Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Hyundai / Kia Pick-up (kamionet) / Peugeot kamionet / Volkswagen kamionet

Recommended Posts

Hyundai Pick-up stiže 2020. godine

 

Hyundai sc 1.jpg

 

Hyundai je pick-up Santa Cruz u formi studije predstavio još 2015. godine na sajmu automobila u Detroitu (sa 4x4 pogonom i 2.0 litarskim turbo-dizel motorom sa 190KS i 406 Nm), a u međuvremenu su predstavnici ove južnokorejske kompanije više puta potvrdili da definitivno stiže i njegova serijska varijanta. Najnovije informacije kažu da će se serijska verzija ovog pick-up modela pojaviti tokom modelske godine 2020., kao i da je njegov dizajn finalizovan. To je potvrdio i šef dizajna Luc Donckerwolke koji je dodao i da je u toku proces da se automobil spremi za proizvodnju. S tim u vezi, njegova proizvodnja će se najverovatnije odvijati u SAD-u, i to u Hyundaijevoj fabrici u Alabami. Takođe, produkcijski Santa Cruz se neće prodavati samo u SAD-u, već i na drugim tržištima. Kako se očekuje, vozilo će se bazirati na istoj platformi kao i buduća generacija Tucsona, a po nekim ranijim nagoveštajima postoji mogućnost da će se i u SAD-u nuditi sa turbo-dizel motorom.

 

Hyundai sc 1111.jpg

 

Što se dizajna tiče, serijska verzija će naravno pretrpeti izmene u odnosu na koncept (na slikama), ali se očekuje da će Hyundai pokušati da izgled što je moguće više ostavi sličnim studiji. U svakom slučaju, vozilo će imati i 4x4 pogon, kao i mesta za pet putnika. Na kraju, svoju verziju ovog pick-up modela će dobiti i Kia, ali će se ovi modeli naravno međuosobno razlikovati po dizajnu. Kijina varijanta će stići nešto kasnije, a kako se očekuje oba modela bi u Evropi mogla da dobiju i Smartstream turbo dizel motor.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Edited by neshaoct
dopunjen naslov teme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyundai ulazi na američko tržište pickup vozila

 

Hyundai sc 1111.jpg

 

Južnokorejski proizvođač će morati da proizvodi pickup u Severnoj Americi kako bi izbegao carinu od 25 posto na uvezena vozila, piše Tportal.hr. Najnovije vesti s američkog tržišta automobila govore da bi Hyundai uskoro mogao da uđe na američko tržište pickup vozila, a radi se verovatno o modelu potpuno proizvedenom u SAD-u i namenjenom privlačenju kupaca koji nisu tradicionalni vlasnici takvog tipa vozila, izjavio je jedan od direktora Hyundaija za Bloomberg.

 

''To će biti vrlo svestrano vozilo'', rekao je Michael O'Brien, potpredsednik za planiranje proizvoda, korporativnih i digitalnih planova za Hyundai, ''i obećava stvaranje potpuno nove klase kupaca.'' Južnokorejski proizvođač automobila ne želi da otkrije kada će pokazati svoj model pickupa, odnosno ne otkriva detalje o specifikacijama. Hyundai je 2015. godine prvi put dao nagoveštaj javnosti kako bi mogao da izgleda njihov pickup kada je pokazao Santa Cruz Crossover Truck Concept na auto salonu u Detroitu. Hyundaijevi trgovci u SAD-u su bili oduševljeni njime nekoliko meseci. Vozilo sa pet sedišta, bez nekih pretenzija, ima oblik crossovera sa 2.0 litarskim turbodizelskim motorom i spuštajućim zadnjim vratima sa kliznim nastavkom. Model će biti usmeren na mlađu klijentelu u velikim gradovima koji ne mogu smestiti velika pickup vozila pune veličine na ograničena parking mesta.

