Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Google slavi 20. rođendan

Recommended Posts

Ništa bez njega: Google slavi 20. rođendan

 

Google obeležava 20 godina postojanja. Prvi proizvod koji je današnji globalni internet gigant lansirao - sajt Google Search, pušten je u rad 27. septembra 1998. godine.

Osnovali sa ga tadašnji studenti Univerziteta Stanford - Lari Pejdž i Sergej Brin, kao malu privatnu kompaniju. Samo šest godina kasnije, prva javna prodaja Googlovih akcija podigla je vrednost ''male'' kompanije sa 1.67 na 23 milijarde dolara.

 

U poslednje dve decenije Google se mnogo promenio. Samo su prepoznatljive boje logoa i ime pretraživača sve vreme ostali isti. U međuvremenu, osim što je u svetske jezike ušao i kao glagol (engl. - to google / srp. - guglati), Google je korisnicima ponudio velki broj različitih proizvoda i usluga. Među njima, dva spadaju među najpopularnije i najkorišćenije na svetu: servis elektornske pošte - Gmail i najrasprostranjeniji operativni sistem za mobilne uređaje na svetu - Android. Sajt pretraživača, i sve njegove lokalizovane verzije, sve ove godine ostali su relativno minimalnog i svedenog izgleda.

Prva verzija sajta pretraživača, pre dve decenije, izgledala je ovako:

 

google20.jpg

 

Poslednjih godina ni jedno putovanje ne možemo da zamislimo bez Google Maps-a, koji koristimo kao dok šetamo nekim gradom, tako i u kolima kad se do njega vozimo nekim nepoznatim predelima. A u mogućnosti smo i da sa samo par klikova obiđemo ceo svet i da, iz svoje kuće, razgledamo njegove lepote i znamenitosti. Google nas skoro svakoga dana podseća na važne datume, značajne događaje i znamenite ljude, postavljajući na svoje sajt zanimljive slike, animacije, zagonetke, igre... poznate kao Google Doodles. Povodom obeležavanja svoje značajne godišnjice, Google je redizajnirao svoju stranicu za pretragu fotografija na desktop računarima - Google Images, unapredivši i samu pretragu kako bi korisnicima prikazivala preciznije i relevantnije rezultate. Takođe, unapređen je i ''news feed'' na početnoj stranici Googla za mobilne uređaje.

 

preuzeto sa - b92.net

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...