Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Australija 2019.

Recommended Posts

Pireli otkrio narudžbe za VN Australije

 

f1-2018-pirelli-tyres.jpg

 

Italijanski proizvođač pneumatika ''Pireli'', ekskluzivni dobavljač za trke Formule 1, predstavio je izbor timova i pilota (svi imaju pravo na 13 kompleta) za predstojeći Gran pri Australije, koji je na programu od 15. do 17. marta. Po deset kompleta ''mekih'' guma naručili su vozači Renoa, Niko Hulkenberg i Danijel Rikardo. Džordž Rasel, vozač Vilijamsa, veruje u srednju komponentu, pa je naručio čak četiri ''midijuma''. Dva seta tvrdih guma, stižu u garaže Roberta Kubice, Antonija Đovinacija, Karlosa Sainca, Landa Norisa, Šarla Leklera, Nika Hulkenberga, Serhija Peresa i Lensa Strola. Luis Hamilton, Valteri Botas i Sebastijan Fetel naručili su identične komplete, jedan ''tvrdi'', tri ''srednja'' i devet ''mekih'' komponenti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ala si poranio, obicno izbacimo najavu u sredu pred F1 vikend, a ne u sredu pred tu sredu :lol: . Salu na stranu, i ja jedva cekam da cirkus krene, deluje da ce sezona biti interesantnija nego prethodne. Koje ruku na srcu nisu bile lose, ali ih je Ferrari iskljucivo svojom "zaslugom" us*ao od polovine.

Pogotovo sto cemo gledati Kimija bez pritiska (a zna se sta to znaci ako bude u konkurentnom bolidu), verujem da ce dosta nas navijati za njega, a puno ocekujem i od Leclerca. Vettel me je pomalo i razocarao u zadnje 2 sezone, tako da jedva cekam da vidim razvoj situacije u Ferrariju u prvim trkama. Da li ce ga favorizovati do kraja ili ce se mozda novajlija nametnuti kao eventualna konkurencija. Mada najgora taktika bi bila da opet budu bez taktike :) , pogotovo od polovine sezone kada se lomi sampionat. I zivo me zanima kako ce Rikardo startovati u Renou, standardno uz sjajne Mercedese i Maxa u Red Bullu, tu ocekujemo i najinteresantniju zurku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krecemooooooo! :scooter: :animier:

 

Zvanično ime: FORMULA 1 ROLEX AUSTRALIAN GRAND PRIX 2019

Lokacija: Melbourne Grand Prix Circuit, Melburn, Australija

Datum: 15.-17. Mart 2019.

 

Petak 15.03.2019.

Prvi trening: 02:00h – 03.30h

Drugi trening: 06:00h – 07.30h

Subota 16.03.2019.

Treći trening: 04:00h – 05.00h

Kvalifikacije: 07:00h – 08.00h

Nedelja 17.03.2019.

Trka: 06:10h

 

VN-Australije.png

 

Broj krugova:     58
Dužina staze:     5.303 km
Dužina trke:        307.574 km
Broj trka:             33
Prva trka:             1985.
 

Prelazak u Melbourne je izazvalo zaprepašćenje u Formuli 1, jer je Adelaide bila izuzetno popularna i kao mesto i kao trkačka staza.
Melbourne je postao domaćin Formule 1 1996. godine, kada je preuzeo tu ulogu od Adelaide.

Za vreme održavanja trka u Adelaidi, mogli smo da vidimo dva neverovatna prejokreta u šampionatima, 1986. je Nigelu Mansellu eksplodirala guma i tako ga udaljila od titule, a 1994. godina nakon kontraverznog sudata Schumachera i Hilla, Schumacher je postao šampion. 1996. godine ne samo da se VN Australija preselila u Melbourn na novu satazu Albert Park, nego je dobila i ulogu staze koja otvara novi šampionat.

Melbourn se ubrzo pokazao dosta zanimljivom stazom, jer je na prvoj trci pol-poziciju ostvario Jacques Villeneuve, kome je to bila prva trka u Formuli 1. Takođe u prvoj trci je Martin Brundle u svom Jordanu izleteo sa staze u trećoj krivinu gde se bolid prepolovio na dva dela, Martin je ostao nepovređen.

