Jump to content
FAS Goran
TeaseR

Fiat Grande Punto - ABS/ASR/ESP greška

Recommended Posts

Desava se da mi s vremena na vreme izbaci ovu gresku u toku voznje. Kada ugasim pa upalim auto, greska nestaje ali desi se ponekad da izbaci opet. Nikada mi nije izbacio gresku kada upalim auto. Takodje, kada mi se pojavi greska, hill holder je takodje off.

 

Bio sam na dijagnostici i jedine greke koje imam su vezane za svetla. Rekli su mi da uzmem nov prekidac kocnice iliti, prekidac štop svetla i da ce to mozda resiti problem. Ne znam nesto mnogo o kolima, ali mi nema logike da je to razlog zasto se pojavljuje greska za ABS i ESP.

 

Sta vi mislite? Da li je to ili moze biti neki relej, kratak spoj itd ili je ipak ovo u pitanju?

 

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, TeaseR said:

Rekli su mi da uzmem nov prekidac kocnice iliti, prekidac štop svetla i da ce to mozda resiti problem. Ne znam nesto mnogo o kolima, ali mi nema logike da je to razlog zasto se pojavljuje greska za ABS i ESP.

Da, može to da bude razlog, pominjalo se već na forumu:

Quote

Problem sa ESP-om moze biti povezan i sa prekidacem stop svetla. Taj prekidac se cesto pokvari i mnogima ispisuje gresku Hill Holder Unavailable, ESP Unavailable. Trebao bi pogledati naravno sta izbacuje na tabli, a posle toga i sta dijagnostika kaze. Sa tim prekidacem mnogi imaju problema, a kad on ne radi iskljuci se Hill Holder, a zatim i ESP. Prekidac je reda velicine 20 eur ako se ne varam.

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/61618-grande-punto-19-130-ks-esp-greška/&do=findComment&comment=955398

 

Quote

Mozda je i senzor koji je 5000-7000 din a to je senzor 3 u 1.... ABS, ASR i Hill Holdera.

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/61618-grande-punto-19-130-ks-esp-greška/&do=findComment&comment=962199

 

 

Baci pogled i na ove teme, videćeš da su mogući i drugi razlozi za prijavljivanje tih grešaka:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/45841-fiat-grande-punto-13-mjet-hill-holder-unavailable/

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/52676-fiat-grande-punto-lampica-abs-a/

Share this post


Link to post
Share on other sites

problem je u tome sto kada skines sa kontakta i das kontakt, greska se izbrise. Znaci, kada ti se pojavi greska - ne gasi auto, ne skidaj sa kontakta vec pravac u servis, da se iscita greska i onda ces znati sta dalje. Ovako - sve je nagadjanje....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tako mi je i rekao majstor, da bi greska trebala da ostane zapacena u memoriji, a ovako, nista ozbiljnije ne pokazuje. 

 

@danko Nema sanse da bas ubodem trenutak da odem kod majstora kada mi se pojavi greska. Probacu sa promenom prekidaca pa cu videti da li ce nastaviti da se pojavljuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamenio sam prekidac i za sada mi se greska nije pojavljivala. Updateovacu post ukoliko krene opet da se pojavljuje, ali za sada izgleda da je sve ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pozzzz, da podelim moje iskustvo sa ovim problemom, meni je poceo isto da izbacuje ASR disconnected ASR connected - Hill holder nije dostupan, pa kad ugasim auto i ponovo upalim greska se nekad pojavi, nekad ne, u zadnjih nedelju dana je non-stop izbacivao ovu gresku, onda sam nasao na forumu da problem moze biti visestruk, pocev od baterije preko alternatora do senzora i tog famoznog brake light switch-a, dosta tesko mu je prici, sasvim slucajno sam primetio da mi stop svetla non-stop gore, sto znaci da je on problem, evo sta sam ja uradio (prvo ovo treba probati da se ne kupuje novi switch), za ovu operaciju je potrebno dvoje ;)  jedan drzi nogu na kocnici dok drugi sa prstima pokusava da izvuce prekidac u njegov normalni polozaj-da se cuje klik, sto sam i uspeo da uradim i to je resilo problem stop svetla, medjutim i dalje je izbacivao gresku za ASR, tada sam otisao na dijagnostiku gde je izbacio da je problem bio u brake light switch-u i kao da je resen, tako je bas pisalo, to je to sto sam ga izvukao prstima, ali i da imam problem i u reverse switch-u, sto sam i primetio da par puta nije hteo da mi pali sijalicu kad ubacim u rikverc i onda je samo od sebe proradilo, ja sam mislio da je do sijalice problem bio, medjutim ipak je problem taj switch, izbrisali smo greske i za sada sve radi kako treba, hill holder-folder-molder radi perfecto ;) zato uvek prvo proverite sami te switcheve, da ne bude abs senzor itd......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo,

