Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Jeremy Clarkson izabrao auto godine

Recommended Posts

Jezza Lambo.jpg

 

U poplavi noviteta Jeremy nije puno razmišljao. Njega je italijanski bolid naprosto osvojio. Nimalo čudno, Lamborghini Huracan je sam po sebi poseban automobil, a u Performante verziji je bolid od koga je malo ko brži. I tu ne mislimo na pravac i klasično ubrzanje, nego na vožnju kroz krivine. Recimo Nirburgringom čiji krug je odradio u rekordnom vremenu, sve dok ga nije porazio 911 GT2 RS. A njega je sredio opet Lambo, Aventador SVJ. Nagradu je pre nekoliko dana u Londonu u ime Lamborghinija primio Maurizio Reggiani, a Clarkson je za Lambo imao samo reči hvale.

 

''U pitanju je auto koji privlači više od bilo kog drugog. Uđeš u njega i ne znaš zašto ti idu trnci po zadnjem delu glave, ali si misliš ova stvar je dobra'', komentarisao je Lambo na svoj način Jezza. A onda je nastavio u istom stilu: ''Postoji nešto u vezi s njim: nije brzina, nije izgled. I samo za jedan auto sam poslednjih 12 meseci tako osećao, a to je Lamborghini Huracan Performante.'' Performante verzija je predstavljena prošle godine, a osim sistema aktivne aerodinamike (Aerodinamica Lamborghini Attiva - ALA) ima modifikovano osljanjanje i upravljački sistem, a i ESC je rekalibrisan. Ispod zadnjeg poklopca je 5.2 litarski V10 motor sa 640KS i 600 Nm. Do 100 km/h stiže za 2.9 sekundi, Spyderu treba 0.2 s više, a oba jure do 325 km/h.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Edited by neshaoct
update naslova

Share this post


Link to post
Share on other sites

Detaljnije:

 

187654-clarkson.jpg

 

Popularnij i dokazani obožavalac automobila je izabrao pet najboljih noviteta u prošloj godini po njegovom sudu. Pogađate, svi imaju jednu dodirnu tačku, a to je cena. Svi su izuzetno skupi. Dobro, i jaki su. I vraški brzi. Ali tu postoji jedna bitna razlika jer svih pet po Clarksonovom sudu nisu samo modeli za pokazivanje nego brutalne mašine stvorene za vrhunske vozačke užitke.

 

A među njima je i jedan automobil koji se jednostavno morao naći u odabranom društvu. To je automobil koji je ''Jezza'' još u oktobru proglasio najboljim. Pogađate, to je Lamborghini Huracan Performante. Performante verzija je predstavljena 2017. godine, a osim sistema aktivne aerodinamike (Aerodinamica Lamborghini Attiva - ALA) ima poboljšano podvozje i upravljački sistem, a i ESC je rekalibrisan. 5.2 V10 motor sa 640KS i 600 Nm omogućava 100 km/h za 2.9 sekundi, Spyderu treba 0.2 s više, a oba jure do 325 km/h.

 

187655-clarkson 11.jpg

 

U klub pet najboljih od 28 testiranih Clarkson postavlja i Porsche 911 GT2. Za njega Clarkson kaže da je '''briljantan sportski automobil. I to kaže čovek koji nikad nije bio fan Porschea''. Na treće mesto se probio BMW, ali iz jedne druge priče. To je Alpina B5, a kod Clarksona je dobio 4 od 5 zvezdica. Potpuno očekivano na listu najboljih je stigao i jedan Aston Martin. Vantage je prošao poput Alpine, a Clarkson kao veliki obožavalac svega iz Gaydona je uvek spreman da oprosti manje propuste.

 

clarkson 111.jpg

 

Konačno, priču o najboljima zatvara Bentley, i to Continental GT. Novi model je drastično bolji od prethodnika, a to je očigledno bilo dovoljno da osvoji popularnog fana brzine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko je bahat u svom sudu o autima,toliko je i prema Srbiji.Sto se mene tice ima bojkot na svaki njegov komentar....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Automobil godine po izboru Džeremija Klarksona

 

204459-eagle 04.jpg

 

Po nekima, vrhunac njegove slave je prošao, ali kako pišu Vrele Gume popularni ''Džeza'' još uvek predstavlja ''silu za respekt'' u svetu automobilskog novinarstva. Za dobar deo ne samo naše, već i svetske populacije, Top Gear sa Klarksonom, Mejom i Hamondom je predstavljao ulaz u svet automobila, tako da je izvesna doza nostalgije sasvim prirodna. Pored toga, mada je daleko od toga da je savršen (pre će biti da je pozicioniran sa druge strane skale), Klarkson uvek ima potencijal da vam izvuče osmeh, ukoliko ne i salvu smeha.

