Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Volvo V40 dobija zamenu u formi SUV-coupea

 

volvo_concept_40.2 1111.jpg

 

Nakon što je prošle godine obnovio kompletnu seriju 60, Volvo planira i zamenu za najstariji model u čitavoj gami, dakle za hatchback V40. Ipak, V40 neće dobiti direktnog naslednika, što znači da taj novitet neće biti klasični hatchback već bi to trebalo da bude povišeni model, možda u SUV-Coupe formi. Lex Kerssemakers, šef Volvoa za Evropu, potvrđuje da V40 neće dobiti direktnog naslednika i napominje da je kompaniji u naredne dve do tri godine verovatno potreban novi karoserijski oblik u seriji 40. Proizvodnja aktuelnog V40 će prestati tokom 2019. godine i Kerssemakers kaže da ne mogu da čekaju predugo da bi predstavili novi model. Kerssemakers takođe kaže da im cilj ostaje povećanje prodaje na 800.000 vozila godišnje, kao i da neće ponuditi model manji od serije 40.

 

Aktuelni V40 je inače jedini aktuelni Volvo model koji se ne bazira na njihovim CMA ili SPA platformama, već i dalje koristi Fodovu Global C platformu. Zato će naslednik V40 koristiti CMA platformu (Compact Modular Architecture), a raspolagaće sa prostranijim enterijerom i prtljažnikom veće zapremine u odnosu na sadašnji V40. Takođe, očekuju se i brojni bezbednosni i sistemi asistencije vozaču, kao i najmoderniji infotainment sistem i digitalna instrument tabla. Pored standardnih verzija sa SUS motorima, naslednik V40 će se verovatno nuditi i u varijantama sa plug-in hibridnim i potpuno električnim pogonom. Naslednik V40 će ipak biti dovoljno različit u odnosu na XC40 (od koga će biti i niži), a dizajn bi trebalo da bude inspirisan konceptom Concept 40.2 iz 2016. godine.

Na kraju i informacija da je tokom 2018. godine Volvo prodao 77.587 primeraka modela V40, što predstavlja pad od 23 odsto u poređenju sa 2017.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slobodno i ti zapocni diskusiju ;) . Sadrzaj foruma i moze da usmeri i zavisi od svakog od nas pojedinacno...

Pisali smo o V40 koliko se secam, samo po onim opstim temama za kupovinu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam sta bih mogao da napisem..kad imam premalo iskustva i kao vozac i kao auto-entuzijasta?

Model mi se dopada zato sto ima zanimljiv i atraktivan dizajn koji ga izdvaja (ovo je samo moj subjektivni utisak),a pri tome ga cini i "mladjim" nego sto jeste. Kad pogledam komade koji su 9-10 godina stari (ili koju godinu vise) nemam utisak da ih je pregazilo vreme,da su outdated,sto bi rekli Anglo-saksonci i Amerikanci.
Cesto zadrzim pogled na autu kad ga sretnem u saobracaju.

Nisam nikad seo ni u jedan.
Sa slika i snimaka deluje da je kabina mozda malo zastarela gledajuci iz danasnje perspektive i to jeste najbitnije za vozaca (jer on najvise i provodi u njoj), ali meni ne bi bila prepreka za kupovinu,recimo. Iz par reviewa sam video da je pozadi prilican problem nizak krov,tj. malo mesta za glavu i da ima veoma mali gepek (sa visokim utovarnim pragom).

Verujem,medjutim,da su materijali kvalitetni i da je sve besprekorno slozeno i namesteno.

O motorizaciji znam samo osnovne stvari: slovo T oznacava benzince,a D dizelase (valjda je tako),dok nisam siguran sta znace brojke pored D-2,3,4?
Takodje,ako sam dobro "pratio na casu",do 2014 u V40 su isli slabiji dizel agregati (1,6) koji poticu od Pezoa,a u modele od 2015 idu 2,0 dizelski motori, od Volva.
(neka neko ispravi ako su navodi netacni).

Navodno je V40 delio zajednicku platformu sa Ford Focusom,ali nema bas neke vozne karakteristike..opet ponavljam: nisam seo za volan niti pricao sa vlasnicima.

Posebno mi se vizuelno dopada Cross Country verzija,koja je u sustini (valjda) samo malo ojacani i neznatno podignuti hatchback.

Cene su im nesto pristupacnije za nas standard. Otud ih verovatno i ima vise na putevima?
O cenama odrzavanja i delova gotovo nista ne znam. Prva pomisao mi je da je odrzavanje skupo/skuplje jer je Volvo premium brend,ali zbog te zajednicke platforme koju deli sa F.Focusom mozda i nije (bas) tako?

Kao sto vidis Ivane,isuvise je u mom postu upitnika i izraza poput "mozda" "verovatno" "ne znam" itd. Upravo zbog toga ga cenim pre svega po vizuelnom utisku - da li mi je dopadljiv,atraktivan i jos uvek "svezeg" izgleda.

Zato sam se nadao da cu pronaci i procitati iskustva forumasa koji su ga posedovali,vozili itd.



 

Jer,imam utisak da je svima nama ovde (u Srbiji) Volvo i dalje neka egzotika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...