Jump to content
FAS Goran
neshaoct

FCA električni automobili / Stellantis električni automobili

Recommended Posts

I dalje nigde nema cenovnika za Jeep Renegade 4xe?

Kako videh negde, ima impozante perfomanse (do 240 ks i ubrzanje 7,5)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Renegade 4xe i Compass 4xe

Kako brend Jeep vidi plug-in hibride

 

cover_jeep__4xe.jpeg

  • Modeli Renegade 4xe i Compass 4xe su prvi elektrifikovani Jeep modeli u EMEA regionu.
  • Plug-in hibridna tehnologija čini nove Jeep terence sa 4xe značkom pionirima u okviru ''zelene'' evolucije ovog brenda. 
  • Novi Jeep 4xe modeli predstavljaju budućnost ovog brenda koja je povezana, električna, zabavna za vožnju i prepuna ekoloških tehnologija.
  • 4xe modeli mogu biti 100% električni i savršeni su za svakodnevnu gradsku vožnju, zahvaljujući bateriji snage 11.4 kWh koja je uparena sa elektromotorom koji isporučuje 60 konjskih snaga, za prosečnu autonomiju od 50 kilometara i nultu emisiju štetnih gasova u električnom režimu vožnje.
  • Oba modela su 100% autentični Jeep 4x4 modeli - sa dva elektromotora koji koriste Powerloop tehnologiju, pogon na sva četiri točka je uvek dostupan kako biste bili spremni za duge avanture van utabane staze, po ekstremnom terenu, pri čemu možete u svakom trenutku da budete spokojni.
  • Oznaka 4xe označava pojačane performanse (do 240 ks), zabavnu vožnju (maksimalna brzina od 130 km/h u potpuno električnom režimu i 200 km/h u hibridnom režimu), bolju potrošnju goriva (oko 2 litre na 100 km u hibridnom režimu) i ekološku odgovornost (manje of 50 grama CO2 po kilometru u hibridnom režimu).
  • Kompanija je u julu počela da prima porudžbine za oba modela, Rengade 4xe i Compass 4xe, na većini evropskih tržišta.
  • Jeep 4xe modeli će imati svoj debi u Jeep prodajnim salonima na nekim tržištima širom Evrope u septembru sa tri paketa opreme - ''Limited'', ''S'' i ''Trailhawk'', dva nivoa snage - 190 ili 240 ks - i pregršt tehnoloških i bezbednosnih funkcija, novih ekskluzivnih funkcija za e-vožnju kao i rešenja za punjenje baterija kako na javni mestima tako i na rešenjima kod kuće uz easyWallbox.
  • Integrisani ekosistem koji podrazumeva funkcionalnost, povezanost i usluge je napravljen kako bi se obezbedila jednostavnost i lakoća upotrebe i kako bi se kupci uveli u svet elektrifikacije, od izbora Jeep 4xe vozila do svakodnevnih iskustava u vožnji. Ovo je dragocen doprinos tima za mobilnost FCA grupe (e-Mobility team) koji koordiniše svim aktivnostima u vezi sa električnom mobilnošću.

Evolucija brenda Jeep apsolutno oslikava njegove centralne vrednosti, a to su sloboda, avantura, autentičnost i strast, i to su stubovi reputacije ovog brenda širom sveta. Najnoviji korak u evolucionom napretku brenda Jeep je iskorak u svet elektrifikacije. Sve je urađeno u više faza tokom kojih je brend pripremao svoje rešenje za plug-in hibridni pogon koji je u stanju da unapredi legendarne terenske sposobnosti svih terenaca ovog brenda.

 

Jeep je oduvek bio pionir u novim segmentima i u razvoju novih tehnologija. Legenda o ovom brendu započela je 1941. godine sa modelom Willys-Overland, prvim 4x4 vozilom koje je imalo masovnu proizvodnju, i nastavljena je 1949. godine predstavljanjem modela Willys Wagon sa pogonom na sva četiri točka, čime je kreiran segment terenskih vozila. Njegove svetski poznate terenske sposobnosti traju do današnjeg dana. Udobnost, upravljanje i povezanost su vremenom poboljšavani, paralelno sa performansama ovih SUV vozila brenda Jeep na svim terenima. Brend Jeep danas pravi još jedan veliki evolucioni korak ka poštovanju životne sredine i smanjenju ukupnog troška posedovanja automobila, predstavljajući nove modele Renegade 4xe i Compass 4xe plug-in hibridna električna vozila. Beskompromisno hibridno rešenje, koje spaja neprikosnovene tehničke sadržaje svakog Jeep terenca, daje snagu kako modelu Jeep Renegade 4xe tako i modelu Jeep Compass 4xe i pretvara ih u vozila koja pružaju apsolutnu slobodu, a istovremeno podižu na viši nivo njihove sposobnosti uz pomoć najnaprednijih ekoloških tehnologija. To je ''Jeep pristup'' elektrifikaciji. 

 

4xe
Svako Jeep plug-in hibridno vozilo će imati 4xe značku koja označava osnove efikasnosti, performansi i odgovornosti. To će biti Jeep terenci sa najboljom potrošnjom goriva ikada: nova 4xe tehnologija će ponuditi pogon sa nultom emisijom štetnih gasova i porodicu novih, plug-in hibridnih električnih modela koji donose autonomiju i lako punjenje. Efikasnost nije postignuta na uštrb performansi. Svako Jeep 4xe vozilo ostaje verno svojoj terenskoj vokaciji, pritom unapređujući doživljaj u drumskoj vožnji, uz odličan odziv i ubrzanje. Povećan obrtni moment koji stvara električni pogonski sistem kao i sposobnost da se on izuzetno precizno podešava garantuje još bolje sposobnosti pogona na četiri točka po bilo kom terenu, za zahtevne terenske avanture. Na posletku, 4xe označava odgovornost i poštovanje prema životnoj sredini. Zahvaljujući plug-in hibridnoj tehnologiji, emisija ugljen-dioksida je ispod 50g/km u hibridnom režimu i smanjeni su troškovi posedovanja vozila. Pažnja brenda Jeep na održivost je mnogo temeljnija od navedenog i počinje čak i pre nego što vozila izađu na ulice, zahvaljujući proizvodnom ciklusu koji je osmišljen da ima najmanji mogući uticaj na životnu sredinu. 

 

Evolucija vozila za sve vrste terena
Svetska premiera elektrifikovanog Jeep terenca koji je pionir u svom segmentu održana je tokom Međunarodnog sajma automobila u Ženevi 2019. godine. Ova prestižna pozornica je odabrana za ovo veoma važno predstavljanje dok je razvoj modela, uključujući i postavljanje proizvodnih linija već bilo u toku. Jeep Renegade 4xe i Jeep Compass 4xe se proizvode u FCA fabrici u Melfiju u regiji Bazilikata (Italija), gde se Jeep Renegade proizvodi još od 2014. godine. Akademija u okviru ove fabrike koja predstavlja rasadnik ideja i eksperimenata, a ''fabrika talenata'' za razvoj kadrovskih potencijala je ustanovljena u fabrici Melfi iste godine i od tada je dala značajan doprinos strategiji elektrifikacije FCA grupe. U međuvremenu, ovaj primer je inspirisao brojne druge fabrike u okviru FCA grupe da otvore sopstvene Akademije. Industrijski centar u regiji Bazilikata bio je logičan izbor za proizvodnju prvih plug-in hibridnih Jeep modela u regionu EMEA, čime je ispisano novo poglavlje u istoriji ovog brenda.

 

Iako se Jeep 4xe terenci proizvode u Melfiju, prvoj Jeep fabrici izvan Severne Amerike koja obuhvata ceo proizvodni ciklus, razvojni proces je dostigao svoj zenit na test poligonu Arjeplog u švedskoj Laponiji.  Do 3.800 kilometara drumskih testova je zabeleženo na putu od Torina do Arjeploga kako bi se plug-in hibridi brenda Jeep dokazali u svim uslovima sa kojima bi kupci potencijalno mogli da se susretnu. Konstantna posvećenost i čitav niz kompleksnih aktivnosti je izvršeno kako bi se osigurali kvalitet, bezbednost, pouzdanost i udobnost u svim uslovima. Nova plug-in hibridna tehnologija unapređuje sposobnosti Jeep terenaca. Sa jedne strane ona poboljšava njihove terenske sposobnosti, a sa druge strane unapređuje performanse u svakodnevnoj vožnji po putu. Ovi modeli ne samo da se osećaju kao kod kuće na pesku, u blatu, na kamenitim podlogama, snegu ili ledu, već njihove sposobnosti i uživanje u vožnji dolaze do izražaja i u gradskoj vožnji. Testiranja su nastavljena tokom zime 2019. godine u Arjeplogu i tokom dugo očekivanog Jeep Winter događaja u gradiću Šampolik (region Doline Aosta, Italija), gde je ovaj brend pružio uvid u funkcionisanje 4xe sistema putem unakrsnog presdetaljnog pregleda modela Jeep Renagade koji je tamo bio izložen.

 

Početkom 2020. godine je debitovala ''First Edition'', ekskluzivna premijerna izdanja modela Jeep Renegade 4xe i Jeep Compass 4xe. Kupci koji su ih unapred naručili sa namenskog vebsajta su dobili priliku da potvrde svoju narudžbinu i budu prvi koji će voziti model Jeep 4xe (preko hiljadu narudžbina je stiglo na osam tržišta, sa preko stotinu hiljada poseta na sajtu). Narudžbine za čitavu gamu modela Renegade 4xe i Compass 4xe su otvorene za kupce širom Evrope u julu. Ovo je važan korak u evolutivnom procesu brenda, koji je bio orijentisan više nego ikad na održivost i elektrifikaciju. Ovo je evolucija u skladu sa istorijom brenda Jeep koji je tradicionalno jedan od brendova tesno u dodiru sa prirodom. Svaki Jeep terenac se pravi da odvede kupce na mesta koja bi inače bila nedostupna - i od danas oni mogu nastaviti to da rade uz nultu emisiju, bez buke i na obziran, odgovoran i održiv način.

 

Lider u vožnji van staze i ekološkim tehnologijama
Elektrifikacija će odvesti brend Jeep u budućnost, dok teži da postane lider u ekološkoj premijum tehnologiji. Ova posvećenost kreće od Italije i Evrope, gde se prave plug-in hibridni modeli Renegade i Compass sa Jeep 4xe tehnologijom. Zahvaljujući plug-in hibridnoj tehnologiji, novi 4xe modeli nude najbolje performanse i dinamiku u vožnji od svih modela Jeep Renegade i Compass ikad. Oni su bukvalno sposobni da ''idu svuda i rade sve'', što je dobro poznati slogan brenda ''Go Anywhere Do Anything'' i poseduju 4x4 sposobnost koja je usavršavana tokom skoro 80 godina istorije. U isto vreme, oni su idealna vozila za svakodnevnu vožnju u gradu, zahvaljujući plug-in hibridnoj električnoj tehnologiji koja u potpuno električnom režimu omogućava kupcima da se voze uz nultu emisiju štetnih gasova i prosečnu autonomiju od 50 km.

 

Na dužim putovanjima, sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, emisije CO2 su ispod 50 gr/km u hibridnom režimu, dok u slučaju duže vožnje van staze dva električna motora sa Powerloop tehnologijom osiguravaju da je eAWD vuča uvek dostupna za savladavanje ekstremnih avantura bez briga. Električna Jeep vozila će biti najefikasniji i najviše ekološki Jeep modeli ikad, i biće otelotvorenje moderne vizije sposobnosti, koja pruža savršenu ravnotežu između efikasnosti, zabavne vožnje, bezbednosti i brige o životnoj sredini.

 

Plavi'' dizajnerski elementi obeležavaju nove 4xe modele Renegade i Compass
Na spoljašnjosti, novi Jeep 4xe modeli imaju iste znakove dizajna kao i njihove verzije sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS), ali se izdvajaju zahvaljujući upadljivim plavim bojama na prednjoj Jeep znački i zadnjim 4xe i Jeep logotipima. Plavi naglašeni detalji krase i bočne značke sa imenima Renegade i Compass, dok utičnica za punjenje ima poklopac koji se otvara na dodir i nalazi se sa zadnje leve strane vozila.
Ekskluzivan sadržaj čini Jeep 4xe modele tehnološki najsavremenijim Jeep terencima ikad. Unutar kabine, 7-inčni TFT ektran u boji i Uconnect sistem za navigaciju sa 8,4-inčnim ekranom osetljivim na dodir, Apple CarPlay, Android Auto i Radio DAB su deo ponude (u zavisnosti od tržišta). Oba prikazuju specifične informacije za elektrifikovanu vožnju.


4xe modeli takođe imaju novi 6-brzinski automatski menjač, unapređen Selec-Terrain rotacijski sistem za kontrolu sa eAWD režimima (4WD Lock, 4WD Low, Hill Descent Control) za uključivanje različitih režima vožnje - Auto, Snow, Mud & Sand, i Rock - uključujući i novi režim Sport za bolji odziv pri davanju gasa i upravljanju koji se nalazi samo u 4xe verzijama modela Renegade i Compass. Black Wizard detalji krase ventilacijski otvor, zvučnik, i okvire centralne konzole u Limited i S paketima opreme, dok Trailhawk paket opreme ima Ruby Red okvire.

 

Jeep Renegade i Jeep Compass 4xe, snaga i performanse
I Jeep Renegade 4xe i Compass 4xe uparuju 1.3 turbo-benzinske motore sa električnim motorom koji se nalazi između zadnje osovine, kojeg napaja 11.4 kWh baterija koja se može ponovo puniti tokom vožnje, ili putem utičnice kod kuće sa kućnim utikačem, korišćenjem efikasnog i praktičnog uređaja easyWallbox ili naprednijeg Connected Wallbox, ili na nekom od javnih mesta za punjenje. Efikasni 1.3 turbo motor sam isporučuje 130 KS ili 180 KS, plus 60 KS koje razvija električni motor, što daje konačan zbir od 190 KS (verzija Limited) ili 240 KS (Trailhawk i S verzije). Što se tiče obrtnog momenta, električni motor razvija 250 Nm, dok motor sa unutrašnjim sagorevanjem isporučuje 270 Nm. Kombinacija motora sa unutrašnjim sagorevanjem i električnih jedinica garantuje performanse i maksimalan užitak u vožnji: ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko 7.5 sekundi, maksimalnom brzinom od 130 km/h u potpuno električnom režimu, i do 200 km/h u hibridnom režimu.

 

Kompletna ponuda
Nova ponuda Jeep Renegade 4xe i Jeep Compass 4xe se sastoji od tri nivoa opreme - Limited, S i Trailhawk - svi imaju pogon na četiri točka (eAWD), 6-brzinski automatski menjač i dva nivoa snage: 190 ili 240 KS.
Dostupan odabir za željeni izgled ide do 18 različitih boja spoljašnjosti za model Renegade i 22 za Compass, uključujući Alpine White, Glacier, Granite Crystal, Jetset Blue, Blue Shade, Sting Grey, Colorado Red, Carbon Black i Solid Black, plus 3 posebne boje za Renegade – Bikini i Omaha Orange (obe dostupne na svim nivoima opreme osim S) i Matt Green (samo Trailhawk). Dodatne tri boje koje su ekskluzivne za model Compass - Ivory Tri-Coat, Blue Italia i Techno Green. Takođe, do 6 posebnih felni je dostupno za Renegade 4xe i 7 za Compass 4xe.

