Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Šta se dogodi autu kad ga operete vodom pri 3.000 bara?

Recommended Posts

voda 3000.jpg

 

Redovno čišćenje automobila je izuzetno važno za njegovu dugovečnost, posebno u vlažnim i hladnim periodima kada je efekat elemenata na mehaničke komponente vozila potenciran nestabilnim vremenskim prilikama. Ako želite da sačuvate integritet spoljašnjeg premaza svakako bi češće trebalo da izaberete korišćenje samouslužnih umesto automatskih perionica. Pritom se treba držati pravila da mlaznicu pištolja pod pritiskom ne približavate vozilu na manje od 20 cm, a preporuka je da se šampon ispere i sa većih udaljenosti. Zašto? Zato što voda pod pritiskom može da nanese dosta štete vašem vozilu.

 

Ekipa danskog YouTube kanala ''SpotOnStudios.dk'' je odlučila da na pomalo ekstreman način na primeru Peugeota 206 demonstrira šta se dogodi kada automobil pokušate da operete vodom pod pritiskom od 3.000 bara. Kao što možete videti, koncentrisani mlaz vode može da nanese priličnu štetu vozilu, posebno gumama, pa i staklima. Poređenja radi, mlaznice komercijalnih samouslužnih autoperionica operišu pri značajno manjem pritisku od 120 bara, ali svejedno ih ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo se dogodi kad ''na četkama'' otvorite gepek

 

217267-perionica.jpg

 

Mnogi od nas znaju da je u automatizovanim autoperionicama potrebno zatvoriti bočne retrovizore pre nego što četke učine svoj posao, ali šta se dešava ako slučajno i nesvesno pritisnete dugme koje otvara prtljažnik? Vozaču ove prve generacije Range Rovera Evoquea se to dogodilo. Dok je automobil bio u perionici četke su već obavljale svoj posao, neko je slučajno pritisnuo tastere koji automatski otvara vrata prtljažnika. Video je postao viralan nakon što ga je jedan korisnik TikToka objavio na društvenim mrežama. Mesto i vreme incidenta ostaju nepoznanica, iako vidimo da Evoque nosi evropske tablice:

 

 

Prvo što nakon toga možemo da primetimo jeste da voda ulazi u prtljažni prostor, ali stvari ubrzo postaju još gore. Naime, rotirajuće četke dolaze ispod otvorenih vrata prtljažnika i počinju da se dižu zajedno s njima. Očekivali smo da će se one zaustaviti nakon što dostignu najviši položaj, ali one nastavljaju da lome celi krov. Umesto da vozač nazad dobije čist automobil, dobija ga sa otkinutim poklopcem gepeka - naizgled prilično skupa šteta. Ono što je začuđujuće je što niko nije primetio podignut prtljažnik i na vreme pritisnuo hitno zaustavljanje i tako spasio nesrećnog Evoquea.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...