 

Hyundai sc 001.jpg

 

Hyundai će morati da proizvodi pickup u Severnoj Americi kako bi izbegao carinu od 25 posto na uvezena vozila. O'Brien je snažno sugerisao da će se kompanija odlučiti za proizvodnju novog kamioneta u SAD-u gde će se većina vozila i prodavati - kako bi se izbegle političke kontroverze. ''To vozilo bi moralo da se proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama'', rekao je, ističući da su proizvođači automobila koji su odlučili da proizvode nova vozila u Meksiku izazvali gnev predsednika Donalda Trampa. Hyundai proizvodi limuzine Elantra i Sonata i crossover Santa Fe u svojoj fabrici u Montgomeriju, u Alabami, koja ima kapacitet od oko 400.000 vozila godišnje. Njegova filijala Kia Motors Corp. sklapa modele Telluride, Sorento i Optima u fabrici u Vest Pointu, u Džordžiji u SAD-u, gde proizvodi 340.000 vozila godišnje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kia potvrdila da sprema kamionet za tržišta SAD i Australije

 

Kia Truckster.jpg

 

Kako piše B92, južnokorejski proizvođač automobila Kia potvrdila je da sprema kamionet za tržišta SAD i Australije. Inženjeri Kia su počeli da rade na razvoju pik-apa srednje veličine koji će se na tržištu pojaviti do 2023. godine kao konkurent Fordu Rangeru. Kia kamionet će biti dostupan u verzijama sa singl i dublom putničkom kabinom, sa pet ili sedam sedišta, a ponuda motora će obuhvatati i benzinske i dizel agregate. Ovaj brend će svoj kamionet lansirati istovremeno kada i krovna kompanija Hyundai, s tim što će Kia svoj pik-ap prodavati samo u Australiji, dok će Hyundai biti namenjen za SAD. Hyundaijev kamionet pod nazivom Santa Cruz će biti napravljen na platformi nove generacije na kojoj je zasnovan novi Tuscon, a koji se očekuje sledeće ili najkasnije 2021. godine. Iako zvuči čudno za današnje uslove u auto-industiji, Kiin pik-ap će verovatno biti pravljen na drugačijoj platformi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Peugeot potvrdio kamionet

 

Peugeot pickup 001.jpg

 

Peugeot je potvrdio da će naredne decenije predstaviti svoj kamionet. Kako prenosi B92, stariji potpredsednik PSA grupacije za laka komercijalna vozila Gzavije Pežo je otkrio da će do 2021. francuski proizvođač ući na tržište pik-ap vozila. Peugeotov kamionet bi trebalo da bude u klasi kapaciteta od jedne tone u kojoj su između ostalih Toyota Hilux, Isuzu D-Max, Ford Ranger... Osim najave da će praviti kamionet, iz Peugeota nisu otkrili više detalja, poput platforme na kojoj će biti baziran. Spekuliše se da PSA grupacija planira značajno da pojača svoje učešće u ovom segmentu, pa ne nas ne bi iznenadilo da dobijemo i Opel pik-ap.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyundai Santa Cruz pickup će se od 2021. proizvoditi u Alabami

 

Hyundai sc 1.jpg

 

Zvanično je potvrđeno da će pickup Hyundai Santa Cruz krenuti u proizvodnju 2021. godine. Kao koncept ovaj pickup je prikazan na autosalonu u američkom Detroitu još 2015. godine, ali budući da nikada u autoindustriji sa novim modelima ne ide glatko, tako je i ovaj model Santa Cruz malo zapeo. Ipak, od juče znamo da će se ovaj model proizvoditi od 2021. godine u Hyundaijevom pogonu u Montgomeryju u Alabami.

 

Hyundai sc 1111.jpg

 

Trenutno Hyundaijeva fabrika u Alabami proizvodi model Santa Fe i određene modele limuzina Sonata i Elantra, dok modeli Sonata Hybrid i Elantra Sport potiču iz Ulsana u Južnoj Koreji. Santa Cruz će biti četvrti model koji će korejski proizvođač automobila proizvoditi u Sjedinjenim Državama, a Hyundai će uložiti 410 miliona dolara u proširivanje pogona prostorom za prese, zavarivanje i obradu delova. Dodavanje proizvodnje kamioneta Santa Cruz u fabriku u Alabami stvoriće i 200 radnih mesta, a predviđa se da će dobavljači i logističke kompanije koje podržavaju operaciju dodati još 1.000 zaposlenih u okolnim regijama Montgomery i River.