 

Bezbednost
Što se tiče bezbednosti, novi 4xe modeli dolaze sa najnaprednijim ADAS sistemima na tržištu, uključujući i full LED farove visoke vidljivosti (standardni ili opcionalni na modelu Renegade u zavisnosti od verzije), Bi-Xenon farovi (na modelu Compass), standardni Forward Collision Warning sistem upozorenja na sudar i Lane Departure Warning Plus (održavanje pozicije do trake), Intelligent Speed Assist (prilagođavanje brzine) i Traffic Sign Recognition (sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova - samo na modelu Renegade) i prednji (opcionalni na modelu Compass) kao i zadnji senzori za parkiranje. Dostupne bezbednosne funkcionalnosti uključuju Blind Spot Detection sistem nadzora slepe tačke, ParkView zadnja kamara za kretanje unazad sa  orijentacionim linijama, Park Assist sistem za automatsko parkiranje i Keyless Go sistem. Jeep Renegade 4xe takođe ima Drowsy Driver Detection sistem koji prati umor vozača kao standard koja je prvi put ponuđen na Jeep modelu.

 

Inženjering


Šema i rad Jeep 4xe hibridnog pogonskog sistema

Jeep Renegade 4xe i Jeep Compass 4xe pogonski sistem integriše dva elektro motora i bateriju od 11.4 kWh, sa ekonomičnim 1.3 turbo benzinskim motorom i 6-brzinskim automatskim menjačem. Ova arhitektura daje dva automobila u jednom: električno vozilo sa baterijom koje ima električni motor i visokonaponsku litijum-jonsku bateriju na zadnjoj osovini, i konvencionalno vozilo sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem na prednjoj osovini. Ključni elementi Renegade i Compass 4xe pogonskog sistema su:

  • 1.3 turbo benzinski motor sa 4 cilindra koji isporučuje 130 ili 180 KS i 270 Nm obrtnog momenta.
  • Dva elektro motora, od kojih se jedan nalazi na prednjoj osovini i povezan je sa motorom na unutrašnje sagorevanje tako da, pored zajedničkog rada sa motorom, može da deluje i kao visokonaponski generator, po potrebi. Drugi se nalazi na zadnjoj osovini i ima reduktor i integrisani diferencijal (e-osovina) Isporučuje 60 KS snage i 250 Nm obrtnog momenta, stvara pogon i vrši rekuperaciju energije tokom kočenja. 
  • Litijum-jonska, nikl-mangan-kobaltna baterija od 11.4 kWh i 400V napaja e-osovinu i nalazi se na bezbednom mestu, ispod drugog reda sedišta.
  • Integrisani modul za kontrolu punjenja visokonaponskih i konvencionalnih 12-voltnih baterija automobila koji je kompaktne veličine i montiran je u gepeku.

Kombinovana snaga dva izvora energije (električne i toplotne) je 190 KS ili 240 KS.

 

Arhitektura 4xe hibridnog pogona


image.png

 

image.png

 
1.3 turbo benzinski motor koji pokreće 4xe modele Renegade i Compass pripada novoj FCA globalnoj porodici malih motora. Zasnovan je na modularnoj strukturi i dostupan je u 4xe verzijama sa 4-cilindarskom konfiguracijom sa dva nivoa snage: 130 ili 180 KS. Osnovna struktura 1.3 turbo benzinskog motora 4xe modela Renegade i Compass garantuje efikasnost, modularnost, i značajan stepen standardizacije što se tiče komponenti i procesa proizvodnje, fleksibilnost, i potencijalni budući razvoj. Napravljen je u potpunosti od aluminijuma kako bi bio što lakši (težak je 106 kilograma). Karter motora, razvijen u partnerstvu sa kompanijom Teksid, napravljen je od legure aluminijuma livene pod visokim pritiskom. Nakon proučavanja različitih dizajna kartera motora, odabrana je arhitektura po sistemu bedplate, koja nudi najbolji odnos težine, strukturnih performansi, buke i vibracija. Kao i sve turbo verzije u porodici Global Small Engine, sadrži i ekskluzivnu MultiAir tehnologiju treće generacije koja unapređuje efikasnost sagorevanja podešavanjem otvaranja ventila i njegove dinamike, i dalje optimizuje nezavisno otvaranje i zatvaranje ventila. 

Integracijom elektromotora na osovinama bilo je moguće da se dizajnira kontrolna logika koja optimizuje dinamiku i efikasnost motora sa unutrašnjim sagorevanjem i automatskog prenosa. Rezultat je prednja osovina koja je superiorna u odnosu na bilo koji slični uobičajeni pogonski sistem, koji nudi živo, prijatno i efikasno iskustvo.

 

Baterija čuva kapacitet gepeka i unutrašnjeg prostora
Litijumsko-jonski set baterija od 11.4 kWh i 400V koristi hemijsku mešavinu kobalta-nikla i mangana/grafita. Nalazi se ispod drugog reda sedišta, gde je zaštićena od spoljašnjih faktora. Nalazi se u čeličnom kućištu, a set je opremljen posebnim kolom za grejanje i hlađenje, kako bi baterija bila na optimalnoj temperaturi radi najboljih performansi. Baterija snage 11.4 kWh omogućava modelima Renegade i Compass 4xe da pređu u proseku 50 kilometara u potpuno električnom režimu sa nultom emisijom štetnih gasova. Hibridni sistem takođe znači da je u set baterija ugrađen inverter energije (PIM), koji je takođe zaštićen od oštećenja.

 

Važno zapažanje na dizajnu Jeep 4xe modela je da su male dimenzije modula za punjenje postavljenog u delu tovarnog prostora i raspored električnog motora ispod poda znači da je kapacitet gepeka praktično isti kao u verziji s običnim motorom (330 litara za Renegade i 420 litara za Compass- kada su sedišta podignuta). U isto vreme, dvostruka funkcija gepeka, sa izdignutom površinom za utovar u gornjem delu, i maksimalnim kapacitetom za prtljag na dnu, zadržana je. Ovaj raspored znači da rezervni točak može da se skladišti ispod prtljažnika 4xe verzije oba modela. 

 

Električni režimi vožnje
Kupci novih modela Jeep Renegade i Compass 4xe mogu da personalizuju svoje iskustvo u vožnji na osnovu svojih ličnih potreba i vrste putovanja, kao što su svakodnevne vožnje u gradu, za koje je sasvim električna vožnja idealna, ili uzbudljive terenske avanture na ekstremnim površinama, u kontaktu s prirodom, u autentičnom Jeep stilu.

Sistem ima tri moda - Hybrid, Electric, i E-save. Željeni režim može da se odabere pomoću dugmeta za aktivaciju ispred menjača. U svim režimima, sistem regenerativnog kočenja vraća energiju tokom pasivnih faza vožnje (kao što je usporavanje ili blago kočenje). Takođe, Renegade i Compass 4xe biće u hibridnom modu čim baterija dostigne minimum, nezavisno od izabranog moda. Detaljnije ispod:

  • HYBRID je osnovni režim koji se aktivira kada se automobil upali. Dizajniran je tako da sistemom upravlja na najefikasniji način, optimizujući snagu i svodeći potrošnju goriva na najmanji nivo. Motor s internim sagorevanjem i električni motor rade zajedno u skladu s vrstom puta, sa fazama povratka energije tokom kočenja. Prvobitno, sistem daje prednost električnoj vožnji (tako da energiju daje električni motor). Kada baterija dostigne minimalni nivo punjenja (nazvan ''SOC'', State of Charge), motor sa unutrašnjim sagorevanjem se koristi za pogon. Sistem vrši upravljanje nad paljenjem i intervencijama pomoću algoritma za optimizaciju (hibridni kontrolni procesor – HCP) koji je dizajniran za maksimizaciju nivoa efikasnosti.
  • ELECTRIC je režim koji pruža potpuno električnu prosečnu autonomiju od 50 kilometara sa nultim emisijama. Dizajniran je da maksimizuje iskustvo električne vožnje pomoću različite kalibracije HCP algoritma za optimizaciju. Automobil je u isključivo električnom režimu dokle god ima dovoljno energije u bateriji. Sistem se automatski prebacuje na HYBRID režim kada se baterija kompletno isprazni, ili kada ga vozač isključi. Može da postigne maksimalnu brzinu od 130 km/h. Ovo je idealan režim za vožnju po gradskim centrima s gustim saobraćajem, i ograničenjima emisija.
  • E-SAVE , sa druge strane, je režim za održavanje nivoa baterije, ili punjenje tokom vožnje pomoću motora sa unutrašnjim sagorevanjem. E-SAVE režim ima dva sekundarna moda, koji se zovu Battery Save (pasivni E-SAVE) i Battery Charge (aktivni E-SAVE), koji se mogu aktivirati na ekranu Uconnect sistema.
    - Passive E-SAVE ili Battery Save: održava nivo punjenja baterije, primarno se oslanjajući na motor sa unutrašnjim sagorevanjem;
    - Aktivni E-SAVE ili Battery Charge: puni bateriju do 80% pomoću rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem, na kome radi kombinovani prednji električni generator.

U HYBRID režimu - algoritam za optimizaciju (HCP) garantuje efikasnost sistema, pomoću modulacije zajedničkih intervencija elektro motora i motora sa unutrašnjim sagorevanjem u skladu sa nivoom punjenja baterije. HCP algoritam automatski modulira distribuciju obrtnog momenta između električnog motora i motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem interveniše kada god su potrebne performanse više od onih koje električni motor može da pruži sam. Algoritam za optimizaciju vožnje HYBRID moda je osmišljen tako da obezbedi najefikasniju konfiguraciju automobila u skladu sa sledećim faktorima:

  • Nivoa energije (State Of Charge/nivo punjenja) paketa baterija.
  • Mapa efikasnosti električnog motora i motora sa unutrašnjim sagorevanjem.
  • Zahtevima u vezi s performansama vozača.
  • Situacija na putu i okolini (nagnuća, temperature sredine, itd.).

Intervencije motora sa unutrašnjim sagorevanjem tokom vožnje mogu da zavise od različitih kombinacija ovih faktora. Kada je nivo napunjenosti baterije nizak, motor s unutrašnjim sagorevanjem se aktivira kako bi pružio odgovarajući obrtni momenat prednjim točkovima, dopunjujući nedostatak električne snage na zadnjim.

 

Regenerativno kočenje
Regenerativno kočenje je osnovni element ekološke prirode Jeep 4xe modela, omogućavajući da se kinetička energija povrati tokom usporavanja ili kočenja. Energija se čuva u setu baterija, umesto da ispari kao toplota s kočionih diskova. Uobičajeni sistem kočnica koristi se za zaustavljanje automobila u slučaju hitnog kočenja, ili pri vožnji vrlo niskih brzina.

 

eCoasting (električni ler)
Ovaj režim interveniše umesto kočnice izduvnog sistema motora kada se kvačilo otpusti, omogućavajući povratak energije kada automobil usporava čak i kada pedala za kočenje nije pritisnuta. Može se podešavati pomoću dugmeta na centralnom delu, ispod ručice menjača. Regenerativno kočenje je uvek aktivno nezavisno od režima vožnje (motor s unutrašnjim sagorevanjem ili električni) kako bi se maksimizovao povraćaj energije kada pedale za kvačilo i kočnicu nisu pritisnute. Režim eCoasting može da se aktivira u modelima Renegade i Compass 4xe kada je menjač u ''D'' (Drive) poziciji.
Pritiskom na ''eCoasting'' dugme mogu se aktivirati dva različita nivoa intenziteta, manji ili veći. Svetlo upozorenja na instrument tabli ukazuje aktiviranje pomoću dve različite boje:

  • Bela (''Normal'') ako je funkcija ''Intense'' odabrana ali nije aktivna (papučica gasa nije pritisnuta);
  • Zelena, ako je funkcija ''Intense'' odabrana i jeste aktivna (papučica gasa jeste pritisnuta).

Nakon što vozač aktivira ''intenzivniju'' funkciju, kalibracija regenerativnog kočenja je izraženija pri vožnji u leru, tj. kada vozač ne pritiska pedalu za ubrzanje. Ova funkcija smanjuje brzinu brže od standardnog regenerativnog kočenja, i generiše više elektriciteta koji će biti prenet u bateriju. Posebna poruka će se pojaviti na instrument tabli tokom prelaza sa funkcije ''Intense'' na ''Normal'' i obratno.

 

Mogućnosti terenske vožnje i Jeep-ov hibridni e-AWD sistem
Legendarne mogućnost terenske vožnje Jeep-a garantuje sistem Jeep Active Drive Low system, koji je deo svih paketa opreme modela Compass i Renegade 4xe trims. Nova plug-in hybrid tehnologija poboljšava mogućnosti terenske vožnje oba modela, kombinacijom dva pogona, što rezultuje većim obrtnim momentom. Model Trailhawk 4xe, na primer, specijalizovani paket opreme za terensku vožnju s ukupnom snagom od 240 KS - ima povećanje u proizvodnji obrtnog momenta od 50% u odnosu na Trailhawk model na dizel od 170 KS. Nadalje, zahvaljujući novoj 4xe tehnologiji, prianjanje zadnje osovine nije obezbeđeno pomoću kardanskog vratila, već posebnog električnog motora. To omogućava da dve osovine budu odvojene, i da se obrtni momenat kontroliše nezavisno na način koji je efikasniji od mehaničkog sistema, pri čemu se prianjanje isporučuje na zadnje točkove momentalno, čim je potrebno.

 

Jeep Selec-Terrain
Jeep Active Drive Low uparen je sa sistemom kontrole prianjanja Jeep Selec-Terrain sa do pet režima vožnje. Selec-Terrain obuhvata i funkciju Hill Descent Control za superiorne mogućnosti terenske vožnje. Korišćenjem Selec-Terrain, vozač može da odabere idealan režim vožnje kako bi bezbedno vozio po svakom tipu terena:

  • Auto: standardni režim, obezbeđuje stalno upravljanje prianjanjem, pogodan za vožnju na putevima i van njih.
  • Sport: koristi i električni motor i motor s unutrašnjim sagorevanjem kako bi isporučio sportske performanse vožnje. Kao novina na modelima Renegade i Compass, ovaj dinamičan režim vožnje čini svakodnevnu gradsku vožnju prijatnijim iskustvom, time što omogućava bolje skretanje, poboljšava reakcije kvačila, i unapređuje sistem prenosa pomoću snažnijih prenosa, za maksimalnu snagu i obrtni momenat. 
  • Snow: omogućava prianjanje u ekstremnim uslovima. Dizajniran je da se koristi na putevima i van njih,  u slučaju površina sa lošom prianjanjem, kao što su putevi pokriveni snegom.
  • Sand/Mud: Režim za terensku vožnju za površine s lošim prianjanjem, kao što su blato ili pesak, kako bi se obezbedila maksimalno prianjanje.
  • Rock (samo u verziji Trailhawk): Ovaj režim je dostupan samo kada je aktiviran 4WD Low režim. Sistem podešava automobil tako da omogući maksimalan nivo prianjanja i mogućnosti skretanja na površinama s lošim prianjanjem van puteva. Pored toga, predstavlja referentnu tačku performansi terenske vožnje. Koristi se za penjanje po preprekama, kao što je veliko kamenje.
    Nadalje, Jeep Selec-Terrain sistem za kontrolu prianjanja omogućava upravljanje AWD sistemom na modelima Renegade i Compass 4xe pomoću kombinacije pet dinamičnih režima – Auto, Sport, Mud/Sand, Snow i Rock (poslednji je dostupan samo u Trailhawk verziji) na dva različita 4x4 moda prianjanja, u zavisnosti od situacije s kojom se vozač suočava:
  • 4WD Lock: Ova funkcija aktivira konstantan pogon na sva četiri točka pri brzinama do 15 km/h, i zadnji električni motor (P4) je stalno aktivan kako bi obezbedio 4x4 prianjanje pri niskim brzinama, s konstantnom distribucijom obrtnog momenta između dve osovine (odnos distribucije  zavisi od odabranog Terrain moda). Pri brzinama većim od 15 km/h, AWD se može aktivirati na zahtev. U poređenju s klasičnim, mehaničkim AWD sistemom, brzina reakcija zadnjeg električnog motora (P4)  omogućava i brže aktiviranje. Punu funkcionalnost 4xe vožnje s pogonom na četiri točka garantovano je funkcijom „Poverlooping“ koja se aktivira kada je nivo punjenja baterije nizak. Ona obezbeđuje da će prednji električni motor, mehanički povezan s motorom s internim sagorevanje, stalno generisati struju visoke voltaže kako bi napajao zadnji elektro motor, i isporučio maksimalno prianjanje nezavisno od nivoa punjenja baterije.
  • 4WD Low: ovo je režim koji omogućava maksimum performansi i snage vozila na posebno zahtevnim terenima, kao što su pesak ili kamenje. U paketu Trailhawk, Rock režim u okviru sistema Selec- Terrain može se aktivirati samo u 4WD Low.