 

''Džeza'' je i dalje dovoljno relevantan da bi bio učesnik ''Motor Awards 2020'' dodele nagrada, u organizaciji The Sunday Timesa. U redu, činjenica da je učestvovao i u ulozi saradnika, svakako je pomogla tome. Bilo kako bilo, na listi ovogodišnjih pobednika se našao niz imena koja bismo i očekivali. Primera radi, Sunday Times Car of the Year su podelili VW Golf 8 i Porsche Taycan, što je korektan izbor, dok je titula Sports Car of the Year otišla u ruke fenomenalnog Porschea 911 Turbo S.

 

Međutim, ovde smo da bismo pričali o Klarksonovim izborima. Džeremi je uručio samo dve nagrade, i dok je jedan izbor bio u tipično njegovom stilu, za drugi se pobrinuo da ostane upamćen. Najpre, Mini GP je sasvim u skladu saKlarksonovim viđenjem People's Car of the Year (narodnog automobila godine). Reč je o malom, glasnom i neprijatnom ''hot heču'' koji dva od navedena tri atributa deli sa personom koja ga je odabrala.

 

mini gp 01.jpg

 

Druga titula je išla za superautomobil godine, i tu imamo svojevrsno iznenađenje. Ne, nije u pitanju Ferrari niti Lamborghini, a ni McLaren ili Koenigsegg. Klarkson se odlučio za Eagle Lightweigt GT. Verovatno se pitate šta je to?

 

204461-eagle 03.jpg

 

Radi se o Jaguar E-Type restomodu, sa svim neophodnim modernim detaljima, s tim što ''duša nije izgubljena u međuvremenu''. S obzirom da ovde pričamo o Klarksonu, nimalo ne čudi što nije propustio da ovom prilikom oplete po električnim automobilima: ''Kada pritisnete papučicu gasa i aktivirate svih 385 konja nahranjenih ugljenikom iz rednog šestaka poput ovog, i kada se dugačka hauba za nijansu podigne, znate šta vam nedostaje u vašem električnom, motorizovanom usisivaču - zvuk.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeremy Clarkson odabrao najgore u 2020. godini

 

aston-martin 5.jpg

 

Neverovatno za jednog Britanca, ali model iz ''svog dvorišta'' prozvali su najgorim, a to je Aston Martin DBX.

 

Pre nekoliko dana u novinama Sunday Times, izašla je kolumna slavnog i omiljenog lika među automobilskom publikom - Jeremy Clarksona. Poznat po svojem britkom jeziku i ovoga puta se nije libio reći kritike na račun vozila koja mu nisu nikako sela u protekloj godini. Automobile je kategorizovao kroz zvezdice, a najmanje njih (2 od mogućih 5) zaradio je Aston Martin DBX. Clarksonu se nisu dopali materijali u njegovoj unutrašnjosti, a najviše kožne presvlake u automobilu. Takođe, zamerku je našao i na autoputu, budući da je primetio da se automobil čudno ponaša (trese) na većim brzinama.

 

U ovo ''odabrano društvo'' ugurao se BMW M8 Competition. Bavarac je isto tako poneo dve zvezdice, a voditelj Grand Tour-a je najviše zamerio višak kilograma i nervozne KS, kojih ima previše. Neočekivano, na listi su se našli i modeli za mase. Kia XCeed je dobila 2.5 zvezdice, Jeremy nije imao milosti. Kako je sam rekao, kada je seo u automobil osećao se kao da je opet u '80-ima. Na listi se našao još jedan Korejac. To je Hyundai i10 koji je dobio tri zvezdice. Iako u svemu što je rekao nije baš jasno zašto se tu i10 našao, očigledno je preovladala neka određena averzija prema modelu ili proizvođaču. I konačno, peto mesto nije uspela izbeći Škoda Kamiq. Model koji je dobio 3 zvezdice. Jedinu zamerku je dobio što je previše sličan ostalim bratskim modelima iz VW grupe.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeremy Clarkson izabrao najbolje i najgore automobile u 2021. godini

 

187654-clarkson.jpg

 

Jeremy Clarkson, slavni britanski voditelj emisije ''Top Gear'', kasnije i ''The Grand Tour'' odabrao je najbolje i najgore automobile u 2021. godini. Listu testiranih automobila je komentarisao u svom poznatom stilu, bez rukavica ili biranih diplomatskih reči. Ne sumnjamo da će neki od izabranih modela, ali i sami komentari izazvati lavinu novih reakcija.

