Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Lotus Esprit Sport 300

Recommended Posts

AAuE7mC8RYEP4e6fIjXGg2zQi0C6pYJ1tsh7k_3V CarFection video: Lotus Esprit Sport 300

 

Ukoliko danas želite da provozate najbolje od Lotusa, sešćete u model Evora. Ali, pre nekih 25 godina, najbolje što je Lotus pravio je bio Esprit Sport 300. Danas je veoma redak model jer ih je ukupno, tokom devedesetih godina prošlog veka, napravljeno samo 64 komada. Baziran je na punokrvnom uspešnom trkačkom modelu Lotusa Esprit X180R, a sam je predstavljao osnovu za Lotus Esprit GT1 model za Le Man, pa je pošteno reći da Esprit Sport 300 ima ozbiljne sportske osnove. Ima turbo motor 2.2L sa 4 cilindra snage 302KS pri 6.400 obrtaja. Nije cifra od koje vam se zavrti u glavi, ali uvek treba imati u vidu težinu ovog auta. Bio je lakši za 110 kg od standardnog Lotusa Esprit S4 Sport (1993-2004), koji je imao 1.300 kilograma, ubrzavao do 100 za 4.6 sekundi i imao istih tih malo preko 300 konja, tako da je Esprit Sport 300 bio na putu ustvari brži od njega...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Lotus Esprit sa hibridnim pogonom

 

lotus v6.jpg

 

Britanski mediji pišu da će Lotus u prvoj polovini sledeće godine prikazati potpuno novi model sa hibridnim pogonom. Mada za sada to nije potvrđeno, ovaj model bi mogao da ponese dobro poznato ime iz Lotusove prošlosti - Esprit, dok bi njegova cena trebalo da bude šestocifrena. Osim dizajnom (koji će biti inspirisan Lotusovim električnim superautomobilom Evija), novi Esprit (ili kako će se već zvati) dolazi i sa novom platformom i hibridnim pogonom koji će verovatno podrazumevati i Toyotin V6 motor. Sve u svemu, novi Lotusov dvosed će imati više od 500KS, ali više detaja sledi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prodaju Lotus Esprit koji je bio u vlasništvu osnivača kompanije Colina Chapmana

 

lotus es 03.jpg

 

Britanski diler Mark Donaldson je na prodaju ponudio Lotus Esprit Turbo koji je svojevremeno bio u vlasništvu osnivača kompanije Colina Chapmana. U pitanju je 1981. Series 3 Turbo model, sa modifikacijama koje je tražio sam Chapman, a uključuju između ostalog servo volan i polen filter. Takođe, automobil je i nešto niži sa aero body paketom, ''Turbo Esprit'' grafikom i trakama, crvenim enterijeorm i Panasonic RM 610 stereom.

 

lotus es 02.jpg

 

U vesti se navodi da je automobil u avgustu 1981. godine provozala i tadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher.

 

lotus es 01.jpg

 

Sam Chapman je sa njim prešao oko 4.500 milja (7.240 km), a automobil je nakon njegove smrti (u decembru 1982. godine) do danas bio u vlasništvu više ljudi. Ipak, i dalje ima tek 10.977 pređenih milja (17.662 km). Na kraju još i informacija da prodavac za ovaj Lotus traži tačno 100.000 funti (114.335 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...