 

Hyundai sc 001.jpg

 

Hyundai Santa Cruz je kompaktni unibody pickup, naenjen kupcima kojima je potreban radni, ''utility'' kamionet u manjim dimenzijama. Početkom ove godine saznali smo da se dizajn Santa Cruza znatno promenio, što znači da je izgled izveden iz kompaktnog SUV-a Tucson trenutne generacije odbačen u korist nečeg smelijeg. Iako su karakteristike pogonskih sklopova trenutno nepoznate, verujemo da će Hyundai Santa Cruz doći s najnovijom linijom motora Smartstream. Motor bi trebalo da bude 2,5 litarski I-4 snage 191 KS uparen s Hyundaijevim osmobrzinskim automatskim menjačem iz Sonate (model za 2020.) i to nam se čini nekako najverovatnija opcija. Ali ne bismo se iznenadili ako bi se nova 2.5 litarska jedinica sa turbinom, koja je nedavno najavljena na Hyundai/Kijinoj godišnjoj konferenciji o pogonskim jedinicama, našla i pod haubom Santa Cruza. S obzirom na unibody konstrukciju karoserije, očekuje se da će pogon na prednjim točkovima biti standardan, a Hyundaijev pogon HTRAC na sve točkove biće dostupan samo kao opcija.

 

Hyundai će morati da proizvodi pickup u Severnoj Americi kako bi izbegao carinu od 25 odsto na uvezena vozila. Južnokorejska kompanija se odlučila za proizvodnju novog kamioneta u SAD-u, u kojem će se većina vozila i prodavati, kako bi se izbegle političke kontroverze. Da li će Santa Cruz doći u Evropu i da li će zaista tako i izgledati proizvodna verzija, još se ne zna. Mnogo toga zavisi i od budućeg trgovinskog sporazuma EU-a i Sjedinjenih Država, ali u svakom slučaju imamo još dosta vremena do 2021. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Snimljen Hyundai pick-up

 

Hyundai-Santa-Cruz.jpg

 

Hyundai je pick-up Santa Cruz u formi studije predstavio još 2015. godine na sajmu automobila u Detroitu, a u međuvremenu su predstavnici ove južnokorejske kompanije više puta potvrdili da definitivno stiže i njegova serijska varijanta. Najnovije informacije kažu da će se serijska verzija ovog pick-up modela u proizvodnji pojaviti tokom 2021. godine, ali za sada nije poznato da li će zadržati naziv Santa Cruz. Takođe, potvrđeno je da će njegova proizvodnja odvijati u SAD-u, i to u Hyundaijevoj fabrici u Alabami gde će u proširenje kapaciteta biti uloženo oko 410 miliona dolara a biće zaposleno i 1.200 novih radnika.

 

Hyundaijev pick-up se neće prodavati samo u SAD-u, već i na drugim tržištima, ali ostaje da se vidi da li će možda stići i u Evropu. Što se dizajna tiče, serijska verzija će naravno pretrpeti izmene u odnosu na koncept, a kao što se vidi na ovom maskiranom test primerku dobiće i regularna zadnja bočna vrata za razliku od koncepta koji je imao takozvana samoubilačka zadnja vrata. Pick-up će po svemu sudeći koristiti istu platformu kao i novi Hyundai Tucson koji stiže 2020. godine, a pod haubom bi trebalo da se nađe 2.5 benzinski motor (u kombinaciji sa 8-stepenim autimatskim menjačem). Standardno će se dobijati prednji pogon, a kao opcija je predviđen i pogon na sva četiri točka. Na kraju, svoju verziju ovog pick-up modela će po nekim ranijim informacijama dobiti i Kia, ali će se ovi modeli naravno međuosobno razlikovati po dizajnu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponovo snimljen Hyundai pick-up

 

hyundai sc 0002.jpg

 

Pojavile su se nove špijunske fotografije Hyundaijevog pick-up modela koji će se u proizvodnji pojaviti tokom 2021. godine, a praviće se u Hyundaijevoj fabrici u Americi.

