moron 5200 Posted August 23 U tekstu koji sam čitao je pisalo: "Pogonski sklop takođe uključuje trakcioni elektromotor, poseban generator i elektromehanički varijator (eCVT) sa planetarnim menjačem, odnosno ova šema je slična Toyotinim hibridima." 1 N.N. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
N.N. 675 Posted August 24 On 8/23/2025 at 5:17 AM, Elra said: Stellantis u narednom periodu predstavlja 2 nova motora, 1.6 i 2.0. Kod 2.0 se radi o evoluciji GME motora koji će sada dobiti i hibrid opciju. 1.6 motor je temeljno redzajnirani 1.6 THP Gen2 za HEV vozila. Sada ima kompresiju 11,3:1 i radi u Miller-ciklusu. Ima 180 KS pri 5.500 o/min i 300 Nm između 2.000 i 3.500 o/min. Baterija je 1,03 kWh i može pokretati vozilo do 100 km/h na kratkim udaljenostima bez korištenja SUS motora. Ključne komponente za prijenos obrtnog momenta unutar novog mjenjača su dva motor-generatora i planetarni set zupčanika. Mah... Nije to još Miller Mali 1.46 od FCA ima 160 KS i 240 Nm pri samo 1500 o/min uz VGT. To je "proper" Miller. Ekstrapolacija na 2.0 bi bilo 220 KS i 330 Nm. A baterija za HEV je smiješne veličine kao i snaga električnih motora. Recimo mogu se sakriti iza Renault HEV modela. Koliko znam Stellantis je dosta surađivao sa Toyota dobavljačima koji su u vlasništvu Toyote. Mjenjač je EVT. Naravno osjećaj u radu je kao CVT. U svakom slučaju šaljiva snaga cijelog HEV sustava. Električni dio daje samo 30 KS u zbroj. 12 hours ago, moron said: U tekstu koji sam čitao je pisalo: "Pogonski sklop takođe uključuje trakcioni elektromotor, poseban generator i elektromehanički varijator (eCVT) sa planetarnim menjačem, odnosno ova šema je slična Toyotinim hibridima." Jep, ti si u pravu. To je EVT. Mehanički nema veze sa CVT ali isti za mene osobno skuteraški osjećaj vožnje. 2 moron and Elra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Elra 323 Posted August 24 Znači 1.6 HEV je u startu promašaj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
N.N. 675 Posted August 24 Pa ne bih rekao da je promašaj. Skupili su ili kupili ili surađivali sa Toyotom. Meni osobno se takvo rješenje ne sviđa. Drugo je pitanje samog motora. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5200 Posted August 24 U vezi ovog novog Stellantis 1,6 HEV-a, još nema podataka i snazi pogonskog elektromotora. Ako je taj EM manje snage od snage SUS-a ( a on je 180 ks ), onda je to ( uslovno rečeno) "Toyotin princip" HEV-a ( to rešenje, sa manjom snagom EM-a koriste i Hyundai, Reno i Ford za svoje HEV sklopove ). Ako je kod HEV-a pogonski EM veće snage od snage SUS-a, to je rešenje/princip koje koriste Honda i/ili Nissan. Videćemo šta je Stellantis izabrao, mada iz gornjih komentara razumem da je ovo Toyotina priča. Naravno, ostaje kao nepoznanica i pitanje snage slabijeg EM-a u ovom HEV sklopu ( starter/generatora). Quote Share this post Link to post Share on other sites
N.N. 675 Posted August 24 Nisam nikad proučavao Hyundai. Ford, Toyota... To je sve EVT. Renault ne koristi EVT. Ovo je EVT i koliko znam firme u vlasništvu Toyote su dobavljači. Imam već neko vrijeme info. Samo sam čekao što je u pitanju. 1 Elra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5200 Posted August 24 Ni Hyundai ne koristi eCVT. Ali mu je pogonski EM kod oba HEV sklopa manje snage od snage SUS-a . Kao kod Renoa, Toyote i Forda. 1 Elra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Elra 323 Posted August 25 Da li će u Evropi biti ICE motora iznad 1.2 za Stla Med modele? Da li će doći taj dizel motor 2.0? Quote Share this post Link to post Share on other sites
N.N. 675 Posted August 25 1.6 HEV je pod Filosom označen i kao jedan od prioriteta za EU modele sa prednjim pogonom. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Elra 323 Posted August 26 Izbacivanjem 1.5 BlueHDI iz ponude putničkih Dobla, Berlinga, Comba, Partnera, sa kojim motorima će nastaviti prodaju? Jednom su vidjeli da bez dizela u ovom segmentu nema ni prodaje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 23629 Posted August 26 4 hours ago, Elra said: sa kojim motorima će nastaviti prodaju? 1 Elra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Elra 323 Posted August 26 Evo ga 308 FL, BlueHDI sa 131 KS je tu Vjerovatno sa nekom novom intervencijom na motoru. Quote Share this post Link to post Share on other sites