Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Škoda Kamiq

Recommended Posts

Najavljena Škoda Kamiq

 

188406-skoda kamiq 11.jpg

 

Već duže vreme je poznato da Škoda priprema urbani SUV (najavljen prošle godine u Ženevi studijom Vision X concept), čija promocija će biti održana početkom marta na sajmu automobila u Ženevi. Sada je kratkim najavnim videom i zvanično potvrđeno da će njegovo ime biti Kamiq, a ne Kosmiq kako se ranije pretpostavljalo. U fabričkom saopštenju se navodi da reč Kamiq dolazi iz jezika Inuita, naroda koji naseljava severnu Kanadu i Grenland. Opisuje nešto što se savršeno uklapa, kao druga koža, i odgovara svakoj situaciji. Treba podsetiti da Škoda naziv Kamiq već koristi za svoj manji SUV na kineskom tržištu (gde je prošle godine prodat u skoro 28.000 primeraka), ali odmah treba i napomenuti da će se Kamiq za evropsko tržište od kineskog dizajnerski značajno razlikovati.

 

Kako bilo, očekuje nas još jedan Škodin SUV na evropskom tržištu, pri čemu će ovaj najmanji biti u klasi sa Seat Aronom, Renault Capturom, Peugeotom 2008 i ostalima. ''Teaser'' slika pokazuje prednji deo automobila sa karakterističnim dizajnom LED farova sa odvojenim dnevnim svetlima na vrhu i integrisanim indikatorima pravca.

 

188405-skoda kamiq 1.jpg

 

Automobil će se bazirati na Volkswagenovoj MQB A0 platformi, a po najavama ovo će biti najpraktičniji i najprostraniji model u svojoj klasi, uz brojna ''Simply Clever'' rešenja. U saopštenju se navodi i da će novi Škodin model nuditi najbolje iz oba segmenta, što znači kombinaciju prednosti SUV modela - viša pozicija sedenja, bolji pregled, lakši ulaz i izlaz, viši klirens - kao i agilnost i rukovanje kompaktnog automobila. Što se dimenzija tiče, ovde treba podsetiti da je Vision X concept dugačak 4250 mm, širok 1800 mm, visok 1500 mm i da ima međuosovinsko rastojanje od 2645 mm.

 

skoda k 333.jpg

 

U gami Kamiqa će se po svemu sudeći naći 1.0 litarski trocilindrični benzinac sa 95KS i 115KS, pa 1.5 litarski četvorocilindrični agregat koji razvija 150KS, kao i 1.6 litarski TDI dizelaš. Takođe, kupcima će se nuditi i verzija sa pogonom na prirodni gas.

 

skoda k 3.jpg

 

Pogon na sva četiri točka se najverovatnije neće nuditi, a ostaje da se vidi da li će gamu kasnije možda dopuniti hibridna verzija (Vision X concept je naime imao hibridni pogonski sistem koji je kombinovao 1,5 litarski TSI benzinac, elektromotor i litijum-jonske baterije). Što se tiče cene, ona bi trebalo da bude niža u odnosu na Volkswagen T-Cross.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Škoda Kamiq: unutrašnjost

 

skoda-kamiq 2019.jpg

 

Neposredno pre svetske premijere novog modela Kamiq na Sajmu u Ženevi, Škoda pokazuje enterijer novog gradskog SUV modela. Unutrašnjost modela kombinuje ergonomiju i emocionalnost sa prostranošću karakterističnom za brend Škoda. Unutrašnjost karakteriše novi koncept enterijera predstavljen po prvi put u studiji ''Vision RS''. Karakteristična linija na koju se naslanja samostojeći ekran, koji se nalazi visoko u vidnom polju vozača, oslikava liniju poklopca motora i predstavlja udoban naslon za ruku koja upravlja ekranom osetljivim na dodir. Sa opcionim Virtual Cockpit-om, koji ima jedan od najvećih ekrana u segmentu od 10.25'', Škoda nudi još jednu digitalnu novinu u modelu Kamiq. Redizajnirana instrument tabla neprimetno nastavlja emocionalni dizajnerski jezik eksterijera. Bočni ventilatori za vazduh nastavljaju se na vrata što vizuelno daje osećaj još veće prostranosti...

 

kompletno PR saopštenje Škode - OVDE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Škoda Kamiq: nova slika

 

skoda kamiq t.jpg

 

Nakon nekoliko crteža eksterijera i jedne zvanične fotografije enterijera, Škoda je objavila još jednu teaser sliku koja pokazuje deo njihovog novog crossovera Kamiq.

