Jump to content
FAS Goran
neshaoct

e-Sport

Recommended Posts

Srpska E-sport federacija i AMSS na zajedničkom poslu: Najava E-sport kupa Balkana

 

kup-Balkana.jpg

 

Iako mnogi misle da su trkačke igre na računarima i konzolama nerealne i da služe za ubijanje vremena i ''iživljavanje'' po virtuelnim ulicama, bez posledica po vozača, trebalo bi da razmisle ponovo. Istina je da postoje arkadne igre, kao što su na primer Need for Speed i Forza Horizon, kojima su ciljna grupa ljudi koji bi želeli da se zabave i pri tom voze od nekih najskupljih automobila. Međutim, sa druge strane se nalaze simulacije, kojima je cilj da verno prenesu ponašanja automobila iz stvarnog u virtuelni svet.

 

Sve je započelo davne 1982. kada je Namko napravio arkadnu igru Pole Position, koju je izdavač Atari reklamirao kao nevorovatno realističnu. Prva prava simulacija nastala je 1989. kada je Papirus lansirao ''Indianapolis 500: The Simulation'', koja je bila prva igra koja je simulirala ponašanje automobila, što je do tada bilo neviđeno. Razvojni tim iz Platipusa je 1998. izbacio igru Grand Prix Legends koja je pokrenula pravu revoluciju u ovom žanru. Vozač WTCR Hyundai-ja Norbert Mihelis je zahvaljujući upravo toj igri postao trkač. Još dok je studirao Mihelis je u slobodno vreme igrao Grand Prix Legends, osvojivši i dve titule u Mađarskom šampionatu. Njega je zapazio Gabor Veber, koji je isto tako bio virtuelni trkač i preporučio ga je Zoltanu Zengeu, a ostalo je istorija. Sada velika većina vozača provodi slobodno vreme u virtulenom trkačkom svetu. Hose Marija Lopes, Ešli Saton, Maks Ferštapen i veliki broj vozača iz Naskar i Indikar šampionata redovno se trka u iRacing simulatoru, dok Rene Rast i Nikolas Hamilton koriste Project CARS 2.

 

Međutim suština ovog teksta nije istorija simulacija, već najava novog virtuelnog šampionata, kojiem je cilj okupiti što više takmičara sa prostora Balkana. Srpska E-sport federacija i Auto-moto savez Srbije organizuju takmičenje pod nazivom E-sport kup Balkana u simulaciji vožnje na računarima. On se odvija kroz tri kvalifikaciona dela, a finalno takmičenje biće održano na štandu Auto Moto Saveza Srbije na Beogradskom sajmu automobila 30. i 31. marta 2019. Prve kvalifikacije voze se onlajn, na internetu, na RaceRoom simulaciji, a serija koja će biti vožena je WTCR 2018. RaceRoom simulaciju vožnje može svako da instalira na svom računaru. Kalendar za ovo takmičenje sadrži četiri trke, a prvih šest iz ovog dela kvalifikuju se direktno za finale. Detaljnija uputstva za prijavu pronaći ćete ovde.

 

Balkan RaceRoom liga, koja organizuje online kvalifikacije za e-Sports Balkan kup, stvorena je 2016. godine i od početka organizuje onlajn šampionate isključivo u RaceRoom simulaciji vožnje. Do sada je voženo više šampionata sa modovima WTCC 2015, DTM 2016, GT3, DTM 1992, Formula 2, WTCR 2018. Liga okuplja uglavnom vozače sa bivšeg jugoslovenskog, tj. prostora Balkana i tokom svog postojanja znatno je proširila broj zemalja učesnika šampionata. Svi zainteresovani koji žele da se priključe Ligi i isprobaju svoja vozačka umeća u simulacijama trka mogu to da učine na zvaničnoj internet stranici lige ovde, ili na FB grupi Balkan RaceRoom League.