Rezultat je sposobnost Jeep 4xe modela da se izbore sa svakom situacijom odabirom najefikasnije, najbezbednijeg i najsposobnijeg moda.

 

4xe iskustvo vožnje
Jeep 4xe iskustvo vožnje počinje kada korisnik parkira automobil i ostavi ga uključenog u normalnu kućnu utičnicu pomoću kabla koji se dobije uz auto, ili povezanog na easyWallbox punjač veče pre vožnje. Koristeći funkciju ''E-Control'', vozač može da odredi željeno vreme početka i trajanja punjenja baterije,  npr. da odabere vreme po najjeftinijoj tarifi. Takođe može da programira punjenje od kuće, koristeći svoj pametni telefon.

 

Energija iz izvora napajanja se prenosi kroz kontrolni modul u gepeku do baterije, koja se nalazi ispod drugog reda sedišta i nastavlja do instrument table napred. Ova arhitektura daje dva automobila u jednom, odnosno električno vozilo sa visokonaponskom litijum-jonskom baterijom na zadnjoj osovini, i konvencionalno vozilo sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem koji se nalazi na prednjoj osovini. Pre nego što se stigne do vozila, nivo napunjenosti i generalni status vozila se mogu proveriti daljinski, putem aplikacije. Tokom visokih temperatura, vozači čak mogu i da uključe klimu iz kuće, pre nego što stignu do parkinga gde je vozilo. Nakon što isključe automobil sa punjača, putovanje počinje. „Hybrid“ je standardni režim, čim se vozilo upali i automatski upravlja tokovima energije u automobilu. Kada vozač uđe u vozilo, njegov pametni telefon se automatski povezuje na Uconnect sistem, omogućavajući mu da koristi različite aplikacije na 8,4-inčnom ekranu osetljivom na dodir u automobilu.

 

Tokom vožnje po gradu, vozač može da odabere potpuno električni (''Electric'') režim vožnje. Na ovaj način, on može lako da uđe u zone ''ograničenog'' saobraćaja, jer će vozilo koristiti električni motor koji isporučuje snagu zadnjim točkovima za vožnju uz nultu emisiju. Prosečna autonomija modela Renegade i Compass 4xe u potpuno električnom režimu vožnje je 50 kilometara, a maksimalna brzina je 130 km/h. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem se pali samo u slučaju ''kickdown-a'' ili kada je nivo napunjenosti baterije nizak.

 

Van grada na međugradskim putevima, vozači mogu da odaberu e-Save režim i maksimizuju energetsku efikasnost kroz Battery Save funkciju. Ova funkcija održava preostali nivo napunjenosti baterije (na primer, ukoliko je ostalo 70% baterije, održava se na 70%). U ovom slučaju, motor sa unutrašnjim sagorevanjem puni bateriju kroz električni motor generator koji se nalazi na prednjoj osovini kako bi održao podešeni nivo. Druga opcija, koja se zove Battery Charge, koristi motor sa unutrašnjim sagorevanjem da napuni bateriju do 80%. Ova funkcija je posebno korisna tokom približavanja gradu, jer to znači da vozač može da dođe do centra grada sa ponovo napunjenom baterijom i može da vozi u potpuno električnom režimu bez briga.

 

U slučaju da vozač želi da poveća brzinu i snagu, ili mu treba bolje prianjanje tokom npr. snežnih padavina ili savladavanja strme uzbrdice, trenutak je kada modeli Jeep Renegade i Compass 4xe postaju prava vozila sa pogonom na četiri točka, i pružaju prednosti 4x4 prianjanja što se tiče upravljanja, aktivne bezbednosti i performansi. Sistem automatski pali motor sa unutrašnjim sagorevanjem na prednjoj osovini, koji pokreće prednje točkove i pretvara vozilo u eAWD, odnosno vozilo sa pogonom na svim točkovima koje je takođe hibrid. U ovoj hibridnoj konfiguraciji - motor sa unutrašnjim sagorevanjem radi sa prednjom osovinom, električni motor sa zadnjom - vrhunski S i Trailhawk 4xe modeli mogu da isporuče do 240 KS i 200 km/h. Sa 240 KS, ovo su najmoćniji Renegade i Compass modeli ikada proizvedeni: sa najboljim sposobnostima terenske vožnje, koji u isto vreme nude i najveće performanse i najveći užitak vožnje. Sve to bez zaboravljanja na bezbednost koju garantuje 4x4 sistem. U pogledu potrošnje goriva, hibridni režim maksimizira ekonomičnost potrošnje goriva, postižući oko 2 l/100 km* (s napunjenom baterijom).

 

Nakon uspešnog uspona uz pomoć prianjanja i snage koju proizvodi kombinacija tradicionalnog motora i električnog motora, vreme je za vožnju nizbrdo, i da se iskoristi kinetička energija da bi se baterija napunila. U toj fazi, zvanoj eCoasting, okretanje točkova kada pedala za ubrzanje nije pritisnuta generiše energiju, i efikasnije dopunjava bateriju. To obezbeđuje više prednosti: štedi energiju, zarad ekonomičnosti i ekološkog aspekta, ali takođe povećava ukupnu autonomiju automobila. Regenerisanjem energije, takođe uvećava kočionu snagu modela Renegade i Compass 4xe. Režim e-Coasting može se podesiti na dva nivoa: jedan manje i jedan više intenzivan. Ovaj drugi nudi veći povraćaj energije, i veću autonomiju. 

 

Svaki Jeep model se uvek isticao legendarnim terenskim sposobnostima, a Renegade i Compass 4xe plug-in hibridna vozila nisu izuzetak. Plug-in hibridni 4x4 je dizajniran i razvijen za 4xe modele i savršeno integriše izvor napajanja u 4x4 sistem vuče kako bi podigao terenske performanse na novi nivo. Plug-in hibridni sistem vuče je još snažniji u smislu 4WD sposobnosti od vozila sa konvencionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Za terensku vožnju, kupci mogu da izaberu HYBRID 4x4 režim i sistem će automatski uključiti oba sistema pogona na obe osovine. Takođe mogu da odaberu 4WD Low režim da optimizuju odziv na peskovitom ili stenovitom terenu ili 4WD Lock da ''zaključaju'' stalnu 4x4 vuču do 15 km/h. Mogu koristiti Selec-Terrain sistem za kontrolu vuče sa četiri režima (koji dodaje Rock režim, ukupno pet u verziji Trailhawk) koji je osoben za sve Jeep modele (osim za model Wrangler).

 

Kao rezultat visokog obrtnog momenta koji se može otpustiti u zemlju skoro momentalno iz zadnjeg električnog motora - do 2.500 Nm - i mogućnosti prilagođavanja sa izuzetnom preciznošću tokom ubrzavanja i prilikom savladavanja najzahtevnijeg terena, kada je potreban nizak prenosni odnos, iskustvo terenske vožnje je preciznije i kontrolisanije. Nema potrebe da se povećava opm kako bi okrenuli točkove, dok je dinamičko opterećenje na prenos svedeno na najmanju moguću meru, što dovodi do boljeg upravljanja i brzine. Dodatno, sa tehnologijom električnog pogona na sve točkove (eAWD), zadnju vuču isporučuje namenski električni motor umesto pogonskog vratila. Dve osovine su odvojene i obrtnim momentom se može upravljati nezavisno i bolje nego na mehaničkom sistemu.

 

Sve komponente pod visokim naponom, uključujući kontrolne module i žice između baterije i električnih motora, su potpuno zaptiveni i vodootporni. Kao rezultat, sve 4xe verzije modela Renegade i Compass imaju sposobnost prolaska kroz vodu do 40 cm, a posebna Trailhawk terenska verzija sa ''Trail Rated'' značkom može proći kroz vodu do 50 cm (samo na modelu Compass). Trailhawk verzije takođe imaju čelične zaštitne ploče za dodatnu zaštitu na grubom terenu, i specifičnu opremu, kao i uglove koji su referentni u njihovoj kategoriji (prilazni ugao od 28 stepeni, odlazni ugao od 28 stepeni, prelomni ugao od 18 stepeni, odstojanje od zemlje od 20.1 cm na modelu Renegade Trailhawk; prilazni ugao od 30,4 stepena, odlazni ugao od 33.3 stepena, prelomni ugao od 20,9 stepeni, odstojanje od zemlje od 21.3 stepena na modelu Compass Trailhawk), veće felne i gume (17'' 235/60R17 M+S 2/Snow Flake na modelu Compass i 17'' 235/55R17 M+S w/Snow Flake na modelu Renegade). Ovo dozvoljava 4xe modelima Renegade i Compass da budu, pre svega, autentični Jeep terenci. Oni su dobri za okolinu, ali i izuzetno sposobni i zabavni za vožnju, i na stazi i van nje.  

 

Usluge i povezanost za elektrifikovanu vožnju


Integrisani ekosistem koji je jednostavan i lak za korišćenje, dizajniran je da uvede kupce u svet elektrifikacije, počevši od izbora elektrifikovanog vozila

 

GO 4xe LIVEćć aplikacija
Za premijeru novih 4xe modela, FCA je napravio ekosistem usluga dizajniranih da uvedu kupce u svet elektrifikacije i pomogne im u biranju svog elektrifikovanog modela. Prvi primer prilagođenosti za korisnike i jednostavnosti pruža nova Jeep ććGO 4xe LIVEćć aplikacija, koju je napravio tim za mobilnost kompanije FCA, a koja predstavlja novi digitalni i pažljiv način da se odmah unapred vidi iskustvo koje nudi plug-in hibridno električno vozilo. Aplikacija dozvoljava svakome da uspostavi prvi kontakt sa novim elektrifikovanim tehnologijama i da otkriju prednosti prelaska na hibrid. 

GO 4xe aplikacija uskoro stiže na Android i iOS operativne sisteme i moći će besplatno da se preuzme. Kada se registruju, korisnici dobijaju pristup svetu električne mobilnosti. Ova aplikacija donosi virtuelni simulator koji će vam pomoći da dobijete više informacija o novim Jeep plug-in hibridnim modelima, a tu je i test za prepoznavanje stila vožnje svakog kupca. Ova aplikacija takođe pomaže kupcima da se razumeju dva ključna aspekta električne mobilnosti: autonomiju i vreme punjenja baterije.

 

Aplikacija GO 4xe simulira vožnju za volanom modela Jeep Renegade 4xe ili Compass 4xe po bilo kojoj stazi. Aplikacija izračunava pređenu kilometražu i indikaciju potrošene električne energije, dok istovremeno prati status baterije i preostalu autonomiju automobila na trenutnom putovanju. Ova aplikacija takođe šalje obaveštenja o dostupnim mestima za punjenje baterije na vašoj putanji, dajući vam do znanja da li na nekoj od njih treba da dopunite bateriju. Na kraju puta, aplikacija vam pokazuje potencijalnu novčanu uštedu kao i razliku u emisiji CO2 u odnosu na automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.
Simulacija putovanja takođe se može dobiti i u Live režimu dok je vozač za volanom svog vozila, ili daljinskim putem, tako što će uneti adresu sa koje kreće i adresu gde će završiti put. U roku od nekoliko sekundi vlasnik će saznati performanse i potencijalnu uštedu koju nude modeli Jeep Renegade i Compass 4xe.


Aplikacija Go 4xe LIVE je dizajnirana da pruži iscrpan pregled svetske elektrifikacije: u sekciji ''Da li ste znali?'' korisnici mogu da nađu odgovore na najčešće postavljana pitanja iz sveta e-mobilnosti a mogu čak i da dobiju još informacija o glavnim funkcijama novih modela Jeep Renegade i Compass 4xe, uz opciju da rezervišu test vožnju i zatraže ponudu od svog željenog dilera. A što je još bolje: u sekciji ''Eco-Advisor'', jednostavnim unosom svog poštanskog broja korisnici mogu da vide ekološke bonuse i državne podsticaje za kupce električnih automobila u svom regionu. Nakon kupovine, iskustvo korisnika se nastavlja sa paketom Uconnect TM usluga koje je FCA razvio za brend Jeep, počevši od My Uconnect aplikacije. Drugim rečima, iskustvo kupovine Jeep 4xe modela nije samo posedovanje vozila, i dolazi sa celim kompletom alatki za uživanje u, upravljanje, i činjenje iskustva mobilnosti kompletnijim i većim užitkom.

 

Pametna povezanost unutar vozila - prilagođeno za korisnike i lako za korišćenje 
Jeep Renegade i Compass 4xe su razvijeni da pruže najnapredniju tehnologiju i povezanost kako bi se zadovoljile potrebe njihovih sve zahtevnijih klijenata. Oni su opremljeni sa novim UconnectTM uslugama sa specifičnim funkcionalnostima za elektrifikovanu vožnju i naprednu povezanost unutar i van vozila (neke od njih su već aktivirane tokom kupovine) - My Assistant, My Car, My Remote, My Navigation i My eCharge. 

 

Novi UconnectTM usluge omogućavaju pristup nizu funkcionalnosti putem različitih dodirnih tačaka, uključujući My Uconnect mobilnu aplikaciju, pametni sat, internet prezentaciju, dugmad na svetlu na plafonu i radio. One su dostupne od izlaska na tržište u svim paketima opreme u kombinaciji sa 8.4-inčnim sistemom za informacije i zabavu. Ove usluge se dele na osnovne, poput My Assistant koja se aktivira već tokom kupovine, i standardne pakete koji se mogu besplatno aktivirati od strane klijenta, uključujući My eCharge, My Car, My Remote i My Navigation (dostupno na modelima sa Uconnect 8,4-inčnim sistemom za navigaciju). 

