Jump to content
FAS Goran
neshaoct

FCA električni automobili / Stellantis električni automobili

Recommended Posts

Jeep otkrio plan za globalno liderstvo u elektrifikaciji terenaca 

 

rsz_photohero.jpg

  • Jeep je otkrio sledeću fazu svoje ofanzive potpuno električnih proizvoda kako bi postao globalni lider na polju terenaca sa nultim emisijama
  • Jeep će predstaviti četiri potpuno električna terenca u Severnoj Americi i Evropi do 2025.
  • Elektrifikovani modeli će biti ponuđeni za ceo portfolio u SAD-u, uključujući Wagoneer 4xe vozila
  • 50% prodaje u SAD-u i 100% prodaje u Evropi do 2030. godine činiće BEV vozila 
  • Jeep predstavlja dva potpuno nova, potpuno električna, globalna modela terenaca
  • Jeep Avenger, prvi potpuno električni Jeep terenac za Evropu, će imati premijeru na Sajmu automobila u Parizu 17. oktobra

Jeep je danas najavio sveobuhvatni plan za svoju sledeću generaciju potpuno električnih 4xe vozila, u okviru održive transformacije kojom planira da postane vodeći brend električnih terenaca u svetu.  Plan, koji je predstavljen na YouTube kanalu brenda, poziva na predstavljanje četiri potpuno električna terenaca u Severnoj Americi i Evropi do kraja 2025. Kao deo tekućeg sveobuhvatnog plana, 50% modela brenda Jeep koji se prodaju u SAD-u će biti potpuno električni do 2030. godine, dok će 100% modela koji se prodaju u Evropi biti potpuno električni do iste godine. Plan u potpunosti podržava ciljeve neto nulte emisije ugljen-dioksida koje je postavio Stellantis u okviru svog dugoročnog strateškog plana ''Dare Forward 2030''.

 

''Podstaknuti uspehom našeg elektrifikovanog 4xe portfolija u Severnoj Americi i Evropi, pravimo i razvijamo najsposobnije i najodrživije Jeep terence do sada, na našem putu da postanemo vodeći brend terenaca nultih emisija na svetu'', rekao je Kristijan Munije, glavni izvršni direktor brenda Jeep. ''Ova strategija orijentisana na budućnost će osigurati da milioni ljubitelja Jeep vozila nastave da imaju planetu koju mogu da istražuju, prigrle i zaštite. Elektrifikacija je odlična za naš brend, čineći ga još sposobnijim, uzbudljivijim, održivijim i zabavnijim''. Jeep je pokazao prve slike dva potpuno električna terenca - potpuno novi Jeep Recon i potpuno novi Wagoneer, sa kodnim imenom Wagoneer S – koji će stići u Severnu Ameriku i druge regione širom sveta, istovremeno potvrđujući da će potpuno novi, potpuno električni Jeep Avenger debitovati u Evropi početkom sledeće godine.

 

 

Elektrifikovani portfolio brenda Jeep u Severnoj Americi
Zasnovan na uspehu modela Jeep Wrangler 4xe, najprodavanijeg PHEV vozila u SAD-u, i nedavno predstavljenog Grand Cherokee 4xe, brend razvija sveobuhvatnu gamu elektrifikovanih proizvoda posebno kreiranih da unaprede legendarne sposobnosti brenda i da prošire njegov doseg u Severnoj Americi. ''Uz kontinuiranu ekspanziju 4xe tehnologije širom našeg celog portfolija, mi ponovo definišemo slobodu i avanturu na način na koji to samo Jeep može'', rekao je Džim Morison, šef brenda Jeep za Severnu Ameriku. ''Do kraja 2025. godine, cela naša gama će biti elektrifikovana, uključujući četiri potpuno električna vozila koja će se takmičiti u samom srcu tržišta''. Ovaj plan elektrifikacije će takođe proširiti portfolio modela Wagoneer. Brend će ponuditi potpuno novi, potpuno električni Wagoneer u segmentu premium terenaca srednje veličine. U segmentu velikih terenaca, Wagoneer modeli će ponuditi pogonske sisteme koji ciljaju procenjenih 800 km kombinovane autonomije. Do 2030. godine Jeep će ponuditi pun izbor novih BEV vozila, čime će preuzeti vođstvo u industriji terenaca što se tiče broja modela, učešća u segmentu i rezultata prodaje. Kao rezultat, 50% prodaje brenda u SAD-u će činiti potpuno električna vozila. 

