Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Rusija 2018

Recommended Posts

Zvanično ime: 2018 VTB Formula 1 Russian Grand Prix

Lokacija: Soči, Ruska Federacija

Datum: 28.-30. septembar 2018

 

Petak 28. septembar 2018.

Prvi trening: 11:00 – 12:30

Drugi trening: 15:00 – 16:30

Subota 29. septembar 2018.

Treći trening: 12:00 – 13:00

Kvalifikacije: 15:00

Nedelja 30. septembar 2018.

Trka: 14:10

 

VN-Rusije.png

 

Broj krugova:     53
Dužina staze:     5.848 km
Dužina trke:        309.732 km
Broj trka:             3
Prva trka:             2014.
Najviše pobeda: Lewis Hamilton /2/
Mercedes /4/

 

Velika Nagrada Rusije je prvi put vožena 1913 i 1914 na stazi u Sankt Petersburgu. Pobednik prve trke je bio Rus Georgy Suvorin dok je godinu dana kasnije slavio Nemac Willy Scholl. Trka je prestala da se održava nakon početka Prvog svetskog rata i nije održavana čitavih 100 godina.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 2001. godine pružio ličnu podršku za projekat „Pulkovskoe Ring“ nedaleko od aerodroma Pulkovo, ali se trka nikada nije održala. Novi pokušaj je usledio 2003. kada su gradske vlasti Moskve odobrile projekat za izgradnju staze na severu grada. Projekat je napušten zbog rasprave oko komercijalnog ugovora.

 

Circuit_Sochi-2015_T4-300x217.jpg F1_Grand_Prix_Russia_2014_start_lane-300x217.jpg

 

U septembru 2008. godine, otkriveno da je počeo rad na stazi za Formulu 1 u gradu Fediukino koji se nalazi oko 77 kilometara daleko od centra Moskve. Autodrom je postao poznat kao Moscow Raceway, a projektovao ga je Herman Tilke sa ciljem da jednog dana bude domaćin Formula 1 i Moto GP trka. Plan za dovođenje Formule 1 na Moscow Raceway nikada nije realizovan, ali je ugostio rundu Formule Renault 3.5 i 2.0 kao i FIA GT1 World Championship i Superbike World Championship.

Planovi Rusije da dobije trku Formule 1 su dobili dodatni vetar u leđa debije Vitalyja Petrova u šampionatu 2010. Bernie Ecclestone je takođe izrazio želju da se Formula 1 vozi i u Rusiji bilo na autodromu blizu Moskve ili u letovalištu Soči.

Trka je konačno potvrđena u oktobru 2010. i najavljeno je da će prva Velika Nagrada biti održana u Sočiju 2014. i da ugovor traje do 2020. Staza koja se nalazi u okviru Olimpijskog parka izgrađenog za potrebe Zimske Olimpijade 2014. je duga 5.9 kilometara i spada u kategoriju uličnih staza.

Prva trka je održana 12. oktobra 2014, a pobednik je bio Lewis Hamilton u Mercedesu.

 

RUS-map.jpg

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Botasu pol u Sočiju, Mercedes dominantan

 

184674-botas.jpg

 

Kvalifikacije pred nedeljnu trku za Veliku nagradu Rusije u Sočiju protekle su u znaku dominacije Mercedesa, a do pol pozicije stigao je Valteri Botas. Vozač Mercedesa Valteri Botas izborio se u Sočiju za pol poziciju pred nedeljnu trku za Veliku nagradu Rusije. Botas je najbrži krug izvvozio za 1:31.387. Prva četvorica bila su u kvalifikacijama u manje od sekund razmaka pa nas u nedelju očekuje zanimljiva borba. Njegov timski kolega Luis Hamiltnon imao je drugo vreme kvalifikacija, a sledio ga je Sebastijan Fetel u Ferariju. Četvrto vreme kvalifikacija imao je Kimi Raikonen, a kao peti će startovati Kevin Magnusen. Prvih deset su u subotu u kvalifikacijama kompletirali Esteban Okon, Šarl Lekler, Serhio Perez, Roman Grožan i Markus Erikson.

Trka se vozi u nedelju od 13:10 uz prenos na Sport Klubu 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Botas najbrži na treningu, najbrži krug na trci...i opet drugi jer je tako naređeno od tima.

Hamilton prvi, dobio je Fetela na stazi, ali Mercedes izgleda opet ima prednost u brzini u odnosu na Ferrari. Konačno, barem na ovoj trci, strategija Ferrarija je bila za desetku što se Fetela tiče.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Botas sačuvao Hamiltona u Sočiju, Ferstapen junak dana

 

vn rusije.jpg

 

Vozač Mercedesa Luis Hamilton slavio je u Sočiju na trci za Veliku nagradu Rusije. Luis Hamilton došao je do pobede u Rusiji, ali vozač dana definitivno je Maks Ferstapen koji je sa 19. mesta stigao do petog, čak je tokom dobrog dela trke predvodio kolonu u Sočiju. Lep način da vozač Red Bula proslavi 21. rođendan. Drugo mesto pripalo je drugom Mercedesu i Valteriju Botasu koji je svakako zaslužio da se nađe na pobedničkom mestu umesto Hamiltona. Pred kraj trke Botas je dobio naređenje da propusti Hamiltona i tako ga ''sačuva'' na podijumu, ali je i sam očekivao drugačiji rasplet. Krug pre kraja pitao je da da li ima dozvolu za preticanje, ali je iz Mercedesa rečeno da pozicije ostaju kako jesu. Botas nije bio zadovoljan i biće sigurno razgovora na ovu temu. Treće mesto pripalo vozaču Ferarija Sebastijanu Fetelu. Prvih deset kompletirali su u Sočiju Kimi Raikonen, sjajni Maks Ferstapen, Danijel Rikardo, Šarl Lekler, Kevin Magnusen, Esteban Okon, Serhio Perez.

