Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Singapur 2018

Recommended Posts

Zvanično ime: 2018 FORMULA 1 SINGAPORE AIRLINES SINGAPORE GRAND PRIX

Lokacija: Marina Bay Street Circuit, Singapur, Singapur

Datum: 14.-16. septembar 2018.

 

Petak 14. septembar 2018.

Prvi trening: 10:30 – 12:00

Drugi trening: 14:30 – 16:00

Subota 15. septembar 2018.

Treći trening: 12:00 – 13:00

Kvalifikacije: 15:00

Nedelja 16. septembar 2018.

Trka: 14:10

 

VN-Singapura.png

 

Broj krugova:     61
Dužina staze:     5.065 km
Dužina trke:        308.828 km
Broj trka:             9
Prva trka:             2008.
Najviše pobeda: Sebastian Vettel /4/
Red Bull /3/

 

Singapur je ušao u šampionat F1 2008. godine kao prva trka ikad održana pod veštačkim osvetljenjem. Ugovor je potpisan 2007. godine izmedju turističkog odbora Singapura i Bernia Eklestona na 5 godina. U novembru iste godine objavljeno je da će trku sponzorisati Telekomunikacije Singapura, pa tako trka nosi naziv FORMULA 1 SingTel Singapore Grand Prix sve do 2014. kada je novi glavni sponzor posao Singapore Airlines.

Od ukupnih troškova od 150 miliona SGD-a, vlada je finansirala 60% ili 90 miliona SGD-a. Za prvu trku izradjeno je 110.000 karata, a organizatori se mogu pohvaliti da su sve ulaznice rasprodate i da je trka (u finansijskom smislu) bila ogroman uspeh.

 

800px-1_singapore_f1_night_race_2012_city_skyline-300x217.jpg 800px-2012_Singapore_GP_-_Vettel_3-300x217.jpg

 

Prva trka u Marina Bay-u bila je 15 trka u šampionatu i bila je prva trka koja je vožena u noćnom terminu. Prema zvaničnim podacima iz Singapura, za osvetljenje na stazi utrošeno je oko 110 km kabla i 240 bandera. Količina svetlosti koja je dobijena bila je 4 puta jača nego na najvećem fudbalskom staionu.

Za sezonu 2009. staza je malo modifikovana u krivinama 1,2 i 3 kako bi se omogućilo preticanje, ali i u krivini 10 gde su visoki ivičnjaci prouzrokovali mnoge udese 2008. godine.

Prvi pobednik trke bio je Fernando Alonso, ali je ta trka obavijena velikom kontraverzom koja se zbila unutar Renault F1 Tima.

 

SIN-map.jpg

 

Preuyeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raikkonen: Još nas puno toga očekuje od nastavka vikenda

 

rai_sing_pet.jpg

 

Finski vozač izjavio je da još nije izvukao maksimum iz bolida. Finac koji na kraju sezone napušta Ferrari i preulazi u Sauber imao je četvrto najbolje vreme na prvom treningu dok je na drugoj sesiji bio najbrži u Singapuru. Raikkonen je zabeležio krug od 1m38.699s i tako za 11 hiljaditinki bio brži od Lewisa Hamiltona. ''Tokom prvog treninga rešili smo da vidimo kako funkcionišu neke stvari i to je bilo poprilično dobro. Naravno da je druga sesija mogla biti i bolja ali i ja sam malo više ''uzjahao'' ivičnjake u brzom krugu i tako izgubio na vremenu. Mislim da smo mi, Merecdes i Red Bull tu negde. Moramo da radimo na nekim delovima kako bi bili bolji. Hiper meka guma neće dugo da traka tako da videćemo šta će biti sa ostalima.''

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

sad u 2 i 10 kvalifikacije,a SK1 koliko vidim ne prenose direktn:rant:o,vec samo snimak veceras,srecom pa imam RTL nemacki na satelitskoj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton kreće prvi

 

184206-Luis-Hamilton.jpg

 

Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je pol poziciju na stazi Marina bej pred nedeljnu trku za Veliku nagradu Singapura. Sa prve startne pozicije u nedelju će u trku za Veliku nagradu Singapura krenuti Luis Hamilton u svom Mercedesu. Među prva tri, imaćemo vozače iz tri različita tima. Hamilton je bio dominantan u kvalifikacijama i izborio se za pol poziciju u odnosu na prošlu godinu kada je u Singapuru startovao kao peti. Prošle godine je Fetel za pol poziciju imao gotovo četiri sekunde sporije vreme u odnosu na Hamiltona ove godine. Britanskom vozaču ovo je sedma pol pozicija ove sezone.

