Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Mercedes pokazao upravljače svojih F1 bolida

Recommended Posts

Mercedes-F1-Volan 1.jpg

 

Pomalo neuobičajeno, ali zanimljivo je, predstavljanje detalja upravljača bolida Formule 1, a Mercedes je to upravo uradio. U Formuli 1 upravljač ima mnogo šire značenje od svog imena. Ova kompleksna naprava je praktično kontrolni centar koji vozač ima na raspolaganju. Osim što se na njemu nalaze i komade menjača i ''kvačila'', nalaze se i brojna podešavanja i komade, koje vozač može, a u osnovi, i mora da koristi tokom trke. Koliko dugmića i prekidača ima jedan upravljač i koje su njihove funkcije, pokazao je Mercedes uz napomenu da je ovogodišnji upravljač evolucija onog koje su koristili Hamilton i Bottas u 2018.

Za 2019. godinu na sebi ima čak 25 prekidača i dugmadi, pored pomenutih papučica menjača i kvačila.

 

Mercedes-F1-Volan 11.jpg

 

Podeljeni su na rotacione selektore koji se koriste palcem, normalne rotacione selektore i selektore, koji imaju teže aktiviranje, kako vozač slučajno ne bi odabrao neželjenu funkciju. Tri rotaciona prekidača u donjem delu upravljača služe za kontrolu elemenata kao sto su startni modovi, podešavanje kontrasta ekrana i podešavanje motora i MGU-K sistema. Tri rotaciona selektora kojima vozači upravljaju palčevima su na levoj strani su raspoređena na dva sa leve i jedan sa desne strane. Njima se kontroliše rad diferencijala na ulazu, temenu i izlazu iz krivine, odnosno kontroliše snaga na točkovima. Sledeća dva selektora su zadužena za podešavanja sile kočenja motorom i podešavanje balansa kočnica. Još dva dodatna prekidača na donjem delu upravljača služe za podešavanje balansa kočnica, odnosno fino podešavanje balansa i rade u tandemu. Preostale komande su za aktiviranje DRS-a, limitera brzine, limitiranje maksimalne snage motora za start, aktiviranje neutralnog položaja menjača, radio komunikacije.

 

Hamilton i Bottas će ove godine koristiti tri do četiri upravljača koji su izrađeni od ugljeničnih vlakana, fiberglasa, silikona, titanijuma i bakra. Kako kažu u Mercedesu, tokom godine, oba vozača će uvoditi izmene i modifikacije prema sopstvenim potrebama, tako da je razvoj upravljača proces koji pratčno traje tokom cele sezone.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...