Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Švedska 2019.

Recommended Posts

Favoriti u snegu, a na vrhu najmlađi

 

teemo-suninen-marko-salminen-m.jpg

 

Prvi dan relija u Švedskoj (ne računajući četvrtak i super specijal u Karlstadu), doneo je možda i više uzbuđenja nego čuveni Moskovski cirkus na ledu koji širom sveta krstari već 55 godina. Kada na zaleđenim šumskim stazama severa Evrope, vozači najmoćnijih reli mašina današnjice ostvare prosek od 127 kilometara na sat, i kada maksimalne brzine dostižu i magičnih 200 na sat, onda to zaista ulazi u sferu reli cirkusa na ledu. Od pedesetak vozača samo manji broj se može pohvaliti preciznom i brzom vožnjom bez izletanja i upadanja u sneg. Svi su na momente leteli, skakali, a najinteresantnija je bila izjava sjajnog Belgijanca Tijeri Nojvila, koji je na cilju jednog ispita usplahireno izgovorio: ''Skakao sam kao kengur.''

Svi smo ovih dana zamišljali poredak na tabeli, posle prvog dana i završenih osam ispita. Navijači Ožiea, Tanaka, Nojvila, Latvale ili možda Kris Mika, očekivali su prodor u vrh svojih ljubimaca, a mislimo da ni oni koji redovno prate šampionat sveta, nisu pretpostavljali da će se na čelu elite naći najmlađi iz te prve lige vozača.

 

Suninen.jpg

 

To je Finac Temu Suninen (u plavoj Ford Fiesti WRC), koji je pre dve nedelje napunio 25 godina. Zaista nikada se ne bismo kladili na Suninena, em je mlad, em je u M-Sport Fordu (koji je po mnogima najslabiji), i najzad Temu nema dovoljno iskustva u odnosu na ostale. Odradio je 45 WRC relija, ima 1 podijum, samo 6 pobeda na brzincima, a minule sezone je bio tek 11. u reli šampionatu sveta. Možda će neko pomisliti da se Suninen našao na vrhu zbog odustajanja favorita, ali nije tako. Već posle trećeg ispita raspoloženi Finac se probio na drugu poziciju, da bi posle dve pobede na ispitima na kraju prvog dana zaseo na čelo sa 2 sekunde prednosti, nad takođe veroma brzim Ot Tanakom. 

U danu koji je za nama loše su se proveli Sebastien Ožie, Jari Mati Latvala, jer su izleteli u sneg, a i Tijeri Nojvil je skliznuo sa puta, udario svog Hyundaija i ima zaostatak za liderom 52.7 sekunde. Verovatno najviše je razočaran nekadašnji dvostruki reli šampion sveta 51. godišnji Markus Gronholm, koji se na iznenađenje mnogih pojavio za volanom odlično pripremljene Toyote Yaris WRC. Pauza od punih sedam godina, nedovoljan trenig-test kao i velika želja za dokazivanje među najboljima, doveli su zaista velikog asa do nekoliko uzastopnih grešaka i skliznuća u sneg. Gronholm je pet puta pobeđivao na ''najluđem reliju'', ali to je bilo nekad.

 

Da nema sigurnih procena kada je švedski reli u pitanju, možda najslikovitije govore rezultati sa poslednjeg ispita u petak, kada su četvrto i peto mesto brzinskog ispita zauzeli vozači klase WRC2 Pro, Mads Ostberg i Kale Rovanpera, ostavivši iza sebe čak šest vozača: Evansa, Loeba, Nojvila, Tidemanda, Suninena i Kris Mika. Rezimirajmo, posle prvog dana na čelu su Suninen, Tanak i Mikelsen. Zbog izletanja sa staze na poziciji 29 je Latvala, na mestu 46 Ožie, dok je Markus Gronholm 52. po redu.

 

Poredak posle 8 ispita, od ukupno 19:

  1. Suninen - Ford
  2. Tanak - Toyota +2.0 sekunde
  3. Mikelsen - Hyundai +17.8
  4. Evans - Ford +28.6
  5. Lapi - Citroen +42.0
  6. Loeb - Hyundai +48.8
  7. Nojvil - Hyundai +52.7
  8. Mik - Toyota +53.1
  9. Tidemand - Ford +1.24.4 min.
  10. Veibi (WRC2) - VW Polo GTI R5 +2.39.7

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pobedili Tanak i Toyota

 

Ott-Tanak-Martin-Jarveoja.jpg

 

Uz pomoć tankih guma sa ekserima i svog hrabrog suvozača Martina Jerveoje, 31. godišnji Estonac Ot Tanak je ubeležio svoju sedmu WRC pobedu, ali prvu u Švedskoj na jednom od najtežih relija današnjice. Bio je za volanom specijalno pripremljene Toyote Yaris WRC koja bi trebalo da ima 380 KS. Prevalio je, pri maksimalno velikoj brzini, više od 316 kilometara i posle relija u Švedskoj našao se na prvom mestu generalnog poretka svetskog reli šampionata 2019. Fantastičan uspeh u najjačoj mogućoj konkurenciji i razlog za ogromno slavlje cele ekipe Toyota.

 

wrc toyota 2019.jpg

 

Ot Tanak je pobedio i na ispitu ''power stage'' (ispred Nojvila, Evansa, Ožiea i Lapija), i tako u Švedskoj osvojio maksimalnih 30 bodova (25+5). U generalnom plasmanu šampionata posle dva relija, Tanak ima 47 bodova. Drugi je Nojvil sa 40, a treći Ožie sa 31. bodom. Već za dve i po nedelje svi će se opet boriti, ali na reliju u Meksiku. Generalni plasman relija Švedska:

  1. Tanak - Toyota
  2. Lapi - Citroen +53.7 sekundi
  3. Nojvil - Hyundai +56.7
  4. Mikelsen - Hyundai +1.05.4 min.
  5. Evans - Ford +1.08.2
  6. Mik - Toyota +1.38.8
  7. Loeb - Hyundai +1.49.7
  8. Tidemand - Hyundai +3.37.7
  9. Veibi (WRC2) - VW Polo GTI R5 +6.34.0
  10. Tuohino (WRC 2) - Ford Fiesta WRC +8.21.4

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...