Premijera će se održati 5. marta na sajmu u Ženevi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Procurela Škoda Kamiq

 

skoda kamiq 01.jpg

 

Još malo je ostalo do zvanične promocije (05.03. u Ženevi) najnovijeg, ujedno i najmanjeg Škodinog SUV modela Kamiq, a jedna slika njegovog prednjeg dela je osvanula na naslovnoj strani jednog auto magazina.

 

skoda kamiq 011.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Škoda Kamiq i zvanično

 

Skoda-Kamiq 3.jpg

 

Škodin urbani SUV (najavljen prošle godine u Ženevi studijom Vision X concept) je sada konačno pred nama, a zvaničnu promociju će imati početkom marta na sajmu automobila u Ženevi.

 

Skoda-Kamiq 33.jpg

 

Ovo je Škoda Kamiq, pri čemu se u fabričkom saopštenju navodi da reč Kamiq dolazi iz jezika Inuita, naroda koji naseljava severnu Kanadu i Grenland. Opisuje nešto što se savršeno uklapa, kao druga koža, i odgovara svakoj situaciji.

 

Skoda-Kamiq 333.jpg

 

Treba podsetiti da Škoda naziv Kamiq već koristi za svoj manji SUV na kineskom tržištu (gde je prošle godine prodat u skoro 28.000 primeraka) ali odmah treba i napomenuti da se Kamiq za evropsko tržište od kineskog dizajnerski značajno razlikuje.

 

Skoda-Kamiq 3333.jpg

 

Kako bilo, ovo je Škodin najmanji SUV na evropskom tržištu, a biće u klasi sa Fiat 500x, Jeep Renegade, Seat Aronom, Renault Capturom, Peugeotom 2008 i ostalima.

 

Skoda-Kamiq 33333.jpg

 

Automobil se bazira na Volkswagenovoj MQB A0 platformi, a po najavama ovo će biti najpraktičniji i najprostraniji model u svojoj klasi, uz brojna Simply Clever rešenja i sa opcionim Virtual Cockpit-om (ekran od 10.25 inča).

 

Skoda-Kamiq 333333.jpg

 

U saopštenju se navodi i da će novi Škodin model nuditi najbolje iz oba segmenta, što znači kombinaciju prednosti SUV modela - viša pozicija sedenja, bolji pregled, lakši ulaz i izlaz, viši klirens - kao i agilnost i rukovanje kompaktnog automobila.

 

Skoda-Kamiq 33333333.jpg Skoda-Kamiq 3333333.jpg

 

Što se dimenzija tiče, Kamiq je dugačak 424 cm, ima međuosovinsko rastojanje od 265 cm, prtljažnik od 400 litara i može da se dobije sa točkovima do 18 inča.

 

skoda-kamiq 2019 (1).jpg

 

U gami motora će se naći 1.0 litarski trocilindarski turbo benzinac sa 115KS, pa 1.5 litarski četvorocilindarski benzinski motor sa 150KS, kao i 1.6 litarski četvorocilindarski turbo dizel sa 115KS. Kupcima će se nuditi i verzija sa pogonom na plin, a tu je i opcioni DSG menjač. U svakom slučaju, pogon je samo na prednje točkove jer 4x4 neće biti u ponudi. Što se tiče cene, ona bi za Kamiq trebalo da bude niža u odnosu na Volkswagen T-Cross.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Škoda Kamiq na sajmu u Ženevi

 

autogefuhl.jpg Autogefuel video: 

 

Škoda opet ''gađa'' međuklasu, tj. u dimenzije kompakt automobila daje više prostora u kabini nego što će to uraditi drugi modeli iz VW grupacije na istoj platformi napravljeni.

 

 

 

carbuyer.jpg CarBuyer video:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Evropi počela prodaja Škode Kamiq, u Nemačkoj od 17.950 evra

 

Skoda-Kamiq 004.jpg

 

Na zapadnoevropskim tržištima je počela prodaja Škode Kamiq, najmanjeg SUV-a u evropskoj paleti češkog proizvođača. Najjeftiniji SUV Škode je postavljen na MQB A0 platformu koju deli sa Škodom Scalom, VW T-Crossom, Seat Aronom i drugim modelima koncerna VW.

 

Skoda-Kamiq 003.jpg

 

Sa 4.24 metra između krajnjih tačaka, Kamiq je jednako dugačak kao VW T-Roc i 10-ak cm duži od SUV braće iz koncerna - Seat Arone i VW T-Crossa.

 

Skoda-Kamiq 002.jpg

 

Za baznu verziju Kamiqa u Nemačkoj treba izdvojiti 17.950 evra, ali zanimljivije je pogledati cenu u Češkoj.