 

Drugi kvalifikacioni deo biće takmičenje koje se odvija oflajn, na simulatorima u kafeu Drži levo, na simulaciji RFACTOR, a serija koja se vozi biće BTCC. Kalendar za ovo takmičenje sadrži šest trka. Prvih šest takmičara iz ove faze kvalifikuju se direktno za finale. Treći kvalifikacioni deo E-sport Balkan kupa odvija se oflajn, na simulatorima na RaceRoom simulaciji, a serija koja će biti vožena je WTCR 2018. U ovom delu kvalifikacija tražiće se šest najbržih među posetiocima Beogradskog sajma automobila na stazi koja će biti objavljena prilikom otvaranja štanda AMSS. Finale E-sport Balkan kupa takođe će biti održano na štandu AMSS, na Beogradskom sajmu automobila i imaće 24 učesnika, po šest najbržih iz svih kvalifikacionih kupova i još šest vajldkard takmičara - VIP zvanica. Detalji finalnog dela takmičenja biće objavljeni 1. marta 2019. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Formula 1 organizuje seriju virtuelnih trka

 

f1 virtual.jpg

 

Formula 1 organizuje seriju virtuelnih trka kako bi zamenila odložene ili otkazane trke ovogodišnjeg šampionata. Kako je saopšteno, brojni vozači Formule 1 učestvovaće u trkama, a prva je na programu u nedelju, kada je trebalo da se održi Velika nagrada Bahreina. Sezona u Fomuli 1 nije počela zbog pandemije korona virusa, a uprava takmičenja izrazila je nadu da će šampionat početi u junu. Nije navedeno koji vozači će učestvovati. Vozač Red Bula Maks Verstapen i Lando Noris iz Meklarena su već učestvovali u brojnim onlajn trkama koje je organizovala Formula 1.

Sezona je trebalo da počne prošle nedelje u Australiji. Otkazana je trka u Monaku, koja je trebalo da se održi 24. maja, a odložene su trke u Bahreinu, Vijetnamu, Kini, Španiji i Holandiji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pravu Formulu 1 menja virtuelna - samo na SK

 

f1 logo.jpg

 

Ovogodišnji šampionat Formule 1 trebalo je da počne proteklog vikenda u Australiji, ali je zbog pandemije koronavirusa odložen početak sezone, pa ćemo umesto trka koje su morale da budu odložene imati virtuelni šampionat, koji ćete moći da pratite na Sport Klubu. Formula 1 je u petak objavila pokretanje esports virtualne Gran Pri serije, u kojoj će učestvovati nekolicina aktuelnih vozača, ali je za sada jedino potvrđen Nikolas Latifi iz Vilijamsa.

 

Ta serija će ljubiteljima Formule 1 omogućiti da na virtualan način prate trke Formule 1, uprkos tome što se pravo trkanje neće odvijati barem do juna. Virtuelne trke će biti održavane umesto svake odložene trke, izuzev Velike nagrade Španije, a sezona počinje u nedelju u Bahreinu. Potom slede trke u Vijetnamu (5. april), Holandiji (3. maj), Španiji (10. maj) i Monaku (24. maj).

 

Na startu prve trke aktuelnim vozačima će se pridružiti brojne zvezde čija imena će biti otkrivena naknadno. Svaki od učesnika će se onlajn putem priključiti igri, pa će biti ispoštovani svi bezbednosni protokoli. Zbog koronavirusa, Formula 1 je prvo pomerila Veliku nagradu Kine, da bi odluka o otkazivanju bila doneta pred sam početak akcije u Melburnu, pošto se Meklaren povukao sa trke jer je jedan njegov član bio zaražen koronavirusom. Vrlo brzo otkazane su i trke u Bahreinu i Vijetnamu, da bi ove nedelje stigla vest o odlaganju trka u Holandiji, Španiji i Monaku, ali su organizatori najveće trke u kalendaru potom objavili da je ona definitivno otkazana pošto nema opcija za pronalaženje alternativnog datuma.

 

Za sada se planira da šampionat startuje Velikom nagradom Azerbejdžana, ali to nije zvanično potvrđeno zbog nestabilne situacije. U svakom slučaju, kad god da šampionat krene, pratićete ga u direktnim prenosima na Sport Klubu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rosi, Vinjales, Markes... spremni za trku u nedelju

 

Yamaha 2020 MotoGP.jpg

 

Kako je start MotoGP sezone na čekanju, Dorna je potvrdila da će neke od najvećih zvezda najjače klase nastupiti na virtuelnoj trci. Valentino Rosi, Maverik Vinjales, Fabio Kartarari, Aleks Rins i aktuelni šampion, Mark Markes, izaći će na digitalnu stazu 29. marta ''vozeći'' zvaničnu MotoGP video igru.