 

My Assistant je sistem koji omogućava klijentu da stupi u kontaktu sa operativnim centrom radi traženja pomoći u hitnom slučaju, i da prima geolokacijsku podršku radi rešavanja bilo kakvih potreba za pomoći na putu. Klijent takođe prima mesečne izveštaje putem imejla kako bi proverio trenutni status automobila.
My Car omogućava vozaču da prati stanje vozila, proverava važne informacije jednim pogledom, poput napunjenosti baterije, nivoa goriva, pritiska u gumama, i zakazanog servisiranja.
My Remote se može koristiti za zakazivanje punjenja korišćenjem mobilne aplikacije u skladu sa najpristupačnijom tarufom ili željenim danima ili terminima, lociranje tačne pozicije vozila, zaključavanje i otključavanje vrata, paljenje svetala, programiranje klimatizacije, proveravanje ključnih parametara, poput zona brzine i vožnje, i dobijanje obaveštenja ukoliko se ona krše.
My Navigation (dostupna samo za Uconnect 8,4-inčnom sistemu za navigaciju) se može koristiti za proveravanje uslova u saobraćaju, vremenskih uslova, i radara na putu. Takođe se može koristiti za pretragu lokacija od interesa i pregled stanica za punjenje koje se nalaze u blizini vozila na My Uconnect mobilnoj aplikaciji i Uconnect 8,4-inčnom sistemu za navigaciju, grafičkom identifikacijom onih do koji se može stići sa trenutnom napunjenošću baterije (Dynamic Range Mapping usluga). Na kraju, Send & Go funkcija se može koristiti za slanje odredišta na sistem za navigaciju u vozilu direktno sa pametnog telefona korišćenjem mobilne aplikacije.

 

My eCharge za upravljanje stanicom za punjenje se može koristiti za brzo pronalaženje najbliže javne stanice za punjenje, proveru njene dostupnosti, započinjanje procesa punjenja, i plaćanje. Takođe se može koristiti za postavljanje i kontrolisanje privatnih wallbox uređaja.
Paket usluga po zahtevu koji se može kupiti na My Uconnect internet portalu kompletira ponudu Uconnect usluga. Ove usluge uključuju My Wi-Fi, My Theft Assistance i My Fleet Manager pakete.
My Wi-Fi je pravi hotspot za povezivanje na Internet do osam elektronskih uređaja u isto vreme. 
My Theft Assistance odmah obaveštava klijente da im je automobil možda ukraden. Čim policija potvrdi krađu, operativni centar će pružati podršku u vraćanju vozila.
My Fleet Manager je kompletan i inovativan internet portal namenjen za upravljanje malim flotama, sa interfejsom koji je jednostavan i prilagođen za korisnike, i funkcijama punog daljinskog pristupa. 
Ali prednosti Uconnect™ usluga se ne završavaju uslugama povezanih sa posedovanjem vozila: kupci će imati ekskluzivne prednosti koje proističu iz partnerstava sa kompanijama koje su lideri u sektoru, poput promocija u vezi najnovijih Pay-As-You-Drive (plaćaj dok voziš) i Pay-How-You-Drive (plaćaj kako voziš) polisa osiguranja i telematskih podataka o vozilu.
Ovo potvrđuje da su 4xe modeli Renegade i Compass povezaniji nego ikada ranije: one vode dijalog sa vozačom i unutar i van kabine, dozvoljavajući mu da podesi rutu za navigaciju unapred i da vozilo bude klimatizovano i pre nego što ga upali.

 

My Uconnect, pametne aplikacije za povezanost za sveobuhvatno 4xe iskustvo
4xe Jeep modeli su razvijeni da zadovolje različite potrebe klijenata i učine njihovo 4xe iskustvo jednostavnijim u svim situacijama kroz paket aplikacija koji dozvoljavaju kontrolu nad nekoliko funkcionalnosti automobila na komforan i daljinski način. Sa My Uconnect mobilnom aplikacijom, klijenti mogu da pristupe nizu usluga za lako i brzo upravljanje statusom korišćenja, održavanjem, navigacijom, punjenjem, i bilo kojim poteškoćama ili hitnim slučajevima – uključujući krađu. Na primer, korišćenjem My Navigation funkcije, vozači mogu da isplaniraju svoju rutu noć ranije i pošalju je na sistem svog 4xe modela Renegade ili Compass kako bi ih čekao ujutru, ili da odaberu željene termine ili dane za punjenje, u zavisnosti od najpristupačnijih cena struje, ili da traže ili plaćaju na stanicama za punjenje na bezgotovinski način.

 

Opcije za punjenje 
Punjenje novih 4xe modela Renegade i Compass je prilagođeno za korisnike i jednostavno. Oba nude nesmetanu integraciju između pametnih telefona i novog Uconnect 8,4-inčnog ekrana osetljivog na dodir, za upravljanje punjenjem na osnovu određenih zahteva i stila života klijenata, i to direktno iz vozila ili daljinski putem aplikacije. Električnu jedinicu na zadnjoj osobini se pokreće baterija koja se može puniti ili dok vozite (putem ''e-coasting'' režima, koji puni bateriju korišćenjem negativnog obrtnog momenta kočnice motora) ili putem utičnice: kod kuće, sa kućnom utičnicom, i obezbeđenim kablom, ili sa javnim mestom za punjenje, korišćenjem određenog kabla (Režim 3, standardni ili opcioni u zavisnosti od tržišta). Kako bi se optimizovalo vreme punjenja i ponudilo dodatno, zgodno kućno rešenje, dostupan je uređaj easyWallbox, koji je povezan na normalnu kućnu utičnicu i omogućava bezbedno punjenje.


Ovaj sistem je razvijen od strane kompanije ENGIE EPS ekskluzivno za FCA i plasira ga Mopar u Evropi. To je jednostavno, pristupačno ''uključi i radi'' rešenje kojim se može lako upravljati putem Bluetooth-a, omogućavajući punjenje 4xe modela Renegade ili Compass kod kuće sa snagom punjenja do 2,3 kW za manje od 5 sati (ovo vreme može varirati u zavisnosti od postojećeg električnog sistema), bez potrebe za bilo kakvom intervencijom obučenog osoblja. Štaviše, uređaj easyWallbox se može unaprediti na verziju od 7,4 kW, omogućavajući punjenje do kraja kod kuće za manje od dva sata (100 minuta).

 

Spremnost za novu eru e-Mobilnosti
Plan kompanije FCA u njenoj posvećenosti sve održivijoj mobilnosti namerava da podstakne novo tumačenje i iskustvo koje miri očekivanja klijenata sa brigom za okolinu: e-Mobilnost kompanije FCA. FCA je skupila hrabrost i stvorila struktuirani, ekološki sistem koji je ekonomski konkurentan, udružujući partnere, proizvode, i međudisciplinarne usluge sa raznih tržišta, kako bi učinili živote klijenata koji odaberu električne i elektrifikovane automobile jednostavnijim.

 

Napredna tehnologija u službi elektrifikacije
Na osnovu svoje saradnje sa velikim partnerima, od kojih je svaki specijalista u svom sektoru, FCA je u prethodnim godinama bio fokusiran na dizajniranje i razvijanje niza elektrifikacionih tehnologija, uključujući hibridna vozila, plug-in hibride i potpuno električne baterije, sve sa ciljem smanjenja potrošnje i smanjenja emisija CO2. Ove tehnologije i motori su već izbačeni na tržište unutar FCA modela u raznim zemljama, dok proces elektrifikacije game sada stavlja u središte pažnje mnoge „modele napravljene u Evropi“, poput plug-in hibridnih modela Jeep Compass i Renegade 4xe.

 

Lako punjenje
Prelazak na održivu električnu i elektrifikovanu mobilnost pre svega zahteva razvoj mreže javnih i privatnih stanica za punjenje električnih i plug-in hibridnih vozila. U isto vreme, zahteva da se ponovo razmisli o proizvodnji i distribuciji struje. FCA razvija rešenja za ispunjavanje svakog uslova, počevši od mesta za punjenje: oko 3.600 stubova za punjenje su instalirani u dilerstvima širom Evrope i na parkinzima fabrika idu u ovom pravcu, kao i sporazumi sa kompanijama Enel X i ENGIE, vodećim igračima energetskom sektoru, kako bi se ponudio jednostavan i brz pristup javnim i kućnim mestima za punjenje, poput uređaja easyWallbox. Na osnovu još jednog partnerstva za kompanijom Digital Charging Solutions (DCS), klijenti izaberu 4xe model Jeep Renegade ili Compass će imati pristup ''My easy Charge'', digitalnoj usluzi koja pruža pristup najvećoj javnoj mreži za puenje na svetu, kojom upravlja DCS. Sa namenskom aplikacijom i jednom karticom, ovo rešenje će nuditi pristup više od 130.000 stanica za punjenje u 21 evropskoj državi. Na kraju, sa kompanijama ENGIE EPS i Terna, FCA e-Mobilnost je razvio laboratorije za inovativne tehnologije, poput „Vehicle-to-Grid“ (V2G), sistema gde električno vozilo ima interakciju sa elektromrežom u svrhu vraćanja ili skladištenja energije.

 

Bliži pogled na povezanost, integraciju, bezbednost i još toga
Kao dopuna sistemu e-Mobilnosti koji je fokusiran na održivu električnu i elektrifikovanu mobilnost, FCA takođe radi na povezanosti, integraciji i bezbednosti u okviru tog sistema. Na osnovu saradnje i integracije sa različitim partnerima, koji su među najboljima u svojim sektorima, FCA će moći da ponudi rešenja svojim klijentima da uživaju u sve većem broju usluga mobilnosti, poput pristupa evropskoj javnoj mreži za punjenje baterija i sklapanje polisa osiguranja koja se tiču korišćenja vozila. CarCloud projekat koji je pokrenuo Leasys, ogranak za mobilnost FCA Banke, igra još jednu važnu ulogu u sistemu e-Mobilnosti. Ovo je prva usluga pretplate na vozilo, održivi model koji ne uključuje automobile u privatnom vlasništvu, koji daje prioritet slobodi kretanja: klijenti mogu da izaberu vozilo koje najviše odgovara njihovim potrebama u svakom trenutku bilo gde u Italiji kroz široku Leasys Mobility Store mrežu, time promovišući održivi stil života i sa ekonomske i sa ekološke perspektive.

 

potpis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

A, "na otvorenom putu", koja je potrošnja goriva u modu "E-SAVE" ili "Battery Charge" ( kada puni bateriju do 80% pomoću rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem)?

 

Reče Juraj Šebalj da npr. Passat GTE u tom modu troši 10-13 litara benzina.

 

A ovo što fabrika navodi o vremenu punjenja baterije preko raznih vrsta punjača mi je DELOM malo protivrečno nečem što o tome navode drugi proizvodjači.

Gore npr. piše "sa snagom punjenja do 2,3 kW za manje od 5 sati"

 

A za hibridni pežo 508, slične baterije, pročitah i jednom svežem testu:

"Za kompletno punjenje baterije potrebno je do sedam sati sa standardnom utičnicom (punjač od 3,7 kW, 8 A), četiri sata sa snažnijom tipa “Green up” (punjač od 3,7 kW, 14 A), te manje od jednog sata i 45 minuta ako upotrebljavate Wallbox (punjač od 7,4 kW, 32 A"

 

Ako ništa drugo, uz korišćenje Wallbox-a (ako ga vlasnik kupi i ugradi kod sebe u garažu), slaže se vreme punjenja za oba modela.

Ali, tih minimalnih oko 100 - 105 minuta punjenja mi i dalje deluje očajno sporo (osim, isključivo za korišćenje u gradskoj vožnji). Pri čemu je daleko realnije onih 5-7 sati.

Edited by horvat
formatiran tekst

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat-Chrysler ulaže u proizvodnju električnih automobila u Kanadi

 

chrysler-airflow.jpg

 

Fiat-Chrysler je najavio investiciju u Kanadi gde će sklapati električne automobile, kao deo sporazuma sa Uniforom. Očekuje se otvaranje 2.000 novih radnih mesta, prenosi francuska novinska agencija AFP. ''Obaveze koje smo osigurali u tim pregovorima će stabilizovati poslovanje FCA u Kanadi i pozicioniraće nas kao globalnog lidera u prelazu na proizvodnju vozila sa nula emisija'', rekao je predsednik Unifora Jerry Dias u saopštenju. ''Radnici koji su se plašili zatvaranja fabrika i gubicima radnih mesta sada mogu da se raduju svetloj budućnosti sa dobrim poslovima u godinama koje dolaze.'' Unifor je najveći privatni sindikat u Kanadi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kompletna gama Maseratija će biti elektrifikovana do 2025. godine

 

maserati grecale 01.jpg

 

Maserati je u septembru objavio svoje planove o nekoliko novih vozila za koje se najavljuje da će biti razvijeni, elektrifikovani i proizvedeni u Italiji. U međuvremenu su se pojavili neki novi detalji. U pitanju su modeli sa kombinacijom tipičnih Maserati voznih karakteristika i sledeće generacije baterija, a koji će pružati dugački domet i mogućnost ultra brzog punjenja. Nisu naravno saopšteni svi detalji, ali se najavljuje da će imati vodeću ulogu za brend zahvaljujući svojim inovatnivnim tehnologijama.

 

Šef ove kompanije Davide Grasso sada najavljuje da će do 2025. godine svi Maseratijevi modeli biti sa hibridnim ili potpuno električnim pogonom.

''I novi Gran Turismo i Gran Cabrio će takođe biti elektrifikovani, komppletna naša linija će biti elektrifikovana u narednih pet godina'', kaže Grasso. Za početak, tu je budući SUV Grecale (nazvan po vetru sa Mediterana), koji će biti tek nešto manji od aktuelnog modela Levante. Ovaj novitet će se u proizvodnji pojaviti 2021. godine, i to u Cassino fabrici. Njegova promocija se očekuje u prvoj polovini 2021. a baziraće se na Giorgio platformi koju između ostalog koristi i Alfa Romeo Stelvio. Grecale će po ranijim najavama imati rapored težine 50:50, najbolji odnos snaga/težina u klasi, laganu platformu i ''superiorno upravljanje''.

 

Grecale će na početku između ostalog moći da se dobije i sa 2.0 mild-hybrid benzincem sa 325KS, dok 2022. godine stiže i potpuno električna verzija. Nova generacija modela GranTurismo i GranCabrio se očekuju 2021. godine, a njhove električne verzije tokom 2022.

 

maserati gt 2021.jpg

 

Što se tiče modela Levante i Quattroporte, njihove zamene stižu 2023. ili 2024. godine, sa hibridnim ili potpuno električnim pogonom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat-Chrysler će elektrifikovati 60% vozila do kraja 2021.

 

500e 04.jpg

 

Do kraja 2021. godine će čak 60% automobila koje ponudi Fiat-Chrysler biti elektrifikovani - hibridni ili električni automobili. Ovo je potvrdio Luka Napolitano, jedan od čelnika kompanije tokom konferencije za medije u utorak. ''Do kraja 2021. godine će 60 odsto modela naših automobila biti elektrifikovano, što je više od proseka na tržištu'', rekao je Napolitano. Videćemo kako će u budućnosti izgledati Fiat...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stellantis želi da utrostruči prodaju električnih automobila

 

208115-fiat 500.jpg

 

Karlos Tavarez, prvi čovek Stellantisa - nedavno formiranog spajanjem PSA grupe i FCA alijanse - potvrdio je da će u budućnosti više fokusa biti usmereno na električne automobile, a manje na hibridna vozila. Prema njegovim rečima, Stellantis će u narednom periodu nastaviti da ulaže u hibridnu tehnologiju, ali će daleko više investirati u razvoj EV modela. Oni su u 2020. godini prodali 139.000 električnih vozila, a cilj im je da prebace 400.000 prodatih primeraka već krajem 2021. godine. Istina, podaci kažu da im prodaja u 2021. godini ide bolje nego prošle sa 6.5% ukupne prodaje skočili su na 13.6% i videćemo da li će uspeti da ispune svoj cilj.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat će do 2030. postati potpuno električni brend

 

fiat struja500.jpg

 

Kako piše britanski magazin Autocar, Fiat se obavezao da će postati potpuno električni brend do 2030. godine, uz najavu da će nakon 2025. godine postepeno ukinuti sve modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

 

Firma je nedavno lansirala novu električnu verziju svog izuzetno popularnog gradskog automobila 500, koji će se prodavati zajedno sa postojećim 500 sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Kompanija je rekla da želi da poboljša pristup električnim automobilima, poboljša infrastrukturu za punjenje i doprinose poboljšanju kvaliteta vazduha. ''Između 2025. i 2030. naša linija proizvoda će postepeno postati samo električna. Ovo će biti radikalna promena za Fiat'', rekao je šef Fiata Olivier Francois. ''Odluka o lansiranju novog 500 - električnog i samo električnog - zapravo je doneta pre pandemije. Već tada smo bili svesni da svet više ne može da prihvati kompromise. Podsetili smo se na hitnost preduzimanja akcija, preduzimanja nečega za planetu Zemlju.''

