Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Nove oznake za gorivo

Recommended Posts

Nove oznake za gorivo u EU, obavezne i u Srbiji

 

184876-gorivo.jpg

 

U Srbiji će od 12. oktobra početi da se primenjuje direktiva Evropske unije o novom uniformnom obeležavanju goriva, koja treba da harmonizuje identifikaciju goriva u celoj Evropi, izađe u susret sadašnjim i budućim potrebama evropskog tržišta i obezbedi širi pristup alternativnim gorivima. Etikete različitog oblika sa novim oznakama goriva biće obavezne na benzinskim pumpama i na novim vozilima svih kategorija, koja budu proizvedena posle 11. oktobra 2018. Direktiva 2014/94/EU Evropskog parlamenta i Saveta važiće u svih 28 članica Unije, kao i u Srbiji, Makedoniji, Turskoj, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj. Velika Britanija bi posle Bregzita trebalo da odluči o primeni direktive. Pored obavezne jedinstvene etikete standardizovanog formata, na pumpama će moći da budu istaknute i dodatne informacije na nacionalnim jezicima, koje će korisnicima pomoći da pravilno izaberu gorivo. Etikete će na benzinskim pumpama morati da se nalaze na spremniku za gorivo i na vrhu pištolja za točenje goriva.

 

Etikete za dizel gorivo ubuduće će biti četvrtastog oblika sa oznakom B7 i B10, u zavisnosti od postotka biogoriva u dizelu, i XTL za sintetička dizel goriva.

Etikete za benzin biće okrugle, sa natpisom E5, E10 ili E85, pri čemu brojevi označavaju postotak bioetanola u mešavini goriva.

Tečni gas koji se koristi kao pogonsko gorivo imaće etiketu u obliku romba i oznake H2 za vodonik, CNG za komprimovani prirodni gas, LPG za tečni naftni gas i LNG za tečni prirodni gas.

Iako bi iz upotrebe trebalo da nestanu stare oznake, gorivo će u osnovi ostati isto pa tako oznake za benzin E5 i E10 odgovaraju dosadašnjim oznakama SP98 i SP95. Distributeri su, ipak, ukazali da će verovatno biti potreban izvesni prelazni period i da nove oznake možda neće osvanuti istog dana na svim pumpama. Takođe je i vozačima starijih vozila savetovano da se raspitaju koju količinu biogoriva, u prvom redu etanola, njhov automobil može da podnese.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...