 

hyundai sc 0001.jpg

 

Više o Hyundaiju pick-up možete pročitati u prethodnim postovima teme na kojoj smo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako bi trebalo da izgleda Hyundai Santa Cruz

 

hyundai sc pick 02.jpg

 

Nakon što smo ranije ovog meseca videli karoseriju budućeg Hyundaijevog pick-up modela, ruski sajt Kolesa.ru je uradio nekoliko rendera koji pokazuju njegov mogući izgled.

 

hyundai sc pick 01.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Premijera Peugeot Landtrek pikapa na južnoameričkom kontinentu

 

peugeot-landtrek 01.jpg

 

Kao premijeru najnovijeg modela u segmentu pikapa, Peugeot je nedavno predstavio Landtrek - za početak usmeren na tržišta u razvoju, sa zvaničnim debijem u Latinskoj Americi.

 

peugeot-landtrek 02.jpg

 

Što se eksterijera tiče, Peugeot Landtrek je ispratio aktuelni dizajnerski jezik francuskog brenda. Kako bi dokazao svoju snagu, pikap je podvrgnut 50-dnevnoj test vožnji širom južnoameričkog kontinenta. Startujući u Meksiku, Landtrek će preći 26 hiljada kilometara preko Ekvadora do Argentine, gde bi trebalo da stigne do februara iduće godine.

 

peugeot-landtrek 03.jpg

 

Pikap će kupcima biti dostupan sa dve opcije pogona: 1.9 dizel motorom od 148 konja i 2.4 turbo-benzincem od 207KS. Standardni model imaće isključivo pogon na zadnje točkove, a njegova nadograđena varijanta dolazi sa AWD pogonom i režimom poboljšane vuče na teškim terenima. Nakon južnoameričke test vožnje Landtrek će stići na afričko, a potom i na ostala svetska tržišta.

 

peugeot-landtrek 04.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

-----

 

Neće ga biti u Evropi jer gore pomenuti dizel ispunjava euro4 normu, a benzinac euro5. Dizel je poreklom Kunming Yunnei Power, dok je benzinac od Mitsubishija.

@Woodoo šta je ispod lima...jel L200 ili Toyota ili Nissan neki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Volkswagen pick-up za samo 9.100 evra?

 

212052-vw saveiro 4.jpg

 

Volkswagen je u Brazilu predstavio Saveiro za modelsku godinu 2021. a reč je o pick-up vozilu koji je baziran na starom Polu, a početna cena mu je i više nego povoljna. Brazilsko tržište je jedno od zanimljivijih tržišta kada pogledamo kakvi se sve automobili tamo mogu kupiti, a jedan od takvih je i Volkswagen Saveiro, koji je upravo predstavljen s izmenama za modelsku godinu 2021.

 

212050-vw saveiro 3.jpg

 

VW Saveiro je pick-up koji je dugačak 4.45 metara i dolazi u nekoliko verzija. Početna verzija je Robust s jednostrukom ili dvostrukom kabinom, a sledi Trendline sa jednostrukom kabinom, i Cross sa dvostrukom kabinom. Cross varijanta dolazi sa 1.6 motorom sa 16 ventila i snagom od 110/120 KS, u zavisnosti od toga da li se vozite na benzin ili etanol, dok ostale verzije dolaze sa 1.6 benzincem sa 8 ventila i snagom od 101/104 KS, a obe isu kombinovane sa 5-stepenim ručnim menjačem.

 

212053-vw saveiro 2.jpg

 

Saveiro Robust košta tek 9.100 evra a od opreme ima servo volan i sedište vozača podesivo po visini, ali nudi nosivost od 715 kg i 924 litara zapremine teretnog prostora. Uz doplatu od 1.050 evra dobijate klimu, električne prozore, daljinsko centralno zaključavanje i zaštitnu mrežu za zadnje staklo. Verzija sa dvostrukom kabinom donosi nosivost od 687 kg i 580 litara utovarnog prostora, a cene kreću od 11.300 evra.

