Jump to content
FAS Goran
neshaoct

FCA električni automobili / Stellantis električni automobili

Recommended Posts

Chrysler Portal u proizvodnji od 2020. godine?

 

159812-chrysler p 1.jpg

 

FCA Automobiles je na prošlogodišnjem CES sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavlio i električnu studiju nazvanu Chrysler Portal concept, koji bi po najnovijim informacijama nekih američkih medija tokom 2020. godine trebalo da uđe u serijsku proizvodnju. Za sada međutim nema konkretnih detalja o serijskom modelu, osim da će se i ovde raditi o potpuno električnom automobilu.

 

159814-chrysler p 11.jpg

 

Podsećanja radi, Chrysler Portal concept ima mesta za šest putnika (međuosovinsko rastojanje iznosi 3002 mm), sa mnogo mesta za za noge, dok se enterijer opisuje kao moderan i tech-friendly, sa najkvalitetnijim materijalima. Ovde treba pomenuti i tehnologiju autonomne vožnje Nivoa 3, veliko vetrobransko staklo i stakleni panoramski krov, kao i napredne senzorske sisteme, kamere, radar, ultrazvučnu tehnologiju, glasovno-biometrijski sistem, interkom sistem za putnike...

 

chrysler p 111.jpg

 

Portal concept sa jednim punjenjem litijum-jonskih baterija (100 kWh) može da pređe do 250 milja (402 km), a uz pomoć DC brzog punjača za manje od 20 minuta mogu da se napune za domet od 150 milja (241 km).

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Edited by neshaoct
update naslova

Share this post


Link to post
Share on other sites

FCA potpisao sporazum sa energetskim kompanijama

 

fca ev 001.jpg

 

''Fiat-Krajsler automobili'' (FCA) potpisala je sporazum sa evropskim energetskim kompanijama Enel X i Engie. Taj korak predstavlja nastojanje da FCA svojim klijentima ponudi stanice za punjenje električnih vozila, čije uvođenje planira.

FCA je u saopštenju naveo da je glavni cilj partnerstva sa ove dve kompanije da bude u mogućnosti da ponudi privatne i javne stanice za punjenje, što bi podstaklo prodaju njihovog potpuno električnog vozila Fiat 500 BEV, koji će biti lansiran uskoro, i plug-in hibrida Jeep Renegade PHEV, prenosi agencija Rojters. U naredne dve godine FCA će instalirati oko 700 Enel X stanica za punjenje automobila po svojim fabrikama, administrativnim objektima, centrima za istraživanje i razvoj, kao i na parking prostorima za svoje zaposlene kako bi im omogućili da se automobili pune dok oni odrađuju smenu. Sporazum obuhvata i razvoj usluga, kao što su aplikacije, kako bi se klijentima omogućilo da lociraju javne stanice za punjenje. Enel X će raditi sa FCA u Italiji, Španiji, Portugaliji, dok će Engie sarađivati sa FCA na teritoriji Austrije, Belgije, Češke, Danske, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Holandije, Poljske, Slovačke, Švedske, Švajcarske i Velike Britanije.

 

prevedeno i edit sa - bloomberg.com/press-releases

Share this post


Link to post
Share on other sites

FCA najavljuje investicije od 700 miliona evra u proizvodnju električnog Fiata 500

 

fiat 500 2020.jpg

 

Kako prenosi Tanjug, ''Fiat-Krajsler Automobili'' (FCA) investiraće ukupno 700 miliona evra u izgradnju proizvodne linije za novu električnu verziju modela 500 (BEV). To je danas potvrdio operativni direktor te grupacije za Evropu, Bliski istok i Afriku, Pjetro Gorlije. ''FCA je danas instalirao prvog robota na budućoj liniji za proizvodnju električnih modela 500 na svojoj istorijskoj lokaciji Mirafjori, u Torinu, koja će proizvoditi 80.000 jedinica godišnje počev od drugog kvartala 2020. godine'', rekao je Gorlije, a prenosi agencija Rojters. On je dodao i bi proizvodni kapacitet mogao dodatno da se proširi. Ulaganje u 500 BEV deo je investicionog plana u vrednosti od pet milijardi evra do 2021. godine koji je kompanija FCA najavila za Italiju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat-Chrysler razmatra saradnju sa Foxconn-om na proizvodnji električnih automobila