 

Fiat je još jedna marka koja se obavezala da će značajno ili u potpunosti elektrifikovati svoju gamu nakon sve oštrijih zakonskih propisa. Nekoliko zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, već se obavezalo da će zabraniti prodaju praktično svih novih automobila bez nula emisija od 2030. godine, ali Fijatova posvećenost da postane potpuno električan tek do tog datuma primenjivaće se u zemljama u kojima je prodaja SUS motora još uvek dozvoljena. Ovaj potez se uklapa u povećani fokus Fijata na gradske automobile, predvođen popularnošću modela 500. Takođe pomaže u razlikovanju brenda od ostalih glavnih marki u grupi Stellantis, kao što su Opel/Vauxhall i Citroen.

 

Fiat nije saopštio detalje o planovima za buduća vozila van novog 500, ali marka kaže da proizvodnja neće biti ograničena na gradske automobile. U 2019. godini predstavljen je Centoventi Concept EV, koji je najavljuje sledeću generaciju Fiat Pande. Iako će taj automobil verovatno imati Fiatovu malu platformu koja koristi i novi 500, verovatno će kompanija takođe razvijati EV modele na Stellantisovoj STLA platformi, koju koriste Peugeot e-208 i Opel/Vauxhall Corsa.

 

Fiat_Concept_Centoventi_01.jpg

 

Torinska kompanija kaže da će težiti poboljšanju dostupnosti stanica za punjenje za zajednice koje nemaju redovan pristup, poput onih u stanovima, i nastoji da poveća broj stanica za brzo punjenje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stellantis će u fabrici Melfi u Italiji od 2024. proizvoditi četiri električna vozila

 

mopar 500 1.jpg

 

Stellantis će u svojoj fabrici Melfi na jugu Italije od 2024. godine proizvoditi četiri električna vozila srednjeg segmenta različitih marki, saopštio je sindikat UILM. Otkako je Stellantis formiran početkom ove godine spajanjem Fiat-Chryslera i francuskog PSA, proizvodnja u Italiji je pod lupom zbog veće cene nego drugde u Evropi, piše Reuters.

 

''Stellantis je najavio da će Melfi biti prva fabrika u Italiji koja će dobiti nove modele na osnovu poslovnog plana nakon 2022. godine'', navodi se u izjavi UILM-a nakon sastanka predstavnika radnika sa proizvođačem automobila u italijanskom ministarstvu industrije u Rimu. Buduća proizvodnja u Melfiju će se zasnivati na jednoj pojačanoj proizvodnoj liniji koja će spojiti dve postojeće, navodi sindikat, dodajući da će restrukturiranjem proizvodni kapacitet na lokaciji ostati nepromenjen na oko 400.000 jedinica. Šef UILM-a Rocco Palombella je rekao je da sindikati nisu dobili sve odgovore koje su želeli jer Stellantis još radi na novom poslovnom planu.

 

Izvršni direktor (CEO) Stellantisa Carlos Tavares je rekao da će grupa predstaviti svoj poslovni plan krajem ove godine ili početkom 2022. godine. Stellantis, četvrti najveći proizvođač automobila na svetu, nije izneo detalje o tome o čemu se razgovaralo na sastanku. U ranijoj izjavi kompanija ističe da radi ''odlučno i brzo'' podržavajući energetsku tranziciju svih svojih italijanskih lokacija. Italijanski ministar industrije Đankarlo Đorđeti rekao je u odvojenoj izjavi nakon sastanka da Stellantis tek treba da odluči gde će graditi svoju treću fabriku električnih baterija u Evropi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stellantis pojačava elektrifikaciju

 

stellantis 2021.jpg

 

Karlos Tavares, glavni izvršni direktor grupe Stellantis, podelio je sveobuhvatnu strategiju elektrifikacije grupe. Teme prezentacije su uključivale:

  • Značajna ulaganja u tehnologiju elektrifikacije i povezani softver.
  • Kako ostati lider u efikasnosti sa uvećanom sinergijeom udružene kompanije.
  • Konkurentni elektrifikovani proizvodi koji unapređuju jedinstveni karakter svakog vozila brendova kompanije.
  • Ponuda celog paketa rešenja za fizička lica, poslovne i flotne klijente kojom je posedovanje BEV automobila/električnih vozila na baterije  jednostavnije.
  • Fleksibilne, po dizajnu BEV platforme i električni pogonski moduli koji pokrivaju veliki broj segmenata vozila kako bi se postigla ekonomija volumena i unapredila efikasnost.
  • Baterije za električna vozila koje su vodeće u klasi što se tiče energetske efikasnosti i cene.

Stellantis je takođe danas najavio preliminarna očekivanja kada je reč o rezultatima trgovanja u prvoj polovini 2021. i određene finansijske rezultate. Kompanija očekuje snažne rezultate marži u prvoj polovini 2021. godine, zahvaljujući pozitivnim cenama i ponudi tj. izboru proizvoda. Globalni Stellantis tim je takođe odlučno reagovao na ograničenja količina izazvanih manjkom poluprovodnika, sprovodeći veoma efikasne mere kontrole troškova. Kao rezultat toga, očekuje se da prilagođene marže operativnih prihoda u prvoj polovini 2021. budu iznad prethodno iskomuniciranog predviđenog raspona godišnje marže od 5.5% do 7.5%, uprkos gubicima obima u poređenju sa planiranim stopama proizvodnje.

 

U prvoj polovini 2021. godine, u skladu sa očekivanjima iskomuniciranim tokom konferencije o rezultatima prvog kvartala 2021. godine, Stellantis očekuje negativne industrijske slobodne tokove gotovine zbog negativnog uticaja obima proizvodnje, koji su bili niži od očekivanih, na obrtni kapital. Veoma obećavajući početak sprovođenja sinergija, na dobrom putu da premaše cilj u prvoj godini, bi trebalo da značajno doprinese godišnjem rezultatu bilansu toka gotovine, za koji se i dalje očekuje da bude pozitivan.

 

Stellantis pojačava elektrifikaciju dok srednjoročno cilja održive dvocifrene prilagođene marže operativnog dohotka EV

Planirano da se uloži više od 30 milijardi evra do 2025. godine u elektrifikaciju i softver, dok će i dalje biti predvodnik automobilske efikasnosti Projekcija da preko 70% prodaje u Evropi i preko 40% u Sjedinjenim Državama budu vozila sa niskim emisijama (LEV) do 2030. godine. Svih 14 brendova se obavezalo da će ponuditi najbolje elektrifikovana rešenja u svojoj klasi. Isporuka BEV-ova koji zadovoljavaju zahteve kupaca, dometa od 500-800 km i vodeće brze mogućnosti punjenja od 32 km u minutu. Četiri fleksibilne BEV dizajnerske platforme, skalabilna porodica od tri električna pogonska modula i standardizovani baterijski paketi koji pokrivaju sve marke i segmente.

 

Platforme dizajnirane za dug životni vek nadogradnjom softvera i hardvera

Globalna EV strategija nabavke baterija od preko 260GWh do 2030. godine, podržana od pet ''gigafabrika'' između Evrope i Severne Amerike.

 

Uvođenje tehnologije čvrstih baterija planirano za 2026. godinu

Stellantis je danas predstavio sveobuhvatnu strategiju elektrifikacije koja će podrazumevati uzbudljiva, vodeća vozila u klasi za kultne brendove kompanije, istovremeno koristeći internu stručnost, partnerstva i zajednička ulaganja za isporuku napredne tehnologije na pristupačne cene. Ova strategija će omogućiti kompaniji da srednjoročno cilja ciljne održive dvocifrene prilagođene marže operativnog prihoda. ''Kupac je uvek u srcu Stellantisa i naša posvećenost ovim investicionim planom od 30 milijardi evra je da ponudimo kultna vozila koja imaju performanse, mogućnosti, stil, udobnost i električni domet koji se neprimetno uklapaju u njihov svakodnevni život'', rekao je Carlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa. ''Strategija koju smo danas postavili se fokusira na pravu količinu ulaganja u pravu tehnologiju koja će u pravo vreme doći na tržište, osiguravajući da Stellantis pokreće slobodu kretanja na najefikasniji, pristupačniji i održivi način.''

 

Finansijske performanse

Stellantis planira da postigne povećanu profitabilnost u narednim godinama. Ovo će biti podržano izvršenjem sinergijskih mogućnosti koje proizilaze iz formiranja Stellantisa, sa prognozom godišnjih sinergija gotovine veće od 5 milijardi evra u stabilnom stanju, mapom smanjenja troškova baterija i kontinuiranom optimizacijom distribucije i proizvodnje troškove i ostvarivanje novih tokova prihoda, posebno od povezanih usluga i budućih softverskih poslovnih modela.

 

Kao rezultat, Stellantis cilja na srednjoročno postizanje održivih dvocifrenih prilagođenih marži operativnog dohotka (~ 2026), čineći kompaniju referentnom tačkom profitabilnosti u pružanju elektrificirane mobilnosti kupcima na globalnom nivou. Stellantis namerava da postane tržišni lider u vozilima sa niskom emisijom (LEV). Tokom 2030. godine, Stellantisov LEV miks za putničke automobile u Evropi ima za cilj da neprekidno raste na preko 70 procenata - 10 procentnih poena ispred trenutnih pretpostavki u industriji za celokupnu tržišnu kombinaciju. U SAD se očekuje da Stellantis-ov LEV miks za putničke i lagane kamione bude veći od 40 procenata do 2030. godine.

 

Da bi sproveo ovu strategiju, Stellantis planira da uloži više od 30 milijardi evra do 2025. godine u elektrifikaciju i razvoj softvera, uključujući ulaganja u zajedničke investicije za finansiranje njihovih aktivnosti, dok cilja da i dalje bude 30 odsto efikasniji od industrije u odnosu na ukupna potrošnja Capexa i R&D u odnosu na prihode. Kompanija ostaje posvećena rastu svog liderskog položaja u komercijalnim vozilima u Evropi i jačanju svoje pozicije u Severnoj Americi, istovremeno težeći da bude globalni lider u e-komercijalnim vozilima. Koristeći znanje i prihvatajući sinergije, predstavljanje elektrifikacije komercijalnih vozila proširiće se na sve proizvode i sve regione u naredne tri godine, uključujući isporuku kombi vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama do kraja 2021. godine.

 

Mapa puta za elektrifikaciju Stellantisa obuhvata čitav lanac vrednosti. Kompanijina strategija nabavke EV baterija je da osigura više od 130 gigavat sati (GWh) kapaciteta do 2025. godine i više od 260 GWh do 2030. Potrebe za EV baterijama i komponentama biće zadovoljene sa ukupno pet „gigafabrika“ u Evropi i Severnoj Americi, upotpunjena dodatnim ugovorima o snabdevanju i partnerstvima za podršku ukupnoj potražnji. Stellantis je potpisao MOU sa dva partnera za preradu litijumskog geotermalnog rastvora soli u Severnoj Americi i Evropi kako bi se osigurala održiva isporuka litijuma, identifikovanog kao najkritičnija baterijska sirovina s obzirom na raspoloživost, kao i sposobnost da se litijum integriše u lanac snabdevanja.

 

Pored strategija nabavke, tehnička stručnost i sinergije kompanije Stellantis smanjiće troškove baterije. Ciljevi da se troškovi baterija za električna vozila smanje za više od 40 procenata od 2020. do 2024. i za više od dodatnih 20 procenata do 2030. Svi aspekti baterija igraju ulogu u smanjenju troškova - optimizacija ukupnog paketa, pojednostavljivanje formata modula, povećavajući veličinu ćelija baterije i nadograđujući hemiju baterije. Kompanija namerava da maksimizuje punu vrednost životnog ciklusa baterije popravkom, obnovom, upotrebom i recikliranjem, kao i da osigura održivi sistem koji daje prioritet potrebama kupaca i brigama za životnu sredinu.

 

Fokusiran na kupca

Pristupačnost je prioritet kompanije Stellantis, jer kompanija cilja da ukupni troškovi vlasništva nad električnim vozilima budu jednaki vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2026. godine. Elektrifikacija nije plan ''jedne veličine za sve'' u kompaniji Stellantis. Svaki od 14 kultnih brendova kompanije je posvećen pružanju najbolje elektrifikovanih rešenja u klasi i to na način da poboljša DNK svake marke. Domet vožnje i brzo punjenje su ključni za široko prihvatanje BEV-ova od strane potrošača. Stellantis se sa ovim izazovom suočava sa BEV-ovima koji će pružiti domet između 500-800 km i vodećom brzinom punjenja od 32 km u minuti.

 

Stellantis će ponuditi čitav paket rešenja za privatne, poslovne i kupce flote koji pomažu u pojednostavljenju vlasničkog puta. Napori će uključivati pružanje svakodnevnih ponuda pametnih punjenja koristeći zelene izvore energije, iskorišćavanje postojećih partnerstava za proširenje opcija punjenja i ubrzanje upotrebe pametne mreže. Kompanija namerava da ispuni zahteve svojih različitih kupaca podržavajući razvoj mreža za brzo punjenje širom Evrope, što je omogućeno Memorandumom o razumevanju (MOU) potpisanim između Free2Move eSolutions i Engie EPS. Namera je da imitira poslovni model Free2Move eSolutions za tržište Severne Amerike.

 

Četiri BEV-centrirane platforme su okosnica elektrifikovanih vozila brendova Stellantis. Platforme su dizajnirane sa visokim nivoom fleksibilnosti (dužine i širine) i deljenjem komponenati, pružajući ekonomiju obima jer svaka platforma može da podrži proizvodnju do dva miliona jedinica godišnje. Četiri platforme su:

  • STLA Small, dometa do 500 kilometara.
  • STLA Medium, dometa do 700 kilometara.
  • STLA Large, dometa do 800 kilometara.
  • STLA Frame, dometa do 800 kilometara.

Pogon uključuje porodicu od tri električna pogonska modula (EDM) koji kombinuju motor, menjač i pretvarač. Ovi EDM-ovi su kompaktni, fleksibilni i mogu da se lako prilagode. EDM-ovi se mogu konfigurisati za prednji pogon, zadnji pogon, pogon na sve točkove i 4xe. Kombinacija platformi, EDM-ova i baterija sa visokom gustinom energije obezbediće vozila sa najboljim performansama u klasi u efikasnosti, dometu i punjenju. Program nadogradnje hardvera i bežičnog ažuriranja softvera produžiće život platformi i u narednoj deceniji. Stellantis će interno razviti softver i kontrolu da bi održao karakteristike jedinstvene za svaki brend. Baterije će biti prilagođeneraznim vozilima - od manjih gradskih automobila do sportskih vozila i kamiona.

