Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Abu Dhabi 2018

Recommended Posts

VN-Abu-Dabija.png

 

Zvanično ime: 2018 FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX

Lokacija: Yas Marina Circuit, Abu Dabi, Ujedinjeni Arapski Emirati

Datum: 23.-25. novembar 2018.

 

Subota 24. novembar 2018.

Treći trening: 11:00 - 12:00 ; Kvalifikacije: 14:00

Nedelja 25. novembar 2018.

Trka: 14:10

 

Broj krugova: 55
Dužina staze: 5.554 km
Dužina trke: 305.470 km
Broj trka: 9
Prva trka: 2009. godine

Najviše pobeda: Lewis Hamilton, Sebastian Vettel /3/
Mercedes /4/ Red Bull /3/

 

800px-Abu_dabi_by_night-300x217.jpgFerrari_World_Abu_Dhabi-300x217.jpg

 

Posle Bahreina, Abu Dhabi je druga staza na Bliskom Istoku koja je ugostila karavan F1. Kao i sve novije staze, celokupan projetak je poveren nemačkom arhitekti Hermanu Tilkeu i njegovoj moći da stvori stazu koja će zapanjiti i vozače F1, Bernia Ecclestona i, ali i najzahtevnije kritičare. Šeici koji su omogućili da se staza napravi dali su odrešene ruke Nemcu, koji je pored staze bio zadužen i za sve prateće objekte na stazi. Staza u Abu Dhabiu je odgovor Bliskog Istoka na najglamurozniju stazu u Evropi - Monte Carlo. Da bi ste prošli 21 krivinu koliko staza ima, vozićete po namensi izgradjenom ostrvu, ali i kroz Yas Marina hotel koji je jedan od najupečatljivijih mesta na stazi.

 

Iako je staza napravljena na veštačkom ostrvu to nije sprečilo dizajnere da na stazi naprave uspone i padove, kao i da naprave najduži pravac u kalendaru F1. Prema rečima šeika, cena od preko 1 milijarde dolara je mala u odosu na ono što je Dubai i ceo Bliski Istok dobio. Arhitektonsko čudo, kako su ga nazvali čelnici FIA-e bilo je sve što jedna staza treba da ima. Dugačak pravac i kombinaciju sporih i brzih krivina trebalo bi obezbediti vozačima zanimljivu trku sa dosta preticanja. Prvi osvajač pol pozicije u Abu Dhabiju je britanac Lewis Hamilton sa vremenom 1.40.948, dok je prvi pobednik VN Abu Dhabija mladi nemac Sebastian Vettel. Njih dvoje su do danas ujedno i najuspešniji vozači na ovoj stazi sa po 3 pobede. Prošle godine je pobedio Bottas u Mercedesu. 

 

UAE-map.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton u Abu Dabiju do 83. pol pozicije u karijeri

 

Luis-Hamilton abu dabi.jpg

 

Petostruki šampion Formule 1 Luis Hamilton osvojio je pol poziciju u kvalifikacijama pred poslednju trku u sezoni, koja će se u nedelju voziti u Abu Dabiju. Britanac, koji je već obezbedio novu šampionsku titulu, na stazi ''Jas Marina'' ostvario je najbrže vreme od 1:34.794, dok će uz njega u nedelju iz prvog startnog reda Veliku nagradu Abu Dabija započeti njegov klupski kolega iz Mercedesa Finac Valteri Botas, koji je imao 162 hiljaditinke zaostatka. Trku će iz drugog startnog reda započeti dvojac Ferarija, Nemac Sebastijan Fetel sa treće pozicije, koji je u kvalifikacijama imao 331 hiljaditi deo sekunde slabije vreme od Hamiltona, a Finac Kimi Raikonen sa četvrte, posle zaostatka od 571 hiljaditinke. Peti će krenuti vozač Red Bula Danijel Rikardo, a šesti njegov kolega Maks Ferstapen. Među prvih deset su bili još Roman Grožan u bolidu Hasa, Šarl Lekler iz Zaubera, Esteban Okon iz Fors Indije i Niko Hulkenber u bolidu Renoa. U Q3 nisu uspeli da se plasiraju Sainc, Erikson, Magnusen, Perez i Alonso, a u Q2 Hartli, Gasli, Vandorne i dvojac Vilijamsa Sirotkin i Strol.

Trka za Veliku nagradu Abu Dabija, kojom se sezona u F1 završava, vozi se u nedelju od 14:10, uz direktan prenos na Sport Klubu 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton mirnom vožnjom i novom pobedom završio sezonu

 

z1543153214.jpg

 

Britanac je iskoristio period pod virtualnim vozilom bezbednosti na početku trke, nakon čega je samo kontrolisao svoj tempo do kraja i pobedio ispred Vettela i Verstappena.