 

Tok trke:

Sam start trke bio je veoma zanimljiv. Sebastijan Fetel je krenuo agresivno, bio je točak uz toočak sa Mercedesom Luisa Hamiltona, ali je Britanac uspeo da sačuva poziciju, kao i Valteri Botas u drugom Mercedesu koji je sačuvao vodeće mesto. U prvih nekoliko krugovo na stazi u Sočiju briljirao je Maks Ferstapen u svom Red Bulu. Ferstapen je u trku ušao sa 19. startne pozicije, za nekoliko krugovao došao je do mesta koja garantuju bodove, a u 19. krugu izbio je na prvo mesto. Botas je, kada govorimo o vodećim vozačima, prvi otišao u boks na zamenu guma u 13. krugu i na stazu se vratio upravo iza Ferstapena. U 14. krugu u boks je otišao Sebastijan Fetel, a krug kasnije isto je učinio i Luis Hamilton. U 15. krugu na čelu karavana bip je Kimi Raikonen a sledili su ga Ferstapen, Botas, Fetel i Hamilton.

U 26. krugu Mercedes je odlučio da je vreme da Botas propusti Hamiltona. Britanac izbija na drugo mesto i iza sebe ostavlja Botasa da mu ''čuva'' leđa od Fetela koji je na četvrtom mestu. Velika borba između Ferstapena i Hamiltona zahuktala se u 42. krugu. Vozač Red Bula želeo je da ode na zamenu pneumatika, ali su mu iz tima sugerisali da izdrži još jedan krug. Dva kruga kasnije Hamilton izbija na čelo jer je Ferstapen otišao u boks i vratio se na stazu kao peti - iza Hamiltona, Botasa, Fetela i Raikonena. Čini se ipak da Ferstapenu nisu pomogle nove gume. Nije dobio na brzini, a Hamilton je sa druge strane u ovom periodu trke, dva kruga do kraja vozio praktično najbrže krugove.

 

Hamilton: Botas je bio džentlmen, zaslužio je pobedu

Svetski šampion u Formuli 1 Luis Hamilton pobedio je na trci za Veliku nagradu Rusije u Sočiju, ali je njegovom trijumfu ''kumovalo'' naređenje tima Mercedesa Valteriju Botasu da propusti Britanca. Posle trke u Rusiji i sam Hamilton je priznao da pobeda nije došla na spektakularan način. ''Ovo je u stvari bio veoma težak dan, Valteri je odradio fantastičan posao, a bio je pravi džentlmen jer me je propustio. On se sada ne takmiči za naslov šampiona, a ovo je za tim bio odličan vikend. Ekipa je uradila sjajan posao da ostvari prednost nad Ferarijem i da ima prvo i drugo mesto. Znam koliko je ovo bilo teško za Valterija, on je zaslužio pobedu'', rekao je Hamilton.

Pet trka pre kraja šampionata Hamilton ima 50 bodova više od Fetela u generalnom plasmanu, dok Mercedes vodi i u nadmetanju konstruktora nad Ferarijem (452 - 415). ''Pokušavamo da osvojimo obe šampionske titule, a mislim da je danas ovo bilo timsko dostignuće. Iako nije delovalo spektakularno, znam da će u narednim trkama on biti opet odličan'', dodao je Hamilton o kolegi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Biću negativac danas, nego idiot na kraju''

 

184837-volf.jpg

 

Direktor Mercedesa Toto Volf opravdao je svoju odluku na trci za Veliku nagradu Rusije kada je Valteri Botas po naredbi tima propustio svog kolegu Luisa Hamiltona, koji je na kraju slavio i približio se osvajanju nove šampionske titule. Vozač Mercedesa Valteri Botas bi možda pobedio u Sočiju, ali je na kraju morao da se zadovolji drugim mestom i to po naredbi svog tima. Finac je bio na čelu tokom trke u Rusiji, ali je dobio direktivu iz boksa Mercedesa da propusti Hamiltona, kojem je bilo potrebno što više bodova kako bi povećao prednost nad Sebastijanom Fetelom iz Ferarija u generalnom plasmanu. Mnogi navijači su posle trke žestoko kritikovali taktiku Mercedesa i direktora Volfa, koji posle prvog i drugog mesta u Sočiju nije osećao bilo kakvu grižu savesti.

 

''Treba da odmerite situaciju. Da li želim da budem negativac u nedelju uveče iz mnogo pravih razloga, ili da na kraju sezone u Abu Dabiju budem idiot? Pre ću biti negativac danas, a ne idiot na kraju godine'', istakao je Toto Volf posle trke. Luis Hamilton posle prepuštene pobede ima 50 bodova više od Fetela u ukupnom poretku, dok je do kraja ostalo još pet trka. ''Bila je to prava odluka gledajući racionalno, ali sportsko srce nam kaže ne'', dodao je pragmatični Volf.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, silenci said:

nezna

Nežna?  Ulazio si mu u ženu a?  

original.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...