Jump to content
FAS Goran
visko

Fiat Ducato 2.0 benzin - dihtung glave

Recommended Posts

Pozdrav, 

Posedujem Ducato 2.0 benzin(RFW-PSA) i vec dve nedelje mi nestaje antifriz(svaki dan po 2-3 milimetra iz expanzione posude).

Danas je pocelo nesto da se dimi pod haubom i vidim da je sa zadnje strane(ispod izduvne grane) blok motora potpuno mokar i bukvano iz dihtunga glave curi potok antifriza.

Sve se to desava kad se auto zagreje, a kad ventilator odradi dva ciklusa, antifriz prestane da curi i onda je sve normalno.

Da napomenem da sam kombi nasledio od dede i ne znam nista o dosadasnjim kvarovima. Auto ne trosi ulje, ne duva motor, ne duva creva, nije pomesao vodu i ulje, pali "na cvrgu" na svim temperaturama i ima savrsen rad.

Da li je moguc pokusaj dotezanja srafova glave motora, posto je ovo curenje bas ispod srafa?

Da li probati ovo, pre definitivnog skidanja glave i zamene dihtunga? 

Da li neko ima iskustva?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako si siguran da je na dihtungu glave curenje nece pomoci dotezanje. Samo nov dihtung ali nemoj da se plasis toliko tog zahvata, nije to nesto mnogo skupo. Da lupim sad , dihtung sigurno nije skuplji od 50e, obrada glave jos 50e i ruke..ne znam odakle si, dal su beogradske zlatne ili ove obicne 50-100e Samo utvrdi tacno gde curi

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema tu sta drugo da bude, jedina "voda" na tom mestu je duhtung( snimio sam, ne znam kako da postavim video?).

Ma dihtung je, verovatno, dzabe. To je 8v, starinski motor(ne verujem da je vise od 20€).

Nego, zao mi da rasklapam, ipak je bio dedin...

Da, morale bi Beogradske ruke i  malo poravnavanja...

Edited by visko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proveri još jednom dobro da to nije neki ulaz/izlaz termostata, voda ka hladnjaku ili slično...

Dotezanje glave se ne radi, jer se ona steže po strogo određenoj proceduri koja mora biti ispoštovana. 

Obrada glave i zamena dihtnga je sasvim normalna intervencija, nema šta da te plaši. Posle toga motor može da bude samo bolji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na tom mestu bas nema nista, vidi se tacno izmedju glave i bloka kako izbija gejzir (ne salim se, kao kad ne zatvorite cesmu do kraja). To radi par minuta i onda prestane.... Ma ovo sa dotezanjem mi je sinulo, jer sam se setio da je komsija "stari majstor" (iz bivseg komsiluka) par automobila (pa i auto mog oca) "spasio" tako sto je proveravao po semi stezanja i naletao na ozbiljne razlike(po 2-3 kile). Bilo je to pre 20+ godina, ali mislim da je tada na tatinom autu curelo ulje - isto na spoljnu stranu... Isao je taj auto jos 10-ak godina bez greske, al ga je onda stigla limarija...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Videćeš šta se desilo tek kad skineš glavu i dihtung..Dal je pukla glava ili je na tom mestu izgoreo dihtung..Ne mora u svakom slučaju da se ravnja glava ukoliko nije kriva i nema oštećenja..

Ako glava ima neke pukotine onda pazari neku plovnu pa je sredi..Kad već rasturaš motor proveri i ventile siceve vođice i gumice ventila..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

E pa da javim sta je bilo.... Vi ste bili u pravu. Tek iz kanala i uz strpljivo cekanje "da procuri" (posto bas nece kad ga gledate!), ulovili smo da je prslo crevo na izlazu iz bloka i prskalo u visinu pola metra. Antifriz je tacno dobacivao do dihtunga glave, slivao se niz digtung do prvog cilindra i tu nasao put da "sidje " niz blok. Zapravo, nikakav kvar, a muka velika. Nigde nema da se kupi to crevo. Sve sam "prevrnuo" i jedina opcija je direktno iz Fiat-a, al' se čeka 30 dana i kosta 50€. Za sad je nabudženo "2 u 1", dok ne krene neko u inostranstvo, jer tamo ima i after market varijanti. Hvala svima na sugestijama....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...