 

Do 2026. godine planira se uvođenje prve konkurentne tehnologije čvrstih baterija. Stellantis trenutno ima ili završava nekoliko ključnih tehnoloških zajedničkih ulaganja, u rasponu od e-pogona i operacija e-prenosa do proizvodnje baterijskih ćelija, digitalnog kokpita i personalizovanih povezanih usluga. Ova partnerstva pružaju Stellantisu priliku da iskoristi ne samo sopstvene kompetencije, već i stručnost partnera da bi brže uveli novu tehnologiju i rešenja na tržište, istovremeno optimizujući alokaciju kapitala kako bi dalje ojačali Stellantisovu konkurentnost na tržištu.

 

stellantis logo vesti.png

 

 

 

 

Edited by neshaoct
dodao video

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve u svemu samo puno priče 

 

2021-Stellantis-EV-Day-07.jpg

Fiat - mršavo 

 

 

Edited by neshaoct
prebačeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

2025. Stelvio II
2026. Giulia III
2027. Giulietta IV, interno je zovu Alfetta
2028. Tonale II
2029. Specijalka, interno je zovu Duetto
2030. Kid II (B-SUV)

 

Od prekjučer je službeno. Alfa je od 2024. Alfa e-Romeo. Ja za to znam već neko vrijeme. To je godina kada izlazi prvi model sa BEV opcijom, SUV u B segmentu kojeg interno zovu Kid.

 

Od 2025. pa na dalje svi novi modeli dolaze isključivo kao BEV. Takav je plan. Nadam se da će se to mijenjati.

Ovaj plan nisu još komunicirali prema van i sumnjam da si hoće barem kada je riječ o detaljnoj listi modela i godinama.

 

Ništa od E segmenta Iako im interne analize tržišta govore da je za SAD i Kinu to čak važniji segment nego li D.

 

Ne govore što je na kojoj platformi, nije još ni 100% odlučeno ali po bojama fonta i grupiranju na internom dokumentu bih rekao da je sljedeće na stvari:

STLA Large, Stelvio II i Giulia III

STLA Medium, Giulietta IV, Tonale III i specijalka
STLA Small, Kid II

 

Recimo na da su na internom dokumentu su postojeća i buduća Giulia te Stelvio u istoj boji dok je aktualni Tonale različite od postojećeg što će reći da se mijenja platforma za sljedeći.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, N.N. said:

2026. Giulia III

...u smislu da broje od prve tj. one koja se pravila 60-tih i 70-tih, pa je onda 952 (aktuelna) ustvari druga Giulia, i onda treća od 2026. (što bi značilo da će se aktuelna praviti ukupno 10 godina?)...ili?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chrysler EV concept

 

chyrsler ev04.jpg

 

Tokom ''EV Day'' događaja kompanije Stellantis prikazan je i novi Chryslerov električni koncept automobil.

 

chrysler ev03.jpg

 

O Chrysleru EV za sada nema zvaničnih informacija, dok nezvanični nagoveštaji kažu da je ovaj koncept napravljen na STLA Large EV platformi (što onda podrazumeva i baterije od 101 ili 118 kWh kao i autonomiju do 500 milja/800 km).

 

chrysler ev02.jpg

 

Ipak, više informacija možemo očekivati u narednom periodu.

 

Chrysler ev01.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Peugeot elektrifikovao čak 70% modela

 

212385-Peugeot 308 2022 002.jpg

 

Elektrifikacija je centralni deo Peugeotove strategije, pa će novi Peugeot 308, koji se očekuje na jesen, pri lansiranju biti dostupan s dva plug-in hibridna pogona, kako za hečbek tako i za karavan. Ovim inovacijama udeo elektrifikovanih modela iz palete marke Peugeot će se ove godine povećati na 70%, uzimajući u obzir i putnička i laka privredna vozila. Očekuje se da će 2023. godine biti elektrifikovano 85% modela marke, a 100% prekretnica u Evropi će biti postignuta 2025. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat e-Ulysse i Fiat e-Scudo

 

fiat e-ulysse 02.jpg

 

Nakon što su već predstavljene električne verzije modela Citroen Jumpy, Peugeot Expert, Opel Vivaro i Toyota ProAce Verso, uskoro stižu i električne varijante njihovih italijanskih rođaka Fiat e-Ulysse i Fiat e-Scudo.

 

fiat e-scudo 01.jpg

 

Njihova proizvodnja će se odvijati u Stellantis Hordain fabrici u Francuskoj, a pored ovih električnih verzija postojaće i regularne varijante sa dizel motorima (uz manuelni ili 8-stepeni automatski menjač). Vozilo će biti na raspolaganju sa izborom od nekoliko dužina i nekoliko verzija, dok nosivost kod dostavne varijante iznosi do 1.275 kg. U poudi će se naći putničke verzije dužine 495 cm i 530 cm (sa do devet sedišta).

 

Električni modeli Fiat e-Ulysse i Fiat e-Scudo će raspolagati sa 136KS i 260 Nm, pri čemu će maksimalna brzina biti 130 km/h (el. ograničeno). Bazna verzija će imati baterije od 50 kWh i autonomiju od 230 km (po WLTP normama), a druga varijanta će raspolagati sa baterijama od 75 kWh i autonomijom od 330 km. Ovde i podatak da se do 80% kapaciteta baterija na brzom punjaču može napuniti za 30, odnosno 45 minuta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chrysler Airflow Concept

 

chrysler airflow 05.jpg

 

Stellantis je na ovogodišnjim CES sajmu u Las Vegasu predstavio unapređeni Chryslerov električni koncept automobil Airflow, koji će verovatno kasnije dobiti i serijsku verziju. Tačnije, serijski model na njegovoj bazi se može očekivati 2025. godine, uz najavu da će ovo vozilo ''voditi transformaciju brenda ka čistoj mobilnosti i besprekorno povezanim iskustvima kupaca''.

 

chrysler airflow 04.jpg

 

Takođe, od 2028. godine svaki novi Chrysler će imati električni pogon.

 

chrysler airflow 03.jpg

 

Podsećanja radi, u julu prošle godine Stellantis je najavio preko 30 milijardi investicija u elektrifikaciju i softver do 2025. radi sprovođenja ambiciozne transformacije.

 

chrysler airflow 02.jpg

 

Što se tiče Airflow Concepta, vozilo koristi STLA Medium platformu (pa domet iznosi do 643 km), dva električna pogonska modula sa po 204KS, a tu je i pogon na sva četiri točka.

 

chrysler airflow 01.jpg

 

Tu su i dugačko međuosovinsko rastojanje, široki trag točkova, nisko težište, točkovi od 22 inča, Arctic White boja, Celestial Blue detalji, kontrastni krov, osvetljeni Chrysler logo, LED svetla, digitalni instrumenti, veliki centralni ekran, ekran ispred suvozača, ambijentalno osvetljenje, panoramski krov, sistem autonmne vožnje Nivoa 3...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeep proširuje svoj elektrifikovani portfolio u Evropi sa novim hibridnim verzijama modela Compass i Renegade

 

4xe 2022.jpeg

  • Nove hibridne verzije modela Jeep Renegade i Compass nude kupcima otvaraju vrata ka elektrifikovanoj ponudi brenda Jeep.
  • Novi modeli usledili su nakon uspešnog asortimana Jeep 4xe plug-in hibridnih vozila.
  • Novi Hibridni pogonski sklop prvi put predstavlja 4-cilindrični 1.5 turbo-benzinskim motorom koji nudi 130 KS i 240 Nm najvišeg obrtnog momenta, sa 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom.
  • Hibridna tehnologija integriše električni motor od 15 kW koji proizvodi 55 Nm maksimalnog obrtnog momenta (135 Nm na nivou prenosa) za pokretanje točkova čak i kada je motor sa unutrašnjim sagorevanjem isključen.
  • Napredni hibridni sistem omogućava potpuni električni pogon pri pokretanju, malim brzinama, prilikom krstarenja i u manevrima parkiranja.
  • Novi pogonski sklop isporučuje do 15% manju potrošnju i emisiju CO2 u odnosu na prethodne benzinske verzije.
  • Napredna tehnologija i ADAS funkcije uključuju Highway Assist, sistem pomoći vozaču za autonomnu vožnju nivoa 2 (L2) dostupan na modelu Jeep Compass.
  • Model specijalnog izdanja sadrži održivi materijal i komponente od reciklirane plastike.
  • Porudžbine se otvoraju danas u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj; uskoro slede i druga evropska tržišta.

Uvođenje ovih novih hibridnih verzija nudi kupcima novi način pristupa elektrifikovanoj ponudi brenda Jeep kada stignu na tržište u martu. Ovi novi modeli se pridružuju uspešnim plug-in hibridnim 4xe verzijama, koje trenutno čine više od 25% ukupne prodaje brenda u Evropi. Na tržištima poput Francuske, Jeep 4xe modeli prevazišli su 50% ukupne prodaje u Italiji, najvećem tržištu brenda Jeep u Evropi, Jeep je i vodeći brend na LEV tržištu, uključujući i baterijska električna vozila i plug-in hibride.

 

Jeep®_Renegade_e_Compass_e-Hybrid_(2).jpg

 

''Današnja najava se nadovezuje na uspeh našeg trenutnog 4xe plag-in-hibridnog asortimana i predstavlja još jedan korak ka sveobuhvatnoj elektrifikaciji naše kompletne linije proizvoda u Evropi'', rekla je Antonela Bruno, šef Jeep brenda za Evropu. ''Jeep Compass i Renegade e-Hybrid nude novi način pristupa elektrifikovanom portfoliju proširujući naš prodajni zamah ponudom više hibridnih opcija za više evropskih kupaca. Ova ekspanzija proizvoda će se nastaviti na leto ove godine uvođenjem 4xe verzije potpuno novog modela Jeep Grand Cherokee.''

 

Nova hibridna električna opcija

Novi modeli debituju sa naprednim hibridnim sistemom sa novim 4-cilindričnim 1.5 turbo-benzinskim motorom, iz porodice Global Small Engine, koji isporučuje 130 KS i 240 Nm maksimalnog obrtnog momenta, zajedno sa novim 7-stepenim 7HDT300 automatskim menjačem sa duplim kvačilom. Pogonski sistem uključuje ugrađeni 48-voltni električni motor od 15 kW (20 KS) koji isporučuje 55 Nm obrtnog momenta - što je jednako 135 Nm na nivou prenosa - koji može da pokreće točkove čak i kada je motor sa unutrašnjim sagorevanjem isključen. Nove verzije nude do 15 odsto manju potrošnju i emisiju CO2 u odnosu na prethodne benzinske modele. Zahvaljujući novoj hibridnoj tehnologiji, modeli Jeep Renegade i Compass e-Hybrid nude novu alternativu u segmentu pogona na dva točka. Kupci mogu da zadrže svoje vozačke navike netaknutim i uživaju u autentičnom iskustvu hibridne vožnje, sa potpuno električnim pogonom dostupnim pri pokretanju, malim brzinama, režimu krstarenju i prilikom parkiranja.

 

Dizajniran za hibridni performans

Novi 4-cilindrični motor sa turbopunjačem je dizajniran da najbolje odgovara hibridnoj upotrebi, da optimizuje termodinamiku i samim tim uštedi na potrošnji goriva. Radi na principu Milerovog ciklusa koji poboljšava termičku efikasnost i nudi visok odnos kompresije (12.5:1), novu glavu cilindra sa kompaktnom komorom za sagorevanje, dvostruko varijabilno pomeranje ventila i specijalne ''high-tumble'' usisne kanale. Novost je i sistem direktnog ubrizgavanja pod visokim pritiskom, koji radi do 350 bara pritiska. Ovaj benzinski motor isporučuje snagu od 130 KS, dok maksimalni obrtni moment dostiže 240 Nm. Starter-generator sa kaišem je takođe ugrađen u benzinski motor, da garantuje brze i tihe prelaze pri ponovnom startovanju. Kočioni sistem novih modela Renegade i Compass e-Hybrid uključuje Inteligentni kočioni sistem koji uključuje funkciju ''automatskog punjenja'' koristeći mešovito regenerativno kočenje kako bi se maksimizirao oporavak kinetičke energije i poboljšala efikasnost.

 

Jeep®_Renegade_e_Compass_e-Hybrid_(3).jpg

 

Evolucija iskustva vožnje

Zahvaljujući novom pogonskom sistemu, hibridni modeli pružaju raznovrsno i opuštajuće iskustvo vožnje, sa različitim funkcijama koje omogućavaju vozilu da se kreće u električnom režimu (''EV karakteristike''). One uključuju:

  • Silent Start: pokreće vozilo bez potrebe za paljenjem benzinskog motora, korišćenjem čisto električnog, tihog režima vožnje ''EV''
  • Energy Recovery: obnavlja energiju koja bi inače bila uzalud potrošena kada vozilo usporava (e-coasting) i tokom kočenja (Regenerative Braking);
  • Boost & Load Point Shift: ''e-Boosting'' omogućava povećanje obrtnog momenta na točkovima zahvaljujući elektromotoru koji podržava benzinski motor; štaviše, korišćenjem prednosti (pogonskog ili kočionog) obrtnog momenta koji isporučuje elektromotor, moguće je optimizovati radnu tačku benzinskog motora;
  • Electric Drive: vozilo može da putuje u tišini i bez emisije štetnih gasova koristeći samo elektromotor, dok je benzinski motor isključen.

Novi Jeep Renegade i Compass e-Hybrid modeli mogu da rade u različitim scenarijima vožnje koristeći samo električni motor (i sa isključenim benzinskim motorom). Ovo je omogućeno zahvaljujući nizu električnih režima rada poznatih kao ''EV capabilities', sposobnosti koji uključuju:

  • e-Launch: pokreće vozilo samo pomoću elektromotora, prilikom pokretanja ili ponovnog pokretanja na semaforu.
  • e-Creeping: električni motor obezbeđuje startovanje uobičajeno u automatskim vozilima, pri brzini koja može da varira od 0 km/h do ekvivalenta benzinskog motora u praznom hodu u prvom stepenu prenosa ili u hod unazad (na primer pri manevrisanju).
  • e-Queueing: vozilo može da nastavi da se kreće u saobraćajnoj gužvi, prateći ''kreni&stani'' (stop&go) obrazac u potpuno električnom režimu.
  • e-Parking: pojednostavljuje manevre parkiranja, koji se mogu izvoditi samo pomoću električnog pogona, kako bi se osiguralo praktično i tiho iskustvo.

''EV capabilities'' dostupni su u zavisnosti od statusa napunjenosti baterije i potrebne snage.

 

Jeep®_Renegade_e_Compass_e-Hybrid_(5).jpg Jeep®_Renegade_Compass_e-Hybrid_(6).jpg

 

Specijalno lansirano izdanje Upland: Konkretna posvećenost održivosti

Specijalno izdanje model Upland je kreiran da naglasi pažnju koju brend Jeep posvećuje životnoj sredini i njegovu posvećenost održivosti. Sa jedinstvenim estetskim detaljima i upotrebom održivih materijala i ekološki prihvatljivih boja i završnih obrada, ovaj novi model specijalnog izdanja će takođe biti dostupan na Renegade i Compass 4xe Plug-in-Hybrid modelima. Novi model Upland je odmah prepoznatljiv po svojoj novoj i ekskluzivnoj „Matter Azur” boji eksterijera i ima dvobojni crni krov (takođe ima novi, vidljiviji i ekstenzivniji dizajn specifičan za model Renegade), kao i aluminijumske felne od 17 inča (na modelu Renegade) i 18 inča (na modelu Compass), za još prepoznatljiviji izgled. Jedinstveni stil eksterijera upotpunjuju novi MetaKrome bronzani završni slojevi na prednjim prstenovima maske i na zadnjoj zaštitnoj ploči, kao i posebna nalepnica na haubi.