 

Fiat_Fiat_Concept_Centoventi_1.jpg

 

FCA je objavio da pregovara sa tajvanskim proizvođačem elektronike Foxconn-om o zajedničkom projektu proizvodnje električnih vozila u Kini. Cilj je zajedničko ulaganje na ravnopravnoj osnovi u cilju razvoja i proizvodnje nove generacije električnih vozila u Kini i poslovanja u segmentu umreženih uređaja (IoT), objašnjavaju iz FCA.

''Dve strane trenutno rade na potpisivanju preliminarnog sporazuma koji će definisati daljnju raspravu sa ciljem postizanja konačnih obvezujućih sporazuma u sledećih nekoliko meseci'', kaže se u saopštenju. ''To ipak nije garancija da će konačni obvezujući sporazumi zaista biti sklopljeni niti da će biti zaključeni u tom vremenskom okviru'', dodaje se. Fiat-Chrysler kaska za konkurencijom kada je u pitanju tehnologija električnih i visokoautomatizovanih automobila. Paralelno su angažovani na spajanju sa francuskim PSA, krovnom kompanijom Peugeota, Citroena i Opela.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maserati testira svoj prvi elektromotor

 

Maserati priprema svoj prvi električni model koji će lansirati 2021. godine (zato je tu i rimski broj MMXXI), a kao najava služi ovaj kraći video:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi Maseratijev hibridni model još tokom ove godine

 

maserati royale 02.jpg

 

Maserati je odlučio da u prodaju stavi hibride, plug-in hibridne električne automobile i električna vozila. Maserati je na korak od velike promene koju očekujemo kod svih automobilskih kompanija. GranTurismo model je dostigao puni životni ciklus i biće zamenjen novim potpuno električnim automobilom. Iako nije poznato da li je ovaj model sledeći novitet iz Maseratija koji ćemo videti, iz kompanije su otkrili da možemo očekivati hibride, plug-in hibridne električne automobile i električna vozila.

 

Zvaničnih potvrda o tome kada možemo očekivati prvi hibrid ili plug-in hibridni električni automobil (PHEV) nije bilo, ali prema Automotive News Europe, prvi model ove vrste stiže nam pre nego što smo očekivali - biće predstavljen 21. aprila 2020. na Internacionalnoj automobilskoj izložbi u Pekingu. Prema njihovim tvrdnjama, ''izvor upoznat sa planovima Maseratija'' otkrio je ovaj detalj, ali nije razjasnio da li će novi model biti hibrid ili PHEV i da li će oni biti predstavljeni zajedno ili odvojeno. Osim toga, izvor nije otkrio detalje o Maseratijevom hibridnom sistemu, pa ne znamo koji motor će biti korišćen u novom modelu.

 

Poslovni plan ove kompanije, prema zvaničnom saopštenju, uključuje 10 novih ili unapređenih modela koji će se pojaviti od ove do 2023. godine, pa su verzije modela Levante i Quattroporte verovatno već u izradi. Ghibli će biti prvi Maseratijev model preinačen u električni, što iznenađuje s obzirom na svetsku popularnost terenskih automobila. Posle njega pojaviće se novo terensko vozilo ove kompanije. Nove verzije modela GranTurismo i GranCabrio biće potpuno električne i takođe bi trebalo da se pojave ove godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

fca ev011.jpg

 

Na temu novih modela 500 i Panda sa prvim hibridnim pogonom koji je trenutno u centru pažnje, organizovan je FICA Eataly World u Bolonji, koja predstavlja tematski park posvećen biodiverzitetu u prehrambenom i poljoprivrednom sektoru Italije. Pogledajte fotofrafije koje su dodate u našu galeriju, i video Direktora Brenda Fiat g. Luke Napolitano:

 

fca ev01.jpg

Carlo De Marino, Global Chief Engineer Firefly Engine Family

 

fca ev08.jpg

Maria Grazia Lisbona, Powertrain Engineering

 

fca ev02.jpgfca ev03.jpgfca ev05.jpgfca ev04.jpg

fca ev06.jpgfca ev07.jpgfca ev09.jpgfca ev10.jpg

 

 

 

potpis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeep Renegade i Compass 4xe ''First Edition'': otkrivanje novih plug-in hibridnih modela marke Jeep

  • Kupci na odabranim evropskim tržištima imaće priliku da posete namensku internet stranicu za više informacija o ekskluzivnim modelima Jeep Compass i Renegade 4xe ''First Edition''.
  • Namenski internet portal pokrenut je u Italiji i Španiji, a uskoro dostupan i na drugim tržištima. ''First Edition'' biće dostupan u dve konfiguracije - Urban, koja je zasnovana na S paketu opreme, i Off-road, zasnovana na paketu opreme Trailhawk, a obe će biti opremljene najsnažnijim verzijama motora od 240 KS - plus kompletna oprema: tehnološki elementi, nove funkcije posvećene električnoj vožnji i rešenja za punjenje, sa Wallbox uređajem za punjenje kod kuće kao i posebnim kablom za punjenje na javnim mestima, garancijom produženom na 5 godina sveukupno i 8 godina ukupno za bateriju.
  • Novi Jeep 4xe modeli biće dostupni u salonima na tržištima, a cela ponuda obuhvataće  Longitude, Limited, S i Trailhawk verzije.
  • Potpuno nova ''Jeep 4xe'' značka i novi stilski detalji služe da izdvoje nove Plug-in hibridne modele s 4x4 pogonom, i sva buduća Jeep vozila što se tiče održive mobilnosti.

jeep 1st.jpeg

 

Uvek veran svom avanturističkom istorijatu krčenja novih puteva i rušenja barijera, Jeep je spreman da uplovi u budućnost mobilnosti uz pomoć električne evolucije svojih nagrađivanih terenaca. Novi Jeep Renegade i Jeep Compass 4xe vozila biće prikazana na namenskoj internet prezentaciji na odabranim evropskim tržištima pre nego što postanu dostupni kasnije ove godine. Ovo su prvi Jeep modeli sa Plug-In hibridnom električnom tehnologijom dostupni u regionu EMEA (Evropa, Bliski istok i Afrika).

 

Ekskluzivna verzija ''First Edition'' puna opreme i funkcija, predstavlja prve korake u Evropi na putu ka elektrifikaciji bez kompromisa. Hibridno rešenje bez kompromisa koje integriše nenadmašni tehnički dizajn Jeep terenskih vozila, što pretvara modele Jeep Renegade i Jeep Compass u vozila koja pružaju apsolutnu slobodu, i pritom podiže njihove kapacitete na viši nivo pomoću nekih od najnaprednijih tehnoloških elemenata, koji kombinuju poboljšane performanse (do 240 KS), poboljšanu bezbednost (4x4 je uvek dostupan) i nizak nivo uticaja na životnu sredinu (do 50 km autonomije u električnom režimu i manje od 50 g/km CO2 u hibridnom režimu). Kupci u većim evropskim državama - uključujući Italiju, Španiju, Nemačku, Francusku, UK, Holandiju, Belgiju i Austriju - biće prvi koji će otkriti verziju ''First Edition'' na specijalnom internet portalu. Specijalni internet portal je pokrenut u Italiji i Španiji, i uskoro će biti dostupan i na drugim tržištima.
 