Drugo najbolje vreme u subotu je u kvalifikacijama imao Maks Ferstapen u svom Red Bulu, dok je treće mesto zauzeo vozač Ferarija Sebastijan Fetel. U zanimljivim kvalifikacijama u Singapuru, četvro mesto pripalo je drugom Mercedesu i Valteriju Botasu, a peti je bio Kimi Raikonen u drugom Ferariju. Prvih deset su u kvalifikacijama kompletirali Danijel Rikarod, Serhio Peres, Roman Grožan, Esteban Okon i Niko Hilkenberg. Prošlogodišnji šampionat praktično je rešen nakon trke u Singapuru, a moglo bi isto da se dogodi i ove godine. Naravno, Hamilton i u slučaju pobede neće i zvanično biti šampion, ali ukoliko dođe do pobede, u poslednjih šest trka sezone ući će veoma mirno.

Trka se vozi u nedelju, od 14 časova i 10 minuta, a prenos je na Sport Klubu 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Em dosadno, em se vremenski razvuce, DRS skoro kao da ne postoji... Jedina uzbudjenja su ako dodje do nekog kontakta jer nema mesta za eskivazu, pa nastaje karambol i uglavnom prekid dok se staza ne ocisti. I naravno ono sto se odradi u boksu (gde je Ferrari opet amaterski odigrao). Prica se i o sukobu na relaciji Arrivabene/Vettel...

Po meni, vikend je obelezio Hamiltonov sjajan krug u kvalifikacijama, gde je najblize konkurente na tabeli rasturio sa 6-7 desetinki prednosti. Uz siguran start, sve ostalo je bilo maltene "samo" odradjivanje posla. I to u delu sampionata gde je Ferrari morao da ostvari prednost - samo kapa dole. Na 6 trka do kraja i cca -40 poena u obe konkurencije, s obzirom na trenutno stanje i raspolozenje - cini mi se da Ferrari ima trunku sanse jedino jos u plasmanu konstruktora, ako se i Kimi malo razmahne do kraja sezone.

 

Hamilton sigurnom vožnjom pobedio u Singapuru

 

ham_pobeda_sing.jpg

 

Vozač Merecdesa je sa pol pozicije zabeležio novu pobedu u šampionatu.

Sva svetla odavno su bila upaljena pred početak VN Singapura. Vremenski sulovi bili su dosta teški, pošto je temperatura vazduha bila 29 a staze 34 stepeni, dok je vlažnost bila na 64%, Tokom trke vozači gube dosta tečnosti, pa se može desiti da izgube i do 4Kg. Prvih deset vozača startovalo je hiper mekim gumama, dok su sledeči vozači od 11. mesta pa naniže koristili ultra meku komponentu.

Na startu Hamilton je uspeo da zadrži prvo mesto u odnosu na Verstappena, ali ga je već u narednoj krivini pretekao Vettel. Odmah na stazi je izbačen sigurnosni automobil jer je Esteban Ocon ostao u zidu na trećoj krivini posle kontakta sa Sergio Perezom. Bottas je u tom trenutku bio na četvrtom mestu ispred Raikkonena, Ricciarda, Pereza i Grosjeana. U četvrtom krugu trka je ponovo puštena, a Hamilton je odmah izvezao najbrži krug od 1m48.052s.
Sebastian Vettel morao je da odgovori vozaču Merecedesa, pa je tako uspeo da smanji zaostatak na 0.8s i tako uđe u njegovu DRS zonu. Od tada vozači su ostali na istim mestima, a razlika između Hamiltona i Vettela bila je 1.2s dok je Verstappen imao isti zaostatak za Nemcem u Ferrariju. Vozač Merecdesa se odlučio da pojača tempo jer je uštopovao krug od 1m44.929s i tako povećao razliku za Vettelom na 2.3s.