Čeka nas 6 krugova na staz Mugelo, dok će pre same trke biti vožene i petominutne kvalifikacije koje će odrediti startni poredak. Čitav događaj počinje u 15:00, u nedelju 29. marta, a biće prenošen preko društvenih mreža. Prva prava MotoGP trka za novu sezonu treba da se vozi na Heresu, 3. maja, ali čini se da će start (ponovo) biti pomeren najranije za jun.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aleks Markes pobednik prve virtuelne MotoGP trke

 

201930-aleks-markes.jpg

 

Aleks Markes je pobednik prve MotoGP virtuelne trke, nakon što je bio bolji od Frančeska Banjaje. Digitalna trka je organizovana kako bi se ispunila praznina nastala otkazivanjem starta MotoGP sezone usled pandemije COVID-19. Na njoj su nastupila 10 vozača, koja su odvezla 6 krugova na stazi Muđelo. Samoj trci su prethodile 5-minutne kvalifikacije, a pol poziciju je osvojio Fabio Kartararo. Međutim, start trke je bio katastrofalan za Francuza, koji se sudario sa budućim timskim kolegom, Maverikom Vinjalesom. To je iskoristio mlađi Markes, koji je izbio na čelu,a pratili su ga Banjaja i aktuelni šampion, Mark Markes. Trku je obeležilo više sudara, dok su Aleks i Banjanja uspeli da zadrže vodeće pozicije.

 

Do četvrtog kruga, novi vozač Repsol Honde je imao 1 sekundu prednosti nad Banjajom, a pokušaj takičara Pramac Ducati tima da sustigne Španca se završio udesom. Finalni krug trke je Aleks odvezao bez ikakvih grešaka, prošavši kroz cilj 7 sekundi pre svog rivala. Vinjales se oporavio od sudara s Kartararom u prvom krugu, pa je na kraju stigao do treće pozicije, sa svega 1,4 sekunde zaostatka za Banjajom. Kartararo je zabeležio najbrži krug trke, u finalnom krugu, stigavši na kraju do mesta broj 4, ispred Marka Markesa. Aleks Rins i Đoan Mir u osvojili pozicije šest i sedam, ispred Migela Oliveire iz KTM-a. Naredna virtuelna trka premijerne klase je planirana za 12. april. Raspored trke, kao i imena vozača koji će nastupiti, još uvek nisu poznati, ali Dorna obećava da će se učesnicima prve trke pridružiti vozači Ducati i KTM timova.

 

MotoGP virtuelna trka, Muđelo - rezultati:

  1. Aleks Markes, 6 krugova, 10:38.643s
  2. Frančesko Banjaja, +7.093s
  3. Maverik Vinjales, +8.496s
  4. Fabio Kartararo, +9.968s
  5. Mark Markes, +14.416s
  6. Aleks Rins, +19.548s
  7. Đoan Mir, +23.247s
  8. Migel Oliveira, +29.702s
  9. Iker Lekuona, nije završio trku
  10. Aleš Espargaro, nije završio trku

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekler ubedljiv u virtuelnoj trci, Rasel treći

 

f1 eSport 2020.jpg

 

Na drugoj ovogodišnjoj virtuelnoj trci Formule 1 slavio je vozač Ferarija Šarl Lekler. Drugi je bio Danac Kristijan Lundgard, a treći Džordž Rasel iz Vilijamsa. Šarl Lekler je pokazao da nije samo odličan vozač već je i solidan gejmer. Monegašanin je dominirao na virtuelnoj trci Formule 1 u Melburnu i imao je na kraju 15 sekundi više od vozača Renoa Kristijana Lundgarda. Treći je bio Džordž Rasel iz Vilijamsa koji je eto u virtuelnoj trci završio na podijumu dok u realnosti uvek završava na začelju.