First Edition
Verzija ''First Edition'' je ograničena serija koja će biti dostupna za Renegade i Compass 4xe vozila samo onim kupcima koji izraze svoje interesovanje do 9. marta putem specijalne lokalne internet platforme. ''First Edition'' biće dostupan u dve različite konfiguracije (u zavisnosti od tržišta) zasnovane na vrhunskim paketima opreme: Urban, zasnovan na konfiguraciji S i Off-road, zasnovan na Trailhawk konfiguraciji. Sa obe konfiguracije, ekskluzivni model ''First Edition'' će i u svojoj prvobitnoj verziji imati napredne tehnološke elemente i sisteme za pomoć pri vožnji u okviru standardnog paketa, zajedno sa kompletnim paketom rešenja za punjenje kod kuće i na javnim mestima. Ukupna snaga iznosi 240 KS sa povećanjem u obrtnom momentu do 50% (u odnosu na dizel verziju modela Trailhawk sa 170 KS), što je rezultat kombinacije 1.3 turbo benzin motora sa automatskim prenosom koji pokreće prednju osovinu, i električnog motora koji pokreće zadnje točkove. Električna jedinica napaja se iz baterije koja se može puniti tokom vožnje ili pomoću eksternog izvora: kod kuće, pomoću jedinice za punjenje sa odgovarajućim kablom i efikasnim Wallbox uređajem koji je deo paketa ''First Edition''; ili na javnom mestu za punjenje sa specijalnim kablom sa 3 režima, koji takođe dolazi u okviru paketa ''First Edition''. Kombinacija motora sa unutrašnjim sagorevanjem i električne jedinice garantuje performanse i izuzetno iskustvo vožnje: ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko 7 sekundi, emisije CO2 niže od 50 g/km (NEDC2) i maksimalnu brzinu od 130 km/h u isključivo električnom režimu, ili 200 km/h u hibridnom.
 
Pioniri električne evolucije bez kompromisa
''Rani kupci'' mogu da obezbede sebi vrhunske Jeep 4xe modele u pogledu performansi, opreme i posebnih konfiguracija: Urban modeli imaju sportski izgled i vrhunski paket za eleganciju, sadržaje i tehnološku opremu; Off-road modeli pružaju dokazane ''Trail-rated'' kapacitete 4x4 vožnje, zahvaljujući specifičnoj standardnoj opremi dizajniranoj za klijente koji zahtevaju najbolje performanse vožnje van staze.

 

Ekskluzivna oprema i opcije za električnu vožnju
Zajedno sa ekskluzivnom nalepnicom ''First Edition'', novi Renegade i Compass 4xe modeli će takođe imati nove režim vožnje: Hybrid, Full Electric, E-save; posebne e-funkcije u vidu režima Sport Mode, Eco coaching i Smart Charging koje omogućavaju upravljanje punjenjem pomoću Uconnect radio sistema ili pomoću pametnog telefona vozača. 4xe takođe ima specifične funkcije i elemente dizajna, uključujući 19-inčne felne (za konfiguraciju Urban) i 17-inčne felne (za Off-road, verziju pogodniju za terensku vožnju), svetla koja omogućavaju visok nivo vidljivosti (Full LED za Renegade, Bi-Xenon za Compass), Uconnect NAV sistem sa 8.4-inčnim ekranom osetljivim na dodir, integracijom za pametne telefone i naprednim funkcijama povezanosti u automobilu (kao što je upravljanje punjenjem pomoću radio konzole ili pomoću pametnog telefona); 7-inčni TFT displej sa svim informacijama o vožnji kao što su nivo napunjenosti baterije, autonomija (električna i hibridna); sistemi za pomoć pri vožnji: Blind Spot (sistem detekcije vozila u mrtvom uglu), Rear Camera (zadnja kamera), Park Assist (pomoć pri parkingu), senzori za parking, Keyless režim bez ključa za pasivan ulazak; električni retrovizori; režim 3 kabla za punjenje na javnom mestu, i drugi elementi posebni za svaki model. Pet boja eksterijera kompletiraju specifikaciju ''First Edition'' verzije: one obuhvataju Carbon Black crnu, Alpine White belu, Granite Crystal Metallic sivu, Blue Shade plavu i Sting Grey sivu.
 