Dakle, početna verzija, Škoda Kamiq 1.0 TSI Ambition pokretan 1.0 3-cilindričnim turbo-benzincem (95 KS), u kombinaciji sa 5-stepenim manuelnim menjačem košta 379.900 čeških kruna, odnosno 14.930 evra. U osnovnoj opremi nalaze se, između ostalog, manuelni klima uređaj, Maxi DOT displej, Infotaiment audio sistem Swing sa 6.5-inčnim ekranom i četiri zvučnika, Fronz Assist upozorenje na prepreke, vozačevo sedište podesivo po visini, LED farovi i LED zadnja svetla, Lane Assist sistem upozorenja na napuštanje trake, kočenje za slučaj opasnosti, devet vazdušnih jastuka...

 

Skoda-Kamiq.jpg

 

Pored baznog 1.0 TSI (95 KS), biće dostupan i isti motor sa 115 KS i šest brzina (opcija 7-stepeni DSG), potom top-verzija 1.5 TSI (150 KS), dok je jedina dizelska opcija 1.6 TDI (115 KS).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Počela proizvodnja Škode Kamiq

 

skoda kamiq 003.jpg

 

Prvi primerak nove Škode Kamiq sišao je sa proizvodne linije u fabrici u Mladoj Boleslavi. Kompaktni gradski SUV-kompletirao je Škodin SUV portfolio. Posle modela Kodiaq i Karoq, treći po redu je novi model Kamiq. 

 

skoda kamiq 002.jpg

 

Serijska proizvodnja počela je u glavnoj fabrici u Mladoj Boleslavi. Uz najnovijeg člana Škode tu su proizvedeni i modeli Octavia, Fabia, Scala i Karoq. Dr Majkl Oeljeklaus, iz odbora za proizvodnju i logistiku Škoda Auto, rekao je: ''Za nas je početak proizvodnje za svaki novi Škoda model uvek poseban trenutak. Tokom proteklih nekoliko meseci napravili smo sve pripreme u proizvodnji i logistici da uspešno pokrenemo novi model u segmentu gradskog SUV-a. Uvereni smo da će u tipičnom Škoda stilu model Kamiq takođe impresionirati naše klijente sa odličnim kvalitetom i mnogo praktičnih mogućnosti.'' Škoda je uložila oko 100 miliona evra u proizvodnju ovog modela u Mladoj Boleslavi. Proizvodna linija za MKB27 platformu je adaptirana sa novim alatima. U pogonima za farbanjee i finalnu montažu napravljene su fundamentalne promene da bi se svaki dan proizvelo po 400 novih Kamiq modela.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Škoda Kamiq GT (za Kinu)

 

skoda gt 003.jpg

 

Nakon što smo pre nekoliko meseci videli Škodin Vision GT concept, pred nama su i prve slike serijske verzije koja će se u Kini prodavati kao Kamiq GT. Start prodaje u Kini se može očekivati na samom kraju ove ili početkom sledeće godine, ali je za sada nepoznato po kojoj ceni. Oznaka GT u imenu otkriva da je ovo Coupe-SUV verzija Kamiqa, poput već predstavljenog Kodiaqa GT koji se takođe prodaje samo u Kini.

 

195359-skoda gt 002.jpg

 

Kamiq GT je za oko 2 cm duži u odnosu na standardni kineski Kamiq, a međuosovinsko rastojanje je ostalo isto i iznosi 261 cm.

 

skoda gt 110.jpg

 

Kamiq GT će moći da se dobije sa 1.2 TSI turbo benzincem sa 116KS i 175 Nm (za sada nije poznato sa kojim menjačima), kao i sa 1.5 MPI atmosferskim agregatom koji nudi 110KS i 150 Nm (u kombinaciji sa 5-stepenim manuelnim ili opcionim automatskim menjačem). Na kraju, za proizvodnju Kamiqa GT u Kini će se brinuti Shanghai-Volkswagen.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

autogefuhl.jpg Autogefuhl video: Škoda Kamiq

 

Verovali ili ne, ali ovaj SUV se pravi na platformi VW Pola. Dakle, isto kao i nova Scala, Škoda reklamira Kamiq kao njen SUV u C segmentu (ima dužinu poput Golfa):

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

autotrader.jpg AutoTrader video: Test 2019. Škoda Kamiq

 

Još jedan Škodin SUV, najmanji koji trenutno pravi, a čije ime takođe počinje na K i završava se na Q kao i kod ostalih. :) Sad već počinje biti teže za pamćenje imena Škodine palete modela...ali je lakše kad se kaže da su najmanjem Škodinom SUV-u glavni rival Nissan Juke, Volkswagen T-Cross, Seat Arona...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

emisijasat.jpg Emisija SAT: Test Škoda Kamiq

 