Trka je bila mnogo interesantnija u borbi za ostale pozicije. Šarlov brat Artur je završio četvrti, peti je bio Antonio Đovinaci, a šesti Štofel Vandorn u Mercedesu. Tu je bio i Hasov vozač Luis Deletraz, zatim Red Bulov Aleksader Albon, a sledili su Džimi Brodbent i Pjetro Fitipaldi. Nikolas Latifi je bio 11, a Dženson Baton je imao niz odličnih borbi da bi ovu virtuelnu trku u bolidu Meklarena završio kao 12.

 

Lekler: Bilo je teško, nadam se da smo bili zabavni

Vozač Ferarija Šarl Lekler izjavio je da nije bilo lako doći do pobede na drugoj ovogodišnjoj virtuelnoj trci Formule 1. Lekler je pokazao da je odličan gejmer, pa je imao 15 sekundi više od vozača Renoa Kristijana Lundgarda. Treći je bio Džordž Rasel iz Vilijamsa. ''Bilo je neverovatno teško. Sedeo sam u stolici u kući, ali je znoj izbijao iz mene. Znali smo da će pobediti vozač koji napravi najmanje grešaka'', rekao je Lekler. ''Težak je momenat za sve jer moraju da ostanu kod kuće, ali potrudili smo se da budemo zabavni''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledao sinoć,nije loše onako da ubije vreme.ne znam zasto nema više vozača iz F1. Juče su najavljivali na SK v.nagrada Vijetnama. a ono Melburn 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rosi vozi na drugoj MotoGP virtuelnoj trci u nedelju

 

202232-valentino-rosi.jpg

 

Valentino Rosi će nastupiti na drugoj virtuelnoj MotoGP trci koja će se voziti ovog vikenda.

Prva trka, koja se na zvaničnoj MotoGP19 video igri vozila na stazi Muđelo, u trajanju od 6 krugova, pripala je Aleksu Markesu. Doktor je trebalo da nastupi na toj trci, ali je naknadno odustao. Druga trka, koja će se voziti na Red Bul Ringu, imaće 10 krugova, a uz Rosija i Vinjalesa, nastupiće i braća Markes, Mark i Aleks. Evo koji timovi i vozači će se naći na nedeljnoj trci:

- Repsol Honda: Mark Markes, Aleks Markes

- Ducati: Danilo Petrući, Mikele Piro

- Yamaha: Valentino Rosi, Maverick Vinjales

- Petronas Yamaha SRT: Fabio Kartararo

- Pramac : Frančesko Banjaja

- LCR Honda: Takajaki Nakagami

- Avintia Racing: Tito Rabat

 

Kvalifikacije će se voziti neposredno pre same trke, u petominutnom ''superpol'' stilu. Direktan prenos možete pratiti na zvaničnim profilima i video kanalima MotoGP šampionata. Trka se vozi u nedelju, od 15:00. Pravi Moto GP neće početi pre 21. juna i trke na Zahsenringu u Nemačkoj, u najboljem slučaju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nascar suspendovao vozača zbog rasizma na e-trci

 

kajl larson.jpg

 

Nascar je suspendovao Kajla Larsona jer je vozač tokom virtuelne trke izrekao rasističke uvrede. Kajl Larson je u nedelju učestvovao u virtuelnoj trci sa još 61 vozačem, trka je preko nekoliko servisa strimovana uživo, a kako izveštavaju američki mediji tokom trke svi su mogli da čuju Larsona kako koristi rasističke povike. Naravno, snimak je odmah počeo da kruži Tviterom. Kazna je stigla u ponedeljak kada je Naskar suspendovao vozača.

 

''Različitost i inkluzija onih koji su po nečemu posebni je jedan od prioriteta Naskar i nećemo toleristati takav rečnik kakav je u nedelju koristio Kajl Larson. Naša pravila su jasna i u skladu sa njima ćemo se ponašati'', poručili su iz organizacije. Larson se izvinio video porukom na svom Tviter nalogu i poručio da mu je veoma žao, ali da je svestan da je šteta već pričinjena: ''Napravio sam grešku i uzrekao nešto što nikada ne treba izgovoriti. Nema opravdanja za to. Nisam odgojen na taj način, to je zaista grozno. Veoma mi je žao zbog moje porodice, prijatelja, roditelja, Naskar zajednice i posebno zbog Afro-američke zajednice'', poručio je Larson.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije bilo loše za gledanje sinoć,produžili su trke na 50%.Leklerk opet pobedio, bila dobra trka izmedju njega i Albona 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ 

