Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Šta je ''crni led'', zašto je toliko opasan

Recommended Posts

188304-put.jpg

 

''Crni led'' se stvara na kolovozu nakon ledene kiše ili topljenja snega, a često ga formiraju i sami automobili. Vožnja u zimskom periodu je svakako najzahtevnija, jer pored snega, na kolovozu je česta i poledica. Posebno je kritična vožnja po takozvanom ''crnom ledu''. U pitanju je poledica na putu koja je veoma tanka i samim tim teško uočljiva, pa stvarno deluje kao da je led crn, a u stvari sloj je potpuno providan.

 

I pešaci su u opasnosti

''Crni led'' može da se formira na trotoarima, pa njega treba da se čuvaju i pešaci. Osim po minusu, moguće je da se pojavi i kada je spoljašnja temperatura ispod 4 stepena u plusu, zbog čega noviji automobili upozoravaju vozače na mogućnost formiranja ''crnog leda'' čim temperatura padne ispod pomenute vrednosti. ''Crni led'' se stvara nakon ledene kiše ili topljenja snega, a često ga formiraju i sami automobili. Naime, u zimskim uslovima gume na kolima tope sneg i led na putu, koji se zatim ponovo ledi u veoma tankom sloju. Najčešće se pojavljuje noću, u jutarnjim časovima, kao i na zasenčenim delovima puta. Može se pojaviti bilo kojoj deonici puta, a posebno na mostovima i nadvožnjacima.

 

Kako reagovati u susretu sa ''crnim ledom''?

Kao prvo, ako procenite da postoje šanse za pojavu leda na kolovozu, odmah bi trebalo blago usporiti, odnosno voziti sporije nego inače. Nije loše blago prikočiti sa vremena na vreme, kada saobraćaj dozvoljava tako nešto, kako biste se uverili u kakvom je stanju kolovoz. Ako na ledu izgubite kontrolu nad vozilom, potrebno je istog trenutka u potpunosti dići nogu sa gasa, izvršiti korekciju (volan smotati u suprotnom smeru), napraviti pauzu (sačekati da se zadnji deo vrati u željeni smer) i onda se izvući, odnosno blago dati gas. Uz to, možete menjač spustiti u niži stepen prenosa. I da - zaboravite na kočnicu! Bitno je ostati smiren u takvoj situaciji i razmišljati racionalno. Ako ne postoji način da zaustavite vozilo (kočenjem motorom), probajte da ga usmerite dalje od saobraćaja, jer najgore što možete da uradite jeste da se zakucate u vozilo ispred.

 

Saveti za vožnju po ''crnom ledu''

Ne radite ništa naglo. Nemojte naglo okretati volan ili pritiskati papučice gasa i kočnice. Nemojte da vas išta ometa. Zaboravite na telefon, isključite radio u kolima, a i razgovor sa saputnicima bi trebalo da se tiče samo uslova na putu. Pored upaljenih oborenih svetala, ako osetite i najmanji gubitak kontrole na vozilom uključite sva četiri migaca. U ovakvim složenim uslovima za vožnju, nikako nemojte koristiti tempomat.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odmah mi na pamet padne pogibija Cliff Burton-a, prvog i najboljeg basiste Metallica. 

http://ultimateclassicrock.com/metallica-bassist-cliff-burton-dies-in-a-bus-accident/

Možda zato naši putari traljavo čiste puteve, da se narod ne opusti i misli da vozi po suvom. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni su jednako opasni krateri ispunjeni vodom!
Listo infotmativno, na batajničkom drumu kod BN BOSSa, dva autu su ostala bez točkova od upadanja u krater, izlazila policija na uviđaj. Vidim da su popunili asfaltom.
Sinoć kolega na odvajanju kod plavog mosta uleteo u krater, iskrivio felnu. Pored rupe brdo otpalih ratkapni.
Mislite o tome

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...