Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Koliko košta izgubljena saobraćajna dozvola?

Recommended Posts

189374-dozvola.jpg

 

Izgubili ste saobraćajnu dozvolu? Ništa strašno, samo treba što pre prijaviti nestanak i izvaditi novu saobraćajnu. Koliko će to koštati i koja je procedura, pročitajte u nastavku.

 

Izgubljena saobraćajna dozvola. Ovaj problem može da bude vrlo neprijatan ukoliko vas zaustavi policija, mada uz proveru vaših podataka i podataka automobila sve može da prođe glatko. Osim ako ne vozite tuđi auto. Vozilo nije vaše, nemate saobraćajnu, nemate ovlašćenje. Ako ste uzeli tuđi auto, a niste proverili da li je u njemu saobraćajna, sami ste krivi za sve neprijatnosti koje mogu da uslede ukoliko vas zaustavi policija.

 

Procedura

Prvo treba da prijavite nestanak saobraćajne, a zatim da podnesete zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole. Uz zahtev treba priložiti sledeću dokumentaciju:

  1. registracioni list - uzmete ga na nekom tehničkom pregledu, pri čemu ne mora da se obavlja pregled, nego vam samo popune taj list nakon što im objasnite zbog čega vam je potreban,
  2. izjava o razlozima i okolnostima nestanka dozvole
  3. dokaz o prijavi nestanka saobraćajne dozvole
  4. lična karta (ili dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa za pravna lica)
  5. uplatnice (objašnjenje sledi ispod)

Koje uplatnice? Treba platiti sledeće:

  1. naknadu za izradu saobraćajne dozvole - 660 din
  2. naknadu za izdavanje saobraćajne dozvole - 654 din
  3. republičku administrativnu taksu za izdavanje nove saobraćajne dozvole, tj. duplikata  - 2.470 din

Ukupno: 3.784 din + provizija za svaku uplatnicu (npr. 45 din u pošti). Zaokružimo na 4.000 dinara. Primere uplatnica sa podacima za upisivanje naći ćete u policijskoj stanici.

 

Da li moraju da se menjaju tablice?

Ne, registarske oznake (što znači i tablice) ostaju iste. Nove tablice morate da uzmete samo kada izgubite, ili vam ukradu jednu ili obe tablice.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi udar na vozače: Takse za izdavanje saobraćajnih dozvola biće duplo veće

 

saobracajna.jpg

 

Vozači bi trebalo da se spreme jer ih uskoro očekuje više nego dupliran trošak za izdavanje saobraćajnih dozvola. Tako je predviđeno novim izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama, nakon što prođe skupštinsku proceduru. Naime, prema važećim propisima, građani koji zahtevaju izdavanje vozačke dozvole, dužni su da uplate osnovnu taksu u iznosu od 480 dinara, dok će prema novim odredbama plaćati čak 1.100 dinara, piše ''Blic''.

 

Preciznije, vozači su do sada plaćali ukupni iznos od 760 dinara jer je na osnovni iznos od 480 dinara već uračunata taksa za zahtev iz tarifnog broja koji se tiče saobraćajnih dozvola u iznosu od 280 dinara. Isto važi i za izdavanje probne vozačke dozvole, za koju će građani morati da izdvoje 1.100 umesto dosadašnjih 480 dinara. Značajnije uvećan iznos građani će plaćati i za izdavanje duplikata nove ili probne vozačke dozvole, a to će ih umesto 980 sada koštati 1.570 dinara. Nove odredbe neće drastično uticati na strance, jer svi oni koji žele da zamene stranu saobraćajnu dozvolu srpskom, izdvojiće tek 360 dinara više, umesto 8.510 ova taksa sada će iznositi 8.870. Dobra vest je da se ova taksa za zahtev od 280 dinara neće menjati, a da sve nije toliko crno govori nam to, da se brišu sve važeće takse iz tarifnog dela 41, a koje se tiču izdavanja potvrda o privremenoj registraciji, izdavanje kartonskih tablica za privremeno označavanje vozila ''Proba'' i sl. Ovaj akt trenutno je označen kao ''zakon u proceduri'', što znači da će pošto ga narodni poslanici usvoje u Parlamentu stupiti na snagu osam dana od objavljivanja u Službenog glasniku.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...