 

Najgori automobiliu 2021.

1. Genesis GV80

Korejski SUV ga je posebno iritirao zbog grozne elektronike: ''Stalno sam isključivao sisteme pomoći jer ne prepoznaju dobro uske puteve, i ne drže auto u traci, a posebno me nerviralo što čak i u načinu rada ''Comfort'' ovaj automobil deluje poput aviona u tropskoj oluji. Ljulja se čak i na glatkom asfaltu. Nije to najneudobniji auto koji sam ikad vozio, ali je veoma blizu''.

 

2. Jeep Renegade Trailhawk 4xe

Dobar i čvrst izgled Renegadea nije praćen pravim off-road sposobnostima: Jeep deli bazu sa Fiatom 500X, bučan je, motor je grub, a menjač zbunjen''.

 

3. Cupra Formentor

Jedan od glavnih noviteta godine koji je prodajnim rezultatima čelnicima Cupre izmamio veliki smešak na lice ipak nije oduševio Britanca: ''Sviđaju mi se izgled i performanse, ali automobil je dosadan, posebno enterijer i infotaiment sisatem''.

 

4. Mercedes S-klase

Mercedes S-klase je jedan od najnaprednijih automobila na svetu, ali Clarkson je ipak pronašao razloge za ''mržnju'': ''Radi se o kolažu elektroskih gluposti, previše je tu ekrana, previše menija, a glasovne funkcije nisu razumele puno toga što sam tražio. Vrlo brzo razvio sam mržnju prema nemačkom automobilu''.

 

5. Land Rover Defender

Clarksonovo iskustvo sa novim Defenderom nije bilo dobro. Vizuelno mu se čak i svideo, ali je u njemu našao puno nedostataka, od bočnog otvaranja vrata prtljažnika do previše plastike u putničkoj kabini: ''Da je moj rešio bi ga se što je pre moguće i vratio svoj stari Range Rover.''

 

Najbolji automobili u 2021.

 

1. Toyota Yaris GR

Omiljeni Clarksonov automobil u prošloj godini ima izuzetan odnos snage i težine (261 KS/1.280 kg): ''Ovaj auto me nasmejao do suza. Jedno jutro sam s njim ispred kuće napravio katastrofalni nered, ali nije me bilo briga. Bilo je to poput orgija!''

 

2. BMW M550i xDrive

Automobil se ističe kvalitetom enterijera, tehnološkom opremom i neverovatnom udobnošću: ''Sedišta su savršena, kao i položaj za vožnju, a ne morate da budete Bill Gates da bi koristili infotainment sistem''.

 

3. Volkswagen Golf GTI

Clarkson je oduvek bio veliki fan najbržeg Golfa, a najnovija generacija to nije promenila: ''Obožavam njegovu snagu i dinamično ponašanje, ali i to što je jednako udoban u eksplozivnoj i mirnoj vožnji. Živcira me jedino njegov ekran u kabini''.

 

4. Ferrari Roma

Britanski voditelj nikada nije skrivao simpatije prema Maranellu, a izuzetak nije ni model Roma: ''To je moja vrsta automobila, a posebno me fascinira urlanje motora sa više od 600 konja. Iako je enterijer praktičan, sedišta nude premalo bočne podrške, a i dodatne opcije su preskupe''.

 

5. Volkswagen Touareg R

Jedini SUV na listi ga je oduševio snagom, udobnošću i terenskim sposobnostima: ''R dolazi sa cenom Volkswagena, ali ispod lima je uglavnom napravljen od delova za Porsche i Bentley. To je kao da dobijete Cartierov sat za cenu Timexa''.

 

6. Honda Civic Type-R Sportline

Type R u verziji Sportline je spolja još uvek ružan automobil, ali Clarkson kaže da je uživao u njegovoj unutrašnjosti i izuzetnom držanju puta: ''Type R je dobro uređen i ima najbolji ručni menjač u istoriji automobila''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...