Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Katalunja 2018.

Recommended Posts

Na ulicama Barselone bljesnuo Ožie, Loeb razočarao

 

wrc katalunja.jpg

 

Veče i reflektori, uske, negde i veštački trasirane saobraćajnice u čuvenoj Barseloni, pravi lavirint krivina, asfalt i na momente gradska klizava kocka, puno kamera i aparata, verujemo hiljadu mobilnih telefona…na zaista komplikovanoj stazi sa obilaskom kružnih tokova, dve male skakaonice i nekoliko veštački postavljenih prepreka (šikana)…bio je to prvi brzinski ispit relija Katalunja 2018, od 3.20 km. pred nekoliko hiljada gledalaca... Pripao je zvaničnom svetskom prvaku, Francuzu Sebastienu Ožieu u plavoj Ford Fiesti WRC, koji je na cilju izgovorio da je imao dobar izbor guma i da prava igranka počinje u petak ujutru. Ožie je za prvi ispit potrošio čak 3.35.3 minuta, vozeći prosečnom brzinom od samo 53.5 km/h...bio je to spori brzinski ispit, u odnosu na one dugačke i na drugačijim terenima, Ali, ispit koji je iziskivao besprekornu tačnost i veštinu.

Drugo vreme je ostvario popularni Belgijanac, vodeći u šampionatu, Tijeri Nojvil sa svojim Hyundaijem WRC. Zaostao je 3.7 sekundi, što nije puno na nekom dužem ispitu ali može da bude odlučujuće kada je konačni plasman u pitanju. Treće vreme pripalo je odličnom Estoncu Ot Tanaku sa Toyotom Yaris WRC, kasnio je za Ožieom 4.2 sekunde.

 

U konačnom poretku tog gradskog jurcanja naređali su se 4. Mikelsen 5. Evans 6. Kamili 7. Sordo 8. Kale Rovanpera (on je da ne zaboravite 18. godišnji fabrički vozač u klasi WRC 2, sa dosta slabijom Škodom Fabijom R5), 9. Brin (koji je izjavio da će u petak biti teško i da krajem vikenda, u subotu i nedelju očekuju kišu), 10. Jan Kopecki... a tek na 27. mestu devetostruki reli šampion sveta, legendarni Francuz Sebastien Loeb, u fabričkom Citroenu C3 WRC. Prema dostupnim informacijama Loeb je načinio grešku u jednoj od krivina, izokretao se, stao i izgubio čak 15.9 sekundi u odnosu na pobednika ovog ispita. Još malerozniji je bio gost iz Amerike, filmski reli kaskader Ken Blok sa Ford Fiestom WRC. Kasnio je za Ožieom čitavu ''večnost'', 26.5 sekundi...

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tanak najbolji u prvom krugu

 

wrc k 11.jpg

 

Drugi dan relija Katalunja 2018, ili ako hoćete prvi dan sa puno ispita, doneo je izvanrednu borbu asova elitne kategorije, a vozači Toyote, Tanak i Latvala bili su precizniji i brži od ostalih…ali epilog je drugačiji.

 

wrc k 1.jpg

 

Estonac i Finac su bili najuspešniji na ispitu broj 2, od 7 kilometara koji se vozio na zemljanoj podlozi. Ožie je bio na mestu 6 ispred Nojvila, dok je Loeb ostvario vreme za mesto broj 9. Ispit broj 3 je održan takodje po makadamu i u dužini od 26.59 km Jari Mati Latvala je sa Toyotom osvojio prvo mesto, a iza njega se našao njegov timski rival Tanak. Loeb se probio na 5. mesto na tom ispitu, na poziciji broj 8 našao se Nujvil, ali sa velikim zaostatkom od 18.5 sekundi, a još slabiji je bio Ožie na tek 10. mestu. U generalnom poretku Ot Tanak preuzima čelo sa 6.1 sekundom ispred Latvale.

