Jump to content
Goran
neshaoct

Peugeot i Fiat? / Stellantis

Recommended Posts

U tekstu koji sam čitao je pisalo:

"Pogonski sklop takođe uključuje trakcioni elektromotor, poseban generator i elektromehanički varijator (eCVT) sa planetarnim menjačem, odnosno ova šema je slična Toyotinim hibridima."

On 8/23/2025 at 5:17 AM, Elra said:

Stellantis u narednom periodu predstavlja 2 nova motora, 1.6 i 2.0. Kod 2.0 se radi o evoluciji GME motora koji će sada dobiti i hibrid opciju. 1.6 motor je temeljno redzajnirani 1.6 THP Gen2 za HEV vozila. Sada ima kompresiju 11,3:1 i radi u Miller-ciklusu. Ima 180 KS pri 5.500 o/min i 300 Nm između 2.000 i 3.500 o/min. Baterija je 1,03 kWh i može pokretati vozilo do 100 km/h na kratkim udaljenostima bez korištenja SUS motora. Ključne komponente za prijenos obrtnog momenta unutar novog mjenjača su dva motor-generatora i planetarni set zupčanika.

Mah... Nije to još Miller 

Mali 1.46 od FCA ima 160 KS i 240 Nm pri samo 1500 o/min uz VGT. To je "proper" Miller.

Ekstrapolacija na 2.0 bi bilo 220 KS i 330 Nm.

A baterija za HEV je smiješne veličine kao i snaga električnih motora. Recimo mogu se sakriti iza Renault HEV modela.

Koliko znam Stellantis je dosta surađivao sa Toyota dobavljačima koji su u vlasništvu Toyote.

Mjenjač je EVT. Naravno osjećaj u radu je kao CVT.

U svakom slučaju šaljiva snaga cijelog HEV sustava. Električni dio daje samo 30 KS u zbroj. 

12 hours ago, moron said:

U tekstu koji sam čitao je pisalo:

"Pogonski sklop takođe uključuje trakcioni elektromotor, poseban generator i elektromehanički varijator (eCVT) sa planetarnim menjačem, odnosno ova šema je slična Toyotinim hibridima."

Jep, ti si u pravu. To je EVT. Mehanički nema veze sa CVT ali isti za mene osobno skuteraški osjećaj vožnje.

Pa ne bih rekao da je promašaj. Skupili su ili kupili ili surađivali sa Toyotom.

Meni osobno se takvo rješenje ne sviđa.

Drugo je pitanje samog motora.

U vezi ovog novog Stellantis 1,6 HEV-a, još nema podataka i snazi pogonskog elektromotora. Ako je taj EM manje snage od snage SUS-a  ( a on je 180 ks ), onda je to ( uslovno rečeno) "Toyotin princip" HEV-a ( to rešenje, sa manjom snagom EM-a koriste i Hyundai, Reno i Ford za svoje HEV sklopove ).

Ako je kod HEV-a pogonski EM veće snage od snage SUS-a, to je rešenje/princip koje koriste Honda i/ili Nissan.

Videćemo šta je Stellantis izabrao, mada iz gornjih komentara razumem da je ovo Toyotina priča. 

Naravno, ostaje kao nepoznanica i pitanje snage slabijeg EM-a u ovom HEV sklopu ( starter/generatora).

Nisam nikad proučavao Hyundai.

Ford, Toyota... To je sve EVT.

Renault ne koristi EVT.

Ovo je EVT i koliko znam firme u vlasništvu Toyote su dobavljači. Imam već neko vrijeme info. Samo sam čekao što je u pitanju.

Ni Hyundai ne koristi eCVT.

Ali mu je pogonski EM kod oba HEV sklopa manje snage od snage SUS-a . Kao kod Renoa, Toyote i Forda.

Da li će u Evropi biti ICE motora iznad 1.2 za Stla Med modele? Da li će doći taj dizel motor 2.0?

1.6 HEV je pod Filosom označen i kao jedan od prioriteta za EU modele sa prednjim pogonom.

Izbacivanjem 1.5 BlueHDI iz ponude putničkih Dobla, Berlinga, Comba, Partnera, sa kojim motorima će nastaviti prodaju?

Jednom su vidjeli da bez dizela u ovom segmentu nema ni prodaje.

4 hours ago, Elra said:

sa kojim motorima će nastaviti prodaju?

482206996_3966238197036474_612216911574360498_n.jpg.d0801ae590967dd24f9b8a5c5133fe71.jpg (669×375)

Evo ga 308 FL, BlueHDI sa 131 KS je tu :) Vjerovatno sa nekom novom intervencijom na motoru.