 

AUS-1-300x217.thumb.jpg.0d5799f44850767dc84ef808587a6ac8.jpg AUS-2-300x217.thumb.jpg.b7887e31bf4b8cd6c9c94c390870fc52.jpg

 

Od kada se našla u kalendaru Formule 1, staza Albert Park je nekoliko puta doterivana i njena površina je sa dosat ravnija i ugodnija za vožnju od većine drugih uličnih trka. Sastoji se od 16 krivina, uglavnom sporih i srednje brzih. Preticanja su jako teška iako postoje dva teoretska mesta za to. Uglavnom se promene u plasmanu dešavaju nakon odlazaka u boks ili izlaskm Safety Cara.

Brzi pravci isečeni šikanam i prašnjave površine često dovode do dramatičnih i nepredvidivih trka. Staza Albert Park kažnjava i najmanji vozačku grešku, pogotovo što se veoma blizu staze nalaze betonski zidovi.

Safety Car je postao tradicija na stazi Albert Park…

 

AUS-3-1.thumb.jpg.19a880fe87d0d88ae3e303c288c69c5e.jpg

 

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton pred početak sezone: Ne znamo šta nas čeka

 

LEwis-Hamilton-Valteri-Bottas.jpg

 

Aktuelni šampion Formule 1 Luis Hamilton rekao je da njegova ekipa Mercedes na startu sezone zaostaje za glavnim konkurentom ekipom Ferarija. ''Čeka nas mnogo posla'', rekao je Britanac na početku konferencije za medije pred početak sezone, a potom prokomentarisao to što je njihov konkurent Ferrari imao bolje rezultate na predsezonskom testiranju. ''Mi još ne znamo kolika je razlika između nas i ostalih ekipa. Međutim rezultati iz testiranja govore da ćemo morati dosta da radimo da bismo se borili sa ostalima''. Njegov kolega iz ekipe Valteri Botas rekao je da je ekipa dosta naučila iz testiranja. ''Mislim da smo već napredovali i uveren sam da ćemo biti u boljoj formi. Možemo samo da pogađamo gde ćemo biti, ali jurimo Ferari i videćemo gde smo''. Za Ferrari će voziti Sebastijan Fetel i Šarl Leker. Nemački vozač smatra da svi imaju podjenake startne pozicije. ''U ovom trenutku svi smo lovci i svi smo lovine. Nadam se da će nas posle ove trke svi loviti. Prošlogodišnja zimska testiranja nisu dobro prošla. Ove godine smo bili bolje pripremljeni, naši bolidi su dobri. Pokušaćemo da imamo dobar i miran vikend. Uvek je lepo početi sezonu dobrim rezultatom''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, dekirs said:
Nisu kvalifikacije problem u 8 su.. Vise je trka problem koja je u 6

Kad budeš peMzioner (kao neki), veći će ti problem biti da izdržiš do kraja utakmice LŠ od 21h, nego da gledaš formulu od 6
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, totti said:

Kad budeš peMzioner (kao neki), veći će ti problem biti da izdržiš do kraja utakmice LŠ od 21h, nego da gledaš formulu od 6 emoji3.png

:lol:

Vala bas, ovo mi je sve poznatije :lol: .

 

 

Vettel: Mercedes je jači nego što stvarno izgleda

 

vet_pet_aus.jpg

 

Vozač Ferrarija izjavio je da je nemački tim počeo da pokazuje svoje prave boje.

Ferrari je u Melburn stigao kao tim koji je prema svim najavama najviše pokazao u Barseloni, ali je posle prvih treninga Hamilton skrenuo pažnju da i Mercedes ima tempa da se suprostavi timu iz Maranela. Upravo to je bio i glavni razlog zbog čega je Sebastian Vettel izjavio da je Mercedes blefirao na testovima u Barseloni i da su oni mnogo spremniji nego što se misli.