 

Brzinski ispit broj 4, održan je na stazi od čak 38.85 km na mešovitom tlu, zemlja i assfalt. Kao avion je poleteo Jari Mati Latvala i već na polovini ispita stekao značajnu prednost nad svima….a onda, peh i probušena guma nedaleko od cilja. Šteta za tog sjajnog majstora iz Finske. Sada je tek deseti sa +45.3 sekundi. Ispit broj 4 neočekivano dobija Norvežanin Andreas Mikelsen u Hyundaiju sa samo desetinkom ispred Ot Tanaka, koji se učvrstio na liderskom mestu generalnog poretka. Sebastien Loeb se popravio, stigao je u cilj kao treći. Ožie je šesti na ispitu, a peti u generalnom relija sa +24.4 sekunde iza Tanaka. Iza Ožie je nadolazeći Loeb, koji kasni za svojim zemljakom i imenjakom samo 3.1 sekundu...zaista perfektno rivalstvo i neizvesna borba za vrh. Tanaka prate odlični Evans (+11.7) i takođe raspoloženi Sordo (+19.2).

Reli Katalunja 2018 se posle servis parka nastavlja na ista tri brzinska ispita.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tanak uvećao prednost uoči dva asfaltna dana

 

wrc k 2.jpg

 

Petak na reliju Katalunja 2018, bio je berićetan za Estonca Ot Tanaka u Toyoti Yaris WRC. Plavokosi as je učvrstio vodeće mesto i posle 7 ispita (od ukupno 18) ima prednost od lepih 26.8 sekundi, nad drugoplasiranim Špancem Danijem Sordom u Hyundaiju WRC, i 29.7 sekundi nad trećepozicioniranim Britancem Elfinom Evansom sa Ford Fiestom WRC. Ipak, juče je po brzini najbolji bio Finac Jari Mati Latvala sa Toyotom Yaris WRC, koji je osvojio drugo mesto na ispitu 5 i zabeležio dve pobede na brzincima 6 i 7. Latvala međutim zbog svog jutarnjeg kiksa sa probušenom gumom i vožnjom na felni, kada je izgubio oko 40 sekundi, zauzima samo peto mesto, a da gumi defekta nije bilo nalazio bi se na samom vrhu. Na cilju poslednjeg ispita, u petak, rekao je da odavno nije bio u tako dobroj formi…

Čuveni Sebastijen Loeb se zagrejao i počeo da vozi preciznije i brže. Drži četvrto mesto i bolji je od dvojice lidera u šampionatu, od Nojvila i Ožiea. A njih dvojica kao da ne gledaju plasmane ostalih već samo međusobne rezultate. Podsetimo da Nojvil u prvenstvu ima 7 bodova prednosti u odnosu na Ožiea i njima je samo na umu titula WRC šampiona za 2018. godinu (posle Španije ostaje još reli u Australiji). Sada je u Španiji Ožie u prednosti jer drži sedmo mesto (to mesto donosi 6 bodova), a Nojvil je na poziciji deset (to mesto donosi 1 bod). Ako bio se reli u Španiji završio baš sada, Tijeri Nojvil bi i dalje bio vodeći u šampionatu ali sa samo dva boda prednosti. To su samo matematičke zavrzlame, ali brojevi i sabiranje su itekako zastupljeni i u taboru Forda i u timu Hyundaija.

 

Ako nekog valja istaći pored Tanaka i Latvale, onda je to svakako ''večiti drugi'', idol domaće publike, Španac Dani Sordo, na ovom reliju najbolji u timu Hyundai. Njegov motiv je svakako maksimalan jer vozi u svojoj domovini i već je na prvom jutarnjem ispitu pobedom najavio veliku rešenost za što boljim plasmanom. Preostalih 11 ispita se voze na deonicama sa asfaltom, meteorolozi su najavili mogućnost kiše pa će izbor najoptimalnijih pneumatika biti veoma bitan. Sebastien Ožie je bolji na asfaltu nego na zemljanom terenu, ali i Ot Tanak računa na kvalitete svoje Toyote Yaris WRC, kao uostalom i Nojvil sa Hyundaijem. U subotu i nedelju brzine će biti veće a samim tim i mogućnost greške i izletanja sa staze. Ot Tanak ima u glavi onu najlepšu računicu, da bude prvi i da na ispitu ''power stage'' uzme i dodatnih pet bodova što bi ga, vrlo je moguće, dovelo na sam vrh generalnog poretka. Pred ovaj reli, Tanak za Nojvilom zaostaje 21 bod, a Ožie mu beži 14 bodova. Takođe nisu isključena timska naređenja i propuštanje, sve zarad velikog trofeja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kralj se vratio i dobio bitku, Loeb pobedio

