam da mu je tih 12v jedno od mana

Mana na starijim Visteonima (na Stilu, ne na Bravu) je bilo prilicno cesto crkavanje tunera.

Kod Stila bi pre 10-15 godina (koliko ih je bilo na svakom cosku), samo uz zice od bajsa rotirali Visteone. I odmah znali da li je do tunera/radija ili pojacavaca/antene :D .

Salu na stranu, to ne znaci da ne treba proveriti i "phantom power". Mislim, ko je iole u prici, iskopace uzrok problema cas posla.

Da dopunim da je problem rešen, antenu koju sam postavio je neispravna, našao sam rešenje u tome što sam izvadio uredjaji i isključio fabričku antenu, stavio sam žicu koja je bila od neke antene i hvata stanice nikad bolje, eto ako nekome može da pomogne kao jedna od opcija, hvala svima na pomoći

Dobar dan, pre par dana sam primetio da mi radio dosta lošije hvata stanice. Danas sam stigao da istražim malo i naleteo sam na ovu temu. Proveravajući na radiu (3 i 6 dugmići) prikazuje da je sve u redu, osim napona antene (signala) između 0.2 i 0.3 V. Interesuje me šta može biti kvar? Pojačalo u anteni ili sam radio? U pitanju je Fiat Bravo 2009 godište.