Posle velikog modela Kodiaq koji je zašao u segment pravih SUV modela, pa potom i Karoq koji na tržištu zauzima poziciju koju je nekada držao Yeti, Škoda sada zaokružuje jednu uspešnu priču najmanjim Kamiq, koji nastupa u segmentu malih krosovera, trenutno jedne od najbrže rastućih klasa vozila. Tokom prvog upoznavanja po utiscima iz vožnje je pokazao da se ne razlikuje mnogo od modela Skala što ne bi trebalo da bude iznenađenje jer su oba automobila nastala na istoj platformi:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najavljena Škoda Kamiq GT

 

skoda-kamiq-gt 002.jpg

 

Nakon što smo u junu videli Škodin Vision GT concept, češka marka sada sa nekoliko crteža najavljuje i njegovu serijsku verziju koja će se u Kini prodavati kao Kamiq GT. Zvanična premijera će se održati 4. novembra u Tianjinu, a start prodaje u Kini se može očekivati do kraja ove godine.

 

skoda-kamiq-gt 001.jpg

 

Oznaka GT u imenu otkriva da je ovo Coupe-SUV verzija Kamiqa, poput već predstavljenog Kodiaqa GT koji se takođe prodaje samo u Kini. Kamiq GT je za oko 2 cm duži u odnosu na standardni kineski Kamiq, a međuosovinsko rastojanje je ostalo isto i iznosi 261 cm. Kamiq GT će moći da se dobije sa 1.2 TSI turbo benzincem sa 112KS (za sada nije poznato sa kojim menjačima), kao i sa 1.5 MPI atmosferskim agregatom koji nudi 110KS (u kombinaciji sa 5-stepenim manuelnim ili opcionim automatskim menjačem). Neki izvori pominju da bi u gami kasnije mogao da se pojavi i 1.5 TSI sa 150KS. Na kraju, za proizvodnju Kamiqa GT u Kini će se brinuti Shanghai-Volkswagen.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

pitstop.jpg PitStop video: Test Škoda Kamiq

 

Nakon što je Seat izbacio na tržište Aronu, VW predstavio T-Cross, došao je red na Škodu da ponudi isti auto....ovaj, napravi auto na istoj platformi - i tako je pred nama Kamiq:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Škoda Kamiq GT bez maske

 

skoda-kamiq-gt 05.jpg

 

Nakon što smo u junu videli Škodin Vision GT concept, češka marka je potvrdila i njegovu serijsku verziju koja će se u Kini prodavati kao Kamiq GT.

 

skoda-kamiq-gt 04.jpg

 

Zvanična premijera će se održati 4. novembra u Tianjinu, a start prodaje u Kini se može očekivati do kraja ove godine.

 

skoda-kamiq-gt 03.jpg

 

Oznaka GT u imenu otkriva da je ovo Coupe-SUV verzija Kamiqa, poput već predstavljenog Kodiaqa GT koji se takođe prodaje samo u Kini.

 

skoda-kamiq-gt 02.jpg

 

Kamiq GT je dugačak 4409 mm, širok 1781 mm i visok 1606 mm (što znači da je nešto duži od regularnog kineskog Kamiqa). Međuosovinsko rastojanje je ostalo isto i iznosi 2610 mm.

 

skoda-kamiq-gt 01.jpg

 

Špijunska slika unutrašnjosti otkriva trokraki muiltifunkcionalni volan i infotainment sistem. Kamiq GT će moći da se dobije sa 1.2 TSI turbo benzincem sa 116KS (za sada nije poznato sa kojim menjačima), kao i sa 1.5 MPI atmosferskim agregatom koji nudi 111KS (u kombinaciji sa 5-stepenim manuelnim ili opcionim automatskim menjačem). Neki izvori pominju da bi u gami kasnije mogao da se pojavi i 1.5 TSI sa 150KS. Na kraju, za proizvodnju Kamiqa GT u Kini će se brinuti Shanghai-Volkswagen.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Škoda Kamiq GT i zvanično

 

197702-skoda-kamiq-gt 05.jpg

 

Nakon što smo u junu videli Škodin Vision GT concept, češka marka je danas i zvanično predstavila njegovu serijsku verziju koja će se u Kini prodavati kao Kamiq GT. Kako stvari sada stoje, Kamiq GT će se i nuditi samo u Kini, gde prodaja startuje uskoro. Dakle, ovo Coupe-SUV verzija kineskog Kamiqa, poput već predstavljenog Kodiaqa GT koji se takođe prodaje samo u Kini. Tu su i novi alu točkovi, srebrni korvni nosači, hromirani detalji, šira zadnja LED svetla i doterani branik.

