Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Amerika 2018

Recommended Posts

Zvanično ime: FORMULA 1 PIRELLI 2018 UNITED STATES GRAND PRIX

Lokacija: Circuit of the Americas, Ostin, Sjedinjene Američke Države

Datum: 19.-21. oktobar 2018.

 

Petak 19. oktobar 2018.

Prvi trening: 17:00 – 18:30

Drugi trening: 21:00 – 22:30

Subota 20. oktobar 2018.

Treći trening: 20:00 – 21:00

Kvalifikacije: 23:00

Nedelja 21. oktobar 2018.

Trka: 20:10

 

VN-Amerike.png

 

Broj krugova:     56
Dužina staze:     5.513 km
Dužina trke:        308.405 km
Broj trka:             39
Prva trka:             1959.
Najviše pobeda: Michael Schumacher /5/
Ferrari /9/

 

U maju 2010. je zvanično potvrđeno da je Ostin, glavni grad države Teksas dobio desetogodišnji ugovor za održavanje trke Formule 1 i postignut je dogovor da prva trka na tlu SAD nakon četiri godine pauze bude održana 2012. Za potrebe trke i izgrađena potpuno nova staza koja je ponela ime Circuit of the Americas. Glavni dizajner je i u ovom slučaju bio Hermann Tilke i on je kao i sa autodromom u Turskoj obavio odličan posao pošto je stvorio jednu od najtežih staza dok je inspiracija za konfiguraciju došla od nekoliko legendarnih staza koje su već u kalendaru.
Tokom gradnje 2011. je došlo do manjeg zastoja pošto vlasnici do tog trenutka još uvek nisu zvanično dobili ugovor za održavanje trke. U jednom trenutku su se čak pojavile špekulacije da se Ecclestone premišlja da li da uopšte vodi najbrži cirkus u Ostin, ali je onda ustanovljeno da on nije ispoštovao ugovor sa promoterom trke u Americi nakon čega je sačinjen novi ugovor, a gradnja je nastavljena.

 

800px-F1-usgp-2012-crowds-austin-texas-300x217.jpg United_states_grand_prix_2013-300x217.jpg

 

Prva trka je održana 15. Prvu pol poziciju je ostvario Vettel u Red Bullu, ali je Hamilton u McLarenu odneo prvu pobedu. Trka se ispostavila kao veliki uspeh za grad Ostin koji je poslednjih godina u velikoj ekspanziji. Poseta je 2015. godine znatno opala usled povratka VN Meksika na kalendar Formule 1. Međutim u 2016. je ostvarena rekordna poseta, delom zbog borbe za šampionsku titulu između Hamiltona i Rosberga, delom zbog odličnog F1 Rocks koncerta održanog tokom trkačkog vikenda.

 

USA-map.jpg

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton na pol-poziciji u Ostinu, Vettel peti nakon kazne

 

z1540073092.jpg

 

Britanac će prvu trku na kojoj ima priliku da osvoji petu titulu započeti sa prvog mesta.

 

Vettel je tokom celih kvalifikacija vršio veliki pritisak na Hamiltona, ali je na kraju bio drugi sa svega pola desetinke zaostatka. Ipak, on će zbog kazne koju je zaradio usled prebrze vožnje tokom perioda pod crvenim zastavama dobiti tri mesta kazne, pa će krenuti tek kao peti.
Ono što je pozitivno za Ferrari je da je Raikkonen bio treći, pa će naslediti poziciju od Vettela. Finac je pritom tokom Q2 za razliku od ostalih koristio ultra-meke gume pa se očekuje da će imati prednost na startu.
Ako Hamilton sutra dođe do pobede, Vettel mora da bude drugi da bi se održao u trci.
Ricciardo je bio peti iza Bottasa, a Red Bull je proživeo dodatne frustracije nakon što je Verstappen polomio prednje vešanje tokom Q1.
Prvih deset su kompletirali Ocon, Hulkenberg, Grosjean i Perez.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobar je bio Ferrari...opet. Kao da su vratili performanse koje su im trebale kako bi bili egal sa Mercedesom. Fetel nije imao najbrže vreme samo zbog maaaaaalog proklizavanja (videlo se kasnije u usporenom snimku, baš je reditelj to izvukao kao detalj)...bukvalno je za toliko bila razlika. Sve je do vozača bilo.

 

E, sad još Kimi da izbaci Hamiltona na trci u prvom krugu (ili tako nešto), a Fetel onda pobedi, i to je to. :whistle::D 

Ali, neće se tako dogoditi, nije sportski... B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao u najboljim danima, sjajan kompletan vikend za Kimija. Na 7-8 krugova pre kraja, delovalo mi je da ce "izvisiti" u DRS vozicu mada je i Max bio tanak sa gumama. Drago mi je da je pobedio s obzirom na celu pricu oko njega u zadnje vreme. Bilo je lepo videti ga posle 5 godina na najvisem stepeniku, istovremeno uz zal da ce iduce godine biti u inferiornoj ekipi i da je mnogo vise mogao da napravi u karijeri od ove 21 pobede i 1 titule. Ali to je Kimi :) . Max takodje sjajan, sa 18. na 2. mesto, za respekt.