“To je za sve nas bilo iznenađenje. Izgledali su veoma brzo. Ne znam da li su se oni ovde mučili ili ne, ali izgleda da su oni u posebnoj ligi. Možda su se svi ostali mučili pa sada to tako izgleda, ali jasno je da su oni veoma jaki čak i mnogo više nego što su to oni tvrdili pre početka vikenda.” kazao je Sebastian Vettel.

Sa druge strane Ferrariju je falilo tempa na današnjim treninzima:

“Još ne znamo pravi razlog, ali ako ga znate javite nam. Osetio sam da bolid ne radi neke stvari kao što je to bio slučaj na tetsiranjima, ali sa druge strane bilo je i dosta toga pozitivnog.” dodao je vozač Ferrarija.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzabe sam ustajao za Q3 :lol: . Poigrase se Mercedesi sa ostalima kao sa decom, samarcina na samom startu slavljenicke sezone za Scuderiu u vidu +0.7 i +0.95. Da li su se uljulkali tokom predsezone ili su strele uspesno sakrivale karte, videcemo sutra u trci. Problem je sto Melburn ne ostavlja puno mesta za preticanja, pa je vrlo moguce da ce se stvari resavati i u boksu ili izlaskom Safety Car, a znamo da se ni u tim situacijama Ferrari nije proslavio proslih sezona. Naravno, tu je i pitanje pouzdanosti bolida, sam je start sezone.

Meni vise upada u oko sto je Max uspeo da se uglavi izmedju dva Ferrarija, a bio je vrlo blizu toga da i Vettela gurne na P4.

Kimi i Giovinazzi P9 i P14, bez obzira na promenu ocekivao sam vise od Ricciarda na P12.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obrukao se ferari propisno u smislu zaostatka. Ne znam dal sam tripovao, ali ferari se propisno muči na stazi. Honda se ugurala u prvih 5. Haas me pozitivno iznenadio, a tek 4 sezona u F1. I naravno Lando Norris, novajlija, prepotentni britanac, pokazao starijem kolegi kako se vozi.
Raikonen, očekivano.
Realno, sutra će se sve znati, ko je brz, ko lud a ko iskusan .

Da dodam, pratim neke timove na tviteru. Kimi i AR imaju mnogo veću podršku fanova nego ferari i još neki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tek je prva trka,bar tri da prodju pa da vidimo gde je ko. Mada ih je Mercedes razbio u kvalifikacijama. Gledajući prošlu sezonu Ferari i Reno podbacili dobro 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako se dobro secam, prosle sezone je krenulo vrlo slicno - Hamilton sa P1, a Ferrari sa P2 i P3.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda i Ferrari ima keca u rukavu...ko zna. :D Vettel kaže da mogu da se bore sutra, pa ćemo videti.

Iznenađujuće da je Haas Ferrari bolji od, da kažemo, zvanično druge ekipe Ferrarija, tj. Alfa Romeo Racing. Naročito što su oba njihova vozača bila kvalitetna na kvalifikacijama.

McLaren sigurno nije očekivao nijednog svog vozača u Q3, ali eto...mada, nešto ne verujem da će biti toliko dobri i u narednim trkama. :) 

Renault loš, a Williams očekivano na začelju, kad se ima u vidu koliko su kasnili na testove i šta im se sve događalo, drugačije za njih teško da je moglo. Šteta za Kubicu, da nije očešao zid ne verujem da bi bio poslednji, tj. barem bi bio ispred klupskog kolege. Pierre Gasly, verovatno od svih vozača najviše je razočarao svoje šefove.

 

=========

 

Hamiltonu pol pozicija u Australiji

 

hamilton aus.jpg

 

Šampion Formule 1, vozač Mercedesa Luis Hamilton krenuće sa pol pozicije na otvaranju nove sezone na trci u Melburnu za Veliku nagradu Australije. Britanac je pobedio u kvalifikacijama u Albert parku, 84. put u karijeri, a osmi u Melburnu, i tako izjednačio rekorde Mihaela Šumahera i Ajrtona Sene, koji su po osam puta takođe imali pol na jednoj stazi. Iza njega je završio timski kolega Valteri Botas, treći je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija, a slede Maks Ferštapen (Red Bul), Šarl Lekler (Ferari), Roman Grožan (Has), Kevin Magnusen (Has).