 

skoda-kamiq-gt 004.jpg

 

Kamiq GT je dugačak 4409 mm (+19 mm u odnosu na regularnog kineskog Kamiqa), dok su širina i međuosovinsko rastojanje ostali neizmenjeni.

 

197704-skoda-kamiq-gt 03.jpg

 

Za unutrašnjost su predviđeni trokraki muiltifunkcionalni volan, 8-inčni infotainment sistem, sportskija prednja sedišta i GT oznake.

 

197706-skoda-kamiq-gt 02.jpg

 

U opremi mogu da budu i panoramski stakleni krov, dvobojni alu točkovi do 17 inča i kontrastni krov.

 

197705-skoda-kamiq-gt 01.jpg

 

Kamiq GT će moći da se dobije sa 1.2 TSI turbo benzincem sa 116KS i 1.5 MPI atmosferskim agregatom koji nudi 111KS. Neki izvori pominju da bi u gami kasnije mogao da se pojavi i 1.5 TSI sa 150KS. Na kraju, za proizvodnju Kamiqa GT u Kini će se brinuti Shanghai-Volkswagen.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

emisijasat.jpg Emisija SAT: Test Škoda Kamiq

 

Škoda Kamiq, najmanji i najmlađi SUV iz Škodine porodice koji je nastao na platformi modela Skala, zvanično je stigao i na naše tržište. To je bio povod da ovaj automobil još jednom vozimo, a ovog puta odlučili smo se za četvorocilindarski benzinac zapremine 1.5 litara sa 150 konjskih snaga, sa kojim smo se zaputili na Zlatibor:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Škoda Kamiq 1.5 TSI

 

5dfbf5ad9f89f_skodakamiq1_5tsi.jpg.d7447b4b2d045f9ac62385aa6cb913b8.jpg

 

Škoda je proširila ponudu za Scala i Kamiq modele novim benzinskim agregatom. Taj agregat već koriste brojna vozila koja su nastala pod okriljem Volkswagen grupacije. Kako piše portal Vrele Gume, reč je o 1.5-litarskom TSI agregatu koji razvija 148 KS (110 kW) i 250 Nm obrtnog momenta. On je povezan sa šestostepenim manuelnim menjačem, dok je kao opcija dostupan sedmostepeni automatski menjač. Takođe, ova pogonska jedinica ima tehnologiju “aktivnih cilindara”. Taj sistem može ugastiti dva od četiri cilindara kako bi se smanjila potrošnja goriva, ali i emisija štetnih gasova. Kako navode predstavnici češkog proizvođača, prosečna potrošnja ovog agregata je između 5,4 i 6,8 litara na 100 kilometara (sa manuelnim menjačem), odnosno između 5,7 i 6,5 litara sa automatskom transmisijom. Emisija štetnih gasova se kreće između 122 i 152, odnosno 130 i 148 g/km. Škoda Kamiq je dostupan i sa opcionalnim “Chassis Control” sistemom. On omogućava dva podešavanja za vešanje. Ovaj sistem je dostupan i na modelu Scala, gde se klirens smanjuje za 15 mm.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozio sam taj motor u A3 kad se tek pojavio. Stisao ga do daske na Autobanu i ide 240po cajgeru.

 

Pustim gas i na 120 se cuje CAK. Rekoh ode pk kais :lol: 

kad ono na tabli pise “2-cylinder mode”

Share this post


Link to post
Share on other sites

topspeedvideo.jpg TopSpeed video: Škoda Kamiq

 

Nakon velikog Kodiaq-a, a zatim i nešto manjeg Karoq-a, Škoda je nedavno predstavila i ''trećeg musketara'' po imenu Kamiq. Dvodnevno druženje sa Kamikom na Zlatiboru umnogome nam je pomoglo da detaljnije upoznamo novi adut fabrike iz Češke. On je na prvu loptu dobio zaista visoke ocene, a uskoro ćemo imati priliku i da ga detaljnije testiramo te da vam prenesemo naše ''dublje'' utiske:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

automarkethr.jpg AutoMarket.hr video: Škoda Kamiq

 

Popularnost SUV modela podstakla je i Škodu da nakon Kodiaqa i Karoqa svojoj gami pridoda gradski SUV Kamiq. Pogledajmo TOP 5 stvari koje morate znati o Škodi Kamiq (napravljen na osnovi VW Polo/Škoda Scala):

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...