 

Potpuno novi Jeep Recon: 100% Jeep; 100% nulta emisija
Jeep Recon je jedno od prvih potpuno novih električnih SUV vozila koja će biti lansirana u Severnoj Americi. Ovo potpuno novo vozilo namenjeno je onima koji vole da se upuštaju u ekstremne avanture u gotovo potpunoj tišini sa izdržljivim, potpuno električnim paketom vozila. Jeep Recon je iz temelja dizajniran da bude 100% Jeep 4x4 i sa 100% nultom emisijom. Ovaj SUV biće dostupan isključivo kao BEV i unaprediće terenske avanture uz pomoć:

  • Prave sposobnosti praćenja staza sa Jeep Selec-Terrain sistemom za upravljanje vučom, tehnologije osovine e-locker, zaštite ispod karoserije, kuka za vuču i agresivnih terenskih guma
  • Autentičnog Jeep open-air freedom sa one-touch powertop, vratima i staklom koji se mogu ukloniti
  • Poslednje generacije Uconnect sistema, uključujući detaljne smernice za najistaknutije terene

''Potpuno novi, potpuno električni Jeep Recon ima sposobnost da pređe moćnu Rubikon stazu, jednu od najizazovnijih terenskih staza u SAD i stigne do kraja staze sa dovoljnom autonomijom da se vrati u grad i napuni se'', rekao je Munije. Ovaj globalni SUV biće predstavljen javnosti sledeće godine, a proizvodnja će početi 2024. godine u Severnoj Americi. Kupci u SAD će moći da rezervišu novi SUV Jeep Recon BEV početkom 2023. Jeep Recon će se prodavati na velikim tržištima širom sveta, i u Evropi.

 

Potpuno novi, potpuno električni Wagoneer - Umetnost američke premije
Gama Wagoneer će takođe rasti sa potpuno novim SUV-om. Sa kodnim imenom Wagoneer S, ovo potpuno električno vozilo nastaviće da širi prisustvo brenda u premium segmentu SUV-a nudeći jedinstven, elegantan, aerodinamičan dizajn i mogućnost 4x4 kao standard, sa upravljanjem na svim terenima, naprednom tehnologijom fokusiranom na brend Jeep i impresivne performanse. Ovaj novi, potpuno električni, globalni SUV biće ponuđen isključivo kao BEV, ciljajući autonomiju od 400 milja sa jednim punjenjem, 600 KS i vreme od 0-100 km/h od oko 3.5 sekunde. Sa spoljašnjim dizajnom obeleženim prepoznatljivom LED osvetljenom rešetkom, ovaj SUV pokreće aerodinamička efikasnost, kombinovana sa uspravnim kultnim izgledom Wagoneer sa strane.

''Naši kupci će biti oduševljeni vrhunskim, visoko efikasnim SUV-om koji je prepun tehnologije i visokog kvaliteta izrade, koji nudi 4x4 mogućnosti, visoke performanse, brzo ubrzanje i ciljnu autonomiju od 640 kilometara sa jednim punjenjem'', dodao je Munije. Potpuno novi Wagoneer BEV takođe će biti prikazan javnosti sledeće godine, a proizvodnja će početi 2024. u Severnoj Americi. Kupci u SAD će moći da rezervišu ovaj potpuno električni model Wagoneer početkom 2023. Prodavaće se na velikim tržištima širom sveta, uključujući i Evropu.

 

Potpuno novi Jeep Avenger, prvi potpuno električni Jeep SUV ikada, stiže u Evropu 2023.
U Evropi, brend Jeep je već napravio veliki pomak nudeći samo elektrifikovane terence u zemljama kao što su Nemačka i Francuska. Do kraja ove godine, 100% Jeep SUV portfelja biće elektrifikovano na skoro svim evropskim tržištima. Plan koji danas otkrivamo nadovezuje se na ovaj 4xe zamah, razvijajući portfelj sposobnih, potpuno električnih vozila dizajniranih i prilagođenih za Evropu. Brend će predstaviti četiri vozila sa nultom emisijom u Evropi do 2025. godine, sa ponudom u glavnim segmentima. Kao rezultat napora uloženih u ovaj proizvod, sva Jeep vozila u prodaji u regionu biće 100% električna do 2030. godine.