Uvek napunjen
Modeli Jeep Renegade i Compass 4xe First Edition dolaze sa petogodišnjom garancijom za vozilo i osmogodišnjom garancijom za bateriju, i biće dostupni u posebnom prvobitnom paketu koji će obuhvatati rešenja za punjenje kod kuće pomoću uređaja Hybrid Wallbox. Ovo će omogućiti vlasnicima rešenje po principu ''Plug & Play'', uključujući snagu punjenja do 3 kW i vreme punjenja od 3.5 sata. Ovo rešenje takođe pruža šansu da se poveća brzina punjenja i da se vreme punjenja smanji na 100 minuta ako se odabere unapređivanje snage punjenja na 7.4 kW, uz isti hardver. Za komercijalnu upotrebu, četiri konfiguracije - Longitude, Limited, S i Trailhawk priključiće se ekskluzivnoj verziji ''First Edition'' i kompletiraće ponudu Renegade i Compass 4xe modela. Potom stižu svi PHEV modeli.
 
Nova ''Jeep 4xe'' značka
Nova vozila Jeep Renegade i Compass First Edition nosiće novu ''Jeep 4xe'' značku, koja će istaći elektrifikovane modele brenda Jeep. Elektrifikacija je u srcu koncepta ''e-mobilnosti'' brenda, čiji su glavni stubovi efikasnost, performanse i odgovornost. Efikasnost znači vožnju sa snažnim hibridnim motorom koji omogućava do sad neviđene nivoe ekonomičnosti potrošnje. Velika autonomija u isključivo električnom režimu omogućava Jeep 4xe modelima da putuju samo pomoću električne energije tokom većine svakodnevnih putovanja u gradu, omogućavajući lako punjenje i nikakve brige. Pritom, prisutnost turbo benzin motora eliminiše svaku brigu o dužini autonomije.


Performanse nikada nisu zapostavljene. Jeep 4xe modeli su ekonomičniji, a pritom ostaju verni svojim mogućnostima vožnje po svakom terenu, i poboljšavaju vozačko iskustvo (sa snagom do 240 KS) i bezbednost sa uvek dostupnim pogonom na četiri točka (čak i kad je baterija pri kraju). U isto vreme, povećana snaga i obrtni momenat koje nudi električni motor i kontrolisanije i preciznije razvijanje obrtnog momenta pružaju još više 4x4 mogućnosti na bilo kom terenu, zarad ekstremnih avantura terenske vožnje. Pored toga, glatko, momentalno ubrzanje i rukovanje čine vožnju po betonu zabavnijom. Konačno, društvena i ekološka odgovornost: zahvaljujući Plug-in hibridnoj električnoj tehnologiji, emisije CO2 su niže od 50 g/km u hibridnom režimu, a autonomija je 50 km u isključivo električnom režimu, pri čemu nije potrebno aktiviranje od strane vozača. Renegade i Compass 4xe će biti više ekološki - 100% podvozja modela Renegade biće napravljeno od reciklirane plastike, a 40% rezervoara za gorivo biće od recikliranih materijala. Novi Jeep 4xe modeli nude efikasno, ekološko i uzbudljivo iskustvo vožnje kako u gradu tako i van druma, osnažujući vrednosti slobode, avanture, autentičnosti i strasti, koje su uvek bile u srži DNK brenda.

 

potpis.png

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lako električno punjenje grupacije FCA debituje proizvodom Easy Wallbox kompanije ENGIE Eps

 

_LUX4763.jpg

 

Od sada, punjenje plug-in električnih i hibridnih automobilla kod kuće više ne predstavlja problem. Uz Easy Wallbox u proizvodnji kompanije ENGIE Eps ekskluzivno za grupaciju Fiat-Chrysler Automobiles, možete odmah napuniti svoj novi automobil koji ste tek izvezli iz salona bez ikakvih izmena Vašeg električnog sistema. Novi proizvod za punjenje kompanije ENGIE Eps funkcioniše po principu ''plug-and-play'' - baš kao kućni apara - funkcionalan je odmah i predstavlja krucijalni uslov širenja elektrifikacije u domovima korisnika.