 

sebastien-loeb-daniel-elena.jpg

 

Neverovatno čak i za takvog čoveka kao što je Francuz Sebastien Loeb. Legendarni automobilista je pobedio na reliju Katalunja 2018. i na cilju rekao: "Neverovatno, nisam mogao verovati. Veoma sam zadovoljan, nisam verovao da ću opet pobediti na reliju". Koliko jednostavna, najobičnija izjava ali, toliko skromna poruka koja govori o jednom istinskom velikanu koji je posle pauze opet stigao u najjaču svetsku reli konkurenciju. Kada je govorio znao je vrlo dobro da je bio bolji od takvih majstora kao što su Ožie, Nojvil, Tanak, Latvala i ostala elita. I još nešto, setite se, posle kiksa na prvom ispitu u Barseloni, imao je zaostatak od 15.9 sekundi...zaista impresivno, sve je nadoknadio i u cilju bio bolji od drugoplasiranog za 2.9 sekundi.

 

Ceo svet već godinama prati briljantnu karijeru Loeba, i sada posle toliko vremena od njegovog ulaska u najslavniju reli kategoriju evidentno je da je postigao nešto nestvarno. Ne postoji na svetu nijedan jedini automobilista ili motociklista koji je znanjem i velikim radom postigao takve rezultate kao Loeb. Sada u Španiji, pobedio je po deveti put na tom reliju, poslednji veliki uspeh-trijumf na WRC-u je upisao još 2013. godine na reliju u Argentini. Vozio je na najvećim događajima sveta brzine, devet puta je bio reli šampion sveta, ima 918 pobeda na specijalnim ispitima, 117 WRC podijuma, vozio je na kružnim trkama WTCC, na svetskom reli krosu ima 2. pobede i 16. podijuma, vozio je u FIA GT seriji i na trci 24 časa Le Mana, na najvećem maratonu sveta tj. na Dakar reliju, a rekord je ostvario i na najčuvenijoj brdskoj trci današnjice, u Koloradu u Americi, na "Pajks Piku". Ponovimo, niko, ama baš niko nema tako blistavu karijeru. Uvek je pored njega bio verni suvozač Danijel Elena.

 

Ove godine je reli šampionat sveta označio po mnogima najjaču konkurenciju, a upravo okončani reli Katalunja rešen je tek u poslednjim kilometrima takmičenja, kada je Loeb uspeo da sačuva lidersko mesto koje je preuzeo od Latvale u nedelju ujtru i kada je uspeo da pobedi svog zemljaka, petostrukog prvaka sveta Sebastien Ožiea. U cilju je drugoplasirani Ožie rekao novinarima: "Šteta, ceo vikend smo pogrešili sa gumama, mogli smo biti mnogo bolji". Najmalerozniji su bili vozači Toyote. Ako bi se zanemarili pehovi sa čak tri probušene gume, najverovatnije bi pobedio Latvala ispred Tanaka. Finski as je rekao u cilju: "Sport je fantastičan i kada ste u poziciji poput mene. Stvarno se izvinjavam timu zbog moje greške. To se događa kada se borite za svaki deseti deo sekunde." Ot Tanak je samo kratko izgovorio: "Veoma smo razočarani". Tijeri Nojvil je po završetki ispita "power stage" izjavio: "Evans je ispred mene izbacio veliki kamen, pokušao sam da ga izbegnem, ali nije bilo šanse".

 

Šampiona sveta u reliju odlučiće novembarski reli u Australiji. Sebastien Ožie je u Španiji zaradio 22 boda (18+4) i sada je izbio na čelo u generalnom poretku sa 204 boda. Pretekao je Tijeri Nojvila koji iz Španije nosi samo 12 bodova i sada ima 201 bod, ali to je samo tri poena manje od Ožiea. Treći u generalnom poretku je Ot Tanak, koji je u Španiji je osvojio 13 bodova i sada ukupno ima 181 bod.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...