Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Australija 2018.

Recommended Posts

Sebastien Ožie čeka broj 6

 

ogier 2018.jpg

 

Pet titula svetski reli prvaka su osvojili, sada im je sasvim blizu šesti veliki trijumf. Naravno reč je o maestralnoj reli posadi iz Francuske, Sebastijenu Ožijeu i Žilijenu Ingrasiji, vozačima tima M-Sport i posadi Ford Fieste WRC od oko 380 KS. Daleko od naših krajeva u Srbiji, u neobičnoj i egzotičnoj Australiji gde kazaljke sata idu unapred čak 10 sati u odnosu na nas, privodi se kraju dramatičan i poslednji ovogodišnji reli svetskog šampionata 2018. Još samo tri brzinska ispita preostaju do kraja. Brzi karavan je završio prvi nedeljni krug i sada preostaje da to učine još jednom, na istim makadamskim stazama, po klizavoj zemlji prepunoj uvala, rupa, prevoja, kamenja i pokraj šumskih stabala. Svi su maksimalno skoncentrisani, prepuni adrenalina i želje za što boljim plasmanima i sve je to razumljivo jer se radi o titulama šampiona, u konkurenciji vozača i proizvođača.

 

Dakle, posle 21. ispita od ukupno 24, Ožie sa trenutnom pozicijom na mestu 6 koje donosi 8 bodova, osvaja ukupno 212 pobedničkih poena koji mu donose šestu titulu preli šampiona sveta, čak i da ne osvoji ni jedan bod na ispitu ''power stage''. Potrebno je samo da stigne u cilj na tom položaju, u plasmanu. Odlični Estonac Ot Tanak može i da pobedi na reliju, pa čak i na ''power stage'' ispitu, gde bi u tom slučaju dobio +5 bodova i ukupno bi imao 211 poena, jedan manje od Ožiea, pa bi bio vice šampion. Belgijanac Tijeri Nojvil nema sreće, njegov poboljšani Hyundai se nije pokazao u pobedničkom svetlu, a Nojvil uoči završnog kruga drži tek mesto broj 8. Ako bi i pobedio na ispitu ''power stage'', bio bi sa 2 boda iza Ožiea. U konkurenciji timova Toyota i dalje drži prvo mesto.

 

Ali, sve su to samo prognoze, da li su realne znaćemo uskoro. Čuda su svuda moguća a svakako i u fantastičnoj seriji svetskog reli šampionata gde ''11 žigosanih'' voze za nevericu brzo i riskantno, i gde i jedan poveći kamen može da poništi i najrealniji scenario prognozera...

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ožie/Ingrasia sa timom M-Sport Ford prvaci sveta

 

wrc aus 2018.jpg

 

Po šesti put uzastopno, posada Sebastien Ožie/Žilijen Ingrasia u Ford Fiesti WRC sa timom M-Sport Ford i Malkolmom Vilsonom na čelu, osvojila je titulu reli šampiona sveta. Prve reči Ožiea, posle prolaska kroz cilj, u trenutku kada mu je njegova ekipa čestitala trijumf, bile su: ''Tako sam ponosan na svoj tim, najbolji ste''.

 

OGIER I VILSON.jpg

 

Podsetimo, Sebastien Ožie je rođen 17. decembra 1983. godine u planinskom mestu Gap, u visokim Alpima Francuske, iznad Nice, tamo gde se svake godine održava čuveni reli Monte Karlo. Učestvovao je na 136 WRC priredbi, ima 44 WRC pobede, 71 podijum i 531 trijumf na brzinskim ispitima. Na reliju u Australiji je bio najbrži i na ispitu ''power stage''. Sa 219 bodova je po šesti put uzastopno osvojio najsjajniji trofej - titulu reli šampiona sveta. Njegov dugogodišnji suvozač je takođe Francuz Žilijen Ingrasia.

Na reliju u Australiji pobedio je Finac Jari Mati Latvala sa Toyotom Yaris WRC, a u konkurenciji proizvođača Toyota je šampion sveta za 2018. godinu. Na podijum su se pored Latvale popeli Hajden Padon vozač Huyndaija, i Mads Ostberg vozač Citroena. Reli zbog oštećenih automobila nisu završili ni Tijeri Nojvil, ni Ot Tanak, koji su u generalnom plasmanu ostali sa osvojenim bodovima iz proteklih takmičenja, Nojvil je drugi sa 201, a Tanak treći u generalnom plasmanu šampionata sa 181. bodom.

 

NOJVIL bez tocka reli australia 2018.jpg

 

Konačni generalni plasman relija u Australiji 2018. godine:

 

1. Latvala - Toyoa

2. Padon - Huyndai +32.5s

3. Ostberg - Citroen +52.2

4. Lapi - Toyota +1.02.3 min.

5. Ožie - Ford +2.30.8

6. Evans - Ford +3.05.1

7. Brin - Citroen +8.59.0

8. Heler - Ford R5 +22.28.5

9. Gleni - Škoda R5 +27.01.8

10. Serderidis - Ford WRC +35.14.1

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...