 

212051-vw saveiro 1.jpg

 

Top model Saveiro Cross sa dvostrukom kabinom donosi i lifestyle izgled, dolazi sa bogatijom opremom, a cena takve varijante kreće od 14.500 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyundai Santa Cruz zvanično

 

hyundai sc 2021 01.jpg

 

Hyundai je zvanično predstavio pick-up model Santa Cruz (mada ga Hyundai u saopštenju opisuje kao Sport Adventure Vehicle).

 

hyundai sc 2021 02.jpg

 

Treba podsetiti da je Hyundai Santa Cruz u formi studije prikazan još 2015. godine na sajmu automobila u Detroitu, kao i da su predstavnici ove južnokorejske kompanije proteklih godina više puta najavljivali da definitivno stiže i njegova serijska varijanta.

 

hyundai sc 2021 03.jpg

 

Prošle godine je konačno i zvanično potvrđeno da će se serijska verzija ovog pick-up modela u proizvodnji pojaviti tokom 2021. godine, i to od ovog juna u Hyundaijevoj fabrici u Alabami (SAD).

 

hyundai sc 2021 04.jpg

 

Serijska verzija je naravno pretrpela izmene u odnosu na koncept, između ostalog i u tome da ovde imamo regularna zadnja bočna vrata za razliku od koncepta koji je imao takozvana samoubilačka zadnja vrata.

 

hyundai sc 2021 05.jpg

 

Što se dimenzija tiče, Santa Cruz je dugačak 4.970 mm, širok 1.905 mm, visok 1.694 mm i ima međuosovinsko rastojanje od 3.005 mm.

 

hyundai sc 2021 06.jpg

 

Ovde i podatak da su točkovi do 18 do 20 inča.

 

hyundai sc 2021 07.jpg

 

U gami su 2.5 motor sa nešto više od 190KS i 244 Nm (u paru sa 8-stspenim automatikom), kao i 2.5 turbo sa oko 280KS i 420 Nm (u kombinaciji sa 8-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom).

 

hyundai sc 2021 08.jpg

 

Obe verzije mogu da se dobiju i sa opcionim HTRAC pogonom na sva četiri točka.

 

hyundai sc 2021 09.jpg

 

U opremi su između ostalog 10.0-inčni infotainment ekran, opciona 10.0-inčna digitalna instrument tabla, sistem za održavanje vozila u saobraćajnoj traci, kamera za mrtvi ugao, surround-view monitor, opcioni Bose sound sistem...

 

 

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kia najavljuje dva električna pick-up modela

 

kia ev9 5.jpg

 

Pošto su Hyundai i Genesis objavili da će lansirati ukupno 17 novih električnih automobila do 2030. godine, sada je i Kia najavila svoje električne planove koji predviđaju 14 novih EV-ova. Možda i najzanimljivije zvuči potvrda da će Kia do 2027. u svojoj ponudi imati dva električna pick-up vozila.

 

Jedan je ''amenski'' model, što znači da će se bazirati na električnoj platformi. Drugi je ''strateški'' kamionet predviđen za tržišta u razvoju, tako da će verovatno koristiti prilagođenu platformu za modele sa SUS motorima, navodi Motor1. Kia namerava da počne sa proizvodnjom eklektričnog pick-up vozila u SAD-u od 2024. godine, kada će i SUV srednje veličine stići na lokalnu proizvodnu traku. Godinu dana kasnije, mala i srednja električna vozila će se proizvoditi u Evropi zajedno sa početnim i srednjim modelima u Indiji. Svi ovi novi modeli će pratiti električna vozila srednje veličine koja su predviđena da uđu u proizvodnju u Kini od 2023. Koncept EV9 predstavljen sredinom novembra 2021. na Salonu automobila u Los Anđelesu će se sledeće godine pretvoriti u serijski model. Sa potpuno napunjenom baterijom, EV9 će imati maksimalni domet vožnje od otprilike 540 km.