 

Lekler bolji od Albona, Ćiro i Tibo na začelju

 

Na trećoj ovogodišnjoj virtuelnoj trci Formule 1 Šarl Lekler je slavio ispred Aleksandra Albona. Treća trka se vozila u Kini, a bio je to drugi trijumf Monegašanina posle trijumfa u svom debiju na stazi u Melburnu. Šarl Lekler je imao pol poziciju na trci u Kini, ali je Aleks Albon uspeo da ga pretekne jer je krug ranije išao u boks. Ipak u 11. krugu je Šarl Lekler izveo briljantan manevar. U prve tri krivine su se njih dvojica borili da bi Šarl došao do prednosti koju do kraja 28. kruga nije ispustio. Albon je završio kao drugoplasirani dok su veliku borbu vodili Kinez Guanju Džou koji vozi za Reno i Štofel Vandorn iz Mercedesa. Belgijanac je dobio kaznu zbog čega je prepustio treće mesto Kinezu, a četvrto Džordžu Raselu. Šesti je bio Esteban Gutijeres, a sedmi Luis Deletraz. Debitant Karlos Sainc je bio tek deveti, a dva specijalna gosta iz sveta fudbala se nisu najbolje provela. Golman Reala Tibo Kurtoa je u Red Bulu bio tek 15. dok je Ćiro Imobile, napadač Lacija, kao vozač Alfa Taurija završio na 17. mestu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Večeras opet e-F1, kvalifikacije od 19h i 19-25 trka. V.N. Brazila

Edited by dach@

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^

 

Aleks Albon uzeo krunu Lekleru u virtuelnoj trci

 

Albon.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, na virtuelnoj trci za Veliku nagradu Holandije koja se vozila na stazi Interlagos trijumfovao je vozač Red Bula Aleks Albon. Time je prekinuo seriju Šarla Leklera koji je imao tri uzastopne pobede. Albon i Lekler su se kroz čitavu trku smenjivali na čelu trke koja je trajala 36 krugova. Maltene je bilo bezbroj smenjivanja u vođstvu da bi u pretposlednjem krugu Albon uspeo da se domogne prve pozicije i da je zadrži do kraja. Lekler je čak završio na trećem mestu jer ga je prestigao Vilijamsov vozač Džordž Rasel zbog kazne koju je dobio Monegašanin.

Štofel Vandorn koji je imao pol poziciju je imao i veoma loš start ali je uspeo da zauzme četvrto mesto dok je peti bio takođe vozač Mercedesa Esteban Gutijeres. Šesti je bio Kristjan Lundgard iz Renoa, Ferarijev Enco Fitipaldi je bio sedmi, a sledili su Lui Deletraz, Nikolas LAtifi, Lando Noris. Nećak Miahela Šumahera David je bio 11, a Peter Solberg 12. Ovu trku je vozio i engleski kriket igrač Ben Stouks, kao i Stjuart Brod, a bio je tu i italijanski fudbaler Alesio Romanjoli.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamiltona virtuelna F1 ne zanima

 

Luis-Hamilton 2019.jpg

 

Umesto pravih trka Formule 1 od početka ove sezone gledamo virtuelne trke. U njima međutim nema Luisa Hamiltona, a kako stoje stvari svetski šampion se u takvim nadmetanjima neće pojavljivati. Luis Hamilton kaže da se oseća svežije i zdravije nego ikada pre i da mu prija odmor. Britanac poručuje da je najbitnije da se u izolaciji ne gubi vreme i da treba misliti pozitivno. U razgovoru na Instagramu Luis je otkrio i zašto ga nema u virtuelnim trkama Formule 1.

''Ne zanima me to, jesam odrastao igrajući igricu GranTurismo. Pokušavao sam i trudio se da ostvarim što bolja vremena, ali su moji krugovi bili ništa više nego uobičajni. Igrao sam ''Call of Duty'' sa Pjerom Gaslijem i Šarlom Leklerom'', kazao je Luis Hamilton. Inače, osim Hamiltona virutelne trke izbegava i njegov timski kolega Valteri Botas, zatim Sebastijan Fetel kao i Maks Ferstapen.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...