Start trke je prošao mirno. Vodeći su zadržali svoje pozicije, a najlošije je prišao Verstappen koji je nakon dobrog starta u prolasku kroz prvu krivinu izgubio čak tri pozicije i pao na deveto mesto. U sredini poretka su se odvijali brojni dueli, Leclerc je uspeo da prestigne Ricciarda za peto mesto, a na kraju prvog dela zadnjeg pravca je viđen ozbiljan incident kada su se Grosjean i Hulkenberg borili za sedmo mesto. Između njih je došlo do kontakta na izlasku iz šikane na kraju pravca, a deblji kraj je izvukao Nemac koji se isprevrtao i završio u zaštitnom zidu. On je prošao bez većih posledica, ali je na stazu moralo da izađe vozilo bezbednosti.
Trka je nastavljena u petom krugu i odmah je viđen duel između Verstappena i dvojca iz Force Indije i on je nakon dosta muke uspeo da prođe do osmog mesta do sedmog kruga.
U sedmom krugu je viđena nova drama. Prvo je Raikkonena obišao Leclerc za četvrto mesto, a onda je Finac morao zbog tehničkog problema da parkira bolid na glavnom pravcu.
Hamilton, Leclerc i Grosjean su iskoristili priliku da promene gume pod periodom virtualnog vozila bezbednosti, a trka je nastavljena u devetom krugu.
Hamilton se vratio na stazu na peto mesto deset sekundi iza lidera Bottasa.
Vettel je na prvo stajanje otišao u 16. krugu, ali je njegov pit-stop bio nešto sporiji pošto su mehaničari imali problema sa jednim od pneumatika.
Bottas je odgovorio u narednom krugu i bez problema se vratio na stazu tri sekunde ispred Nemca. Oni su se logično vratili iza Hamiltona i imali su zaostatak od preko deset sekundi.
Verstappen je svoje gume promenio u 18. krugu, dok je Ricciardo imao drugačiju strategiju i on je znatno duže ostao na stazi.
Sredinom trke je počela da pada i kiša, ali timovi nisu morali da reaguju pošto je intenzitet padavina bio slab.
Situacija se potom primirila na vrhu, ali je iza viđene odlične borbe u kojima je glavni protagonista bio Vandoorne koji se fantastično branio protiv Ocona i Grosjeana na svežijim gumama, ali je na kraju ipak morao da im prepusti pozicije.
Ricciardo je konačno promenio gume u 34. krugu i on je kao i ostali prešao na super-meke gume. On se vratio na peto mesto, osam sekundi iza timskog kolege Verstappena.
U 35. krugu, Bottas je napravio grešku u prvom sektoru, što je omogućilo Vettelu da uhvati zavetrinu i prestigne Finca na zadnjem pravcu.
U sledećem krugu Bottas pravi novu grešku u borbi sa Verstappenom, ali je i pored sečenja staze nekako uspeo da zadrži poziciju.
U 38. krugu Verstappen je ponovo napao i uspeo da prođe Mercedes na kraju zadnjeg pravca. U tom duelu je došlo i do kontakta, ali su obojica mogli da nastave.
Već u narednom krugu prednost novih guma koristi i Ricciardo, koji je uhvatio priključak, i prolazi na četvrto mesto ispred Bottasa.
Finac je u 41. krugu morao u boks pošto je u duelima sa Vettelom, Verstappenom i Ricciardo. uništio gume i on je bezbedno zadržao peto mesto, koje međutim nije bilo dovoljno da iskoristi Raikkonenovo odustajanje i dođe do treće pozicije u konačnom plasmanu vozača.
Hamilton je kontrolisao situaciju do kraja trke i na kraju je pobedio sa četiri sekunde prednosti ispred Vettela i osam ispred Verstappena.
Ricciardo na kraju nije imao dovoljno tempa da ugrozi timskog kolegu, pa je poslednju trku sa Red Bullom završio na četvrtom mestu. Peti je bio očajni Bottas, dok je šesto mesto pripalo Sainza nakon produženog prvog stinta koji mu je omogućio da nadoknadi puno pozicija.
Sedmi je bio Leclerc, ispred Pereza, Grosjeana i Magnussena.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

i Zoran Zivkov iz Topspeeda,je intervjuisao Fernanda Alonsa,kojem je danas bila poslednja,a mozda i ne trka u F1

Dominantni Hamilton,Ferari,onako,nije lose,zao mi Kimija,sto je odustao

 

viber image.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton: Kraj sezone u velikom stilu

 

Luis-Hamilton abu d.jpg

 

Britanac Luis Hamilton pobedio je u nedelju na trci za Veliku nagradu Abu Dabija, kojom je okončana sezona u Formuli 1. Vozač Mercedesa je još ranije obezbedio petu titulu šampiona, a sada je došao i do rekorda po broju osvojenih bodova.

''Cele godine smo radili izuzetno, zaista je privilegija raditi sa ovim ljudima i na kraju godine slaviti sa njima. Srećan sam što sam završio sezonu u velikom stilu. Sebastijan je vozio sjajno tokom trke, imao je nekoliko neverovatnih krugova, na kraju nije bilo lako zbog vetra, ali tako je bilo svima'', rekao je posle trke Hamilton i pohvalio najvećeg rivala, vozača Ferarija Sebastijana Fetela.

Hamilton je pobedio 11. put u sezoni, 73. put u karijeri, a pre skoro mesec dana je došao i do pete titule šampiona. U narednoj sezoni vozač Mercedesa očekuje da se ponovo nadmeće za titulu sa starim rivalom Sebastijanom Fetelom. ''Zaista je bila privilegija i čast voziti protiv Fetela. Poznajem ga još iz dana u F3 i uvek je bio istinski radnik koji je uvek vozio svim srcem. Ove sezone je bio fantastičan, na nama je bilo toliko pritiska, tako da nemojte da gledate na neke probleme, osim na to da smo hteli da damo sve od sebe. Znam da će se sledeće sezone vratiti još jači i ja ću morati da uradim isto, sada sam zahvalan na ovim dobrim vremenima'', dodao je Hamilton.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...