U 14. krugu Sebastian Vettel otišao je na prvi servis i uzeo ultra meku komponentu, dok je Hamilton opet poboljšao svoje vreme na 1m44.403s. Odmah zatim u boks je otišao i Lewis Hamilton a Britanac je uzeo ovoga puta meke gume. Usledio je Bottas koji je iskopirao taktiku svog kolege. Max Verstappen je u 16. krugu otišao na servis, takođe uzeo meku gumu i na stazu se vartio ispred Sebastiana Vettela.

Kimi Raikkonen je idalje držao prvo mesto ispred Daniel Ricciarda koji do tog momenta nisu otišlo do boksa. Koji trenutak kasnije  Finac je sa svojim Ferrarijem otišao na zamenu pneumatika, kada je takođe uzeo meku komponentu. Tada, veliku brobu za deveto mesto vodili su Leclerc i Galsy, gde je Modagašanin pokušavao da obiđe Francuza. Posle nekoliko grešaka vozača Toro Rossa Leclerc je uspeo da pretekne Gaslya i tako se domogne 9.mesta.
Vodeći Ricciardo je tek u 27. krugu išao na zamenu pneumatika i tako prepustio prvo mesto Lewisu Hamiltonu.

Borbu za 13. mesto vodili su Sirotkin, Perez i Hulkenberg, ali je vozač Williamsa uspešno odolevao napadima. Perez je u 34. krugu uspeo da se nađe isperd Sirotkina, ali je Rus uspeo da se odbrani posle čega su ova dva vozača imala i kontakt. To je načinilo štetu na bolidu Force Indije, pa je tako Meksianac išao do boksa a ovu situaciju je iskoristio Nico Hulkenberg kome je na kraju pripalo 13. mesto.

Sergey Sirotkin je u nastavku posato laka meta, svi vozači krenuli su da ga obilaze kao i vodeći koji su ga sustizali za ceo krug. Zbog toga se Verstappen približio Hamiltonu i umalo ga nije obišao na stazi, ali je vozač Mercedesa uspeo da se odbrani i opet poveća prednost. Sergio Perez je u 41. krugu zbog izazivanje incidenta sa Sergeyem Sirotkinom odradio kaznu “prođi kroz” .

U poslednjih 10 krugova otvorila se borba za 4. mesto u kome su učestvovali Bottas, Raikkoenan i Ricciardo. Vozač Ferrarija se približio na samo tri desetinke zaostatka za vozačem Merecdesa ali još nije stvorio pravu priliku za napad. Do kraja Hamilton je trku mirno priveo kraju isperd Verstappena dok je Vettel imao zaostatak od 27 sekundi. Bottas je uspeo da se odbrani od Raikkonenovih napada, šesto mesto pripalo je Ricciardu a spisak prvih deset zaključili su Alonso, Sainz, Leclerc i Hulkneberg.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema šta, opet je Hamilton odvezao sve kako treba...nije da se nešto posebno mučio, ali ostvario je ono što mu je trebalo.

Ferrari ima slamku za koju može da se uhvati u preostalim trkama, ali...sa vestima o ne baš dobrim odnosima unutar tima između Fetela i Arivabenea, sa drugim vozačem kome su se već zahvalili na uslugama - ne znam baš.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretski je u praksi gomila bodova, ali gledajuci pogotovo zadnjih 5 trka (4 pobede Hamiltona na stazama na kojima je Ferrari morao da bude bar ravnopravan) - ne deluje bas obecavajuce. Cini mi se da je -40 u poretku vozaca, na 6 trka pre kraja vec tacka bez povratka s obzirom na sve okolnosti. Steta za ovogodisnji SF71H koji je bio odlican tokom dosadasnje sezone. Kao da je sve krenulo nizbrdo od one (po Vettela) nesrecne Nemacke, kardinalne greske i izletanja za 1. pozicije... Ta situacija, neverica mehanicara u boksu koji se hvataju za glavu, uz par taktickih gresaka, kao da je slika i prilika Ferrarija ove sezone. Koji samo na trenutke blesne i pokaze sta moze.

Maltene preslikana situacija od prosle godine, kada je Ham sa 3 uzastope pobede upravo u ovom delu sezone (Belgija, Italija, Singapur) prelomio sampionat u svoju korist. Moze samo sportski da mu se cestita za sve prikazano.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...