 

003.jpg004.jpg005.jpg

006.jpg007.jpg008.jpg

 

Kako bi prikazali uređaj, i kako bi olakšali razumevanje njegove jednostave ugradnje i upotrebe, FCA i ENGIE Eps odvezli su model Jeep Renegade 4xe i Easy Wallbox na mesto na kojem se ne očekuje elektrifikovani automobil i njegov sistem punjenja: prelepi predeo Piana di Vigezzo (u istoimenoj dolini, visoko u provinciji Verbano-Kusio-Osola) na nadmorskoj visini od gotovo 1.800 metara. Ovo je stanica za dolazak najduže evropske žičare u kontinuitetu koja će se uskoro napajati isključivo ''zelenom strujom'' zahvaljujući kompaniji ENGIE Eps. Nakon potpuno sigurnog i laganog uspona i spuštanja strmom padinom u električnom režimu rada, Jeep Renegade 4xe priključen je na stanicu za punjenje Easy Wallbox koja je instalirana pored gornje stanice za žičare, sa panoramskim pogledom na Alpe koji ostavlja bez daha.

 

009.jpg010.jpg

 

Karlalberto Guljielminoti (Carlalberto Guglielminotti), generalni direktor kompanije ENGIE Eps, rekao je tokom konferencije za novinare tokom predstavljanja uređaja: ''Želimo da pokažemo da nijedna prepreka nije prevelika za Jeep i da se može u potpunosti napuniti pomoću tehnologije Easy Wallbox, čak i na velikoj visini, u planinskom utočištu i na temperaturama ispod nule.'' Easy Wallbox može da radi po principu ''plug-and-play'' bez modifikacija, putem jednostavne šuko utičnice (do 2.2 kW). Takođe, sa namenskim strujnim izvorom Easy Wallbox radi i na 7.4 kW: brže punjenje automobila bez potrebe za kupovinom drugog uređaja. Easy Wallbox je instaliran uz dva zidna utikača, lako se povezuje na električnu mrežu što znači da možete da napunite baterije automobila bez prekoračenja Vašeg ugovora o snabdevanju električnom energijom ili regulatornih ograničenja. Uz to, potrebno je da električar izvrši samo neinvanzivnu intervenciju, a uređaj koristi samo onu snagu dostupnu u Vašem domu u datom trenutku, izbegavajući svaki rizik od kvarova na strujnoj mreži.

 

011.jpg012.jpg013.jpg014.jpg

 

Easy Wallbox patentirala je kompanija ENGIE Eps, eksluzivno za grupaciju FCA. Proizvod je razvijen i u potpunosti se proizvodi u Italiji. To je jedini zidni punjač (wallbox) koji radi na voltaži do 2.2kW za čije instaliranje nije potreban majstor ili električar. On je rezultat rada oko 100 inženjera i istraživača kompanije ENGIE Eps koji imaju preko 15 godina iskustva u pomaganju italijanskoj tehnologiji da dostigne svetski prepoznatu izvrsnost u saradnji sa Politehničkim univerzitetima u Torinu i Milanu. Od 2017. godine, partnerstvo između kompanija ENGIE Eps i Fiat Chrysler Automobiles, čija se strategija e-mobilnosti već nekoliko meseci sprovodi u regiji EMEA-e, usmereno je na upravljanje promenama na najbolji mogući način, i na koordinaciju svih poslova vezanih za električna mobilnost.

 

Roberto Di Stefano, šef e-mobilnosti (e- Mobility): ''Putovanje na koje smo se zaputili ne sastoji se samo od elektrifikacije vozila, već predstavlja potpuno drugačiji pogled  na upotrebu automobila i mobilnost uopšte.'' Uskoro će se pojaviti brojni električni i hibridni modeli: od modela Fiat Panda i 500 Hybrid koji su već u prodaji, preko modela Jeep Renegade i Compass PHEV čija je prodaja uskoro od zavisnosti od tržišta, do novog modela 500 i potpuno električnog modela Ducato. Oni su prvi i osnovni potez sveobuhvatne, razvijene strategije, novi način razumevanja mobilnosti koji postavlja okolinu u središte pažnje bez zaboravljanja potreba kupaca. ''Samim tim, grupacija FCA počinje da stvara istinski ekosistem proizvoda i usluga, da ispunjava očekivanja onih koji će koristiti električne i elektrifikovane automobile, kako bi upotreba ovih automobila postala široko rasprostranjena i dobro usađena navika.''

