Jim9 72 Posted April 9 Castrol 5w40 c3 https://ulja.rs/product/ulje-castrol-magnatec-c3-5w40-4l/ Meni je trošio 150 ml na 1000km od prvog dana. Sipana u ovlašćenom uvek Selenia 5w40 PE.Sada posle 45k izašao iz garancije i nastavio servis u lokalnom servisu. Tamo sipali Castrol 5w50 c3 magnatec, kažu ista klasa kao Selenia samo je dostupnije. Prešao oko 1000 km i nivo ulja isti. 1 nesa 169 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nesa 169 291 Posted April 9 Napisao si 5W - 50, a Ivica reče 5W - 40. Da li je ono 50 greška ili ... ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jim9 72 Posted April 9 (edited) Greska. 5w40 Edited April 9 by Ivan Ne citiraj prethodni post 1 nesa 169 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skundra 44 Posted May 10 Evo, da apdejtujem podatke o mojoj potrošnji ulja Zadnje dvije hiljade kilometara je bila nešto veća, trošio je cca 1.5 dcl na hiljadu kilometara... Sad, da li sam ja malo agresivnije vozio u zadnje vrijeme, ili je fora što je već blizu i vrijeme za redovni servis, pa je ulje već "odradilo", stvarno ne znam, a vjerovatno da je i jedno i drugo u pitanju... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivanaksentijevic 31 Posted May 11 Evo ja da kažem, do sada prešao 22500 km,do sada mjenjao 2 puta ulje na 10000 km.Do sada od posljednjeg mjenjanja prešao 2500km i dospio sam možda 1 dl. od početka je trošio ulje i to mnogo vise,verovatno sto je nov,mada su mi tako i rekli da će u početku dosta trošiti ulje. Izgleda da tek sada počinje da pada potrošnja ulja sipano selenia 5 w 40 kpe. servisi ranjeni u Nikom KG inace auto sve bolje i bolje ide,i primetio sam da mu najviše odgovara vožnja od 2500 do 3500 obrtaja i vise kada zatreba za preticanje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skundra 44 Posted May 11 @Ivanaksentijevic 1 dcl na 2500 km je stvarno odličan rezultat... Quote Share this post Link to post Share on other sites
wlad 2 Posted May 11 (edited) Poštovani forumaši. Ova tema mi se čini najpribližnije mom problemu, pa da pitam. Grande Punto 1.4 77ks. Prešao 280000. Kod mene 5 godina, oduvek troši ulje. Okvirno, do pre par meseci, potrošnja se držala na 500ml na 1000km. Na otvorenom i manje. Sada, malo se podiglo, ide ka 700. Na otvorenom i dalje manje. Oko 400ml/1000km. Auto radi potpuno normalno. Mirno, tiho, ne trokira. Ne gubi snagu. Pali odlično. Ne dimi iz auspuha uopšte. Ulje ne curi. Moje pitanje je, mora li se raditi motor, tipa, generalno ili je moguće da je neki manji, jeftiniji problem? U razgovoru sa majstorom, rekao je da mora motor da se radi i da se to ne isplati. Sad, ja bih da čujem još neko mišljenje, znam da ovde ima dosta majstora i poznavalaca, koji uvek daju dobronamerne savete, pa eto. Značilo bi mi da čujem još neko mišljenje pre nego što rešim šta ću. Da ga prodajem, ne mogu da prećutim da troši ulje, a ako kažem, ljudi izgube interesovanje. Ja vozim auto ovako od kad sam ga uzeo, menjao sam nekoliko proizvođača ulja, sipam polusintetiku, i ništa se nije promenilo. U suštini, koga ne smara da proverava ulje češće i doliva, nema nikakvih problema. Malo sam odužio, hvala u napred na odgovorima i savetima. Edited May 11 by wlad 1 nesa 169 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 6829 Posted May 11 Moguce je svasta preko tastature, i da postoji curenje i da je ulje loseg kvaliteta i da su lose gumice ventila , i da su lose karike...svasta. Po meni i tih 0.5l na 1000km je bilo mnogo, ovo sada je da kazem alarmantno. Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока Quote Share this post Link to post Share on other sites
nesa 169 291 Posted May 12 (edited) @wlad Proveri sud za vodu, odnosno da li eventualno podiže nivo i da li se promenila boja tečnosti. Ako ne - ja tu za sada ne bih ništa dirao s obzirom da još nema dimljenja iz auspuha. Mareu sam vozio nekoliko desetina hiljada kilometara i kad je dimila. Edited May 12 by Ivan Skinut nepotreban citat, dodat tag Quote Share this post Link to post Share on other sites
wlad 2 Posted May 13 A u kom trenutku da diže nivo? Boja je crvena Quote Share this post Link to post Share on other sites
werp690 386 Posted May 13 Samo mi nije jasno kako moze da trosi 700ml na 1000km, a da ne dimi, gde ode ulje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
wlad 2 Posted May 13 Na iberlauf? Stvarno ne dimi. Radi ko sat. Zato mi i žao da ga prodam Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 3568 Posted May 14 Semerinzi , konektori na crevima za ulje, dihtung poklopca motora ? Ako ne mesa ulje i vodu, nema dima na auspuhu vrlo verovatno su drugi tipovi gubitaka. 1 werp690 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nesa 169 291 Posted May 21 On 5/13/2023 at 11:30 AM, wlad said: A u kom trenutku da diže nivo? Boja je crvena Između dva merenja, recimo pogledaš, pa pređeš jedno 500 km pa opet. 1 wlad reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites