Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Može li policija da šalje na vanredni tehnički zbog ksenona ili spojlera?

Recommended Posts

Policija_ksenoni_tehnicki.jpg

 

Da li saobraćajni policajac ima pravo da vas zaustavi i pošalje na vanredni tehnički pregled ako posumnja da na vašem autu postoje prepravke?

Ko snosi troškove vanrednog tehničkog pregleda u tom slučaju? Da li zbog ugrađenih ksenona mogu da me pošalju na vanredni tehnički?

 

Policija je najavila da će češće slati automobile na vanredni (kontrolni) tehnički pregled, odnosno baviti se kontrolom vozila na putu i sumnjive slati na tehnički. Ako se na tehničkom utvrdi da je auto neispravan, odnosno praktično padne na tehničkom, troškove snosi vlasnik (ili korisnik, da ne idemo u detalje…). Ukoliko se ispostavi da je auto ispravan, odnosno prođe tehnički onda vlasnik automobila ne plaća ništa, već troškove pokriva policija.

 

Inače, treba imati u vidu da na vanredni tehnički može da se pošalje samo automobil u voznom stanju koji nije neposredno pre toga učestvovao u nekoj saobraćajnoj nezgodi. Dakle, ne može da se desi sledeća situacija - dođe do udesa, a zatim vas policajac pošalje na vanredni tehnički pregled da se utvrdi da li su vam ispravne kočnice ili nešto drugo. Ako se na vanrednom tehničkom utvrdi npr. da nešto nije u redu sa brojem šasije ili motora, o tome se obaveštava policija, nakon čega sledi dalji postupak u zavisnosti od situacije.

 

Zašto sada pišemo o ovome, kada je bilo i ranije slanja na vanredni tehnički?

Zbog pooštrenih tehničkih pregleda. Sećate li se kada je počeo ''lov'' na zatamnjena stakla? I tada su saobraćajni policajci zaustavljali kola za koja su sumnjali da imaju neatestirana zatamnjena stakla. Ukoliko bi utvrdili na licu mesta da su zalepljene folije za zatamnjivanje, a da nije obavljen atest, sledilo je skidanje registarskih tablica. Isto tako mogu i sada da posumnjaju da na automobilu nešto nije fabrički - od ksenonskih farova na Golfu ''dvojci'', LED traka koja služe kao dnevna svetla na Xsari, džinovskog spojlera na Vectri, bul-bara na Nivi...

Za sada nam se niko nije ''žalio'' da je poslat na vanredni tehnički zbog ovakvih stvari. Ipak, treba imati u vidu da čak i ako ste obavili registraciju neposredno pred pooštravanje uslova za tehnički, a imate ''problematičan'' auto, možete da naletite na patrolu saobraćajaca koji će biti ''raspoloženi'' da vas pošalju na vanredni tehnički.

 

Autor: Dragan Romčević  

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...