 

Jačanjem svoje ponude električnih vozila, južnokorejska marka ima za cilj da postigne godišnju prodaju električnih automobila od 1.2 miliona do 2030. To je povećanje od 36% u odnosu na prethodnu obavezu koju je kompanija preuzela. Veliki deo ove prodaje, oko 80%, dolaziće iz Severne Amerike, Evrope, Južne Koreje i Kine. U ovim regionima, kompanija predviđa da 45% vozila koja će prodavati do kraja decenije neće imati motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Lansiranje većeg broja EV zahteva povećanje snabdevanja baterijama, a Kia procenjuje da će potražnja skočiti sa 13 GWh na 119 GWh do 2030. godine. Shodno tome, kompanija jača snabdevanje baterijama dok radi na smanjenju troškova proizvodnje za 40% u narednih osam godina.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za sada ništa od Volkswagen pick-up modela za Severnu Ameriku

 

vw tarok 1.jpg

 

Prodavci Volkswagena u Sjedinjenim Američkim Državama godinama od nemačke kompanije traže pick-up, ali za sada od toga neće biti ništa.

''U ovom trenutku, naš fokus proizvoda ne uključuje to'', rekao je šef Volkswagena Tomas Šafer za Automotive News. ''U ovom trenutku imamo jasnu liniju sve do druge polovine ove decenije.'' Pablo Di Si, novi šef Volkswagena u Severnoj Americi, veruje da eventualni VW pick-up ''treba da bude elektrifikovan'', ostavljajući tako brend bez mogućnosti za pick-up sa SUS motorom. Što se tiče novoosnovanog brenda Scout, očekuje se da će serijski kamionet dovesti na američko tržište 2026.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stiže Kia Tasman pikap?

 

212751-hyundai sc 1.jpg

 

Kako pišu australijski mediji, Kia je podnela zahtev za zaštitu naziva Tasman u Australiji, Novom Zelandu i nekoliko drugih zemalja širom sveta. Iako to nije zvanično potvrđeno, postoji šansa da bi to mogao da bude naziv za novi pikap korejske marke koji je navodno u razvoju.

 

Iako Kijina gama nastavlja da raste, moderan pikap za globalno tržište još uvek nedostaje u paleti, dok sestrinski Hyundai već neko vreme nudi Santa Cruz (na slici). Kia je prošle godine saopštila da planira dva električna pikapa do 2027. Međutim, moguće je da bi ovaj predloženi pikap mogao da sadrži i motore sa unutrašnjim sagorevanjem, što bi mogao da bude kamionet namenjen Australiji i Novom Zelandu. Korejska automobilska kompanija je navodno obavestila australijske dilere da će predstaviti novi pikap 2025. Navodno je to kamionet sa karoserijom sa četiri vrata koji će biti dostupan i sa dizel motorom kako bi mogao da ispuni ciljeve proizvođača automobila za vuču i nosivost. Kia je navodno počela da razvija vozilo 2020. godine, a rivali će mu biti Toyota Hilux i Ford Ranger.

 

Prema Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu, kompanija je takođe podnela prijave za Tasman u Urugvaju, Kostariki i Francuskoj. Nema naznaka da je Kia podnela prijavu za ime američkoj Kancelariji za patente i žigove. Ako Kia planira da lansira novi kamionet u Australiji 2025. godine, mogli bismo da ga vidimo već sledeće godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ništa od VW pick-up modela za severnoameričko tržište

 

volkswagen-atlas-tanoak 01.jpg

 

Volkswagen je i zvanično potvrdio da su svi planovi koje je imao da uvede pick-up na tržište Severne Amerike zvanično otkazani.

Vest je stigla na sajmu automobila u Čikagu, kada je Pablo di Si, izvršni direktor Volkswagen grupe u Americi, rekao za Motor Trend da pick-up ''više nije u planu''. Nažalost, on nije objavio razloge za ovakvu odluku. Volkswagen je inače još 2018. godine na sajmu automobila u Njujorku prikazao Tanoak koncept (na slici), ali od toga nije bilo ništa.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...