 

Hamilton: Tresem se, bilo je tako blizu

Vozač Mercedesa Luis Hamilton priznao je da je iznenađen što se izborio za pol poziciju pred Veliku nagradu Australije. Hamilton je bio dominantan ovog vikenda, bio je najbrži na svim treninzima i u kvalifikacijama. Aktuelni svetski šampion najbrži krug u kvalifikacijama izvezao u vremenu 1:20.486. Britanac je najbolje vreme postigao u poslednjem krugu, kada je pretekao timskog kolegu Valterija Botasa za svega 112 hiljaditih delova. Vozači Ferarija nisu mogli više od trećeg mesta Sebastijana Fetela, i petog Šarla Leklera. ''Tresem se. Bilo je tako blizu'', kazao je Hamilton. ''Nisam očekivao ovoliku razliku. Mogu da kažem i da sam šokiran. Nisam imao ideju kako ćemo se pokazati pred prvu trku. Mislio sam da ćemo biti lošiji od Ferarija.''

Trka za Veliku nagradu Australije na programu je u nedelju od 6 časova uz direktan prenos na Sport Klubu 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

1. Lewis Hamilton - Mercedes - 1:20.486 (Q3)
2. Valtteri Bottas - Mercedes - 1:20.598 (Q3)
3. Sebastian Vettel - Ferrari - 1:21.190 (Q3)
4. Max Verstappen - Red Bull Honda - 1:21.320 (Q3)
5. Charles Leclerc - Ferrari - 1:21.442 (Q3)
6. Romain Grosjean - Haas Ferrari - 1:21.826 (Q3)
7. Kevin Magnussen - Haas Ferrari - 1:22.099 (Q3)
8. Lando Norris - McLaren Renault - 1:22.304 (Q3)
9. Kimi Räikkönen - Alfa Romeo Racing Ferrari - 1:22.314 (Q3)
10. Sergio Perez - Racing Point BWT Mercedes - 1:22.781 (Q3)

 

11. Nico Hulkenberg - Renault - 1:22.562 (Q2)
12. Daniel Ricciardo - Renault - 1:22.570 (Q2)
13. Alexander Albon - Toro Rosso Honda - 1:22.636 (Q2)
14. Antonio Giovinazzi - Alfa Romeo Racing Ferrari - 1:22.714 (Q2)
15. Daniil Kvyat - Toro Rosso Honda - 1:22.774 (Q2)
16. Lance Stroll - Racing Point BWT Mercedes - 1:23.017 (Q1)
17. Pierre Gasly - Red Bull Honda - 1:23.020 (Q1)
18. Carlos Sainz - McLaren Renault - 1:23.084 (Q1)
19. George Russell - Williams Mercedes - 1:24.360 (Q1)
20. Robert Kubica - Williams Mercedes - 1:26.067 (Q1)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zna li neko pravila vezana za motor,da li može da se radi na njemu tj.da se razvija u toku sezone. Mislim na Reno jer jedini ima nov motor za ovu sezonu a nedeluje ni da ova verzija nešto obećava 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, neshaoct said:

Možda i Ferrari ima keca u rukavu...ko zna. :D Vettel kaže da mogu da se bore sutra, pa ćemo videti.

Slusao sam intervju odmah posle Q3... Vec pocinje malo da me nervira :) bas tim identicnim komentarima, osmehom i ravnom crtom prilicno unazad. A Ferrari bez titule 11 sezona, sa prilicno konkurentnim bolidom u zadnje dve.

Sve mi previse lici na prethodne sezone, nadam se da si u pravu za prvu recenicu. Mercedesima svaka cast za kvalifikacije, dominacija. Videcemo ujutru.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej je imati vozaca koji je favorit za osvajanje titule i drugog vozaca koji je tu da pomaze. Samo ne mogu da shvatim zasto malog back offfuju kada se vec zna da Fetel nece biti na podijumu a mali je skidao po pola sekunde svaki krug maltene. Inace Fetel ako ne uradi nista u naredne 2,3 trke mislim da ce i malisa imati dozvolu da se trka. Ko zna, mozda i pokaze zube. 

Edited by dekirs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...