Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

AN66SAzg_8PqQgyIGFNkIzdVSa7mQ4Owf2YUzIV1 MotorWeek video: 1968. Mercury Cougar

 

Ford Mustang je prvobitno trebao da se zove Ford Cougar. Ali, tadašnja Fordova divizija Mercury je tražila ime za svoj sportski model, i tako prva dobila ime Cougar. Mercury je odavno ugašen kao posebna divizija od strane Forda. Nije niko posebno ni žalio za tim brendom jer su to uglavnom bili Ford automobili prepakovani da budu lošiji. To je bio imidž Mercury modela. Ali, u toj paleti modela retko se pojavljivao auto koji nije bio samo loše prepakovani Ford, nego istinski dobar auto. Mercury Cougar je jedan od tih dobrih:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

AAuE7mArr3tcypKf2r2nWjQtngnITo5_ko74tTt5 Petrolicious video: 1964. Mercury Marauder

 

Steven Dauria je vlasnik ovog modifikovanog Marauder-a. Vijugavi putevi iznad LA nisu baš mesto za trkačku vožnju, ali ovaj auto baš tu pokazuje kakav je.

Naime, u vreme kada su NASCAR automobili još uvek bile modifkovane verzije auta koji ste mogli kupiti kod dilera, ovaj auto je bio jedan od takvih. Verzija koju ima Steven je vožena te iste 1964. godine kao jedan od NASCAR automobila.

Zanimljiva je priča kako je došao do njega...o tome kako je u dve godine preprodao oko 70 automobila zarađujući pare za ovaj, ili kako mu je pomogao vlasnik benzinske pumpe na kojoj je radio kao mladić... - dobar video:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ringbrothers Mercury Cougar

 

mercury c 03.jpg

 

Poznata firma za modifikovanje automobila, Ringbrothers, predstavlja impresivnu restomod verziju čuvenog Mercury Cougara iz 1968. godine. Automobil je trebalo da bude predstavljen na SEMA Showu u Las Vegasu 2020. ali sajam se nije održao zbog pandemije. Kako bilo, nakon brojnih restomod prerada klasičnih Mustnga, ovo su fotografije prvog Mercury Cougara koji je firma predstavila, a rezultat je fantastičan.

 

mercury c 02.jpg

 

Ispod haube se nalazi 5.0 Fordov Coyote V8 motor, isti onaj koji se koristi i u novom Ford Mustangu. Raspolaže sa 460 konjskih snaga i 570 Nm. Navedene performanse premašuju performanse bilo kog Cougara koji je izašao iz fabrike uključujući i izuzetno redak model GT-E.

 

mercury c 01.jpg

 

Slično kao i motor, i prenos je prikladniji 21. veku, ugrađen je 10-stepeni automatski menjač preuzet s pick-upa Forda F-150 Raptor. Ostale nove komponente uključuju izduvni sistem Flowmaster od nerđajućeg čelika koji omogućava zaista agresivan zvuk. Felne HRE serije C1 C103 u dimenzijma od 18 i 19 inča se brutalno uklapaju u ostatak automobila. Restauratorski radovi su još uključivali potpunu zamenu podnih panela, novi tunel za prenos i novu rešetku...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...