Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Šta se dogodi menjaču kada prebacite u rikverc pri 100 km/h?

Recommended Posts

184250-menjac.jpg

 

Automobilska mehanika, posebno menjački sistemi, možda deluju kao da su plod crne magije ali reč je o prilično rudimentnoj tehnologiji koja je, doduše, značajno usavršena poslednjih decenija. Moderni menjači su morali da evoluiraju kako bi se lakše i efikasnije nosili sa sve snažnijim motorima, a pritom optimizovali potrošnju. Ipak neke stvari, uprkos povećanom broju stepeni, ostale su iste, tako da koliko god brzina imali za vožnju prema napred - samo je jedna za vožnju unazad. Dakle, šta se dogodi ako prilikom kretanja unapred prebacite u rikverc?

 

Ništa dobro. I u ovoj situaciji menjač, kvačilo i motor služe kao kočnica. Ekipu YouTube kanala ''MasterMilo82'' je zanimalo šta se dogodi kada stvari postanu ekstremne - kada pokušate da prebacite u rikverc pri, primera radi, 100 km/h. Za sprovođenje ovog ''testa'' su iskoristili staru Opel Astru koja je definitivno videla bolje dane, a odgovor na gore navedeno pitanje je - ništa. Opelov menjač je odbio naređenje. Momci su zatim progresivno sprovodili proces pe je menjač uspešno prebacivao u stepen za vožnju unazad pri 20, 35 i 50 km/h, dok se pri 70 km/h motor ugasio. Čitav proces je bio praćen prilično neprijatnim zvukovima i mirisima, a impresivno deluje podatak da je nakon svog ovog maltretiranja Astra ostala u voznom stanju. Svi oni koji su se nadali eksploziji menjača, nažalost, ostaće razočarani, ali zato drugi deo videa jasno pokazuje kako funkcioniše ručni menjač i zašto nikad ne bi trebalo da nepropisno menjate brzine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta se dogodi kada Toyotu RAV4 sa automatikom ubacite u rikverc pri 100 Km/h?

 

Toyota RAV4 u rikvercu

 

Automobili opremljeni automatskim menjačima su svakodnevnica, a čak i modeli sa visokim performansama poput Toyote Supre ih imaju. Rusi su osmislili jedan ekstremni test za menjač Toyote RAV4. Ruski YouTube kanal ''Garage 54'' je objavio video u čijem snimanju je korišćena Toyota RAV4 sa automatskim menjačem. U eksperimentu je voditelj želeo da demonstrira šta se dogodi kada tokom vožnje ubacite automatski menjač u rikverc. Pokušavao je to u nekoliko navrata sve do brzine od 100 km/h.

Za eksperiment je korišćena druga generacija modela RAV4 opremljena četvorostepenim automatskim menjačem sa torque konverterom. Ovaj model se proizvodio od 2000. do 2005. godine. Video pokazuje da prebacivanje u rikverc neće napraviti neku štetu modernim automobilima sa automatskim menjačima jer su oni opremljeni senzorima koji detektuju da se vozilo kreće prema napred te da je prebacivanje u rikverc slučajno. Kombinacija ovih senzora i senzora brzine otkriva pogrešnu i nelogičnu upotrebu menjača te ne dozvoljava izvršenje radnje, odnosno prebacivanje u rikverc, a time se štiti celi sistem.

 

Ali, šta se dogodi kada se ti senzori isključe - pogledajte video. I da, ne pokušavajte ovo kod kuće.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...