 

Prvi model ove proizvodne ofanzive je potpuno novi, potpuno električni Jeep Avenger, kompaktni SUV koji je predstavljen tokom predstavljanja Stellantis Dare Forward dugoročnog strateškog plana ranije ove godine. Potpuno novi Jeep Avenger, koji će biti predstavljen na evropskom i drugim tržištima, kao što su Japan i Južna Koreja, biće pozicioniran na nivou ispod Jeep Renegade i proizvodiće se u visokoefikasnoj fabrici u Tihiju u Poljskoj. Sa ciljanim električnim dometom od 400 kilometara, ovaj novi SUV će ponuditi i impresivnu odignutost od tla, prelomne i pristupne uglove za svoj segment, dok će isporučiti moderan i tehnološki napredan enterijer, sa puno prostora za ljude i teret. ''Potpuno novi Avenger će ponuditi mogućnosti brenda Jeep koje su prilagođene evropskom tržištu'', rekla je Antonela Bruno, šef Jeep Europe u Stellantis-u. ''Ovaj moderan, zabavan i emotivan SUV će se svideti rastućem broju kupaca koji traže sposobnu, kompaktnu, modernu i potpuno električnu alternativu brenda Jeep trenutnim igračima''. Jeep Avenger će imati premijeru tokom dana za štampu na Sajmu automobila u Parizu, 17. oktobra, a istog dana otvaraju se rezervacije za kupce. Potpuno novi Jeep Avenger stiže u salone početkom 2023. godine.

 

4xe je novi 4x4
Jeep nastavlja da širi svoj 4xe portfolio širom sveta, poboljšavajući svoju legendarnu 4x4 sposobnost upotrebom elektrifikacije i tehnologije. Dok se detalji trenutnog plana fokusiraju na Severnu Ameriku i Evropu, konkretni planovi za druge regione biće objavljeni kasnije. ''Danas smo podelili samo delić našeg novog portfelja potpuno električnih SUV vozila, pružajući opipljive dokaze o tome šta dolazi u naredna 24 meseca i zašto kažemo da je 4xe Novi 4x4'', rekao je Munije. ''Ova moćna kombinacija Jeep dizajna, legendarnih 4x4 mogućnosti i elektrifikacije će preoblikovati tržište SUV vozila, omogućavajući većem broju kupaca u više zemalja i u više segmenata da nam se pridruže na našem putu ka slobodi nulte emisije''.

 

 

stellantis logo vesti.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Jeep CJ Surge

 

229265-jeep cj04.jpg

 

Mopar je za sajam SEMA u Las Vegasu pripremio električni koncept Jeep CJ Surge. Koncept je dobio 400-voltni Electric Drive Module koji je smešten u motorni prostor i montiran pomoću specijalnih nosača, a koji isporučuje 268KS. Tu je i baterija kapaciteta 50 kWh, koja je smeštena na poziciju zadnjih sedišta. Zato je zabava ograničena na dve osobe, ali je CJ i dalje veoma sposoban off-roader jer je motor uparen sa automatskim menjačem koji snagu prenosi na sva četiri točka.

 

229263-jeep cj03.jpg

 

Mopar nije otkrio domet niti dodatne specifikacije, ali je istakao da je koncept omogućio inženjerima da bolje razumeju potencijal baterijsko-električnog vozila i komponenti.

 

229264-jeep cj02.jpg

 

Koncept je dobio 35-inčne BGGoodrich all-terraing gume, nove blatobrane i Jeep Performance Parts Dana 44 osovine, branike pozajmljene od Wranglera JK Rubicon, Warn vitlo i Surf Blue kuke za vuču. Opremljen je LED prednjim svetlima, a tu je i retro inspirisana oznaka. Port za punjenje je smešten iza vozačevih vrata.