 

200116_e-Mobility_Politecnico_01.jpg

 

Partnerstvo sa kompanijom ENGIE Eps - simbol ovog novog načina rada - uključuje izgradnju u proizvodnom pogonu Mirafiori u Torinu, kako najvećeg eksperimentalnog projekta ''Vozilo do mreže'' (Vehicle to Grid (V2G)) na svetu, tako i ''Jedinice za proizvodnju solarne energije'', u saradnji sa kompanijom ENGIE Italy. ''Na temelju pilot projekta V2G'', zaključio je Di Stefano, ''razvijamo dobro koje se sastoji od 700 električnih vozila sposobnih za proizvodnju 25 MW energije i pružanju usluga stabilizacije električne mreže kada se vozila ne koriste.'' U međuvremenu, fotonaponski paneli drugog projekta - postavljeni na krovovima površine preko 120.000 m2 i koji pokrivaju 1.750 parking mesta (30.000 m2) - moći će da proizvedu 15 MW energije. To će doprineti smanjenju emisija CO2 za više od 5.000 tona, i pružiće održivu energiju za punjenje električnih modela proizvedenih u Mirafioriju.

 

potpis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Novi Jeep Renegade i Compass 4xe

 

jeep4xe-5e832692236be.jpeg jeep4xe1-5e8326a54f862.jpeg

 

Posebna internet platforma koja je pružila šansu ranim kupcima na odabranim evropskim tržištima prvu šansu da unapred rezervišu ekskluzivne modele Jeep Renegade i Compass 4xe First Edition - do 30. aprila, se pokazala kao veliki uspeh. Sada je čekanju kraj i Jeep je dao zeleno svetlo za primanje punih narudžbi. Kako bi se nosili sa trenutnom teškom situacijom, Jeep prodajni saloni otvaraju vrata potencijalnim kupcima putem aplikacije Google Hangouts Meet, kako bi nastavili da posluju na daljinu. Bez potrebe da napuštaju svoje domove, kupci mogu da upoznaju nove modele koji su dodati gami, razgovaraju sa konsultantom za prodaju i naruče svoje vozilo. Italija će biti prvo tržište koje će koristiti ovu tehnologiju kontakta „na daljinu“, koja će potom biti proširena i na druge zemlje. Sada je sve spremno za neminovan dolazak ovih prvih izdanja, koje označavaju novu eru za ovaj američki brend.

 

Kako bi proslavili, u kompaniji Jeep su odali počast tehničarima i inženjerima koji su ovo omogućili evokativnim videom koji je sniman dok su novi modeli prolazili izvanredni test na putu od 3.800 kilometara, od fabrike Mirafiori u Torinu do poligona za testove u Arjeplogu, gradu u Laponiji u Švedskoj.

 

jeep4xe2-5e8326cac4d25.jpeg

 

Tokom jedne uzbudljive nedelje, prvi Jeep plug-in hibridni električni modeli u EMEA regionu su ispitani u realnim scenarijima koje bi sami kupci mogli da dožive, a plug-in hibridni sistemi vozila su ispitani do granica izdržljivosti. Ukoliko želite da saznate više, pogledajte video koji prigodno odaje počast svakodnevnoj posvećenosti tehničara i inženjera koji sprovode ispitivanja, provere, validacije i testove izdržljivosti u različitim scenarijima svakog dana. Kao i sva terenska vozila brenda Jeep, novi modeli Renegade i Compass 4xe su podvrgnuti širokom dijapazonu kompleksnih procesa, kako bi se garantovao kvalitet, bezbednost, pouzdanost i komfor u svim uslovima.

Za više informacija o modelima Jeep Renegade i Compass 4xe First Edition pogledajte video:

 

 

 

potpis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bilo, ja pregledao pa obrisao..
Ako bude ponovo, postaviću...
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znači, biće samo plug-in, a ne i klasičan hibrid?

A da li će barem T3 i T4 u Renegade dobiti blage hibride?

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima li negde cenovnik za ovaj plug in hibrid Jeep Renegade?

Ja gledah sinić sajt Jppe-a za Nemačku i tamo nema.