 

Unutrašnjost modela Upland karakteriše rasprostranjena upotreba recikliranih materijala, koji tapacirungu krova i patosnicama daju novi, posvećeni dizajn a ekskluzivna sedišta SEAQUAL® napravljena od reciklirane plastike uklonjene iz okeana i sportski karakteristični kontrastni šavovi, Jeep logo na prednjim naslonima i umetak od organskog vinila na gornjem delu. Efekat je savremen i prepoznatljiv, zahvaljujući tkanju isprepletenom klasičnim motivom ševrona na crnoj osnovi. Plastiku sakupljenu iz Mediterana uz pomoć ribara Seaqual pretvara u poliestersko vlakno koje se može koristiti kao prava tkanina. U fazi tkanja, predivo Sequal se meša sa drugim ekološkim vlaknima, od kojih su sva prirodna, reciklirana ili obnovljena.

 

Jeep®_Compass_e-Hybrid_(3).jpg

 

Na modelu Renegade, neke od crnih plastičnih ploča i komponenti koje se koriste u enterijeru takođe su dobijene od recikliranih materijala, posebno od plastike koja se ranije koristila u farovima vozila. Kabina takođe sadrži bronzanu MetaKrome boju na nekoliko okvira. Na modelu Compass su i paneli vrata i kontrolna tabla presvučeni istim materijalom dobijenim od reciklirane plastike, dok bronzana završna obrada bojom MetaKrome, napravljena ekološki prihvatljivim bojama, poboljšava ceo profil kontrolne table.

 

Jeep®_Compass_e-Hybrid_(4).jpg Jeep®_Renegade_Compass_e-Hybrid_(4).jpg 

 

Najsavremenije mogućnosti povezivanja i bezbednosti

Tehnologija modela Renegade i Compass nudi različite režime rada kako bi vozačima pružila potpuno iskustvo hibridne vožnje. Hibridnim sistemom se takođe može upravljati putem Hibridnih stranica (Hybrid Pages), koje omogućavaju vozaču da prati distribuciju između termičkog i električnog pogona, kao i istoriju vožnje na benzin ili električni pogon. Adaptacije na instrument tabli omogućavaju vozačima da prate sve parametre hibridnog sistema i omogućavaju potpunu kontrolu nad iskustvom vožnje. Sistem uključuje Uconnect NAV sistem sa ekranom osetljivim na dodir do 8.4 inča i 10.1 inča (samo kod modela Compass), kao i sveobuhvatno ugrađeno i daljinsko povezivanje sa integracijom pametnog telefona Apple CarPlai i Android Auto.

 

Novi hibridni modeli Renegade i Compass dolaziće sa uslugama povezivanja kao što je unapred instalirani Uconnect Box koji omogućava pristup Uconnect Services uslugama i nizu funkcija kojima se može pristupiti preko različitih dodirnih tačaka kao što su mobilna aplikacija My Uconnect, pametni sat, vebsajt, dugmad na plafonskim svetlima vozila i putem glasovnih asistenata (Amazon Alexa i Google Assistant). Koristeći aplikaciju My Uconnect, kupci mogu da pristupe nizu povezanih usluga za brzo i lako upravljanje statusom vozila i održavanje, za daljinsku kontrolu lokacije, za zaključavanje i otključavanje vrata, za uključivanje svetala, za dobijanje podrške ako je potrebno i još mnogo toga.

 

Jeep®_Compass_e-Hybrid_(2).jpg

 

Uconnect Services usluge podrazumevaju:

  • My Assistant: funkcija za geolokalizovanu pomoć u hitnim slučajevima ili ako je potrebno.
  • My Remote: funkcija omogućava kupcima da kontrolišu svoje vozilo na daljinu, bilo gde i bilo kada.
  • My Car: funkcija koja prati i vodi računa o statusu i zdravstvenom stanju vozila.
  • My Navigation: omogućava vlasnicima da pošalju svoje odredište u navigacioni sistem vozila direktno putem mobilne aplikacije My Uconnect, primaju ažuriranja u realnom vremenu o saobraćaju, vremenu i kamerama za merenje brzine, posmatraju interesne tačke i ažuriraju mape (samo kod modela Compass).
  • Opciona funkcija My Wi-Fi: obezbeđuje pristupnu tačku u automobilu koja istovremeno povezuje do osam elektronskih uređaja i aktivira govorne usluge sistema Alexa (samo kod modela Compass).
  • Opciona usluga My Alert: kupcima šalje upozorenja, pruža podršku i neposrednu pomoć u slučaju krađe.

Štaviše, čim kupe Jeep vozilo, kupci mogu odmah da kreiraju nalog preuzimanjem mobilne aplikacije My Uconnect i otkriju mnoge tehnološke prednosti i prednosti povezanosti, čak i pre nego što im novo vozilo bude isporučeno. Što se tiče bezbednosti, napredna standardna oprema uključuje opciju prepoznavanja saobraćajnih znakova (Traffic Sign Recognition), koja čita i tumači saobraćajne znakove; opciju inteligentne pomoći za brzinu (Intelligent Speed Assist), koja automatski drži vozilo u okviru važećeg ograničenja brzine; opciju za upozorenje o umoru kod vozača (Drowsy Driver Alert), koja upozorava vozače kada im pažnja opadne ako na trenutak zadremaju; i automatsko kočenje u slučaju nužde sa prepoznavanjem pešaka i biciklista (Automatic Emergency Braking with Pedestrian and Cyclist Recognition) (samo kod modela Compass), koje usporava vozilo do potpunog zaustavljanja, kako bi se izbegle (ili ublažile) moguće nezgode. Pored toga, nova opcija pomoći na autoputu (Highway Assist) je takođe dostupna kod modela Jeep Compass. Prvi put u modelu brenda Jeep koji se prodaje u Evropi, ovaj sistem pomoći vozaču nudi autonomnu vožnju drugog nivoa (L2), koja koristi kombinaciju prilagodljivog tempomata i centriranja trake za automatsko prilagođavanje brzine i putanje prilikom vožnje autoputem.

 

Jeep®_Compass_e-Hybrid.jpg Jeep®_Renegade__e-Hybrid.jpg

 

Puna postava

Nova hibridna gama sastoji se od četiri nivoa opreme - Longitude, Night Eagle, Limited i S, plus specijalno lansirano izdanje. Svi su opremljeni pogonom na prednje točkove, novim 7-stepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom i hibridnom tehnologijom 1.5 turbo-benzinskog motora, koji isporučuje 130 KS i 240 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Dostupan je širok spektar opcija za prilagođavanje, sa kontrastnom opcijom crnog krova i do osam različitih boja eksterijera za model Renegade, tj. sedam za model Compass, uključujući novu boju Matter Azur, posebno za model Upland. Dostupan je i širok spektar dizajna aluminijumskih felni specifičnih za Renegade i Compass modele.

 

stellantis logo vesti.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iskustvo vožnje modela Jeep Renegade i Compass e-Hybrid

 

Jeep_Compass_i_Renegade__e-Hybrid.jpg

  • Video snimak koji prikazuje visokotehnološko, hibridno iskustvo vožnje modela Jeep Renegade i Compass e-Hybrid.
  • Dva nova modela za pristup kupcima u elektrifikovanu gamu brenda Jeep.
  • Inovativni, namenski sistem pogona za pružanje vozačima mogućnosti da se kreću potpuno električno zahvaljujući njegovim ''EV mogućnostima''.
  • Svestrano i opuštajuće iskustvo vožnje, napravljeno još bezbednijim širokim izborom naprednih sistema za pomoć pri vožnji.

Renegade i Compass e-Hybrid pružaju inovativno i hibridno iskustvo vožnje zahvaljujući specifičnom sistemu pogona koji koristi:

  • novi 1.5 turbo-benzinski motor sa 130 KS i 240 Nm,
  • uparen sa novim 7-stepenim menjačem sa duplim kvačilom, koji integriše 48-voltni električni motor sa 15 kW.

48-voltna baterija koja se hladi vodom takođe uključuje 48-do-12 voltni DC/DC pretvarač i starter-generator sa kaišem koji je dodat radi glatkog ponovnog pokretanja motora pri niskoj brzini, time poboljšavajući komfor. Novi 4-cilindrični motor sa turbo punjenjem, iz GSE porodice motora, je dizajniran da bude najprikladniji za hibridni rad.

Radi prema metodi Milerov ciklus, koji nudi visoki kompresioni odnos (12.5:1) i unapređuje termalnu efikasnost čime smanjuje potrošnju goriva.

 

Jeep_Renegade_i_Compass_e-Hybrid.jpg

 

Zahvaljujući sistemu pogona e-Hybrid, modeli Renegade i Compass nude novu alternativu u segmentu pogona na dva točka. Kupci mogu da zadrže svoje navike u vožnji netaknutim i uživaju u pravom hibridnom iskustvu, sa prilikom da se kreću potpuno električno - pri maloj brzini ili tokom usporavanja - zahvaljujući novim ''EV sposobnostima''.

  • Silent Start pokreće vozilo bez uključivanja benzinskog motora.
  • Energy Recovery puni baterije kada vozilo usporava (e-Coasting) i tokom kočenja (regenerativno kočenje).
  • e-Queuing omogućava električni ''start-stop'' režim tokom gužve.
  • e-Launch omogućava pokretanje u električnom režimu pri paljenju ili ponovnom paljenju vozila.
  • e-Boosting povećava obrtni moment na točkovima uz podršku električnog motora pri ubrzavanju i optimizuje radnu tačku benzinskog motora (time smanjujući potrošnju goriva i emisije CO2) prilikom krstarenja.
  • e-Creeping omogućava vozilu da putuje bez emisija pri maloj brzini, jednostavnim puštanjem kočnice.
  • e-Parking pojednostavljuje manevre za parkiranje i izvršava ih u EV režimu, tiho i pri nultim emisijama.

Parametre hibridne vožnje kontroliše vozač putem menija ''Hybrid Pages'' na displeju za informacije i zabavu, ili putem namenskih ekrana na instrument tabli. Zahvaljujući vrhunskom nivou tehnologije i softvera, Jeep® Renegade i Compass e-Hybrid pružaju svestrano i opuštajuće iskustvo vožnje - koje je učinjeno još bezbednijim zahvaljujući širokom izboru naprednih sistema za pomoć pri vožnji kojima su opremljeni. Novi sistem ''Highway Assist'' omogućava modelu Compass da dostigne 2. nivo autonomne vožnje.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

"e" ovo pa "e"ono... A šta su novo izmislili od nabrojanoga što se već dugo koristi?

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šteta što u onom promotivnom videu nisu omogućili da se umesto "nalepljene muzike", čuje zvuk pogonskog sklopa ( SUS i EM ), zvuk iz kabine, da čujemo to atmosferu novodne tišine u onim režimima vožnje u kojima je navodno aktivan samo EM.

Ovako je (meni) totalno bez veze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeep otkrio slike svog prvog potpuno električnog terenskog vozila

 

222872-jeep e02.jpg

 

Danas, tokom prezentacije Stellantis-ovog strateškog plana ''Dare Forward 2030'', Karlos Tavarez, izvršni direktor Stellantis-a, otkrio je fotografije prvog Jeep SUV-a ikada sa 100% pogonom na baterije, dok brend nastavlja sa globalnim inicijativama ka potpunoj elektrifikaciji svog portfelja terenskih vozila. Novo, potpuno električno Jeep vozilo biće dostupno početkom sledeće godine, šireći domet brenda i praveći još jedan korak ka ostvarenju vizije brenda Jeep o slobodi sa nultim emisijama.

 

jeep e01.jpg

 

Više informacija o Jeep baterijskom električnom vozilu biće dostupno tokom narednih meseci.

 

stellantis logo vesti.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

100% elektrifikovana sloboda brenda Jeep za budućnost bez emisija

 

Jeep%C2%AE_Renegade_and_Compass_e-hybrid

  • Medijska kampanja brenda Jeep je u toku, sa svojim procesom elektrifikacije prema ''slobodi bez emisija'' jasno u fokusu.
  • Novi e-Hybrid modeli Compass i Renegade, isto kao i 4xe modeli, pružaju autentično iskustvo hibridne vožnje.
  • Kako bi se dosledno omogućavala održiva vožnja, predstavljeno je izdanje Upland.
  • Partneri medijske kampanje su Free2Move eSolutions i Leasys Rent.

Medijska kampanja ''100% elektrifikovana sloboda'', događaj koji omogućava svetskim medijima da otkriju i voze modele Jeep Compass i Renegade sa novom e-Hybrid tehnologijom i 4xe modelese odrala. Ovo su prvi koraci strategije elektrifikacije brenda Jeep, sa ciljem prelaska na ''slobodu nultih emisija''. Brend Jeep, sa legendarnom 80-godišnjom istorijom rekorda i inovacija, kreće se ka novom konceptu mobilnosti, sa mogućnošću da dodatno unapredi svoje vrednosti lakoće upotrebe, komfora i zabave pri vožnji, ekonomične potrošnje goriva, poštovanja životne sredine, visokih performansi, bezbednosti i avanture.

 

Jeep®_Renegade_and_Compass_e-hybrid_S.jpg Jeep®_Renegade_4xe_Upland_and_e-hybrid_S.jpg Jeep®_Range_Renegade_and_Compass_4xe_and_e-hybrid_.jpg Jeep®_Compass_4xe_Upland_and_e-hybrid_S.jpg

 

''Plan za elektrifikaciju koji smo započeli na kraju 2020. napreduje brzo sa pojavom 4xe Plug-In Hybrid tehnologije terenaca Compass, Renegade i Wrangler'' - rekla je Antonela Bruno, direktorka brenda Jeep u Evropi. ''A danas sa novim modelima Jeep Compass i Renegade e-Hybrid, dodali smo novi nivo elektrifikacije našoj ponudi, doprinoseći ovoj transformaciji u koju snažno verujemo do te mere da će ovog leta novi Jeep Grand Cherokee debitovati samo u 4xe verziji, a prvi 100% električni terenac biće predstavljen početkom 2023. Nadalje, stavićemo tačku na tradicionalne motore sa unutrašnjim sagorevanjem na glavnim evropskim tržištima, sa izuzetkom Italije, do kraja 2022. To je istorijska prekretnica za brend Jeep i dokaz naše želje da nastavimo laganim tempom ka 100% elektrifikovanoj slobodi''.

 

Ovaj uspešni pristup klijenti su brzo počeli da cene. U 2021. godini, od četiri Jeep terenca prodatih u Evropi, jedan je bio 4xe. Taj značajan udeo se dodatno poboljšao u prva dva meseca 2022: 4xe verzije predstavljaju jednu trećinu ukupne prodaje brenda Jeep. Ovo je najbolji primer rastućeg interesovanja za održivu vožnju, čak i među entuzijastima terenske vožnje brenda Jeep. Ona je posebno uzeta u obzir tokom razvoja tehnologija 4xe i e-Hybrid - dve strane iste medalje koje se dopunjuju i zadovoljavaju različite potrebe. Događaj se održao u blizini Torina u zadivljujućem zdanju Casa Format - multifunkcionalnom prostoru koji odražava etičke vrednosti i brigu za sredinom: struja dolazi iz fotonaponskog sistema i solarnih panela, a nameštaj i ostali elementi dizajnirani su uz brigu o životnoj sredini.