Generalno odlicna i zanimljiva trka od pocetka do kraja. I sama staza je dinamicna i prava trkacka, jedna mi je od omiljenih, za razliku od onih u npr. Singapuru, Sociju i sl.

Ham sem zavrsnice lagano, onoliko koliko mu je dovoljno, vec je verovatno odavno osvojio titulu blistajuci od Monze naovamo. Ostaje formalnost i matematika koja je u Ostinu samo prolongirana za jos 7 dana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kimi vrhunski odvozao od početka do kraja. Još i Vetelu pomogao da nadoknadi 12ak sekundi (i približi Hamiltonu u prvom delu trke) , naravno, Vetel je sam sebi dovoljan da se uništi onim okretanjem.
Ne pamtim kad sam poslednji put gledao ovako zanimljivu trku. Bukvakno sam bio napet ko struna do kraja.
Treba se odati priznanje i Maxu na vožnji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prava trkačka staza, a ne one uske , gradske itd, gde se zna pobednik nakon pet krugova.
Napomenuću da mi se sviđa kako ameri rade prenos, od kadrova iz same trke do informacija koje se stalno smenjuju.
Mislim da bi i one dosadne ulične trke pretvorili u zabavu za široke mase ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja je prestojao...Kad se Fetel okrenuo,reko,gotovo je...

Svaka čast Rajku,još Hamilton i ostali omladinci imaju da uče i timskom radu i o etici!

Max

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ameri su doktori za show, mislim da su imali vise helikoptera u vazduhu nego sto je bilo bolida na stazi :D 

Trka sjajna, mozda najbolja ove sezone. 

Kimi pokidao, ali mora se odati priznanje i Max-u taj covek je krenuo sa 18og mesta.. Hamilton po meni jako los, Fetel uzas danas.. Previse silovanja na pocetku a ima konkuretan bolid mozda i najbrzi juce ali previse agresivan..

Najjaci trenutak kada Kimi pita Hamiltona na kraju dal je osvojio sampionat a  ovaj kaze ne... Sto je najjace Kimi je pitao jer nije znao a ispalo je kao da ga je zajebavao :D:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se cini kao da je kompletan vikend odvezao svima iz inata...

Dobar je bio i odmah nakon trke, na Track Interview - Martin Brundle mu cestita i konstatuje da je pobedom obradovao veliki broj F1 fanova sirom sveta:

- "Kimi Räikkönen, congratulations, you’ve made a lot of Formula 1 fans around the world very, very happy today, maybe not quite as happy as you are."

Na sta sledi odgovor u Kimijevom stilu:

- " Who knows, maybe they are happier."

:lol:

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Magnussen i Ocon, koji su VN SAD završili osmi i deveti, su diskvalifikovani jer su prekoračili dozvoljenu potrošnju goriva za 0,1 kg?! Tako su do poena došli Hartley i Ericsson.Ala su stroga pravila,pa kod nas drzavne sluzbe potrose tone goriva u sluzbenim autima o trosku drzave pa nikom nista

Rikardo sjebao Vetelinku,okrenuo ga,sam je kriv.Max antipaticni mali,odlican

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volf: Da se Fetel nije okrenuo dobio bi trku u Ostinu

 

fetel ostin.jpg

 

Šef Mercedesovog tima Toto Volf veruje da bi vozač Ferarija Sebastijan Fetel bio mnogo bolji na trci za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država da u prvom krugu nije imao kontakt sa Danijelom Rikardom zbog kog se okrenuo i izgubio dosta vremena. Trku u Ostinu je Sebastijan Fetel završio tek na četvrtom mestu što je bilo dovoljno tek da odloži slavlje Luisa Hamiltona za narednu trku. Britanac je veoma blizu da osvoji novu šampionsku titulu u svetskom šampionatu Formule 1, a po mišljenju šefa Mercedesovog tima vozač Ferarija je mogao da bude mnogo ozbiljniji rival pobedniku Kimiju Raikonenu i Luisu Hamiltonu u borbi za prvo mesto.

''Zamislite da se Sebastijan nije okrenuo u prvom krugu. Mislim da bi lako mogao da se bori za prvo mesto'', kaže Toto Volf. ''Stresno je, mi smo u dobroj poziciji ali ne smemo da posustanemo. Videli smo u prošlosti da je i titula u kategoriji konstruktora veoma bitna. Ništa nije gotovo. Ima još 129 poena da se osvoji, a mi imamo 66 poena prednosti. Naravno da je to dobra prednost ali nema razloga da ne verujemo da nam taj trofej neće izmaći'', kaže Volf. On je posle trke za Veliku nagradu SAD priznao da automobil Merecdesa nije bio dovoljno brz u borbi Luisa Hamiltona, Kimija Raikonena i Maksa Ferstapena. Dodaje da je njegovim vozačima falilo ritma i da njihove gume nisu bile u idealnom stanju. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...