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cenovnika za hibridni Renegade i dalje nema ni u Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Švicarskoj ... Nema nigde :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat o vožnji, punjenju, pogodnostima električnih vozila u osam video klipova

  • Danas i tokom narednih 8 nedelja, Fiat će Vam reći sve što ima da se kaže o električnoj mobilnosti, na jednostavan, zabavan način.
  • Prvi deo, klip ''Gradska pravila'' baviće se vožnjom po gradu u novom modelu Fiat 500 BEV.

fca ev 001.jpg

 

''Dok smo svi čekali da se vratimo na puteve, odlučili smo da se pripremimo najbolje što možemo za ponovno pokretanje u našim Fiat modelima. Automobilima današnjice, i pre svega, automobilima sutrašnjice'', rekao je Luka Napolitano (Luca Napolitano), direktor brendova Fiat i Abarth za tržište Evrope, Bliskog Istoka i Afrike. ''Napravili smo 8 video snimaka koji će objasniti prednosti električnih automobila, koristeći direktan, zabavan i jednostavan jezik brenda Fiat. Siguran sam da će ovi kratki snimci izmamiti osmeh kod Vas i da će biti odličan način da istražite budućnost mobilnosti sa brendom Fiat'', rekao je on.

 

Osam neposrednih, jasnih video klipova pružaju detaljan pogled na sve aspekte elektrifikacije. Fiat je već postao deo sveta na električni pogon modelima Panda i 500 sa hibridnim pogonom, i uskoro će krenuti dalje sa svojim novim, potpuno električnim modelom - Novi Fiat 500. Ovo su sada naši prvi koraci, zajedno sa našim postojećim i budućim kupcima, ka vožnji po neistraženim predelima: 

  • kako voziti električno vozilo?
  • koliko vremena je potrebno da napunite električni automobil?
  • broj i opseg pogodnosti za korisnika.

I još toliko toga, od obnavljajućeg kočenja, emisija, propisa do podsticaja, vozačkog iskustva, servisiranja, dometa i punjenja. Na način blizak građanima, Fiat pomaže kupcima današnjice i sutrašnjice da sa poznavanjem zakorače u sutrašnji svet elektrifikovane i električne mobilnosti.

 

potpis.png

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat automatizuje prebacivanje sa hibridnog na električni pogon u centru grada

 

Jeep-Renegade.jpg

 

Veliki svetski gradovi razmišljaju o uvođenju nultnih zona emisije u centru, što bi automatski značilo zabranu vožnje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u tim zonama. Zato proizvođači automobila već razmišljaju o rešenjima koja bi omogućila njihovim vozilima da i dalje neometano mogu da uđu u te zone.

 

Fiat u centar?

Fiat je već u fazi testiranja tehnologije koja će omogućiti njihovim hibridnim vozilima da se automatski prebace na električni pogon kada se nalaze u centru grada. Njihov sistem koristi senzore koji prepoznaju kada je automobil ušao u restriktivnu zonu i automatski gase motor sa unutrašnjim sagorevanjem, a pogon prebacuju na elektriku. Na ovaj način će hibridna vozila dobiti pogodnosti koja su vezana za električna vozila u određenim gradovima, kao što su besplatno parkiranje na određenim parking mestima.

 

Inače, FCA planira da do 2022. godine lansira više od 30 električnih i hibridnih modela vozila. Već sada su neki hibridni modeli, kao što je Pacific Hybrid, sposobni da samo na električni pogon pređu oko 50 km, što je sasvim dovoljno za kretanje po gradu. A kada izađu iz restriktivne zone, ili kada se ide na duži put, na raspolaganju je motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Kompanija je postavila pilot sistem u Torinu (Italija), koji je nazvala ''Turin Geofencing Lab''. Prvo vozilo koje je opremljeno senzorima je novi Jeep Renegade 4xe. Ako sve prođe kako treba očekuje se da će i drugi modeli hibridnih vozila dobiti ovaj upgrade.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sutra je u planu da se "pogleda" jedan model drugog brenda (u tačno odredjenom paketu opreme)  :) Jedan drugar razmišlja da ga možda pazari.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...