 

229266-jeep cj01.jpg

 

Koncept dolazi sa zaštitom podvozja, a karoserija je ofarbana u Copper Canyon boju sa sjajnim crnim i Surf Blue plavim detaljima. U unutrašnjosti su specijalna sedišta, centralna konzola iz Wranglera JK, rotirajući menjač te novi instrumenti uključujući ekran za prikaz stanja baterije. Naravno, tu je i zaštitni kavez.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeep najavljuje još jedan električni model

 

233784-jeep ev01.jpg

 

Jeep je još prošle godine najavio da planira četiri električna modela do sredine decenije. Uz Recon, Wagoneer S i Avenger, Jeep je tada kratko pomenuo da je četvrti EV takođe u razvoju, ali nije otkrio ništa o tome.

Sada je objavljena prva ''slika'' tog modela. Ipak, Jeep još uvek nije otkrio više detalja o ovom još neimenovanom električnom krosoveru koji će se pojaviti do 2025. Jedina dostupna slika po svemu sudeći prikazuje mali krosover. Neke nezvanične infoemacije kažu da će ovaj novi električni model biti pozicioniran u nižem segmentu i prodavan kao električni baby Jeep. S tim u vezi, ako je manji od Avengera najverovatnije se neće se prodavati u SAD-u. I Avenger se već smatra premalim za američko tržište i trenutno je dostupan samo u Evropi (za njega je Jeep inače do sada već dobio oko 22.000 prednarudžbina).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Abarth potvrdio niz električnih modela

 

fiat 600 n.jpg

 

Nakon skorog ukidanja serije Abartha 595 i 695 sa pogonom na unutrašnje sagorevanje do kraja 2023., ''škorpion'' će ostati sa samo jednim modelom u svojoj ponudi - 500e sa nultom emisijom. Međutim, ovo je samo privremeno stanje, jer proizvođač obećava širenje asortimana.

 

229829-abarth 04.jpg

 

Izvršni direktor Abartha je već potvrdio da dolazi niz modela baziranih na Fiatovim EV-ovima. Jedan potencijalni kandidat je novi Fiat 600e, piše Carscoops. Kad bi Abarth 600e postao stvarnost, bio bi to prvi SUV proizvođača automobila, iako to više nije tabu, budući da velika većina proizvođača, uključujući marke sportskih automobila i superautomobila, već nudi barem jedan crossover. Slično modelu 500e, model 600e mogao bi da dobije komplet karoserije specifičan za Abarth, transformišući ljubaznost izvornog dizajna u agresivnost. Donji prednji branik sa otvorima u obliku saća i razdelnikom u aluminijumskom stilu bi imao inspiraciju iz Abartha 500e, a sve oznake Fiata i 600 bi se zamenile natpisom Abarth i amblemom Škorpiona. Profil bi bio začinjen plastičnom oblogom u boji karoserije i većim aluminijumskim točkovima sa "Scorpion" logom, zajedno sa šarenim kočionim čeljustima. Još važnije, spušteno oslanjanje bi efikasno transformisalo 600e iz sub-kompaktnog SUV-a u kompakt. Konačno, zadnji spojler i istaknutiji difuzor bi dodali sportski izgled zadnjem delu, uprkos nedostatku izduvnih cevi.

 

Nadogradnje enterijera bi mogle da uključuju set školjkastih sedišta za prednje putnike, nove opcije presvlaka te upravljač s ravnim dnom. Slično 500e, aktuelniji 600e bi mogao da ima grafiku specifičnu za Abarth na digitalnoj ploči sa instrumentima i 10.25-inčni infotainment ekran osetljiv na dodir, aluminijumske papučice i nekoliko oznaka strateški postavljenih po kabini. Iako Abarth nije zvanično potvrdio da radi na 600e, mnogi entuzijasti i stručnjaci veruju da je to velika mogućnost. U prošlogodišnjem intervjuu, glavni izvršni direktor Olivier Francois je nagovestio buduću ponudu marke, rekavši da dolaze snažnije varijante 500e. Pomenuo je i da ''svi modeli Fiata potencijalno mogu imati Abarth verziju, ali to za sve njih nema smisla''. Šef Abartha je naglasio da će pažljivo proceniti svaki Fiatov model kako bi utvrdili da li odgovara dobro Abarthu. S obzirom na Abarthov plan da od 2024. pređe samo na električna vozila, Fiat 600e trenutno stoji kao najverovatniji kandidat za Abarthov tretman.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...