Ovako na mom autu se dešava problem pali grešku za abs esp hh u toku vožnje, kad ugasim auto i opet upalim greska nestane i tako u krug. Prvo sam nakačio dijagnostiku gde je ona ukazala na prekidač stop svetla. Bio sam u servisu i zamenio isti. Čim sam izašao iz servisa opet je krenuo da pali grešku i ako je novi prekidač stavljen. Opet sam nakačio dijagnostiku i opet je pisalo prekidač stop svetla. Vozio sam auto sa upaljenom dijagnostikom i citali smo podatke svi podatci su bili perfektni počevši od abs senzora do senzora ugla esp itd... Zanima me da li je slučajno neko imao isti problem i ako jeste kako ga je rešio.

 

Edited by Ivan
Spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Bingodalton said:

Uhhhh pretrazi teme, prezvakano vise puta, klasicni bug.
Najverovatnije prekidac stop svetla papucice kocnice.
Neki kazu i prekidac rikverc svetla ako se dobro secam.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 

Ma prekidač papucice kočnice sam ja i zamenio on samo tu grešku i izbacuje i ako je stavljen nov nastelovan automatski kako treba stavljen je po fabrici nije do njega nešto drugo oko njega je upitanju nego sam ja postavio ovu temu bas da vidim da li je neko imao isti problem i da mu se posle zamene isto dešavalo. Procitao sam ja sve teme i svi su imali sličnu grešku ali ne i istu da bi mi to pomoglo. Hvala tebi u svakom slučaju. ;)

Edited by Grandepunto1.9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema na cemu, mislio sam da si se zaleteo, trebao si precizirati da ai vec prosao sve i zamenio prekidac.
Meni se recimo palila greska kad sam kupio auto, ali zbog akumulatora, posle prestalo cim se dopunio od voznje. Nisam nista menjao.
Drugi pominju druge prekidace.
Ali po svemu sudeci to je neka glupost koja gasi sve sisteme.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo. Vidim da ova tema je vec otvorena ali kod mene je problem da kad upalim auto, lampice za ABS/ASR ne su upalene. Kad stisnem kocnice tada se upale. Promenio sam switch za kocnice, ali problem i dalje postoi. Neki savet?

 

Edited by Ivan
Spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pod No1, koji automobil je u pitanju :) ? Verovatno se vec pisalo (a i da znamo gde da prebacimo)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, AK90 said:

Neki savet?

Na tim prvim serijama Grandea se desavalo da bude vise uzroka. Jesi li kacio na dijagnostiku da iscitas koju tacno gresku prijavljuje?

Pored automata nozne kocnice, secam se da su za to paljenje lampica pri kocenju pominjali cak i senzor ugla volana (greska C1002), evo imas ovde:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/45841-fiat-grande-punto-hill-holder-unavailable/&do=findComment&comment=850188

 

Nepotrebno otvorena tema spojena je sa postojecom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se na Puntu dvojci neko vreme palila lampica za ABS svaki put kada bih krenuo negde. Maltene, nakon predjenih 20 metara, i ostajala bi upaljena sve vreme tokom voznje. Majstor mi je prvo stavio novu glavcunu sa ABS senzorom,  i nekih pet dana je sve bilo u redu, a onda je lampica pocela ponovo da se pali. Kada je skinuo glavcinu, video je da je ABS senzor ostecen. Onda je zamenio obe sajle za rucnu, i stavio novu glavcinu sa ABS senzorom, i od tada mi se lampica vise ne pali.  Kako mi je objasnio, lose sajle su dovele do toga da se senzor osteti. Na koji nacin sajle uticu na senzor, ne umem da objasnim. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav ljudi

 

Imam problem sa ovim već duže vreme, i zahvaljujuci forumu sam promenio sledeće: Taster stop svetla na papuči kočnice, sajle ručne jer su bile lose, desna zadnja glavčina i kljesta jer su blokirala samo još senzor abs-a na tom točku ostaje da promenim ali na dijagnostici inače je pokazivao samo taster papuče kočnice i ipak se nije rešilo.

I da dodam da pre menjanja svega ovoga se palile greske tokom vožnje, a sad se pali odmah kada upalim auto i uz to ne znam da li ima veze sa ovom greškom ali kad kad mi papučica gasa ne reaguje tj. pustim je i pritisnem opet i ona proradi. a desava se više puta u voznji da samo izubi svojstvo davanja gasa.

 

Hvala unapred na pomoći

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje / spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...