 

09_Jeep®_Renegade_e-hybrid_S.jpg 09_Jeep®_Compass_e-hybrid_S.jpg

08_Media_Drive_100__Electrified_Freedom.jpg 08_Jeep®_Compass_e-hybrid_S.jpg

 

Jeep e-Hybrid terenac: autentično iskustvo hibridne vožnje

Zahvaljujući novom pogonskom sistemu e-Hybrid, modeli Renegade i Compass nude potpuno novu alternativu u segmentu pogona na dva točka. Vozačke navike korisnika mogu da ostanu nepromenjene, i mogu da uživaju u istinskom hibridnom iskustvu, sa mogućnošću prelaska na potpuno električni režim tokom parkiranja i vožnje pri niskoj brzini zahvaljujući sposobnostima električne vožnje.

Hajde da bolje pogledamo kako ove funkcije rade tokom svakodnevne upotrebe. Pre svega, kada ste u vozilu, tiho se uključuje i kreće u punom električnim režimu zahvaljujući funkciji Silent Start. Međutim, to je samo jedna od funkcija električne vožnje koje se automatski uključuju u modelima Renegade i Compass e-Hybrid. Na primer, funkcija Energy Recovery sama se uključuje kako bi regenerisao energiju koja je izgubljena tokom usporavanja ili kočenja. U slučaju usporavanja, režim e-Coasting se aktivira čim podignete nogu sa pedale za gas, kako bi se reprodukovao osećaj kočenja pomoću motora. S druge strane, funkcija e-Braking uključuje se kada kočite, kako bi se uvećala regeneracija energije. U međuvremenu, regenerisana energija i napajanje su obeleženi na instrument tabli i moguće je videti tok energije hibridnog sistema na ekranu osetljivom na dodir sistema za informacije i zabavu. Tokom svih ovih režima vožnje, motor sa internim sagorevanjem je ugašen i nije povezan sa prenosom.

 

07_Media_Drive_100__Electrified_Freedom.jpg 07_Jeep®_Renegade_e-hybrid_S.jpg 07_Jeep®_Renegade_4xe_Upland.jpg 07_Jeep®_Compass_e-hybrid_S.jpg

 

Nadalje, iskustvo vožnje u Jeep e-Hybrid terencu omogućava da se vozilo ponovo uključi pomoću samo električnog motora zahvaljujući funkciji e-Launch. Međutim, kada pritisnete papučicu za gas zarad većih performansi, motor sa internim sagorevanjem se tiho ponovo pali, prelazeći iz hibridne vožnje u automatski režim. A šta se dešava kada se polako krećete kroz gust saobraćaj, kao što se često dešava pri vožnji u gradu? U tom slučaju, tu je e-Queueing režim, koji omogućava vozilu da se zaustavi i uđe u potpuno električni režim, kao i e-Creeping režim, koji omogućava vozilu da se kreće sa ugašenim motorom, prostim otpuštanjem papučice kočnice. Kada izađete iz saobraćaja i putujete brže, moguće je da optimizujete sistem Load Point Shift motora sa internim sagorevanjem putem kalibracije obrtnog momenta pri vožnji ili kočenju koga obezbeđuje električni motor.

 

Konačni rezultat je dodatno povećanje efikasnosti sistema. Nadalje, tokom ubrzanja, funkcija e-Boosting naglašava brzi odziv, jer električni motor podržava motor na benzin time što povećava obrtni momenat točkova. Kada modeli Jeep Compass i Renegade e-Hybrid stignu na odredište, možete se prepustiti funkciji e-Parking, koja omogućava da električnim putem napravite neophodne pokrete, čak i unazad, što čini da budu praktični, tihi, i sa nula emisija, čak i kada koristite sistem za automatsko parkiranje.

Više informacija o modelima Jeep Compass i Renegade e-Hybrid dostupno je OVDE.

 

06_Media_Drive_100__Electrified_Freedom.jpg 06_Jeep®_Renegade_4xe_Upland.jpg 06_Jeep®_Compass_e-hybrid_S.jpg 06_Jeep®_Compass_4xe_Upland.jpg

 

Performanse i zabava: iskustvo vožnje u Jeep 4xe terencu

Zahvaljujući tehnologiji Plug-In Hybrid, modeli 4xe Compass, Renegade i Wrangler su najzabavniji Jeep terenci sa najboljim performansama ikada. Oni bukvalno mogu da zadovolje poznatu maksimu ''Go Anywhere, Do Anything'' (Idite bilo gde, uradite bilo šta). Istovremeno, to su idealna vozila za svakodnevnu vožnju u gradu, jer njihova plug-in hibridna tehnologija omogućava mobilnost sa nultim emisijama, i 50 km autonomije pri vožnji u gradu u potpuno električnom režimu. Nadalje, zabava postaje ekonomičnost u terencu Jeep 4xe, a njegove poznate sposobnosti terenske vožnje balansiraju zabavu pri vožnji sa brigom o okolini.

 

Nakon paljenja, oba modela su hibridni u startu, kako bi se garantovala lakoća upotrebe i efikasnost na bilo kakvom putu. Tokom gradske vožnje, 100% električni režim omogućava vožnju sa nultim emisijama, pri čemu samo električni motor obezbeđuje prianjanje za zadnje točkove. Autonomija od 50 kilometara savršena je za većinu vožnji po gradu, a emisije u WLTP kombinovanom ciklusu su manje od 50 g/km CO2. Još bolje je kada se uzme u obzir lakoća punjenja, pri čemu punjenje do maksimuma traje oko sat i po. Uprkos tome, modeli Renegade i Compass 4xe Plug-in Hybrid definitivno ne zaboravljaju da su nezaustavljivi Jeep terenci. Kada putevi postanu nezgodni i zahtevaju bolje prianjanje, dva pogonska sistema se aktiviraju na obe osovine. To unapređuje funkcije za terensku vožnju, kojima koordiniše Select Terrain sistem, koji je ažuriran za električne režime 4x4 vožnje. Konačno, treba napomenuti da 4xe tehnologija obezbeđuje veće sposobnosti u odnosu na tradicionalnu 4x4 vožnju, jer električni motor isporučuje 250 Nm obrtnog momenta skoro momentalno, što omogućava veću kontrolu prianjanja i obrtnog momenta čak i pri niskim brzinama. Više informacija o Renegade 4xe i Compass 4xe dostupno je u prethodnim postovima teme na kojoj smo.

 

05_Media_Drive_100__Electrified_Freedom.jpg 05_Jeep®_Renegade_4xe_Upland.jpg 05_Jeep®_Compass_e-hybrid_S.jpg 05_Jeep®_Compass_4xe_Upland.jpg

 

Debi Upland verzije za održiviju vožnju

Kompletna gama 4xe i e-Hybrid Compass i Renegade modela, u različitim konfiguracijama, ponuđena je na ovom događaju. To obuhvata i potpuno novi Upland - posebnu verziju koja pokazuje konkretne napore koje je Jeep uložio na putu ka održivosti (za više informacija, idite na sledeći link) - i vrhunsku S-gamu, koja se posebno ističe sa modelom Renegade zbog ekskluzivnih 19-inčnih alu-felni u dve boje, sjajnog finiša karoserije, i automatskog sistema za parking; pored toga, standardna oprema za Compass obuhvata 19-inčne alu-felne u sjajnoj crnoj boji, branik u boji karoserije, crni krov, automatska vrata prtljažnika i kožna sedišta koje vozač može da podesi elektronski. Sva vozila su pružila fleksibilno i opuštajuće iskustvo vožnje koje je učinjeno još bezbednijim širokim izborom naprednih sistema za podršku pri vožnji. Sva su opremljena automatskim prenosom, koji omogućava komfornu vožnju u gradu ili na dugim putovanjima, kao i kompletnom bezbednosnom opremom, koja ih stavlja u vrh u svojim segmentima. Zapravo, Compass je prvi Jeep model u Evropi koji ima mogućnost autonomne vožnje drugog nivoa, zahvaljujući sistemu Highway Assist koji kombinuje funkcije sistema Adaptitive Cruise Control i Lane Centering. Konačno, oba modela opremljena su Uconnect uslugama sledeće generacije, koje omogućavaju kontrolu funkcija vozila u toku vožnje, ili čak na daljinu pomoću aplikacije My Uconnect.

 

04_Media_Drive_100__Electrified_Freedom.jpg 04_Jeep®_Renegade_e-hybrid_S.jpg 04_Jeep®_Compass_e-hybrid_S.jpg 04_Jeep®_Compass_4xe_Upland.jpg

 

Jeep Authentic dodatna oprema u izradi kompanije Mopar i Jeep Performance delovi

Jeep Renegade i Compass 4xe i e-Hybrid terenci mogu se prilagoditi širokim asortimanom delova iz kolekcija Jeep Authentic dodatne opreme koju je izradio Mopar i Jeep Performance delovima. Postoji više od 100 dodataka koji su dizajnirani tako da unaprede urbani i terenski duh Jeep vozila (više od 150 za Renegade i 90 za Compass). Neki od njih su instalirani na terence na Jeep događaju, kao što je nalepnica na haubi, tepisi visokog kvaliteta upareni sa premijum prostiračima u prtljažniku, zadnja zaštitna ploča, satensko sivi poklopci  za ventile sa Jeep znakom, praktični organizator prtljaga sa Velcro trakama, i sklopiva šipka za stabilizovanje i organizaciju prtljaga. Mnogi od njih mogu se pronaći  u Jeep Renegade modelu boje Bikini, sa upečatljivim dodatkom 17-inčnih alu-felni, i na dvobojnom modelu Alpine White Jeep Compass sa crnim krovom.

 

03_Media_Drive_100__Electrified_Freedom.jpg 03_Jeep®_Renegade_e-hybrid_S.jpg 03_Jeep®_Renegade_4xe_Upland.jpg 03_Jeep®_Compass_e-hybrid_S.jpg

 

Free2Move eSolutions*

Stanice za punjenje na ovom događaju obezbedila je kompanija Free2Move eSolutions, koja namerava da postane lider u dizajnu, razvoju, proizvodnji i distribuciji proizvoda za električnu vožnju. Sa inovativnim i pionirskim duhom, kompanija bi želela da predvodi tranziciju ka novim oblicima električne vožnje kako bismo doprineli smanjenju emisija CO2 sa kompletnom ponudom proizvoda i usluga, od easyWallbox (praktične, plug&play stanice za punjenje za upotrebu u domaćinstvu) do ePro (za profesionalnu upotrebu), ePublic (savršen za vozne parkove ili parkinge) i pristupačnog ALL-e, koji omogućava punjenje vozila i kod kuće i na putu, sa mesečnim ratama i godišnjim ažuriranjem na osnovu broja obavljenih punjenja. U ponudi su vrlo zgodna punjenja „usput“, sa kojima je moguće napuniti vozila na više od 260.000 vozila širom Evrope.

 

03_Jeep®_Compass_4xe_Upland.jpg 02_Media_Drive_100__Electrified_Freedom.jpg 02_Jeep®_Renegade_e-hybrid_S.jpg 02_Jeep®_Compass_e-hybrid_S.jpg

 

Leasys Rent*

Jeep kombinuje svoje modele i 4xe tehnologiju sa inovativnom ponudom mobilnosti kako bi pomogao energetsku tranziciju. Plug & Drive je nastao iz partnerstva sa kompanijom Leasys Rent, i to je prva mesečna pretplata, posvećena Jeep mreži prodajnih salona, za modele Renegade i Compass 4xe Plug-In Hybrid. U pitanju je inovativna formula, dizajnirana da uvede u korisnika u Jeep svet slobodne vožnje: Plug & Drive omogućava vam da vozite nove automobile sa obavezom od samo 30 dana, sa mesečnim obnavljanjem maksimalno do 12 meseci, i mogućnošću da se automobil vrati, bez penala, čak i posle prvog meseca. Program je pokrenut u Italiji u februaru, a pretplata će biti aktivna u aprilu i u Francuskoj i Španiji. U ove tri države, već je moguće pretplatiti se na dva plug-in hybrid modela u 4xe SUV gami: CarCloud, proizvod „perjanica“ kompanije Leasys Rent, sa više od 5.000 korisnika pretplaćenih na Jeep modele, može se aktivirati na Amazon-u.

 

02_Jeep®_Compass_4xe_Upland.jpg 01_Media_Drive_100__Electrified_Freedom.jpg 01_Jeep®_Renegade_e-hybrid_S.jpg 01_Jeep®_Renegade_4xe_Upland.jpg

 

Jeep

Sa 80 godina legendarnog nasleđa, Jeep je autentični SUV brend koji donosi sposobnost, umeće i prilagodljivost ljudima koji žele da idu na izuzetna putovanja. Brend Jeep otvoreno poziva da se živi punim plućima, nudeći linije vozila koja nastavljaju da pružaju svojim vlasnicima osećaj bezbednosti i sigurnosti, kako bi krenuli na svako putovanje samopouzdano. Jeep ponuda vozila sastoji se od modela Renegade, Renegade 4xe, Renegade e-Hybrid; Compass, Compass 4xe, Compass e-Hybrid; Wrangler (izvan EU), Wrangler 4xe i Gladiator upotpunjuju ponudu pikapa/kamiona... Jeep Wave, premijum program lojalnosti i brige za kupce koji je dostupan za celokupnu Jeep 4x4 gamu, sadrži pogodnosti i ekskluzivne elemente kako bi se vlasnicima Jeep vozila pružila maksimalna pažnja i posvećena podrška 24/7. Legendarne mogućnosti terenske vožnje brenda Jeep unapređene su globalnom inicijativom za elektrifikaciju, koja transformiše 4xe u novi 4x4 prateći viziju brenda da se postigne sloboda sa nultim emisijama.

 

01_Jeep®_Compass_e-hybrid_S.jpg 01_Jeep®_Compass_4xe_Upland.jpg Jeep®_Renegade_and_Compass_e-hybrid_and_4xe.jpg

 

*Usluge trenutno u Srbiji nisu dostupne

 

stellantis logo vesti.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chrysler Airflow Graphite Concept

 

Chrysler Airflow 2022 4.jpg

 

Stellantis je početkom januara ove godine na CES sajmu u Las Vegasu izložila Chryslerov električni koncept automobil Airflow, a sada je na sajmu u Njujorku svetlost dana ugledala i njegova nova verzija pod nazivom Airflow Graphite Concept.

 

223952-Chrysler Airflow 2022 4.jpg

 

''Chrysler Airflow Graphite Concept, najnovija verzija našeg potpuno električnog koncepta, predstavlja mnoge mogućnosti na putu našeg brenda ka potpuno električnoj budućnosti'', navodi Chris Feuell, šef Chryslera.

 

Chrysler Airflow 2022 3.jpg

 

Serijski model na njegovoj bazi se može očekivati 2025. godine, uz najavu da će ovo vozilo ''voditi transformaciju brenda ka čistoj mobilnosti i besprekorno povezanim iskustvima kupaca''. Takođe, od 2028. godine svaki novi Chrysler će imati električni pogon. Podsećanja radi, u julu prošle godine Stellantis je najavio preko 30 milijardi investicija u elektrifikaciju i softver do 2025. radi sprovođenja ambiciozne transformacije.

 

Chrysler Airflow 2022 2.jpg

 

Što se tiče Airflow Graphite Concepta, vozilo koristi STLA Medium platformu (domet iznosi do 643 km), dva električna pogonska modula sa po 204KS, a tu je i pogon na sva četiri točka.

 

Chrysler Airflow 2022 1.jpg

 

Tu su i dugačko međuosovinsko rastojanje, široki trag točkova, nisko težište, točkovi od 22 inča, Galaxy Black boja, Cyprus Copper detalji, osvetljeni Chrysler logo, LED svetla, digitalni instrumenti, veliki centralni ekran, ambijentalno osvetljenje, panoramski krov, sistem autonomne vožnje Nivoa 3...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...